fbpx Skip to content

Az Apple még a 2014-es WWDC alkalmával bejelentette a HomeKit érkezését, mely széles körben csak idén vált elérhetőve.

hello smart home

A platformról korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk. Ahogy abban a cikkben is jeleztük, az Apple nem készített alkalmazást a HomeKit-képes eszközeink menedzselésére, ami véleményem szerint nagy hiányosság. Nem gondolta ezt másként Matthias Hochgatterer (@brutella), osztrák fejlesztő sem és elkészítette a hiánypótló alkalmazást, melynek csak a szerény Home nevet adta.

Eszközök rendezése (Homes, Zones, Rooms)

Az alkalmazás lehetőséget biztosít HomeKit-képes eszközeink vezérlésére iPhone, iPad és Apple Watch készülékeink segítségével. Az app elindítása után létrehozhatunk különböző házakat (Home) ezeken belül pedig hozzáadhatjuk okos-kiegészítőinket, melyeket szobánként (nappali, háló) csoportosíthatunk. A szobákat pedig zónákba (emelet, földszint) rendezhetjük, elősegítve az eszközök Sirivel történő vezérlését.

rooms and zones Screenshot 2

Screenshot 1 Screenshot 0

Jelenetek (Scenes)

Az alkalmazás nem áll meg az eszközeink rendezgetésénél. Belépve az adott házba, lehetőségünk van úgynevezett jelenetek (Scenes) használatára. Az alkalmazás tartalmaz négy, előre beállított jelenetet, melyet Sirivel, esetleg manuálisan vagy általunk definiálható “triggerek” segítségével aktiválhatunk.

Minden jelenethez kiválaszthatunk különböző eszközöket, ahol az adott eszköz opcióit módosítva létrehozhatunk egy eseményt (action). Az én “Good morning” jelenetem felkapcsolja a hálószobai lámpámat 15% fényerőn erős piros színben, az aktiváláshoz pedig a időalapú triggert használok. A másik jelenetem pedig az “I’m leaving”, melyet helyalapú trigger aktivál, amikor elhagyom a házat.

scenes

Triggerek

Más néven aktivátor. Segítségével egyszerűen vezérelhetjük jeleneteinket. Egy trigger egyszerre több jelenetet is képes aktiválni. A trigger aktiválódását két feltételhez köthetjük, esemény és állapot. Előbbi alatt található a helyzetmeghatározás (érkezés, távozás) utóbbi alatt pedig időpontot (Előtte, Utána, Pontosan akkor) vagy időpont alapú eseményt (Napfelkelte előtt-után, Napnyugta előtt-után) adhatunk meg. Mindkét opció (Event, Condition) alatt megtalálható a karakterisztika nevű lehetőség, ahol meghatározhatjuk, hogy milyen állapotot várunk el az adott eszköztől, hogy a trigger aktiválódjon.

triggers

Verdikt

Ugyan minden gyártó készített saját alkalmazást a különböző okos kiegészítők vezérléséhez, melyek legtöbb esetben is hagynak némi kívánni valót maguk után. Ha van otthon több HomeKit-képes eszközöd, akkor mindenképp szánd rá azt a 15 eurót, nem fogod megbánni. Ha mégsem tetszik, van 14 napod a vásárlás törlésére.

[appstore id=”995994352″ store=”HU”]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Köszi a cikket ez érdekes volt. Egy ideje ismerőseimmel együtt gondolkozunk egy teljes home kites rendszer kiépítésében egy 5 lakásos társasházban. Nem ismertek egy olyan oldalt, ahol össze van szedve az összes home kites készülék vagy esetleg olyanok is, amik nem az apple specifikációi alapján készültek, de kompatibilisek?

  2. Uh, egy ilyen lista bizony engem is érdekelne! 🙂


Add a Comment