fbpx Skip to content

Az Apple asztali gépek és laptopok nem éppen olcsó darabok. Sokat lehetne arról vitázni, hogy miért vesszük meg mégis a papíron akár gyengébb gépet többszörös áron és nem egy recsegő-ropogó, műanyag Windows-os erőművet.

Ha már kiadtunk nem kevés pénzt a gépünkért, akkor érdemes rá vigyázni. Van, aki csak simán berakja a táskájába, mások valamilyen becsúsztathatós vagy cipzáros tokban hordják, míg van, akik a shell, azaz héj tokra esküszik, ami folyamatosan a készüléken van, még használat közben is. Az XPRO iPhone fóliái és tokjai után most megnézzük, mit tud nyújtani a cég a MacBook felhasználóknak a kellő védelem érdekében.

MacBook héjak

Jómagam inkább a cipzáras tokok híve vagyok. Szeretem a készüléket úgy használni, hogy semmi plusz nincs rajta, csak maga a gép van előttem. Mondjuk én vigyázok is rá, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy kendővel letörlöm az asztalt mielőtt letenném a gépet, de felesleges dolgoknak nem teszem ki a MacBookom.

Egyik ismerősöm viszont pont hogy az ilyen héj típusú tokoknak a nagy rajongója, így a napokban elbeszélgettem vele, hogy elmúlt pár év alatt, amióta ilyet használ, milyen tapasztalatai voltak a héjakkal és mik ezeknek a pozitívumai. Először is sokkal gyorsabb elővenni és elrakni a gépet, hiszen csak lecsukjuk vagy kinyitjuk és már mehet a munka vagy épp mehet be a táskába, nem kell elővenni a tokot, beletenni, becipzározni és eltenni és ezt persze fordítva is.

Annyi MacBookot láttam már, aminek valahol a sarka vagy az éle megsérült, vagy épp egy hatalmas karc volt valahol rajta. Ezeketől mind meg tudja védeni a gépet a héjtok. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy az asztalon kicsit arrébb tolta a gépet és hallotta a por- és homokszemek hangját, amint a gép aljával érintkeznek. Az XPRO héjtokjainak lába kellően magas ahhoz, hogy ne érintkezzen a gép alja az asztallal, és ez még a hőleadást is segíti, hiszen a tok alján bordák találhatóak, amik nem engedik, hogy a gép “beleizzadjon” a tokba. Az Apple és sok más gyártó is egyre vékonyabbra tervezi a készülékeit, így sokaknak még akár jobb érzetet is ad egy ilyen tok azzal, hogy ezzel némileg vastagabb lesz a gép.

Az XPRO héj tokja két részből áll, így akár egyben és külön is használható, ha valakinek úgy tetszene. Az egyik egyértelműen kijelző hátuljára megy és csak finoman tapad a kerethez, így nem kell attól tartani, hogy csúnyán belógna a kijelzőhöz vagy épp megnyomná azt. A másik rész pedig ugyebár a gép aljára megy. Felhelyezésénél érdemes arra figyelni, hogy tiszta és pormentes legyen a készülék, illetve hogy a szellőző lyukaknál kezdjük meg a felhelyezést, mert csak így fog rendesen a helyére pattanni. A készülék oldalánál a portok miatt nyitott a tok, hogy azokat szabadon tudjuk használni, hiszen sokszor egy pendrive sokkal szélesebb, mint egy sima USB-A csatlakozó és elég rossz lenne, ha a tok miatt nem tudnánk bedugni.

A csomagban pluszban található még egy kis zacskó, ami a portok bedugaszolásához szükséges gumitömítéseket tartalmazza. Ez szerintem alapvetően felesleges és nem túl szép, de vannak olyan munkakörnyezetek, ahol inkább érdemes betömni a portokat nehogy túl sok por vagy bármi egyéb beléjük menjen, illetve utazáskor is hasznos lehet a mindenféle váratlan behatás ellen, például valami ráfolyik a táskánkra és ha nem dugaszoltuk volna be a kártyaolvasót, akkor befolyt volna már rég a narancslé. Egyetlen szépséghibát találtam csak a terméken – bár ez lehet csak engem zavart –, hogy a gép hátsó sarka, ahol a MagSafe csatlakozó is található, szabadon van, nem védi tok.

Az XPRO kínálatában öt különböző színű MacBook héj található: átlátszó, arany, fekete (inkább sötétszürke), zöld és rózsaszín (utóbbi leginkább a női olvasók nagy örömére). A héjak a legújabb 2016-os MacBookokat leszámítva az összes, manapság is még forgalomban lévő MacBookra (Air, 12″ MacBook, 13″ és 15″ MacBook pro) kaphatók, még a régebbi, DVD-olvasósra is, de előfordulhat, hogy nem mindegyik szín érhető el mindegyik modellhez.

MacBook fóliák

Az XPRO azok számra is kínál megoldást, akiknek a héjtok nem tetszik, de csak úgy nem szeretnék lerakni a gépüket az asztalra, vagy épp a táskába, különféle tokokba betenni, mert mondjuk a táskájukban amúgy is van egy biztonságos tasak a gépüknek.

Az XPRO ötrészes, felragasztható fóliaszettet kínál ezeknek a felhasználóknak. A fóliacsomag a nemcsak a MacBook külsejét védi a karcoktól és egyéb szennyeződésektől, hanem a belsejét is. A gép aljára, fedlapjára, kijelzőjére, billentyűzete köré és trackpadjére is találunk passzoló fóliát a csomagban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment