fbpx Skip to content

Nagyon régóta szerettem volna már kipróbálni az új, 4K-s Apple TV-t, így mikor pár napja a Styleboltból megérkezett, rögtön rávettem magam. Korábban már írtam róla, mikor az Apple bemutatta a terméket, azonban végre tesztelhettem is.

Apple TV 4K – teszt, vélemény

A teszt környezet egy teljesen átlagos, 4K-képes TV-vel készült, pontosabban egy 3 éves Samsung UE 6900-as szériás 4K TV-t használtunk. Tehát sem a HDR-t, sem a Dolby környezetet nem tudtuk tesztelni, és úgy gondolom, hogy egy átlag háztartásban még 4K-s TV sincs, nem hogy HDR-képes modell. Kipróbáltuk, hogy milyen egy 4K streaming adás, például egy iTunes Movie, vagy egy Netflix film vagy sorozatepizód, illetve megnéztük, hogy milyen, ha valóban 4K-s filmet játszunk le rajta hálózati meghajtóról.

Új Apple TV 4K

Nem véletlen várt az Apple erre a felbontásra. Egyrészt múlt évben még valószínűleg nem volt kész az iTunes film részlege, nem volt elég 4K tartalom, nem tudtak megegyezni a film gyártókkal. Mára már ez “beérett”, mivel az Apple azt mondta az iPhone X eseményen, hogy az eddigi HD tartalmak elérhetővé váltak 4K-ban is, és a már megvásárolt filmjeink is megnézhetőek a nagyobb felbontásban, és díjmentesen frissülnek 4K-ra.

Apple TV 4K – teszt, vélemény

A másik fontos szempont, ami miatt nem volt 4K felbontás, az a megfelelő processzor hiánya. Az A10X Fusion chip képes csak meghajtani a 4K-s játékokat, alkalmazásokat. Arról nem beszélve, hogy a régi processzor nem támogatja a HDR-képes HEVC kódolást, tehát ha ilyen filmet szeretnénk lejátszani, akkor bizony megfelelő processzorra is szükségünk van, kevés hozzá a szoftver. A filmekkel ugyan eddig sem lett volna probléma, de az Apple nem akart egy olyan eszközt kiadni, ami például 4K játékok futtatására nem képes. Lásd Xbox One S. ????????

A 4K a hagyományos HD-felbontásnál négyszer több képpontot használ, így a tűélesnél is élesebb képet láthatsz.

Azonban végre itt van az új hardver, és vele együtt az új processzor, ami brutális sebességre képes. Nyilván nem fogunk konzol szintű grafikát kapni, de sokkal komolyabb 3D-s játékok és alkalmazások készülhetnek ezentúl az Apple TV 4K-ra. Mindezek mellett rögtön elérhetővé válnak a 4K-s YouTube, Netflix és iTunes tartalmak. Sajnos arról egyelőre nincs információ, hogy a TV GO, a MyTV, illetve az HBO GO (utóbbinak alkalmazása sincs Apple TV-re) mikor fognak 4K-ban is streamelni.

Az Apple TV 4K-ban változott a portok száma is. Az USB-C már nincs a terítéken, tehát már nem tudjuk összekötni számítógéppel. Cserébe gigabites Ethernet portot kapott, és egyidejű kétsávos  (2,4 GHz-es és 5 GHz-es), 802.11ac szabványú Wi‑Fi-t MIMO-támogatással. Bluetooth 4.0 helyett már 5.0 van benne, a külseje ugyan picit változott, kapott egy ventilátort az aljába, de sem a magasabb, sem szélesebb nem lett.

Az Apple TV természetesen nem csak arra jó, hogy alkalmazásokat, illetve filmeket nézzünk rajta. Az egyik plusz funkciója az AirPlay, melynél most már támogatni fogja az AirPlay 2-t, tehát a multiroom-ot. Erről korábban már írtunk ebben a cikkben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple TV HomeKit-központként is képes működni, ami azt jelenti, hogy az Apple TV-nek köszönhetően az otthoni eszközeinket elérhetjük távolról is, például előre felkapcsolhatjuk a fűtést, vagy éppen a lámpákat, mielőtt hazaérünk.

Filmek lejátszása 4K felbontásban

Rögtön térjünk is a lényegre, megéri-e az új Apple TV, ha 4K felbontással rendelkező TV-nk van. Igen is, meg nem is. Alapjában véve a streaming videók nem akkora bitrátával avagy minőségben érkeznek, amire én azt mondanám, hogy 4K. Oké, felhúzzák a felbontást, de nagyon picivel lesz csak jobb a full-HD filmeknél, sőt, ez olykor észre sem vehető.

Megnéztük a Netflix és az iTunes Movie kínálatot: míg az előbbi azért bővelkedik 4K tartalomban, utóbbinál már jóval kevesebb érhető el hazánkban. A Netflixnél is már előfizethetünk itthon, sőt, viszonylag sok feliratos sorozat is van. Az iTunes-nál azonban nagyon sokszor csak megvásárolhatjuk a filmet, átlagosan 3490Ft-ért, és nem bérelhetjük, ami 799Ft lenne 46 órára. Alig találtam bérelhető 4K filmet, végül a The Martian avagy Mentőexpedíció lett a kiválasztott darab, mivel az megvan Blu-Ray-ben is, amit az XBOX One-on le tudok játszani.

Tegnap Hori kollégával leültünk, hogy megnézzünk filmeket, sorozatokat több szempont alapján is. Egyrészt kíváncsiak voltunk, hogy a streaming milyen minőségre képes, például az iTunes Movie, illetve azt is, hogy egy full-HD Blu-Ray filmhez képest mennyivel jobb a képe. Valamint végül kikölcsönöztünk egy magas felbontású, eredeti 4K filmet is, hogy összehasonlítsuk a többivel.

iTunes Movie, Netflix

Kezdjük is a streaminggel. Szerintem katasztrófa. Hori is egyet ért vele, hogy sem a Netflix, sem az iTunes nem képes olyan minőségű 4K adást adni, ami elérné a 4K szintet. Persze, persze, a felbontás az 4K, de a minőség sehol sincs.

4K iTunes Movies

A full-HD 1080p-s Blu-Ray Mentőexpedíció élesebb volt a TV-n, mint az iTunes-ból kikölcsönzött 4K-s változata. Engem ez persze egyáltalán nem lepett meg, várható volt, hogy a felbontás növelésével nem fogják megváltani a világot, olyan minőséget meg nehéz interneten keresztül streamelni, ami megfelelne. Tehát, ha valaki így szeretne filmet nézni otthon, hogy használja ezeket a szolgáltatásokat, akkor az Apple TV 4K teljesen felesleges.

Magas felbontású 4K-s tartalom

A valós 4K-s filmekkel persze teljesen más dimenzióba került az Apple TV. Ott bizony látni lehetett a komolyabb felbontást, minőséget. Sokszor le is esett az állunk, hogy mennyire durván jobb a film, mint amit akár a moziban is láttunk. Tehát, ha van lehetőségünk eredeti magas felbontású 4K-s tartalmakat beszerezni, akkor mindenképp vásároljuk meg az új Apple TV 4K-t.

HDR, HEVC

Mióta elérhetővé váltak a HDR-képes tartalmak, azóta picit káosz uralkodik, mivel az egyszeri felhasználó letölti ezt a filmet, csak éppen szakadozik, akad, használhatatlan, bármilyen lejátszóval is próbálja meg megnézni. A HDR-képes filmek a már többször emlegetett .HEVC formátumban vannak, tehát olyan hardver is kell hozzá, ami ezt képes megfelelő sebességgel dekódolni. Míg az új 4K-s Apple TV igen, addig a régebbi természetesen nem tudja lejátszani. Még az új, 2017-es Retina MacBook Pro-m is rendelkezik hardveres támogatással, de VLC-n akadt a film. Gondolom, nem árt hozzá egy szoftverfrissítés sem.

4K HDR Apple TV – egy új korszak

Egyszóval, ha valakinek HDR-képes TV-je van, ami természetesen 4K, mindenképp nézze meg az Apple TV 4K-t és egy ilyen HDR tartalmat, mert brutális színvilágot fog látni, magas felbontásban, borotvaéles képpel. Itt nem kérdés az új Apple TV megvásárlása. Amennyiben ilyen anyagot kölcsönzünk ki, és nem HDR TV-n játsszuk le, akkor a színek furcsán fakók lesznek.

Apple TV 4K játékok

Nos, ilyen sajnos még nincs. Úgy vettem észre, hogy még egyik játék sem frissült konkrétan erre a hardverre. Nem használják sem az új processzort, sem a magasabb felbontást. Persze az Apple TV felskálázza az eddigi játékokat és alkalmazásokat is, így esetleg azok jobban, vagy éppen rosszabbúl nézhetnek ki, de specifikusan nem tudtam olyan játékot kipróbálni, ami direkt erre lett fejlesztve.

Konklúzió

Az Apple TV 4K-n a filmeket minden esetben az Infuse Pro-val játszottam le a Synology NAS-ról, hálózaton keresztül. Az Infuse Pro már megbirkózik a HDR anyagokkal is, illetve akár a Blu-Ray ISO-kat is kezeli. Összességében én csalódtam az iTunes Movie-ban, azt gondoltam, hogy jobb minőséget kapok, ha már kifizetek mondjuk 3500Ft-ot egy filmért cserébe. Jóformán akkor inkább megveszem Blu-Ray-ben, mert az jobb, és mégse egy digitális tartalom. Az új processzort az alkalmazások és a játékok egyáltalán nem használják még ki, persze ez idővel változik majd. Ami nagyon tetszett, az az új távirányító hozzá, a kis fehér kör miatt végre nem tudok félre nyomni, mindig megtalálom a menüt, és a benne lévő giroszkóp is pontosabb lett.

Ugyan egyelőre azt mondanám, hogy nem éri meg megvásárolni az új Apple TV 4K-t, de ez nem teljesen igaz, mivel nem 1 évre vesszük. Ha pedig tudjuk, hogy lecseréljük a TV-nket, akkor már inkább vegyük meg a 4K képes változatot. A másik, hogy újonnan az 1080p-s Apple TV pusztán 10.000Ft-tal olcsóbb, tehát ott teljesen feleslegesen spórolunk. Ha Apple TV-t tervezünk venni, akkor bizony az új változatot ajánlom, kivéve, ha használtan kapunk egy jó ajánlatot. Nyilván azoknak, akik már rendelkeznek 4K-s TV-vel, ez nem kérdés.

Az Apple TV 4K 32 és 64GB-os változata megvásárolható a Styleboltban ide kattintva. A doboz NEM tartalmaz HDMI-kábelt, így azt érdemes már előre, külön megvenni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

31 Comments

  1. “A 4K a hagyományos HD-felbontásnál négyszer több képpontot használ, így a tűélesnél is élesebb képet láthatsz.”

    Tűhegyes – pengeéles

  2. “Sajnos arról egyelőre nincs információ, hogy a TV GO, a MyTV, illetve az HBO GO (utóbbinak alkalmazása sincs Apple TV-re) mikor fognak 4K-ban is streamelni.”
    Miért a TV GO-nak már van? Szerintem még annak sincs sima alkalmazása sem és nyilván a magyar HBO GO-nak sincs.

  3. Nekem a “sima” Apple tv4-esem van. Mindig megtalálom a menü gombot:) egy idő úton rááll az ember keze. Youtube-ra, itt-ott tv-re, fotók nézegetésére, zenehallgatásra használom, valamit MacBook-ról filmekhez, stb. 122 cm Samu fullHD tv-vel használom, jól működik minek cseréljem le Apple TV4K-ra? Ha az új kütyüben végre lenne böngésző, akkor cserélném mindenképp!

  4. Az enyém is megérkezett pár napja. A sima 4-et cseréltem vele. Az én tévém is csak 4k és a HDR-t hírből sem ismeri. AMi nagyban feltűnő, hogy a menü is sokkal szebb, érzésre kb 5x olyan gyors mint az első, nagyon hasít. Nekem ezek lefedik a teljes Apple TV használatot: MrMC, Twitchy, TED, MyTV, Netflix, Youtube. Soha nem játszottam rajta, de ezekre az alkalmazásokra isteni. MrMC-vel játszottam le 4K filmet. Hibátlanul megy.

  5. Talán annyit érdemes mindehhez hozzátenni, hogyha 2 méternél messzebbről nézzük a TV-t (márpedig jó eséllyel ez történik) akkor a 4K-nak 60 Col felett van értelme. Nekem 55 Col-os Full HD tv-m van, és a magad bitrátájú 720p-t simán nem lehet megkülönböztetni a gyengébb Full HD-tól. Végeztem vak teszteket, 5-ből 4-szer bizonytalan a találat.

  6. a játékok videóban az 5. játék neve mi? nagyon jól néz ki 🙂

  7. @yudansha: Töltsd le a The Grand Tour-t az n***re-ról és meglátod, hogy bármilyen távolságból van különbség 4K és nem 4K között. Pont olyan mint a referencia anyagok amik a TV-ken futnak a bemutatótermekben.

  8. @yudansha: ezt meg tudom erositeni de ez jo kis veszekedo tema lehet.. mindenesetre szerintem nagyobb jelentosege van a bitratanak mint a felbontasnak 720p es e felett ha nem extrem kepernyomeretekrol beszelunk relative kozel… egy full hd film ha 15-20GB az siman ver sok 4ks filmet..

  9. @admin Synology gyari DS VIDEO appjaval nem probaltad?

  10. @csubi1980: azt kell tenned, amit egyébként linkeltél.

  11. @Ben: Nem próbáltam, próbáljam ki? Igazából nekem az Infuse teljes mértékben bevált, azért nem is forszíroztam.

  12. Nekem Apple TV 3-am van és szinte kizárólag Airplayre használnám, ha hagyná (ATV 4 megjelenése óta szerintem még rosszabb a helyzet, de ezt lehet, hogy csak bebeszélem magamnak). Két különböző lakásban is használtam tartósan. Mindkettőben 500MB net, egyikben a legkomolyabb Linksys router (beépített médiaszerveréről 4 különböző fullHD film 4 különböző eszközön akadásmentesen megy), másikban a UPC új “szuperszonikus” connect boxa van. Mindkét esetben ethernet kábellel bekötött Apple TV, 5GHz wifin lévő Apple eszközök (2015 rMBP, iPhone 5s, 6, 7, iPad Pro 9.7, iPad Air 2). A hálózati problámákat nyugodtan kizárhatjuk, mert nincsenek.
    Jelenség: Airplay tükrözésnél random akadozó kép/hang, gyakran a teljes használhatatlanság szintjéig (pl. Nike Training Club workoutok). Youtube, vagy iTunesU video stream esetén legtöbbször a végtelenségig várakozhatok, akkor sem indul el a TV-n a mobileszközön indított video. Ha mégis elindul, időnként random kilép, vagy az IOS Youtube alkalmazásból játszott video esetén 1 perc inaktivitás után bealszik a telefon és leáll a lejátszás a TV-n (ez csak Airplay esetén).
    Szóval nálam ez a használhatatlan kategória. Ha tudnám, hogy Appe TV 4-gyel tökéletes lesz, akkor vennék, csak az eddigi tapasztalatok alapján nem hiszek benne. Másnál is ilyen gagyi az Airplay? Vagy csak Apple TV 3-mal? Vagy csak nálam? Utóbbit nem hinném…

  13. Sziasztok, ATV3-jától nem akar valaki megszabadulni? Megvenném.

  14. Szia én pont most akarok váltani, és az egyik ATV3-am eladó!:)

  15. A hardveraprón ugyanazen a néven megtalálsz, ott a hirdetés is.

  16. @admin: Hát, érdekelne ha lehet. Úgy általában hogy hogy működnek a DS-es appok. DS photo, DS video. Te a syno NAS-ról infuse-al streamelsz? Jobb mint a gyári DS app? ELőre is köszönöm!

  17. Kadenciáról tudtok valamit mondani?
    Annak idején azért nem vettem meg az AppleTV 4-et, mert a 24p filmeket is 60Hz-en játssza le, ami az én tv-men akadozik.
    Elméletileg vannak olyan tv-k, amik felismerik a 60Hz-es jelben a 24p anyagot, visszaalakítják 24p-re és frame pontosan játsszák le, így azoknál az AppleTV remekül működik, de az enyém sajnos nem ilyen.

  18. @kamfor69: Nekem van 2 db ATV 3 és egy ATV 4. Az Airplay nálam is kicsit problémás, DE az ATV 4-en azért sokkal jobban működik. Gyanítom, hogy az ATV hardvere kicsit már kevés ehhez.

  19. Vásárlás előtt állok de sajnos nem tudom, hogy működne-e a TV GO az Apple tv 4. generáción vagy az újabb 4K-n?

  20. Tegnap rászántam magam egy Apple TV frissitésre és megvettem a 4K-t. Kiprobáltam 4K HDR és 4K tévével is, hát óriási különbség van. Szép tiszta kép és a színek is. Mondjuk a tvhez kerestem interneten képbeállitást. Mert a gyáriak nem valami jók. Ami nem a tv hibája de nekem nagy mínusz, hogy magyar storeban magyarul csak szinte sztereó hang van.

  21. Arról van valami infótok, hogy lehet valahogy Sirit kirángatni a dobozból? Esetleg amerikai id-vel vagy hasonló? (Megrendeltem a 4K TV-t de még nem jött meg azért nem tudom kirpóbálni egynlőre)

  22. Nem igazán értek valamit.
    Először azt írjátok, hogy a streamelt 4K filmek gyatra minőségűek. Utána meg azt, hogy a valódi 4K tartalmak szuperül néznek ki és ha valakinek van lehetősége “eredeti magas felbontású 4K-s tartalmakat beszerezni” akkor megéri megvenni az Apple TV 4K-t. Itt mire gondoltatok? Az Apple TV-vel csak az iTunes Áruházból beszerzett filmeket lehet nézni vagy nem?

  23. @Rácz Csaba: Persze megéri megvenni a 4K-s Apple TV-t, de nyilván a streaming média nem lesz olyan jó minőségű. Ha más honnan “töltesz le” 4K-s tartalmat, azt jó minőségben fogja megjeleníteni, például az Infuse lejátszóval.

  24. De pont ezt nem értem. Hogyan lehet máshonnan beszerzett filmeket megnézni Apple TV-n?

  25. Bocsánat, hogy ilyen hülye vagyok, de még mindig nem tiszta a dolog. IPhone-on és iPad-en úgy tudok filmet nézni, hogy kábellel rákötöm a PC-re az iPhone-t/iPad-et és az iTunes-szal rájuk másolom a filmet, miután letöltöttem az App Store-ból a megfelelő média lejátszó alkalmazást. Namost, hogy kötöm össze az Apple TV-t és a PC-t, amikor az Apple TV-n nincs USB csatlakozó? Mert az, hogy feltöltöm a felhőbe a filmet, és onnan streamelem az Apple TV-re, az Infuse-zal, azt hagyjuk, nagyon körülményes, jó net kell hozzá, stb. Tehát még mindig az a kérdésem, hogy hogyan varázsolom át a filmet a PC-ről az Apple TV-re?

  26. @Rácz Csaba: ez nem egy olyan eszköz, amin magán tárolod a filmeket, hanem amin keresztül streamelve tudod megnézni. több alkalmazás is van az Apple TV-re, amivel például Plex szerverről vagy adott esetben akár hálózati meghajtóról is tudsz tartalmakat nézni.

    én sosem másoltam az Apple TV-re filmet, Plexet használok, vagy AirPlay. az Apple TV nem olyan, mint egy iPhone, hogy rádugod iTunes-ra, és másolsz rá ezt vagy azt, főleg mert kábeles hozzáférés a 4K-s modell óta nincs is, és az iTunes egyébként is csak restore-olni akarná, ha rádugod.

  27. @Jadeye: Értem. Nekem ez így nagyon bonyolultnak hangzik. Köszönöm a türelmes válaszokat! 😉


Add a Comment