fbpx Skip to content

Mikor új készüléket vásárol valaki, akkor a felhasználók nagyrészt két csoportra oszthatók. Az egyik azt mondja, nem kell rá semmi, így is vigyázok rá/van rá úgyis biztosításom, a másik csoport pedig az, aki már szinte a dobozból való kivétel előtt tokot és fóliát szeretne rá.

Jómagam inkább az arany középutat szoktam választani, hiszen tokot szinte azonnal veszek a telefonhoz, fóliát viszont nem. Mondjuk ez utóbbi hiánya abból is adódik, hogy a korábbi olloclipek a sima fóliát még csak-csak elbírták, de a sokkal hasznosabb és szebb üvegfóliát már nem.

Az iPhone 6 bemutatásakor már érezhető volt, hogy a fóliagyártóknak meg fog gyűlni a baja a lekerekített szélű üveggel. Sokáig, akár sima fóliából, akár üvegfóliából is csak olyat lehetett kapni, ami nem ment ki az előlap széléig. Ez egyrészt szerintem rendkívül elcsúfította az amúgy szép formatervű telefont, másrészt nem biztosított teljes védelmet. Aztán a gyártók felismerték, hogy ez így nem lesz jó és előálltak egy olyan megoldással, ami a kellő védelmet ad és mégis a legtöbb tokkal kompatibilis. Az XPRO üvegfóliái szerencsére az utóbbi kategóriába tartoznak.

A kérdés valószínűleg még mindig sokakban felmerül, hogy miért is jobb egy üvegfólia egy sima fóliánál? Drágább, vastagabb és a Home gombot is kicsit más érzés lesz egy ilyen felhelyezése után megnyomni. Az üvegfóliának sokkal több előnye van, mint hátránya. Ugyanolyan érzetet ad, mintha a telefon saját üvegét használnánk; leejtéskor inkább ez törik be és nem a kijelző; a karcok ellen jobban véd, mint egy sima fólia, nem lesz egyhamar csúnya; nem buborékosodik fel; stb. Több olyan ismerősöm is van, főleg a női nemből, akik ha nem is szándékosan, de mégis rengetegszer ejtették már el a telefonjukat, de úgy, hogy én magam sem értem, miért nem tört még össze a kijelzője. A titok abban rejlik, hogy mindegyiküket sikerült rábeszélnem, hogy vegyen egy rendes üvegfóliát, mert egy kijelzőcsere egyrészt nem garanciális kérdés, másrészt súlyos tízezrekbe fog kerülni. A másik lehetőség, hogy beáll azok táborába, akik inkább pókhálósra tört kijelezővel, akár kihulló üvegdarabokkal is, de tovább használják a drága telefonjukat, mintsem hogy kicseréltessék a kijelzőt rajta.

Mint feljebb már említettem, nem vagyok a fóliák nagy barátja, főleg az olloclipnek köszönhetően – mondjuk ez az iPhone 7-re tervezett optikával meg fog változni, mert az végre az üvegfóliákat se fogja leszedni felrakáskor. Néhány napja én is rátetettem Jadeye kollégával egy XPRO üvegfóliát az iPhone 7-esemre, és meg kell hogy mondjam, abszolút pozitívan csalódtam.

A tapintása tényleg olyan, mintha a telefon sima előlapját tapiznám; a kijelzőn túli rész teljesen passzol a készülék eredeti színéhez, a kamera, fény- és közelségérzékelő, hangszóró kivágása pontos (persze csak ha szépen tesszük fel a fóliát); a Home gomb kivágása sok rossz minőségű üvegfóliával ellentétben kellően finom élű, nem vágja a kezet; a fólia kerete gumírozott, ami egyrészt kellemesebb fogást, másrészt plusz védelmet is ad, hogy ha lehet, még a fólia se törjön be, nem hogy a kijelző maga; a felhelyezése se nehéz és a csomagban minden megvan hozzá.

Az XPRO kínálatában több féle fólia is megtalálható. Van akár 0,2 mm vastag is, de a legtöbb a megszokott 0,33 mm-es vastagsággal dolgozik és mindegyik 9H keménységű. Van olyan, aminek a kijelző tényleges területén túl nincs színezett része és olyan is, aminek van. Női olvasóinknak (vagy párjuknak ajándékötletnek) tudom ajánlani a Diamond verziót, ami apró, gyémántként sziporkázó csillámjainak köszönhetően ékszerhatásúvá teszi a készüléket. Aki viszont azt szeretné, hogy ne láthassa bárki, hogy mit néz épp a telefonján, annak Privacy verzió lehet hasznos, ami 30 fokkal csökkenti a betekintési szöget, így aki mellettünk áll a villamoson, nem láthatja, hogy épp jó csajokat nézünk az Instagramon. Az összes iPhone modellhez tudunk az XPRO-tól sima fóliát vagy üvegfóliát vásárolni, bár főleg csak a régebbi modellekhez érhető el az összes létező típus.

Én azt mondom, ha üvegfóliában gondolkozol, akkor válaszd a XPRO-t, nem fogod megbánni és sokkal jobban megéri, mint egy kijelzőcsere.

Telefontokok

Az XPRO termékpalettája nemcsak különböző fóliákból áll, hanem mindenféle egyéb termékből, de a közös ezekben, hogy mind a készülék védelmét szolgálják, ilyenek jelen esetben a szilikon telefontokok.

Négy tok érkezett hozzám kipróbálás céljából, ami három típusa bontható: Case, Case+, Case+ Pro. A tokok mindegyike 0,33 mm vastag TPU tok, de apró eltérések vannak az egyes modellek között. Először is két színt kell megkülönböztetnünk, az egyik a sima átlátszó, a másik a füstszürke. Elsőre mind teljesen átlátszónak tűnik, apró pöttyözöttség mindkettőn van, de ez használat közben nem látszik. A kamera kivágás az, ami főként megkülönbözteti a tokokat egymástól, az egyik esetén egy nagy kivágás van, amiben mind a kamera, mind a vaku és a mikrofon is helyet kap, a másik modellen viszont külön kivágása van a kamerának egy plusz kiemelkedő gyűrűvel, ez a Case+ Pro modell, ami még nagyobb védelmet ad a lencsének.

Továbbá azok a modellek, amelyeknek a nevében benne van a + jel, azoknak a Lightning-csatlakozóját egy kis kihajtható szilikon fedő védi a por, zsebpiszok és egyéb szennyeződések ellen. Mivel én utazás közben állandóan zenét hallgatok, ezért ez a kis plusz kihajtó egy picit zavart, mert így nehezebb volt bedugni az immár Lightning-csatlakozós fülest.

Bármelyik tokot is választjátok, biztosak lehettek abban, hogy a tok pontos passzol a telefonhoz, a gombok jól nyomhatóak, a hangszóró és mikrofon kivágások pontosak és persze az XPRO fóliákhoz is passzolnak, és vékonyságuk mellett kellő védelmet nyújtanak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Sziasztok!

    Mennyivel jobb ez mint pl az otao x-lambo kijelzovedo uveglap?

  2. Szerintem egy ebayrol rendelt 5-800 FT-os uvegfolia is tokeletes kar ezert 5ezrrket kiadni… az a resz tetszik h teljesen befedi a kijelzo feletti,alatti reszt is,de mi van ha rateszel egy tokot ami kess ramegy a telefon elejere is? Nem gyuri fel?a tok ramegy?

  3. @pete66: az XPRO saját tokjain túl az Apple gyári bőrtokjával is próbáltam és problémamentesen felrakható a tok a fólia felhelyezése után is, nem szedi fel, nem feszíti a tokot, minden passzol rendesen

  4. De bizony felgyűri! Olyan tok kell ami nem zavarja a felhelyezett fóliát!

  5. Arra lennék kiváncsi, hogy a tok valóban 0.33 mm vastag, vagy csak ezt írják/ mondják a gyártók?

  6. Egyszerű: nem te vagy a célcsoport. Kár az ilyen reklámposztok alá beírni, hogy te szebbet/jobbat/olcsóbbat tudsz. Egyébként szépen lekerekített (“3d” a marketing neve) üvegfóliát az Ebay-en nem kapsz 5-800 forintért, csak a cikkben idézett sík lapot ami nem védi a széleket. Továbbá ha a a távol-keletről rendelsz, 1 hónapot vársz rá. A rugalmas tokok pedig szépen felmennek a lekerekített szélű üvegfóliára, a baj a merev, előlapra felfekvő tokokkal van.

  7. pls PLS üvegfólia… undorító ez a divatnév. Most akkor üveg vagy fólia (igen tudom, hogy ezen két rétegből áll)?? Hivatalosan: tempered glass screen protector avagy edzett üveg kijelzővédő… pls

  8. Lehet nem jol irtam. A sima uvegfolia 5-800 a teljes kijelzos 1500-2000(persze vannak dragabbak is) nem lebeszelni akartam senkit arra koltik a penzuket amire akarjak:) csak speciel nekem eleg az egyszeru lap meg melette otr a spiegen tokom a maradek 1-2 mm ami “szabadon” van nem okoz mar gondot.

  9. iPhone 7 matt feketem van amire ket-harom hete Toletek vettem egy elo es egy hatlapi xPro uvegfoliat. Borzalmasak. Nagyon rossz a minoseguk es teljesen elcsunyitjak a telefont.
    A hatso nem illeszkedik a hatlapra, ezert tele van buborekkal a telefonom hatulja. Felhelyezesnel ahogy probaltam kinyomni alola a levegot meg is repedt.
    Az elolapi uveg, pedig keskeny a telefon kepernyojere. Kilog mindket oldalt kicsit a kepernyo ami szinten nagyon csunya, ezenkivul az uveg nem is tapad ra teljesen igy oldalt es a sarkoknal szinten maradt levego.
    Senkinek sem ajanlom, hogy vegyen ilyet.

  10. iPhone 7 Plus-omra tettünk xPro üvegfóliát és mind a négy szélén látszódott, hogy nem helyezkedik fel rendesen.. a plus előtt volt sima 7-esem arra makulátlanul felment de a 7 plus-on borzalmas. Esetleg aki plus-t használ ajánlhatna nekem olyan üvegfóliát ami igazi üveg és észrevehetetlen.. Előre is köszönöm!

  11. Már egy felrakott üvegfóliát fel lehet újra rakni? Nem a legszebben lett felrakva, kicsit igazítanék rajta.

  12. No, hogy tapasztalatból írjak, vettem egyet a fenti csodatokból iPhone SE-re.
    Felrakás után mindkét oldalon kb 2mm-re eláll. Először azt hittem az üvegfólia miatt, aztán kipróbáltam egy fólia nélküli 5S-en. Ugyanaz az eredmény. Ez is csak egy szemét kínai vacak. Nem érdemes pénzt költeni rá.


Add a Comment