fbpx Skip to content

Benne járunk a nyárban, magas a hőmérséklet, zajlanak a fesztiválok. Az évnek ebben a szakában mindenki, aki teheti, kicsit többet pihen, szórakozik, megszaporodnak az esti sörözések, kerti partik, bulik és persze a zenei fesztiválok is, amik sokszor nem épp a legjobb barátaik az okostelefonoknak.

XPRO 3D üvegfólia

Pár napja hullafáradtan értem vissza a VOLT fesztiválról, ahol egy stand koordinálását végeztem, de emellett azért a koncerteket sem hagytam ki. Az értékeimre még az illuminált esték során is figyelni szoktam, de mint tudjuk, az ördög nem alszik, ezért a fesztivál előtt egy ütésálló tokkal és egy XPRO üvegfóliával is felvérteztem az iPhone-om, hogy biztos minden kihívásnak ellenálljon.

Korábban már írtunk az XPRO termékeiről, volt szó MacBook tokokról, fa állványokról, iPhone tokokról és persze üvegfóliákról is. Még december környékén tettem fel egy gumírozott peremű üvegfóliát a készülékemre, amit tökre szerettem. A tapintása olyan volt mintha csak az iPhone-t közvetlenül nyomkodnám, a színezett keret megegyezik az előlap színével és a Touch ID körüli kivágás is kellően ívelt ahhoz, hogy kényelmes legyen megnyomni a gombot és ne legyen nagyon zavaró a 0,33 mm-nyi “szintkülönbség”.

XPRO 3D üvegfólia

Most egy másik fajta fóliára esett a választásom, ami szintén a kijelező teljes felületét lefedi, de nincs egy gumi réteg a szélén és így nem gyűjti a zsebünkben bújkáló apró szöszöket. Az iPhone 6 bemutatásakor már érezhető volt, hogy a fóliagyártóknak meg fog gyűlni a baja a lekerekített szélű üveggel. Sokáig, akár sima fóliából, akár üvegfóliából is csak olyat lehetett kapni, ami nem ment ki az előlap széléig. Ez egyrészt szerintem rendkívül elcsúfította az amúgy szép formatervű telefont, másrészt nem biztosított teljes védelmet.

De miért is jobb egy üvegfólia, mint egy hagyományos? Drágább, vastagabb és a Home gombot is kicsit más érzés lesz egy ilyen felhelyezése után megnyomni.

Az üvegfóliának sokkal több előnye van, mint hátránya:

  • Ugyanolyan érzetet ad, mintha a telefon saját üvegét használnánk
  • Leejtéskor inkább ez törik be és nem a kijelző
  • A karcok ellen jobban véd, mint egy sima fólia
  • Nem lesz egyhamar csúnya
  • Nem buborékosodik fel

A tapintása tényleg olyan, mintha a telefon sima előlapját tapiznám; a kijelzőn túli rész teljesen passzol a készülék eredeti színéhez, a kamera, fény- és közelségérzékelő, hangszóró kivágása pontos (persze csak ha szépen tesszük fel a fóliát); a Home gomb kivágása sok rossz minőségű üvegfóliával ellentétben kellően finom élű, nem vágja a kezet, bár azért bőven lehet érezni a szintkülönbséget és minimálisan szerintem lehetne még kerekítettebb. A fólia széle most nem rendelkezik egy kiálló gumi kerettel, de így is teljesen lefedi az előlapot, amivel maximális védemet nyújt. A szélek lekerekítettsége kisebb, mint az előlapé, de ez csak akkor tűnik fel, ha a készülék szélét simogatjuk.

A VOLT fesztivál során bőven kapott a készülékem minden jóból. Többször eláztam és hát a telefon is kapott az esőből, nem is keveset, igaz, csak közvetve, de mivel egy iPhone 7-ről van szó, baja nem lett. A rengeteg por és egyéb szálló anyag sokszor rendesen ellepte a kijelzőt, ami üvegfólia nélkül biztosan egy csomó hajszálkarcot összegyűjtött volna, de így csak néhány jelent meg a fólián. Az egyik este, hogy jobb felvételt tudjak készíteni, nyakbakaptak, aminek a vége az lett, hogy tényleg lett egy jó kis videóm, viszont a végén a tömegbe zuhant a telefonom és a járólapon arrébb is csúszott és néhányan még rá is tapostak, de hála a toknak és az üvegfóliának, sértetetlenül megúszta a halálugrást.

XPRO 3D üvegfólia

Tapasztalataim alapján érdemesebb néhány ezret még ráköltenünk és venni egy jó tokot és üvegfóliát, mint hogy ezt elmulasztva akár egy súlyos, több tízezres összegű kijelzőcsere legyen a fesztivál/nyaralás afterpartyja.

Az iKiegészítők és az XPRO hivatalos weboldalán is többféle fólia és kijelzővédő üveg is megtalálható. Van akár 0,2 mm vastag is, de a legtöbb a megszokott 0,33 mm-es vastagsággal dolgozik és mindegyik 9H keménységű. Van olyan, aminek a kijelző tényleges területén túl nincs színezett része és olyan is, aminek van. Női olvasóinknak (vagy párjuknak ajándékötletnek) tudom ajánlani a Diamond verziót, ami apró, gyémántként sziporkázó csillámjainak köszönhetően ékszerhatásúvá teszi a készüléket. Aki viszont azt szeretné, hogy ne láthassa bárki, hogy mit néz épp a telefonján, annak a Privacy verzió lehet hasznos, ami 30 fokkal csökkenti a betekintési szöget, így aki mellettünk áll a villamoson, nem láthatja, hogy mondjuk épp jó csajokat nézünk az Instagramon.

Az összes iPhone modellhez tudunk az XPRO-tól sima fóliát vagy üvegfóliát vásárolni. A teszt során használt kijelzővédő üveget 6490 Ft-ért tudjátok megvásárolni fekete és fehér készülékre.

[wp-review id=”92523″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment