fbpx Skip to content

A mai naptól a budapesti SZIGET fesztivál is elindul, amely immárom már a 25. alkalommal kerül megrendezésre, így néhány tippel szeretnénk segíteni azoknak, akik iPhone-nal ugranak neki a fesztiválnak.

SZIGET - Festipay

Szokták mondani, hogy iPhone-t ne vigyél fesztiválra, ami részben jogos is, részben pedig egy hibátlan fényképezőgép, GPS, kommunikációra képes eszköz, így az emberek nem szeretik otthon hagyni. Nézzük meg, hogy egy fesztiválon, jelen esetben a SZIGET-en mire is használhatjuk az iPhone-unkat.

Az iPhone védelme, kiegészítők

Az első és legfontosabb dolog, hogy védjük a készüléket, ezért érdemes rá tokot, és fóliát is rakni. Korábban már írtunk az XPRO fóliákról, most épp a SzifonStore-ban is akciós, és ha személyesen vesszük meg, akkor pedig még szállítást sem kell fizetnünk. Tok szempontból mindenképp valami szilikon kemény tokot ajánlunk, mivel előfordul, hogy leesik a készülék. Ha lehetséges, akkor belül legyen szövetbevonatú, vagy tegyünk oda valami szövet darabot, mivel a tok és a készülék közé bemehet a por, és ezáltal apró karcok jelenhetnek meg a hátoldalán. Természetesen az eredeti Apple tokok ilyenek, de ár/értékben nem mindenkinek felelnek meg.

Aztán érdemes magunkkal vinnünk valamilyen külső akkumulátort. Itt én olyat szoktam ajánlani, ami pici, vékony, egy vagy több feltöltésre képes, illetve rendelkezik beépített Lightning-kábellel, hogy azt ne kelljen hurcolászni. Legutóbb ilyen akkumulátorról ebben a cikkben írtunk: Vékony, szuper könnyű KSIX külső akkumulátor beépített Lightning-csatlakozóval.

Az iSamurai iPhone szerviz is akciót hirdetett a fesztiválokra, ami még a SZIGET alatt is érvényes, így érdemes ezt is fejben tartani, ha bármi problémánk lenne: Fesztivál-szezon: óriási kijelzőcsere akció az iSamurai-ban.

Szoftveres beállítások

Mielőtt nekiállnánk a fesztiválozásnak, nézzük meg, hogy az iCloud mentés be van-e kapcsolva a készüléken, illetve ha ezt nem szeretnénk használni, akkor készítsünk az iTunes segítségével egy mentést. Sosem árthat. Érdemes a fesztivál ideje alatt az Alacsony töltöttségű módot használni, mert ezzel rengeteget spórolhatunk, sokkal tovább bírja majd a készülék, és nem kell azzal foglalkoznunk, hogy egyenként kikapcsoljuk a felesleges funkciókat. Legyen bekapcsolva a Find my iPhone az iCloud alatt, hogy ha esetleg elvesztenénk a telefont, megtaláljuk.

Hátterünk cseréje?

Igazán fapados megoldás, de ez talán a legkönnyebb, ha a fesztivál idejére egyszerűen lecseréljük a lezárt képernyőn a hátterünket és beállítjuk háttérnek az elérhetőségeinket, lehetőleg angolul is. Ehhez egyszerűen írjuk be a Jegyzetek alkalmazásban egy új lapra a kívánt üzenetet és adatainkat, készítsünk róla egy képernyőképet a home és power gomb egyszerre történő lenyomásával (a kijelző villan egyet, és exponálási hangot hallunk), majd ezt a képet állítsuk be a lezárt képernyő hátterének:

 

elveszett

Amennyiben ezt a telefont megtaláltad, kérlek írj egy emailt a(z) [e-mail cím] címre, vagy hívj fel a [telefonszám] telefonszámon! Köszönöm!

If you found this iPhone, please send an email to [email] or call me on this number [555-55-55]! Thank you!

Sajnos amennyiben tényleg el akarja lopni az illető a készüléket, nem tehetünk semmit, mivel kikapcsolja és megpróbálja majd újratelepíteni. Nyilván az aktivációs zárolást nem tudja majd feltörni, ezért a telefon használhatatlan lesz, ettől függetlenül mi tegyük meg a szükséges feljelentést – és próbáljuk meg megelőzni az egészet.

Setlist

Mivel a SZIGET egy óriási fesztivál, ahol egyszerre rengeteg koncert zajlik párhuzamosan, ezért nehéz választani, hogy éppen melyik koncertre menjünk. A választásban nem is, de abban a segítségünkre tud lenni a setlist.fm, hogy tudjuk, az adott koncerten a kedvenc számunk mikor várható, hiszen ezen az oldalon a világsztárok turnéinak számlistája található. Eddigi évek tapasztalatai alapján 90% fölötti szokott lenni az egyezés a magyar fesztiválokon lejátszott koncertek összetétele és a korábbi, más országban lejátszott koncertek közt. Ezzel simán meg tudjuk azt csinálni, hogy a koncert közti gyengébb számok alatt átmegyünk egy másik helyszínre, ahol – ha szerencsénk van – épp elkapjuk azokat számokat, amiket szeretnék ott meghallgatni, majd simán vissza tudunk még érni az első koncert végi jó számokra. Nagyon hasznos tud lenni.

SZIGET iPhone alkalmazás

[appstore id=”886794508″]

Természetesen érdemes az adott fesztivál alkalmazását letölteni, jelen esetben a SZIGET-ét. Ebben megtaláljuk az aktuális programokat, fellépőket, térképet, helyszíneket és értesítéseket is kapunk az adott előadás kezdetekor. Rengeteg információt találunk benne magáról a SZIGET-ről is, hogy mit vihetünk be, mik a szabályok és így tovább. Mobilfüggőknek hasznosak lehetnek a telefontöltő pontok és a Wi-Fi zónák például.

SZIGET Fesztivál iPhone alkalmazás SZIGET Fesztivál iPhone alkalmazás

Egyébként idén a Festipay rendszere integrálódott a SZIGET alkalmazásba, amivel még könnyebben felügyelhetjük a készpénzmentes vásárlásainkat. A Festipay évek óta része a fesztiváloknak, rendezvényeknek. Könnyedén fizethetünk ételért vagy italért, jelen esetben a SZIGET-en. Idén először “vitorlás karkötőt” is vásárolhatunk a szokásos fesztiválkártya mellett a SZIGET-en, így nem kell magunkkal vinni a bankkártyánkat mindenhova. A karkötő rendelkezik egy pici NFC chippel, amivel fizethetünk. Ez tulajdonképpen egy pre-paid termék, így, ahogy azt már megszokhattuk, fel kell töltenünk, majd pedig utána tudunk vele fizetni. A karkötő és a kártya funkcionalitása teljesen megegyezik, csak kényelmi különbség van köztük.

FestiPay a SZIGET-en

Első feltöltés után tudjuk regisztrálni a SZIGET alkalmazásban (kártyaszám és PIN kód), ahol számos kényelmi funkciót kapunk. Ilyen például az egyenlegünk lekérdezése, feltöltése, és a karkötő tiltása is, PIN kód cseréje. Amennyiben nem akarunk sorban állni a SZIGET-en, akár útközben is feltölthetjük a Festipay-t, ehhez az alkalmazáson belül csak meg kell adni a rendes bankkártyánk adatait. Több mint 60 Top Up pont található a fesztiválon, amelyek bármelyikében készpénzzel (csak Forint) de akár kártyával is feltölthető a keretünk. A kempingek környékén Festipay automaták is találhatóak, de a fesztiválon sétálva Festipayes lányoknál is feltölthető az egyenlegünk, szóval a lehetőségeink eléggé széleskörűek, hogy még akár éjjel se maradjunk pénz nélkül.

Festipay a SZIGET alkalmazásban Festipay a SZIGET alkalmazásban

Jelenleg úgymond a karkötő a legbiztonságosabb fizetés a SZIGET-en, mivel nem kell magunkkal vinnünk a bankkártyánkat és 5.000Ft felett ugyanúgy PIN-kódot kér. Ha pedig elvesztenénk, bármelyik Festipay ponton letilthatjuk és visszakérhetjük a rajta lévő pénzt. A kártya és karkötő bármelyik másik Szigetes fesztiválon (VOLT, Sound, Strand, B.my.Lake) használható, viszont a rajta lévő keret csak az adott fesztiválon érvényes, ezért ha a rendezvény végére marad rajta még pénz, akkor még zárás előtt igényeljük azt vissza akár készpénzben, akár kártyára – a SZIGET-en augusztus 16. 15:00-ig kérhető vissza az összegünk.

A SZIGET-re érdemes még letölteni a Find’em nevű appot is, mellyel ismerőseinket találhatjuk meg a tömegben. Erről már írtunk korábban ebben a cikkben. Amennyiben sokat szoktunk fotózni vagy videózni, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes elolvasni: Legjobb fotós és fotó szerkesztő alkalmazások iPhone-ra.

Érdekesnek találtad a cikket? Küldd el ismerőseidnek is!

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment