fbpx Skip to content

Sokszor szokták kérdezni tőlünk, hogy melyiket érdemes megvásárolni? Az iPhone 5s vagy az iPhone SE készüléket, mert ugye hasonlítanak egymásra, és a méretünk is azonos, de maga a készülék hardvere közel sem ugyanaz.

iPhone 5s vagy iPhone SE

Mondanám, hogy a választás egyszerű, de azért nem annyira. Az iPhone SE jobb készülék, de mindkettőnek megvan a maga helye és ideje. Úgy gondoltuk, érdemes mindkét készülékről írni néhány dolgot, főleg tanácsot a vásárláshoz. Ássuk is bele magunkat!

Az Apple iPhone 5s

Az iPhone 5s 2013-ban jelent meg, tehát több mint 3 éve. Manapság 2-3 éves készülékekkel találkozhatunk a használt piacon olyan 60-80.000Ft környékén, bizonyos esetekben olcsóbban. Az iPhone 5s készüléket imádtam. Először találkoztam az ujjlenyomat-olvasóval, először került iPhone készülékbe slow-mo, 120fps, ami kiválóan alkalmas lassított felvételek készítéséhez. Mindezek mellett szerintem jobban bírta az akkumulátora is, még úgy is, hogy az iOS 7 akkor jelent meg, ami teljesen átformálta a rendszert és köpni-nyelni nem tudtunk: Megjelent az iOS 7!

iPhone 5s

Az iPhone 5s elavultnak tűnhet, de szerintem manapság is kényelmesen hozza azt a sebességet, amivel még használható egy készülék. Fut rajta a legfrissebb operációs rendszer, és valószínűleg még az iOS 11-et is megkapja – ez az idei WWDC-n derül majd ki. Ár/érték arányban tehát lehet egy első iPhone készülékünk, vagy akár szülőknek, nagyszülőknek is hibátlan ajándék.

Használt iPhone 5s típushibák

Mire figyeljünk, ha használtan szeretnénk iPhone 5s-t vásárolni? Újonnan sajnos már nem nagyon találunk ilyen készüléket, így használtan kereshetünk a Google segítségével.

Legtöbbször az iPhone 5s bekapcsoló gombja megy tönkre. Így mikor megvásároljuk, ellenőrizzük ezt a gombot, hogy megfelelően működik-e. Nyilván ebben az esetben a hangerő szabályzót és a némító gombot is nézzük meg, amennyiben találunk rajta hibát, jelezzük az eladónak. A bekapcsoló gomb legtöbbször a felső szalagkábel teljes cseréjét igényli, így ez összegben körülbelül 8.000Ft-ba kerülhet nekünk. Aztán sokszor már az akkumulátor is régi, ezt ellenőrizhetjük az ebben a cikkünkben említett alkalmazással. Egy 2-3 éves készülék esetén mindenképp kell már az akkumulátor csere.

Végül pedig ellenőrizzük a mikrofont és a hangszórókat, mert nem árt, ha ezek is működnek.

Konklúzióként elmondható, hogy az iPhone 5s megfelelő állapotban egy teljesen jó választás lehet első iPhone készüléknéknek, gyereknek, szülőknek, nagyszülőknek egyaránt. Jelenleg viszonylag jó áron kapható a használt piacon, de azért ellenőrizzük a fenti dolgokat vásárláskor.

Az Apple iPhone SE

Az iPhone SE 2016-ban tavaszán jelent meg, az iPhone 5s megszokott méretével és kialakításával, de modernebb belsővel és kamerával. Megkapta az iPhone 6s processzorát, sebességét, kamera rendszerét. Ez azt jelenti, hogy szinte teljesen ugyanazt tudja, mint az iPhone 6s, kivéve, hogy iPhone SE első generációs ujjlenyomat-olvasóval és Force Touch nélküli kijelzővel rendelkezik. Az iPhone SE-t 16 és 64GB-os háttértárral vásárolhatjuk meg.

iPhone SE

Tehát itt a sebesség az, amit mindenképp figyelembe kell venni. Ezt a készüléket még kényelmesen tudjuk használni akár a következő 3 évben anélkül, hogy komolyabb problémánk lenne. A kamera kiváló, így arra sem lehet panaszunk az elkövetkezendő néhány évben, de érdemes már gondolkozni a 64GB-os változaton. A szokásos színek mellett pedig elérhető az rozéarany színben is.

Használt iPhone SE vásárlása

A készüléket kizárólag újonnan vagy garanciával ajánlom megvételre. Használtan is megvehetjük, de legyen rajta érvényes Apple garancia, mert a készülék effektíve új. A garancia sok olyan dologtól megvédhet minket, amiket mondjuk vásárláskor nem láttunk. Használt készülék esetén NE legyen rajta külsérelmi nyom, mint például esés általi benyomódás, mert abban esetben lehet, hogy nem lesz érvényes a garancia sem. Kérdezzünk rá az eladónál, hogy volt-e szervizelve, és ha igen, akkor hol, mert ha nem hivatalos szervizpartnernél, akkor SEM garanciális már a készülék. Mindent egybevetve egy igen jó választás az iPhone SE, mert a következő néhány évre bebiztosítjuk magunkat.

iPhone 5s vs. iPhone SE

Mi itt a Szifon.com-on az iPhone SE-t ajánljuk megvételre, ha saját magunknak keresünk telefont hosszútávra. Rövidtávra (értsd 1-2 év) az iPhone 5s is ideális választás, ha spórolni szeretnénk, vagy nincs az iPhone SE-re keretünk. Gyereknek, szülőknek, nagyszülőknek az iPhone 5s is jó lehet.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy jövőre vagy 2 év múlva is gyors legyen a készülékünk akkor az iPhone SE-t érdemes választani, arról nem beszélve, hogy a következő 1 évben még garanciánk is van és nem kell szervizbe vinni majd a készüléket. Az iPhone 5, 5s kiegészítők egyébként jók az iPhone SE-re is, így ha esetleg váltanánk, akkor a régi telefonunk tokja jó lesz az újra is. Új tokot természetesen a SzifonStore-ból is tudunk vásárolni. Ha pedig iPhone 5s-ünk van, és iPhone SE-re tervezünk váltani, akkor ezt a cikk sok kérdésre választ adhat: Érdemes iPhone 5s-ről iPhone SE-re váltani?

2017-es iPhone SE?

Megéri-e megvenni a jelenlegi iPhone SE-t, ha hamarosan érkezik az újabb változat belőle? Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy mikor fog érkezni egy újabb SE. Az sem biztos, hogy az Apple frissíti a készüléket, jelenleg továbbra is raktáron van, tehát gyártják. Amennyiben megjelenik az új, úgy az drágább lesz, tehát ebben az árban biztosan nem kaphatjuk majd meg. Ha minden igaz, akkor az Apple tavaszi eseményén kellene bejelentenie, de ez nem történt meg ezidáig, és úgy tűnik, idén nem lesz ilyen esemény. Persze lehet nyugodtan várni erre, de akkor ennyi erővel 2018-ig is várhatunk, vagy tovább, akkor is jobb készülék fog megjelenni. 🙂

Reméljünk tudtunk néhány tanácsot adni a vásárlással kapcsolatban.

Amennyiben neked is van ilyen tipped a fenti készülékekkel, oszd meg velünk hozzászólás formájában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Szerintem az 5S sebessége már 1 éve sem volt kielégítő. A RAM mérete már akkor túl kicsi volt és rendszeresen kilépkedtek az applikációk. A kamera szintén fényévekkel jobb az SE-ben. Nekem az aksi idő is sokkal jobban alakul SE-n. Én boldogan váltottam.

  2. Érdekelne egy ilyen összehasonlítás 6s és 7 között. Van-e annyival jobb mint amennyivel drágább. Jelenleg vagyok vásárlás elött. Pont 5s-ről váltanék.

  3. Én nővéremnek ajándékoztam az 5S-t, én pedig megvettem az SE-t. Nem bántam meg. Ő is örül mert előtte nem volt almája és én is, mert azért érezhető a különbség. Egyetértek azzal hogy egy picit hosszabb távra szerintem is megéri picit többet költeni egy SE-re, de ha 5S jön szóba akkor sem dől össze a világ ( és remélhetőleg tényleg jól fog még viselkedni az 5S még 2 évig ). A valódi ok nálam nem is igazán a sebesség volt ( tavaly vettem miután kijött), hanem mint utolsó számomra kiadott “szép” design. A kamerában lévő különbség nálam annyira nem is olyan jelentős mint inkább sebességben. A 7-es kameráját szívesen elfogadnám.
    Érdekes dolog az is, hogy ( itt legalábbis UK-ban) nem sok embernél láttam SE-t abban és azutáni időszakban mikor kijött, inkább a 6-6S volt jellemző. Szerintem jól látható ennél a modellnél miután kijött hogy sokan inkább fizettek többet egy új designért, nagyobb méretért, talán a 3D touch-ért, face kameráért, stb stb.
    Én nagyon örülök hogy kijött az SE, és nagyon örülnék ha megmaradna ez a design, a meglévőek mellett.

  4. 5s-ről közvetlenül váltottam SE-re. Amit észrevettem, hogy jelenleg, alapvető használat mellett nem érezhető az a nagy erőtöbblet ami az SE ben amúgy megvan. Sőt ha reggel a régi telómat kapnám fel véletlenül akkor nem biztos hogy egyből észrevenném, hogy nem az SE van nálam. 🙂 Szóval pl ha valaki nem vág videókat imovie-ban vagy hasonlók és megelégszik az 5s visszafogottabb, de korrekt kamerájával. Akkor 1-2 évig még jó lehet egy 5s is. Persze vissza azért mégsem válltanék 🙂

  5. Az sem mindegy, hogy melyik készüléken melyik iOS verzió fut. 5S pl. iOS 8-cal még OK (arra még nagyjából feltehetők az alkalmazások is), későbbivel már kicsit neccesebb. A használt piacon ha akad jó állapotú készülék az időben hozzá illő rendszerrel az egyre többet ér (aki tud eladó 4S-t iOS 6-tal szóljon:) ).

  6. @satti77: 10-zel sincs semmi baja. Azoknál a készülékeknél, amik már 1GB RAM-al vannak szerelve nem igaz az a lassulás ami a régebbiekre igaz volt. Hasonlóan @3pdavid esetéhez én sem vettem észre semmi különbséget a régi és az új közt, pedig én 5-ről váltottam.

  7. @satti77:
    Nekem van egy IOS 6.1.2 vel, elég szép állapotban, bontatlan eredeti töltő, headset.
    Számla, doboz, 98% aksi.

  8. @satti77: Én pl. meglepődtem hogy nővérem 5S-én az iOS10.legújabb teljesen rendben van. Pedig pont akartam neki szólni ( én maradtam 9.3.5-nél) mikor kijött, hogy meggondolandó, de már késő volt 😀 Mindenesetre nem tapasztal semmilyen problémát, és amikor a kezemben volt nem is vettem észre hogy lassabb lenne vagy akadozna, stb.. 🙂 Azt viszont teljesen megértem hogy vadászol az iOS 6-ra 🙂 angol ebayen van egy 116 fontért 😉

  9. Netmano milyen szín ill. tárhely? Ár?:)

  10. Fekete, 16GB, gyárilag független, az ár x. részeletek netmano kukac gmail-en meg tudjuk beszélni.

  11. @netmano: Megvan még?

  12. @Cylon:
    Igen, megvan.


Add a Comment