fbpx Skip to content

Az AirPlay viszonylag elterjedt az iPhone felhasználók körében, főleg azok között, akik sűrűbben hallgatnak zenét otthon, és ezt szeretik minél kényelmesebben megtenni.

Apple AirPlay 2 - HomeKit

AirPlay hangszórót nem nehéz készíteni, elég hozzá egy Raspberry Pi vagy egy régebbi Apple TV, ebben és ebben a cikkben már írtam róla. A kérdés az, hogy mit is jelent az AirPlay 2 és mire lesz jó nekünk?

Ahogy az Apple eseményén elmondták, az AirPlay 2 egyik legfontosabb újdonsága a HomeKit csatlakozási lehetőség. Tehát, ha valami AirPlay 2 képes, akkor azt elérjük az Otthon alkalmazással, és ezzel együtt Sirivel is irányíthatjuk.

A második funkció a multiroom támogatás. Az AirPlay 2-vel már nem csak egy eszközön hallgathatjuk a zenéket a telefonunkról, hanem akár több készülékre, hangfalra is kiküldhetjük.

Az új AirPlay 2 technológiával egyszerűen vezérelheted az otthoni audiorendszert és a ház különböző részein elhelyezett hangszórókat. Kiválaszthatod, hogy melyik szobában szólaljon meg a lejátszandó szám, szobánként beállíthatod a hangszórók hangerejét, vagy elindíthatod ugyanazt a zenét az összes hangszórón – tökéletes szinkronban.

Apple AirPlay 2

Ez szép és jó, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.

A HomeKit támogatáshoz jelenleg egy speciális Apple chipre van szükség az adott hardverben. Ezért van az, hogy mikor egy cég frissíti a termékét HomeKit támogatással, újra meg kellett venni a központi egységet. Eddig nem lehet szoftveresen frissíteni, kellett hozzá az Apple chip és sokszor a cégek ezt rendkívül rosszul kommunikálták. Ez a WWDC óta megváltozott, mostantól akár chip nélkül is frissítheti szoftveresen a gyártó a termékét és az így HomeKit-képes lehet.

Csak ugye akkor nem érthető, miért is kellett eddig a chip…

Természetesen van alternatív megoldás, például a HomeBridge, amiről itt írtunk korábban.

Szóval rögtön ketté is oszthatjuk az AirPlay 2-t. Valószínűleg a multiroomhoz elég lesz egy szoftver frissítés, de a HomeKithez pedig mégis új hardver kellhet. Rögtön felvetődik a kérdés, hogy akkor a régi AirPlay-jel mi a helyzet? Nyilván ez továbbra is működni fog.

Tehát az AirPlay 2-höz frissíteni kell az adott kiegészítőt és persze a iPhone-unkat és iPadünket is iOS 11-re. Ami eszköz pedig támogatja az AirPlay 2-t, ott menni fog a multiroom és a HomeKit is hardvertől függően.

AirPort Express AirPlay 2

Az AirPort Express készülékek valószínűleg átesnek majd egy szoftverfrissítésen, de mivel nem rendelkeznek a HomeKit chippel, így csak a multiroom funkciót kaphatják majd meg. Régebbi Apple TV-nél is hasonló lehet a helyzet, de ott arra sem számítok arra, hogy egyáltalán megkapjuk az AirPlay 2-t.

Összességében tehát jó lesz ez az új protokoll, de nem minden funkció lesz elérhető minden eszközön, és minimum iOS 11 kell majd, hogy használhassuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. “Csak ugye akkor nem érthető, miért is kellett eddig a chip…”

    Jaj dehogynem érthető… 1 szó a válasz, epöl ????

  2. komolyan nem értettem már a wwdc-n se hogy mi ez az airplay 2+multiroom.

    ha van több airplay eszközötök eddig is nagyon simán lehetett iTunesal multi-roomot csinálni… már sok-sok-sok-sok évvel ezelőtt.. akkor itt most mi az újdonság a multiroom téren? semmi. csak megcsinálták iOS-re is ugyanezt a funkciót.

  3. @evone: “akkor itt most mi az újdonság a multiroom téren?”
    HomeKit, iOS?


Add a Comment