fbpx Skip to content

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus a két jelenlegi Apple zászlóshajó ebben a kategóriában, így könnyen felvetődik a kérdés, melyiket érdemes megvásárolni.

A válasz egyáltalán nem olyan egyszerű, mert mindkét készüléknek vannak potenciális vásárlói, olyan tulajdonságai, ami miatt az ember egyértelműen az egyiket vagy a másikat választja. Ilyen például a Plus esetén a dupla kamera, a nagyobb akkumulátor és persze a nagyobb méret is. Ugyanez felsorolható a 7-esnél is, mert ott meg a kisebb méret az előny, mert rárakhatunk tokokat, kiegészítőket is. Nézzük meg, melyiket érdemes megvásárolni az alábbi szempontok alapján.

Miért vásároljuk meg az iPhone 7-et vagy 7 Plus-t?

Rögtön felvetődik a kérdés, miért válasszuk az iPhone 7 készüléket. Jelenleg milyen készülékünk van?

  • iPhone 4, 4s – Igen, érdemes váltanunk.
  • iPhone 5, 5c, 5s – Igen, érdemes váltanunk.
  • iPhone 6, 6 Plus – Igen is meg nem is érdemes váltanunk.
  • iPhone 6s, 6s Plus – Nem érdemes váltanunk.
  • iPhone SE – Nem érdemes váltanunk.
  • Android, Windows Phone, stb… : Igen, érdemes váltanunk.

Tehát, ha iPhone 6-nál régebbi készülékünk van, akkor potenciális vevők vagyunk az iPhone 7-re. Nyilván saját magunknak kell eldönteni, hogy van-e erre keret, de tegyük fel van. iPhone 6-nál már beleütközik abba, hogy kiszolgál-e minket a jelenlegi készülék? Ha igen, akkor ezen nincs értelme gondolkozni, ha nem, akkor pedig jön a kérdés, hogy melyik iPhone 7-et vagy 7 Plus-t vásároljuk meg. Erre kapunk ma választ. iPhone 6s-nél én nem ajánlom a váltást, az a készülék szinte ugyanazt tudja, mint a jelenlegi 7-es, és szerintem felesleges pénzkidobás lenne.

iPhone 7 és iPhone 7 Plus

iPhone 7 és iPhone 7 Plus

Először is nézzük meg, hogy mit kapunk az új iPhone-nal. Ami rögtön szembetűnő, hogy új színeket és jobb kamerát. Ami már kevésbé tűnik fel, az a gyorsabb processzor, és a jobb kijelző, ami elsőre nem is tűnik jobbnak, de ha utánaolvasunk, ugyanazt tudja, mint a Retina MacBook Pro, amiről korábban írtam: Miért jobb az új 2016-os Retina MacBook Pro kijelzője a többinél?

Új Home gomb, illetve csepp- és porállóság. A Home gomb nem késztethet minket váltásra, de a cseppállóság már igen. Az elmúlt pár hónapban számtalan alkalommal teszteltem ezt. Sétáltam esőben, úsztam vele, nem szándékosan, de ráöntöttem vizet is. Egyetlen esetben sem ázott be, nyilván az úszás már túlzás, de gondoltam, kipróbálom és nem lett semmi baja. Természetesen továbbra sem ajánljuk, hogy vízbe vigyük a készüléket, de jó tudni, hogy mondjuk egy véletlen WC-be ejtés alatt nem fog tönkre menni.

Sebesség. Kétszer gyorsabb, mint az iPhone 6, ami azt jelenti, hogy a 6-os felhasználók is észrevesznek már különbséget a két készülék között, de még régebbi készülék esetén sokkal nagyobb váltást kapunk, és ott ugye a kijelzőméret is növekszik.

iPhone 7 vagy iPhone 7 Plus kamera

Kamera. Az iPhone 7 és ezzel az iPhone 7 Plus is megkapta az 1.8-as fényrekeszt, ami azt jelenti, hogy sötétben, vagy rossz fényviszonyok között sokkal jobb képeket tudunk készíteni, mint a régebbi készülékekkel. Még az iPhone 6s-nél is jobb lett a kamera, pedig már az is bőven elegendő volt. A kijelzőnek köszönhetően a képek színtelitetebbek, “jobbak”, de azért nem túlszaturáltak, mint más készülékek esetén. Az iPhone 7 Plus esetén pedig ott a dupla kamera, amiről később fogok még írni.

Kozmoszfekete. A matt fekete iPhone 7 mellett a kozmoszfekete avagy Jet Black készülék lett az, amivel felvághatunk, ha valakinek ez is szempont. 🙂 Mivel az Apple a kamerától eltekintve nem változtatott a készülék kialakításán, ezért kaptunk egy új, kozmoszfeketének nevezetett fényes, fekete bevonatot. Kérdés megéri-e megvenni? A matt fekete vagy a kozmoszfekete szín közül melyiket válasszuk? Az alábbi cikkeket érdemes elolvasni:

Szóval, azok, akik nem féltik a készüléküket, és nem riadnak meg 1-1 karctól, nyugodtan válasszák a kozmoszfeketét. A matt feketével ennyi probléma nincs, de ott is jelentkezhetnek kopások, függ attól, hogy hogyan használjuk a szeretett iPhone-unkat.

Az iPhone 7-nek és iPhone 7 Plus-nak tehát ezek az erősségei, de nézzük akkor meg a különbségeket, miért válasszuk az egyiket a másik helyett, mivel járunk úgymond jobban.

iPhone 7 vs. iPhone 7 Plus

iPhone 7 VS. iPhone 7 Plus

A két készülék legnagyobb különbsége a mérete. Ezt nem lehet csak úgy látatlanban eldönteni. Egyszerűen a kezünkbe kell fogni a kisebb és nagyobb készüléket, ez lehet sima 6 és 6 Plus is, mert ugye a méret nem változott. Azt persze elmondhatom előre, hogy a Plus egyáltalán nem egykezes készülék, sőt, talán még a sima iPhone 7 is sokaknak nagy lehet, ha egy kézzel szeretnének üzentet írni. Egykezes telefon legutóbb az iPhone SE volt, amiről korábban írtam már.

Tehát a méret adott, vagy jó lesz számunkra a Plus nagyobb mérete, vagy nem. A mérettel azonban hosszabb akkumulátor időt is kapunk. iPhone 7 Plus esetén bőven kibír a készülék 1 napot, komolyabb használat esetén is, míg ez a sima 7-nél nem mondható el. Természetesen kikapcsolhatjuk az egyes szolgáltatásokat, levehetjük a fényerőt, használhatjuk csak 2G-n, de most nem erről van szó. Átlagos, mindennapos használat mellett a Plus sokkal többet bír ki a nagyobb akkumulátorának köszönhetően.

Én használtam már 1 évig Plus-t és sima iPhone 6s-t is, és ez az, ami rögtön meglátszik, mikor a kisebb készüléket választottam újra. Az akkumulátora egyszerűen kevés. Sajnos számomra a Plus viszont túl nagy méret volt, így maradt az Apple külső akkumulátora: Újra megvettem az Apple Smart Battery tokját.

Az iPhone 7-hez képest a Plus dupla kamerával érkezik. Ez sima fotóknál nem jelent előnyt, de ha már szeretnénk valami távolabbi dolgot lefotózni vagy éppen a speciális portré mód tetszik nekünk, akkor a Plus felé billen a mérleg. Ebben tényleg előnyt kovácsol a nagyobb készülék, és az elmúlt 3 évhez képest most adta el a legtöbb Plus készüléket az Apple. Ez a portrémód tényleg olyan, ami miatt az embereket a nagyobb készüléket választhatják, érdemes elolvasni a korábbi tesztünket ezzel kapcsolatban: Kipróbáltuk az iPhone 7 és a 7 Plus kameráját, és a 7 Plus új portré módját.

Végül pedig a méret mellett a nagyobb kijelző és a felbontás is mérvadó lehet. Az iPhone 7 Plus, ahogy az elődei is, megkapta a full HD felbontást. A kijelzőméret miatt sokkal kényelmesebb rajta játszani és filmet nézni. Az iOS 8 óta pedig bizonyos alkalmazások több funkciót adnak a Plus, avagy a nagyobb kijelzőméret esetén. Ezt sokszor egyébként a kijelző elforgatásakor, fektetett módban tapasztalhatjuk meg.

 iPhone 7 Plus

Most már tudjuk, hogy az iPhone 7 és 7 Plus készüléket mikor érdemes megvásárolni, illetve mik a különbségek. Én azt ajánlom, hogy a végleges döntés előtt mindenképp nézzük meg mindkét készüléket a kezünkben, mert bizony van méretkülönbség. Sajnos a régebbi kiegészítők, tokok, fóliák nem illeszkednek tökéletesen az új készülékekhez (tokok esetén a kamera miatt), így érdemes vásárláskor újat rendelni hozzájuk. A SzifonStore-ból számtalan kiegészítő érhető el.

Remélem tudtunk segíteni a döntésben, amennyiben kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel hozzászólás formájában, megpróbálunk rá gyorsan válaszolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. 6 Plust cseréltem 7 Plusra. Matt fekete. Ebben a ram is több (3 GB). Ha már 7 Plus, akkor felejtős a 32GB-os változat. A 6 Plusom 16GB-os volt, és szinte állandóan tele volt az SSD, ezért a mostani telefon 128-as. A portré mód szuper; profi fotós ismerőseimnek is tetszik. Összességében talán az első, iPhone 4-essel voltam ennyire elégedett…

  2. @mgabi: Akkor ezek szerint jól írtam meg a táblázatot 🙂

  3. Én 6-ról váltottam 7-re aztán bő fél év után jött egy nagyon jó lehetőség és váltottam 7 plus-ra matt fekete 32Gb. Iszonyat jó telefon. Én nagyon imádom. Féltem tőle h nagy lesz de egy nap alatt megszoktam. Innentől csak plust fogok venni. Van mindenem már csak egy Macbook Air hiányzik. De azt nagyon szeretnék.

  4. “Android, Windows Phone, stb… : Igen, érdemes váltanunk.”
    Azért ezt egy picit erős kijelentésnek érzem. Értem én hogy ez a szifon.com és nem valami droidos blog, és mielőtt még megkapnám hogy troll android fanboy vagyok, egy iPhone 7-et használok megjelenés óta, előtte egy 6 plust használtam 2 évig a kettő között pedig két hónapig volt egy Galaxy S7 edgem. És szerintem arról vagy hasonló kategóriájú készülékről nem egyértelmű hogy “érdemes váltani”. Nagyon szeretem az iPhoneomat elégedett vagyok vele teljes mértékben, de a Samu szebb képeket csinált, és az akkumulátor időt vagy a kijelző minőségét összehasonlítani sem érdemes mert csúnya vereséget tudhat be magának a szifon ezekben a kategóriákban. Nyilván minden készüléknek megvannak az előnyei meg hátrányai, sok mindenben az iPhone jobb, de azért kijelenteni hogy bármilyen Androidos készülékről érdemes 7esre váltani az valótlan szerintem.

  5. @toszab0l: nem az volt a kérdés, hogy úgy általában érdemes-e, hanem ha valaki pont iPhone 7-re vagy 7 Plus-ra akar váltani, akkor válassza-e az iPhone 7-et, vagy inkább iPhone 6s-t, stb. mindenki használjon olyat, amit akar.

  6. Nekem 7+-om (is) van de bortány nagy ahhoz képest, hogy más gyártók ekkora méretbe 5.9″-es kijelzőt is beleraknak és számomra eléggé idejétmúlt kinézetet adnak a hatalmas felső és oldaló kávák. Jelenleg van mellette egy Huawei Mate 9 és OnePlus készülékem de baromi aránytalan mellettük egy Plussom, gyakorlatilag 3 éve nem nyúltak hozzá a méretekhez ami gáz.

  7. @Jadeye: kicsit sántít a dolog:”Rögtön felvetődik a kérdés, miért válasszuk az iPhone 7 készüléket. Jelenleg milyen készülékünk van?” Vagyis, ha jelenleg valakinek androidos, vagy egyéb, nem ios készüléke van, akkor a cikk szerint mindenképpen érdemes lecserélni. Ez kicsit elvakult nézet, nemde?

  8. @Tomiapu: akkor ne vegyél iPhone-t. olyat vegyél, ami neked megfelel.

  9. @toszab0l: Nyilván ezt fogom ajánlani Android helyett 🙂 Ez nem is volt kérdés. Lehet ez elvakult nézet, szerintem mindenki tudja, hogy itt és ebben a formában ez belefér.

  10. @Jadeye: Nem tervezem iphone vásárlását! Ipad Air2-t használok táblagépnek, telefonom pedig Motorola V3… Szerintem a cikk úgy lett volna tökéletes, ha az azonos platformon (iphone) belüli cseréről szólt volna, kihagyva a többit.

  11. De akkor hol maradna a trollkodás öröme? ????

  12. @Jadeye: komolyan kérdezem, hogy bírjátok ki az ilyen hülyéket??
    Iszonyú türelmes emberek lehettek… egy szifon oldalon, egy iPhone modelleket választandó cikk alatt jönnek ilyen baromságokkal :-)))) nekem fáj olvasnom az ilyen hülyéket.

    Ember, ez a cikk arról szólt hogy ha iPhonet akarsz venni, akkor azok közül milyet vegyél. Édes istenem. :-))))

  13. Ha Telenor-os vagy és nem akarsz szívni a bejövő hívásokkal akkor az iPhone 7+ a nyerő. 🙂

  14. Ha egy héttel ezelőtt ti írtatok volna ezt a cikket….:)
    Én iPhone 6ról váltottam 7 plusra. Őszintén szólva inkább a kíváncsiság vezérelt a nagyobb kijelző irányába + gondoltam nagyobb telefon nagyobb és jobb battéria. De tévedtem…. Erős használat mellett ezzel is két töltést használok el egy nap.
    Tetszik hogy jóval nagyobb méretben lát az ember mindent, könnyebb olvasni rajta, sokkal könnyebben lehet kezelni a felületeket. Viszont nagyon nehezen tudom megszokni hogy lehetetlen használni egy kézzel vagy kilóg a zsebemből.
    Láthatóan gyorsan a 7 mint a 6.
    Mivel sokat használom Sirit azt vettem észre hogy ez is sokat fejlődött.
    A fényképező része is fejlődött a 6hoz képest de még mindig nem az igazi. Telefonon szépek a fotók, viszont ha megnézzük egy MacBookon ott már elég zajosnak tünnek.
    A videó része viszont nagyon tetszik, nagyon jó és szép videókat lehet vele csinálni, a képstabilizátorral elég nagyot ugrott előre.
    Elég idegesítő viszont, hogy elhagyták a jack kimenetet, így ha az ember nem akar kínlódni akkor újabb befektetés kell egy bluetooth füleshez ami ugye egy kalap fosószilvát sem ér ha zenét akarunk hallgatni + ugye a töltőt és a madzagos fülest lehetetlen együtt használni.
    Összességében tetszik a telefon.

  15. Én IPhone 6 rol váltottam kb 2 hónapja iPhone 7 plus kozmosz fekete színre. Ég es föld a kettő kozt a különbség. Gyorsaság,kamera,teljesítmény es akksi terén is. Nem bántam meg ez után is csak plusra fogok váltani.


Add a Comment