Az Apple bemutatta az AirPlay 2-t: HomeKit és multiroom támogatás

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az AirPlay viszonylag elterjedt az iPhone felhasználók körében, főleg azok között, akik sűrűbben hallgatnak zenét otthon, és ezt szeretik minél kényelmesebben megtenni.

Apple AirPlay 2 - HomeKit

AirPlay hangszórót nem nehéz készíteni, elég hozzá egy Raspberry Pi vagy egy régebbi Apple TV, ebben és ebben a cikkben már írtam róla. A kérdés az, hogy mit is jelent az AirPlay 2 és mire lesz jó nekünk?

Ahogy az Apple eseményén elmondták, az AirPlay 2 egyik legfontosabb újdonsága a HomeKit csatlakozási lehetőség. Tehát, ha valami AirPlay 2 képes, akkor azt elérjük az Otthon alkalmazással, és ezzel együtt Sirivel is irányíthatjuk.

A második funkció a multiroom támogatás. Az AirPlay 2-vel már nem csak egy eszközön hallgathatjuk a zenéket a telefonunkról, hanem akár több készülékre, hangfalra is kiküldhetjük.

Az új AirPlay 2 technológiával egyszerűen vezérelheted az otthoni audiorendszert és a ház különböző részein elhelyezett hangszórókat. Kiválaszthatod, hogy melyik szobában szólaljon meg a lejátszandó szám, szobánként beállíthatod a hangszórók hangerejét, vagy elindíthatod ugyanazt a zenét az összes hangszórón – tökéletes szinkronban.

Apple AirPlay 2

Ez szép és jó, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.

A HomeKit támogatáshoz jelenleg egy speciális Apple chipre van szükség az adott hardverben. Ezért van az, hogy mikor egy cég frissíti a termékét HomeKit támogatással, újra meg kellett venni a központi egységet. Eddig nem lehet szoftveresen frissíteni, kellett hozzá az Apple chip és sokszor a cégek ezt rendkívül rosszul kommunikálták. Ez a WWDC óta megváltozott, mostantól akár chip nélkül is frissítheti szoftveresen a gyártó a termékét és az így HomeKit-képes lehet.

Csak ugye akkor nem érthető, miért is kellett eddig a chip…

Természetesen van alternatív megoldás, például a HomeBridge, amiről itt írtunk korábban.

Szóval rögtön ketté is oszthatjuk az AirPlay 2-t. Valószínűleg a multiroomhoz elég lesz egy szoftver frissítés, de a HomeKithez pedig mégis új hardver kellhet. Rögtön felvetődik a kérdés, hogy akkor a régi AirPlay-jel mi a helyzet? Nyilván ez továbbra is működni fog.

Tehát az AirPlay 2-höz frissíteni kell az adott kiegészítőt és persze a iPhone-unkat és iPadünket is iOS 11-re. Ami eszköz pedig támogatja az AirPlay 2-t, ott menni fog a multiroom és a HomeKit is hardvertől függően.

AirPort Express AirPlay 2

Az AirPort Express készülékek valószínűleg átesnek majd egy szoftverfrissítésen, de mivel nem rendelkeznek a HomeKit chippel, így csak a multiroom funkciót kaphatják majd meg. Régebbi Apple TV-nél is hasonló lehet a helyzet, de ott arra sem számítok arra, hogy egyáltalán megkapjuk az AirPlay 2-t.

Összességében tehát jó lesz ez az új protokoll, de nem minden funkció lesz elérhető minden eszközön, és minimum iOS 11 kell majd, hogy használhassuk.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. komolyan nem értettem már a wwdc-n se hogy mi ez az airplay 2+multiroom.

    ha van több airplay eszközötök eddig is nagyon simán lehetett iTunesal multi-roomot csinálni… már sok-sok-sok-sok évvel ezelőtt.. akkor itt most mi az újdonság a multiroom téren? semmi. csak megcsinálták iOS-re is ugyanezt a funkciót.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!