fbpx Skip to content

Az iPad termékvonalat rendszeresen frissíti az Apple, így elég sok modell közül lehet választani. A régebbi készülékek szoftveres támogatását egy idő után itt is megszünteti a cég, így a használhatóság szempontjából fontos, hogy azok milyen iOS-verzióig frissíthetőek, és hogy a korábbi iOS-verziókat használva milyen korlátozásokkal kerülünk szembe.

Ebben a cikkünkben a teljesség kedvéért az első iPadtől kezdve, az egyes készüléktípusokra vonatkozóan szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat a régebbi készülékek használhatósága kapcsán. Az egyes készülékek használhatósági értékelése ugyanakkor teljességgel szubjektív, és nagyban függ a felhasználási körülményektől és elvárásoktól. A régebbi iPhone-okról szóló, hasonló cikkünk ide kattintva érhető el, az iPod touch-okról szóló pedig itt.

Tartalomjegyzék

Általános tudnivalók

Készüléktípusonkénti tudnivalók

Általános tudnivalók

Appok kompatibilitása

Sok alkalmazás esetén előfordul, hogy noha az adott iOS-verzión elfut az app egy régebbi verziója, az azt kiszolgáló szerveres háttér már nem működik, vagy mint ahogyan az például a Facebook esetén van, az oldal egyszerűen visszautasítja a régi klienst, így az gyakorlatilag működésképtelen. Ezzel általában nem lehet mit tenni, ilyen esetekben a webes felületek általában továbbra is használhatóak, de ezt alkalmazása válogatja. (Az alábbi készülékek esetén említett appok csak példaként szerepelnek, a teljesség igénye nélkül.)

Egy adott app korábbi verzióját iOS 4-es rendszertől kezdődően már odaadja az App Store, de csak akkor, ha azt az adott Apple ID-val korábban már letöltöttük. Ha még sosem töltöttük le az adott appot, akkor az iTunes 12.6.3-as változatában a számítógépen töltsük azt le, majd ezután már az iPaden is mennie kell. Ha egy adott alkalmazásnak sosem volt olyan verziója, ami kompatibilis lenne az általunk használt iOS-verzióval, akkor azt még ezzel a trükközéssel sem tudjuk letölthetővé tenni rá. Szintén fontos kiemelni, hogy a régebbi verziók letölthetőségét az adott app fejlesztője tudja engedélyezni, illetve letiltani, tehát előfordulhat, hogy a régebbi verziót mégsem fogjuk tudni letölteni.

A csak 32-bites binárissal rendelkező alkalmazások nem futnak az iOS 11-en. Tehát ha ilyen régi appot használunk, amit a fejlesztője nem frissített 64-bitesre, akkor ne frissítsünk iOS 11-re.

Akkumulátor állapota

Minél öregebb egy készülék, annál valószínűbb, hogy az akkumulátora már elhasználódott, és messze nem nyújtja azt, amit új korában. Egy iPad esetén 1000 töltési ciklusig legalább az eredeti kapacitás 80%-át meg kell őrizze az adott akkumulátor. Az akku állapotának ellenőrzésére használható például a Coconutbattery vagy az iBackupBot.

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb iOS-verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Egyes speciális esetekben, például jailbreakelt készüléken visszatehető korábbi verzió, de ez inkább csak a régebbi készülékekre igaz, és ott sem minden esetben. Erről bővebben: odysseusOTA: az iOS 6.1.3 vagy iOS 8.4.1 telepítése jailbreakelt készülékre.

Készüléktípusonkénti tudnivalók

Az iPad modellek beazonosításához ebben a támogatási szócikkben találunk segítséget: Az iPad-modellek beazonosítása.

Első generációs iPad

Az első generációs iPad még 2010-ben jelent meg, ráadásul annak idején a csak az iPadre elérhető iOS 3.2 futott rajta, ami nem sokkal tudott többet, mint az iPhone-okra elérhető 3.1.3. A legnagyobb lépést a 4.0 megjelenése hozta, amiben a multitasking is elérhetővé vált, így az iPad lényegesen használhatóbb lett, mint előtte.

A készülék legnagyobb problémája ugyanakkor, hogy mindössze 256MB RAM van benne, emiatt az egyes alkalmazások sok esetben kiléphetnek.

Bővebben: Az első generációs iPad technikai adatai (angolul).

Az első generációs iPadre elérhető legfrissebb iOS-verzió a 5.1.1, így használhatóságát tekintve az iPhone 3G és a 3GS között helyezkedik el az iOS-verzió miatt.

A beépített alkalmazások közül a YouTube már nem működik, Safariból használható, ugyanakkor a Safarinak több weboldal megjelenítésével gondja lehet.

A készüléken az App Store odaadja az adott app készüléken futó iOS-verzióval kompatibilis változatát, már persze csak akkor ugye, ha az appból volt ilyen. Ha egy app eleve nem létezett például az iOS 6.0 előtt, akkor abból nem lesz olyan verzió sem, amit le tudnánk tölteni az 5.1.1-re.

Wi-Fi-ből a 802.11a/b/g/n szabványokat támogatja, tényleges GPS chipset pedig csak a mobilinternetes verzióban van. A mobilinternet esetén maximum a 3G-t támogatja, és a bele tett SIM csak adatforgalomra használható, mobilhívásokra nem.

Mindezek mellett a piacon még adott esetben megtalálható, első generációs iPadeknek az akkumulátora is általában már elöregedett, ezért napi használatra általában már csak megkötésekkel érdemes számolni velük. Az akku cseréje az iPadek esetén meglehetősen körülményes a ragasztott érintőüveg használata miatt, már ha egyáltalán lehet találni még hozzá megfelelő akkut, illetve az alkatrész-ellátottsága is kérdéses.

A készülék már nem javasolt mindennapos használatra, főleg mert csak 256MB RAM-mal rendelkezik. Mindezektől függetlenül ebook-olvasóként, emailezésre, internethasználatra, vagy egyszerűen élő képkeretként legtöbbször még gond nélkül használható, maximum gyakrabban kell feltölteni.

iPad 2

Az első generációval szemben az iPad 2 már fehér előlappal is kapható volt, illetve rendelkezik 0,3 megapixeles elő- és 0,7 megapixeles hátlapi kamerával, giroszkóppal, a benne található RAM pedig immár 512MB.

Bővebben: Az iPad 2 technikai adatai.

Az iPad 2-re elérhető legfrissebb iOS-verzió a 9.3.5, amin a legtöbb app, vagy azok 9.3.5-tel kompatibilis verziója használható.

Wi-Fi-ből ő is a 802.11a/b/g/n szabványokat támogatja, tényleges GPS chipset pedig csak a mobilinternetes verzióban van. A mobilinternet esetén maximum a 3G-t támogatja, és a bele tett SIM csak adatforgalomra használható, mobilhívásokra nem.

A piacon megtalálható iPad 2 készülékek akkumulátora már elöregedett, tehát napi használatra csak korlátozottan érdemes számolni velük. Az akku cseréje ennél a típusnál is körülményes a ragasztott érintőüveg miatt, és az alkatrész-ellátottság a készülék életkora miatt kérdéses.

A készülék már nem igazán javasolt mindennapos használatra, de gyerekeknek vagy idősebbek számára még megfelelő lehet, nyilván az akku állapotának függvényében.

iPad 3

Az iPad 3 már retina kijelzős, a hátlapi kamera 5 megapixeles, a RAM pedig 1GB, és a mobilnetes változat pedig immár támogatja a GLONASS rendszert is.

Bővebben: Az iPad 3 technikai adatai (angolul).

Az iPad 3-ra elérhető legfrissebb iOS-verzió a 9.3.5, amivel tehát gyakorlatilag ugyanarra képes, mint az iPad 2.

Mobilinternetes kapcsolatból a készülék már támogatja a 4G-t, de csak a 700 és 2100 MHz-es sávokon.

Az akku cseréje ennél a készüléknél is időszerű, illetve az életkora miatt az alkatrész-ellátottság is kérdéses.

Mindennapos használata esetén az akku állapota mellett az alkalmazások támogatottsága lehet a korlátozó tényező.

iPad 4

Az iPad 4 nem sokban különbözik az iPad 3-tól, de az előlapi kamera már 1,2 megapixeles, és a készülék immár Lightning-csatlakozóval rendelkezik – ráadásul mindössze alig több mint 7 hónappal az iPad 3 után érkezett.

Bővebben: Az iPad 4 technikai adatai.

Az iPad 4-re elérhető legfrissebb iOS-verzió a 10.3.3. Ezen már a legtöbb mai alkalmazás elfut, kivéve értelemszerűen azok, amikhez iOS 11 kell.

A készülék 2012-es megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használata esetén az akku állapota mellett az alkalmazások támogatottsága lehet a korlátozó tényező.

iPad 5

Az iPad 5 a 2017-ben megjelent iPad modell, így bár számozását tekintve az iPad 4 után következik, valójában az iPad Air 2-vel tartozik egy kategóriába, RAM-ból immár 2GB áll rendelkezésünkre, a hátlapi kamerája is 8 megapixeles, rendelkezik barométerrel is, támogatja az iBeacon-t, az Apple SIM-et, viszont a kijelzője nem laminált, és tükröződésmentesítő réteg sincs rajta.

Bővebben: Az iPad 5 technikai adatai.

Az iPad 5-re modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas.

Első generációs iPad mini

Az első generációs iPad mini még nem rendelkezett retina kijelzővel, RAM esetén is csak 512MB-tal gazdálkodhatunk.

Bővebben: Az első generációs iPad mini technikai adatai.

Az első generációs iPad minire elérhető legfrissebb iOS-verzió a 9.3.5, amivel tehát gyakorlatilag ugyanarra képes, mint az iPad 2.

A készülék 2012-es megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használata esetén az akku állapota mellett az alkalmazások támogatottsága lehet a korlátozó tényező.

iPad mini 2

Az iPad mini 2 legnagyobb újdonságai elődjével szemben, hogy immár retina kijelzővel rendelkezik, megtalálható benne az M7 mozgáskövető koprocesszor, a RAM pedig 1GB-ra nőtt.

Bővebben: Az iPad mini 2 technikai adatai.

Az iPad mini 2-re modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

A készülék 2013-as megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

iPad mini 3

Az iPad mini 3 legnagyobb újdonságaként a Touch ID, az asztroszürke és az arany színek megjelenése valamint az iBeacon és az Apple SIM támogatása említhető meg elődjével szemben.

Bővebben: Az iPad mini 3 technikai adatai.

Az iPad mini 3-ra modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

A készülék 2014-es megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

iPad mini 4

Az iPad mini 4 már 8 megapixelesre nőtt hátlapi kamerával, laminált és tükröződésmentesítő réteggel ellátott kijelzővel, 2GB RAM-mal, a 802.11ac Wi-Fi és Bluetooth 4.2 szabványok támogatásával, és barométerrel rendelkezik, illetve ezen a típuson már nincs a némításhoz vagy elforgatás zárolásához használható oldalsó kapcsoló.

Bővebben: Az iPad mini 4 technikai adatai.

Az iPad mini 4-re modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

A készülék 2015-ös megjelenése miatt az akku cseréje adott esetben itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

iPad Air

Az első iPad Air elsősorban jelentősen alacsonyabb tömegével (469 illetve 478g), immár DDR3-as, de továbbra is csak 1GB RAM-jával, valamint M7 mozgáskövető koprocesszorával igyekszik jobbnak lenni az elődjét jelentő iPad 4-nél.

Bővebben: Az iPad Air technikai adatai.

Az iPad Airre modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

A készülék 2013-as megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

iPad Air 2

A második generációs iPad Air elődjével szemben már arany színben is kapható, illetve laminált és tükröződésmentesítő réteggel ellátott kijelzővel, Touch ID-val, 8 megapixeles hátlapi kamerával, 2GB RAM-mal, barométerrel rendelkezik és támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t valamint az iBeacon-t is, viszont ezen a típuson sincs már oldalsó kapcsoló a némításhoz vagy az elforgatás zárolásához.

Bővebben: Az iPad Air 2 technikai adatai.

Az iPad Air 2-re modelltől függetlenül elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

A készülék 2014-es megjelenése miatt az akku cseréje itt is szükséges lehet.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

Első generációs, 12,9″-es iPad Pro

Az első generációs, 12,9″-es iPad Pro legnagyobb újdonsága elődeivel szemben leginkább például a nagyobb kijelzőméret mellett az Apple Pencil támogatása, a Smart Connector, a 4GB RAM, és a négy hangszórós hangrendszer.

Bővebben: Az első generációs iPad Pro 12,9″ technikai adatai.

Az első generációs, 12,9″-es iPad Pro-ra elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

Első generációs, 9,7″-es iPad Pro

Az első generációs, 9,7″-es iPad Pro egy évvel a 12,9″-es modell után jelent meg, és egy alacsonyabb teljesítményű (a RAM például csak 2GB), kisebb méretű készülék, ami rendelkezik a Pro tulajdonságokkal, de már megkapta a laminált, P3-as, True Tone kijelzőt, az 5 megapixeles előlapi kamerát, a LED-vakut a hátlapi kamerához, és rozéarany színben is elérhető, illetve beépített Apple SIM-et is tartalmaz.

Bővebben: Az első generációs iPad Pro 9,7″ technikai adatai.

Az első generációs, 9,7″-es iPad Pro-ra elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.

Második generációs iPad Pro

Az iPad Pro második generációja két méretben érhető el: 10,5″ és 12,9″ képátlóval. A legnagyobb újdonság a 120Hz-es Pro Motion technológia, az előlapi kamera immár 7 megapixeles, a RAM pedig ismét 4GB, a rozéarany szín viszont csak a 10,5″-ös típus esetén érhető el.

Bővebben: A 10,5″-es iPad Pro technikai adatai illetve A második generációs, 12,9″-es iPad Pro technikai adatai.

A második generációs iPad Pro-kra elérhető legújabb iOS-verzió az iOS 11 legfrissebb verziója.

Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmasak.

Legutóbbi frissítés: 2018.02.17.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.

18 Comments

 1. Ipad mini 3 at kb tönkretették az ios 11 el. Amin még az újratelepítés sem segít. Ios 10 el még teljessen jól müködöt. Ios 11 -lassulás szaggatás nagYon sok appnál, infuse háttérben történő videó lejátszásnál állandóan kilép, lassan reagál, néha 1-2 másodperces reakció idők,… Így elcseszni valamit már művészet .

 2. Aki működő iPadot akar az járuljon a kasszához. Itt is ugyan az a képlet sajnos. Nekünk ipad Mini 4 van. De nem frissitjük.

 3. Ipad 2 tapasztalataim:

  -ios 6 villámgyors
  -ios 7 még mindig gyors
  -ios 8 teljesen jól használható
  -ios 9 használhatatlanul lassú, alkalmazásokból állandoan kidobogat (már ha elindul egyáltalán) még böngészésre se használható.. Safariban vagy 1 perc mig betolt egy oldal..
  -Ios 9 jailbreak —> Ios7 downgrade
  -Ios 7 Ismét villámgyors, alap dolgokra (email, netezés…) megfelel

 4. elso generacios ipad mini-n is mukodne ez? ha igen, tudnal nekem segiteni?:) hasznalhatatlan a 9.3.5-el …

 5. “Mindennapos használatra korlátozások nélkül alkalmas, egyedül az akkumulátor állapota lehet korlátozó tényező.” Ezalatt pontosan mire gondoltok?

 6. @pAnk: Ez engem is érdekel, mit akar ezzel mondani a cikk. Azt, hogy a kezdeti 9 óra üzemidő helyett pár év után már csak 5 óra folyamatos nyomogatást fog bírni? Mert 5 óra még mindig baromi sok. Vagy netán a régi akksi – alacsonyabb cpu órajel a téma?

 7. @pAnk, @Mucako: értelemszerűen azt jelenti, hogy ha az akku már elhasználódott, akkor attól függően kevesebb üzemidővel kell számolni.

  az akkumulátor állapotától függő autpomatikus processzorórajel-szabályozás csak iPhone 6 és újabb iPhone készülékek esetén van, iPad esetén nincs.

 8. iPad Airen pl. nincs rendes split view. Ez szerintem korlátozás.

 9. iPad 1-nél nincs megemlítve, hogy nincs rajta előlapi kamera (nálam ez volt az egyik dealbreaker anno).
  iPad 2-nél írtátok: “rendelkezik 0,7 megapixeles elő- és 0,3 megapixeles hátlapi kamerával” – szerintem fordítva.
  A másik érdekesség, hogy régi készülékekben meghalhat a Wi-Fi, de eddig a modellig külön modulként (forrasztás nélkül) cserélhető, nincs az alaplapra integrálva. Az iPad 3-tól kezdve már nem ilyen egyszerű a helyzet, ott már egy BGA forrasztásban járatos szakember kell.
  Jó lenne egy táblázatos összefoglaló az ilyen írásoknál, ami legalább a legnépszerűbb appokat mutatja, hogy működik-e az adott eszközön, vagy nem.

 10. Semennyire! Vegyél újat! 🙂

 11. Mini 2-t használok évek óta, iOS9.3.5- tel (frissítések letiltva). Elvétve futottam csak bele olyan alkalmazásba, ami legalább iOS10-et kért volna, és ezek többsége valami jelentéktelen app volt, úgyhogy én elvagyok így vele. Az iOS9 elég nagy pluszt adott azzal, hogy a videó kis lebegő ablakban is megy, viszont a iOS10/11 semmi pluszt nem adott volna nekem, cserébe sokkal lassabb lenne.

 12. Az Apple annyira átkúrt az iPad 3-mal (még abban az évben kijöttek az iPad 4-el), hogy soha többé nem veszek iPadet. Egy használhatatlanul fos lassú készülék, szinte új korától.

 13. Mi az az iBeacon és az Apple SIM? Az Apple SIM-re van ötletem de az hol és hogyan működik? Mire jó az iBeacon? Sose hallottam róla pedig kb 2011 óta használok Apple eszközöket.

 14. Az iPad mini4 is laminált és tükröződésmentesítő réteggel ellátott kijelzővel jött. Óriási a különbség vastagságra is az elődökhöz képest!

 15. GPS az újabb modellekben már a wifis verziókban is van? Melyik generációtól?

 16. Apple SIM használható valamire bárhol a világban?!


Add a Comment