fbpx Skip to content

Szerintem már múlt évben is aktuális lett volna az Apple TV-nél a 4K-s felbontás, de úgy látszik, az Apple-nél most ért oda a technológia, hogy ezt megléphessék.

Apple TV 4K – árak, megjelenés, technikai adatok

A fenti mondat viccesen hangzik, azonban nem az. Nem véletlen várt az Apple erre a felbontásra. Egyrészt múlt évben még valószínűleg nem volt kész az iTunes film részlege, nem volt elég 4K tartalom, nem tudtak megegyezni a film gyártókkal. Mára már ez “beérett”, mivel az Apple azt mondta az iPhone X eseményen, hogy az eddigi HD tartalmak elérhetővé váltak 4K-ban is, és a már megvásárolt filmjeink is megnézhetőek a nagyobb felbontásban, és díjmentesen frissülnek 4K-ra.

Apple TV 4K A10X processzor

A másik fontos szempont, ami miatt nem volt 4K felbontás, az a megfelelő processzor hiánya. Az A10X Fusion chip képes csak meghajtani a 4K-s játékokat, alkalmazásokat. Tehát a filmekkel eddig sem lett volna probléma, de az Apple nem akart egy olyan eszközt kiadni, ami például 4K játékok futtatására nem képes. Lásd Xbox One S. ????????

A 4K a hagyományos HD-felbontásnál négyszer több képpontot használ, így a tűélesnél is élesebb képet láthatsz.

Azonban végre itt van az új hardver, és vele együtt az új processzor, ami brutális sebességre képes. Nyilván nem fogunk kapni egy konzol grafikát, de sokkal komolyabb 3D-s játékok és alkalmazások készülhetnek ezentúl az Apple TV 4K-ra. Mindezek mellett rögtön elérhetővé válnak a 4K-s YouTube, Netflix és iTunes tartalmak. Sajnos arról egyelőre nincs információ, hogy a TV GO, vagy a MyTV, illetve az HBO GO (utóbbinak alkalmazása sincs Apple TV-re) mikor fognak 4K-ban is streamelni.

4K HDR Apple TV kép illusztráció

A HDR (széles dinamikatartományú) technológiával pedig valósághűbbek a színek, és a legapróbb részletek is tisztán látszanak. Akár a legújabb filmet választod, akár a kedvenc tévéműsorodat nézed, a látvány minden eddiginél élettelibb.

Az Apple TV 4K-ban változott a portok száma is. Az USB-C már nincs a terítéken, tehát már nem tudjuk összekötni számítógéppel. Cserébe gigabites Ethernet portot kapott, és egyidejű kétsávos  (2,4 GHz-es és 5 GHz-es), 802.11ac szabványú Wi‑Fi-t MIMO-támogatással. Bluetooth 4.0 helyett már 5.0 van benne, a külseje nem változott, tehát sem a magassága, sem a szélessége.

Az Apple TV természetesen nem csak arra jó, hogy alkalmazásokat, illetve filmeket nézzünk rajta. Az egyik plusz funkciója az AirPlay, melynél most már támogatni fogja az AirPlay 2-t tehát a multiroom-ot. Erről korábban már írtunk ebben a cikkben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple TV HomeKit-központként is képes működni. Ami azt jelenti, hogy az Apple TV-nek köszönhetően az otthoni eszközeinket elérhetjük távolról is, például előre felkapcsolhatjuk a fűtést, vagy éppen a lámpákat, mielőtt hazaérünk.

Apple TV 4K árak, megjelenés

Apple TV 4K

Az Apple TV 4K szeptember 15-étől rendelhető meg, szállítás valószínűleg a következő héten vagy később. A doboz NEM tartalmaz HDMI-kábelt, így azt érdemes már előre, külön megrendelni. A 32GB-os változat ára 62.990Ft, a 64GB-osé pedig 69.990Ft – egyértelmű, hogy a nagyobbikat éri meg megvenni. Ide kattintva tudjátok megvásárolni az Apple.hu-n.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Valaki tudna mondani egy osszefoglalot arrol, hogy az egyes appok, esetlegesen komolyabb jatekok hany MB/GB?:) A 4K kontentet letolteni lehet majd vagy streameli?

  2. Gondolom 24p/25p továbbra sincs, így meg filmnézésre nem igazán jó alternatíva.

  3. Gondolom HDR filmekhez, HDR tv kell… :/

  4. Gondolom optikai hangkimenet ezen sem lesz, hiszen egy média lejátszóeszközre nem kell ilyesmi. Ja, de. Most komolyan: valaki mondja már meg nekem, hogy miért kell lecserélnem a TV-met optikai hangkimenetesre, csak azért, mert az Apple elhagyott egy 3 dolláros kimenetet? SONOS hangrendszerem van, és egy éve szívok ezzel hülyeségel.

  5. @AppleFan: Az általam eddig látott 4K, HDR, bt.2020-as lejátszók mindegyikénél volt kimeneti felbontás, színtér es HDR állítási opció, azaz akár egy mezei 1080-as, SDR, bt.709-es megejelnítővel is használhatóak voltak. Sajnos a HDR filmek nem konvertálhatóak maradéktalanul SDR-be, de élvezhető a végeredmény.

  6. @yudansha: 4K TV-den nincs optika?!?!

  7. @admin: Nem 4K-s a TV-m, hanem 1080p-s. 55 colos IPS paneles, de 2,5 méterről már így sem lehet sokszor látni a 720p és az 1080p között a különbséget. A 4K 60 col alatt kb annyit ér, mint a 4,7 colos kijelzőn a Full HD: parasztvakítás. De ez most nem is számít, legyen már egy médialejátszón optikai hangkimenet! Szerintem.

  8. Hi, ma vettem észre, hogy működik a Siri magyar apple id-vel, ha a apple tv nyelvét uk english-re állítom.

  9. hi, ma elővettem a régi apple tv-t (4g). Ott hiába nyomkodom a siri gombot, nem lehet diktálni. Csak a 4K-án működik.

  10. Elég vajon a 32 GB-os verziót megvenni? Igazából miben számít ez? Bocsi, de soha nem volt Apple TV-m, ezért a naív kérdés.

  11. @ergo: mire akarod használni?

  12. @Jadeye: leginkább hálózati médialejátszóként használnám. A filmek egy 2 TB-os Time Capsule-n vannak. Eddig ezt egy Egreat R6S- sel meg tudtam oldani, viszont most vettem egy 4K-s tv-t, és az Egreat nem tudja a 4K-t És miután mindenem Apple, gondoltam az Apple TV 4K jó választás lehet. Jól sejtem hogy csak a telepített programokat menti a tárhelyre, ezért a 32 GB is bőven elég lehet?

  13. @ergo: igen, így van, ebben az esetben elég lehet a 32GB is.


Add a Comment