fbpx Skip to content

Három év: ennyi idős az iPhone 5s, négy éve pedig az iPhone 5 jelent meg. A két készülék között, ahogy már megszokhattuk, leginkább sebességbeli különbség van, most pedig az Apple kiadta az iPhone SE-t, mely tulajdonképpen az iPhone 5s ráncfelvarrása.

IMG_1018

Sokakban felmerült a kérdés, érdemes-e váltani az iPhone SE-re. Az szerintem egyértelmű, hogy iPhone 5 tulajok már gondolkozzanak el a váltáson, régebbi készülékeket pedig az Apple már szinte biztos, hogy nem fog támogatni szeptembertől. Az iOS 10 több mint valószínű, hogy csak iPhone 5-re vagy újabb készülékre lesz elérhető.

Mindezek mellett az iOS 9 egyes funkciói már most is csak újabb készülékeken működnek, így iOS 10-nél is hasonló problémákba futhatnunk, ha iPhone 5-tel vagy 5s-sel rendelkezünk. Az iPhone 5 továbbra is kiszolgálhat minket manapság, de meg vannak számlálva a napjai. Akkumulátort már mindenképp érdemes cserélni bennünk, illetve hogy a Home gomb és bekapcsoló gomb is rakoncátlankodhat sok készüléknél. Tehát ezeket hardveresen is javítani kell, mindamellett, hogy az Apple szoftveresen sem erre optimalizál, tehát várhatóan egyre lassabb lesz.

Az iPhone 5s más helyzet. Manapság is helytáll, a sebességre nem lehet panaszunk, de ott van a levegőben, hogy körülbelül 1-2 éve van hátra. Kérdés, hogy milyen funkciókat kap majd meg az iOS 10-es rendszerből.

Miért váltsunk iPhone SE-re?

Amikor szétszedte a ChipWorks az iPhone SE-t, és több érdekességre is bukkantak. Egyrészt ez tulajdonképpen egy iPhone 5s és 6s keverék telefon, másrészt pedig az Apple ott frissített, ahol tényleg szükség volt. Nem változtatott a beépített Touch ID-n, de változtatott a processzor sebességen. Nem változtatott a kijelzőn, de lett 2GB memóriánk. Összességében az iPhone 6/6s alkatrészek dominálnak, és nem az iPhone 5s.

Az iPhone 6-tól és 6s-től megkaptuk például a frissebb Audio IC-t, vagy a hat tengelyű mozgásérzékelőt, az NFC-t, és a már korábban írt kamerát. Ami viszont az iPhone 6s-nél is újabb, az a töltésvezérlő IC, ami az egyenletes, biztonságos töltésért felel. Ebből például egy teljesen új generációt kapott a készülék, mivel sokszor problémás volt az iPhone 5s töltése.

Szóval az iPhone SE hardverben elég jól szerepel, panaszra nem lehet okunk, átlagosan 3 évig kiszolgálja majd tulaját, de én azt mondom, akár 5 évre is megvásárolhatjuk ezt a készüléket, ha nem sűrűn szoktunk cserélni.

02-apple-iphone-se-teardown-chipworks-analysis-internal-back-pcb-hero

Az iPhone 5s-hez képest brutális sebesség növekedést kapunk, pedig ahogy fent is írtam, erre nem lehet még panaszunk az iOS 9 alatt. A legjobban észrevehető újdonság még a kamera, ami viszont sokaknak számít, ott a 240fps slo-mo, illetve a 4K videofelvétel, és hogy 32GB-os árban kaphatjuk meg a 64GB háttértárat.

1-ről 2GB-ra növekedett a memória is, így több alkalmazást futtathatunk a háttérben is, nem fog akadni egy GPS app, és a Safariban is dupla annyi oldalt hagyhatunk nyitva.

Érdemes még szót ejteni az akkumulátorról. Ez láthatóan jobb lett, még az iPhone 6s-nél is, nem hogy az iPhone 5s-nél. Akár 4-6 órával többre képes az SE, és ez bizony sokaknak számíthat. Én is azt vettem észre az elmúlt napokban, hogy az akkumulátor hihetetlen jó. Kevés használat mellett összesen 70%-ra merült csak a készülék, egy egész nap alatt.

Végül pedig az iFixit észrevette, hogy az iPhone SE megkapta az iPhone 6s cseppállóságát, legalábbis részben. Ez azt jelenti, hogy ha véletlen víz érné a készüléket, akkor az nem fog rögtön tönkremenni, de nyilván ne tegyük víz alá.

Külsőre nem változott semmi a két készülék között, így akik már megszokták ezt a méretet, semmit sem fognak észrevenni.

Végül pedig az ár. Jelenleg a hazai ár 158 990Ft-tól kezdődik, amire ugye szokás szerint a 27%-os ÁFA nyomja rá a bélyegét. Így hát nem ez Európa legjobb ára, mert például az Egyesült Királyságban már 141 000Ft-tól is megkaphatjuk. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos iPhone 5s-t eladhatunk 70-80 000Ft-ért, akkor alig ugyanennyit kell belerakni ahhoz, hogy egy aktuális, új készülékünk legyen. Később pedig az iPhone SE ára is esni fog, tehát ez az árbeli különbség igazából csak csökkenni fog. iPhone 6-os tulajok pedig most olyan 130-140 000Ft-ért tudják eladni a készüléküket, ott pedig végeredményben megéri váltani, ha nem számít a kijelző méret, mert csak jobb készüléket kaphatunk.

Konklúzió

Szerintünk érdemes váltani régebbi készülékről az iPhone SE-re, feltéve, hogy megengedi a pénztárcánk. Az iPhone 5s továbbra is kiszolgálja az igényeinket, de ha jövőbelátóak vagyunk, akkor bizony nem árt már elgondolkozni egy iPhone SE-n.

Te váltasz iPhone SE-re?

Olvasd el a hozzászólásokat is

44 Comments

  1. En Iphone 5S tulaj vagyok. Decemberben vettem kedvezmenyes aron a t-tol. Nezegettem osszehasonlito videokat. Talaltam parat amiben a 3D osszehasonlitas megy le egy 5s,se,6s keszuleken. Iszonyat hogy milyen folyamatosan ment az se keszuleken. Sajnos az 5s en szaggatott. Neztem a kamera tesztet is es meg par masikat is. Osszesegeben tenyleg jobb a keszulek….ugyhogy ugy dontttem hogy befogok egyre ruhazni en is. 2lehetoseg van. Az egyik hogy par honap mulva uj keszuleket vehetek t-nel azt vegyem vagy jonnek rokonok be amerikabol es azt. Az amerikai modelm is ugxanugy hasznalhato lesz itthon?Gariztatas is jo itthon ra?Nekem nagyon megtetszett a video tesztek alapjan. Es tobb kukfoldi oldalon olvastam en is hogy az akksi is sokkal tovabb birja.

  2. Azért az SE kicsit túlmutat a “ráncfelvarráson”. Sokkal több benne az új alkatrész, mint a régi.

  3. @meszi83: Az Európán kívüli készüléket nem javítják garanciálisan itthon.

  4. 5S tulaj vagyok, de én nem váltok. Egyszerűen az 5S is ad annyit, mint az SE. Persze jobb ez egyértelmű, de majd, ha nyomós ok lesz a váltásra akkor váltok. Addig meg kíváncsian várom az iPhone 7-et.

  5. 5s tulaj vagyok én is, 3 éve használom a típust, de ez idő alatt a jelenlegi a 4. darabom. Nálam nem kérdés, hogy váltok, mert pár hónapon belül vettem volna meg az ötödik 5s-t, ha ez nem jön, vagy, ha a 6-os formájában jelenik meg kis méretben. Ha undorítónak nem is nevezem a 6-os formáját, de rettenetesen ronda, szerintem. Tehát ez is jó pont nálam, nagyon szeretem a viszonylag szögletes formát és, hogy nem olyan lapos! Jaaaa és persze nem beszélve az áráról! Konkrétan olcsóbb, mint az 5c volt a megjelenésekor és akkor az 5-höz viszonyítva is pocsék volt. Most meg kapunk egyet jó méretben a jelenlegi csúcs iPhone hardverével. Kit érdekel az ujjlenyomat olvasó? Nem sznoboskodunk, használjuk arra, amire való! Régen a Nokia-mat sem zártam le, az iPhone-omon sem volt még jelkód, nem vagyunk mi olyan fontos emberek, hogy titkosítsunk! Csajom mellett nem tartok szeretőt, ha kell Ő is belenézhet, így jó ez! Az iPhone 4s óta ez a legjobb húzása az Apple-nek. Nagyon remélem nem lesznek betegségei, mint eddig minden típusnál volt valami!

  6. Szerintem pedig igy, hogy regi a forma de nem kapott meg minden ujitast egy olyan hibrid lett ami a szememben fogyatekos, meg ha jo is. Lehet valasztani, bazi nagy amiben van kepstabi de a felbontas miatt rosszabb picit a teljesitmeny, egy 6s ami tid mindent es ott all kozepen, aztan egy picit ami par dologban kevesebb, de a toltesvezero pl mas stb. Hogy lehet ilyen elb*szott valasztekot osszehozni? Nem lehetne ugyan azt a tudast 3kulon meretbe tenni? Szerintem ez katasztrofa kb, logikatlan, nehezebb donteni egyes embereknek, stb. Mas gyartonal pl samsung van ezer alteso mindegyik mas, iphone eddig azert tetszett, mert nem kezdett tenyleg "olcso iphone" telefonokat is kidobni. Ilyen iranyba haladunk akkor tenyleg lesz iphone pro, sima es egy kisebb rancfellvart hibrid. Fuuuj 🙂 nem tetszik a trend 🙂

  7. @pergabb: Teljesen jogos. Az 5S óta az Apple már nem “az az Apple”. Mivel az 5S után már jött a 6 ugye és mind tudjuk mit mondott Steve Jobs a nagy telefonokról aztán jótt a Pencil és Szeptemberre már megkülönböztető jelzések lesznek az iPhone-okban, hogy “Pro” stb. Pedig eddig mindig mindent belepakolt az Apple amit csak lehetett most meg van ez a kivételezős dolog ez nekem sem tetszik…

  8. nekem van két i5s-em egyiken ios 7 másikon ios 8 van, ami nem lesz frissítve, nagyon jól használhatóak így, gyorsak., stabilak. de ha az ios 10 ad valami olyan szuper dolgot amire feltétlen szükségem van akkor veszek egyet. az biztos, hogy nagyon jó telefon… majd fognak váltani a fissítgetők, mert az ios 10-től megkapja az első pofont az i5s. mert az innovációhoz temérdek pénz kell, nekik meg úgy lesz ha veszik az új iphonokat.

  9. Tud valaki valamit arról, hogy a Vodafonnál lesz-e a 64 GB-os mdellből?

  10. @Mumus:
    Te eszed a telefont vagy mi? :DD

  11. @pergabb: Mivel nem 6S mini, 6S és 6S big a nevük, így a felvetés nettó marhaság. Ez három különböző telefon, mindenki eldöntheti, hogy melyikre van szüksége. A te logikáddal, ha kijön a i7 és abban több funkció lesz, mint a 6S-ben, akkor azt is kikéred majd magadnak.

  12. @Dovloran: És mind tudjuk azt is, hogy Jobs bármikor megváltoztatta 180 fokban a véleményét, ha a piac úgy kívánta. Csak általában akik ilyen hülyeségekkel dobálóznak, ezt elfelejtik hozzátenni.

    @jarodfree: +1

  13. Ezt sosem értettem, hogy valakinek a párja miért nézegeti a másik telefonját, hogy miket sms-ezik vele, vagy kivel telefonál, vagy bármit csinál a telefonjával. Ez meg milyen? Szerintem ahol ilyen előfordul, ott a kapcsolatot ideje lenne újragondolni, mert ez a bizalom hiányára utal. 😀 Én biztosan meg fogom venni az SE-t.

  14. Szerintem nem igazán éri meg i6-ról váltani, már ami a pénzügyi részt illeti. 16GB-os, független i6-ok már 99.000 körül vannak a Jófogáson, senki nem fogja 135-ért megvenni a használt készüléket. Persze a 64 gigás már drágábban megy, de ugyebár az annak megfelelő 64 gigás SE sem 160 :). Ha százért tudod eladni a 16 gigás i6-odat, akkor 60-70et viszont erős túlzás kidobni az ablakon egy lejjebb pozicionált, kisebb kijelzős telefonért, max akkor okés, ha az embernek a 4-es kijelző a perverziója.

  15. Lehet használni Magyrországon az Apple Pay-t?
    Mert az SE-ben van NFC…

  16. @Jadeye: AKkor sima OTP-s kártyával még nem lehet!
    Köszönöm!

  17. Eleve hülye kérdés persze hogy érdemes váltani sokkal jobban fel van tuningolva belül meg akinek teccik ez a forma biztos váltani fog szoval akinek van pénze az biztos váltani fog vagy a többi iphone b@zi akik 1 évente ujat vesznek vagy ha nem most akkor amikor kijön az iphone 7 amugy iphone 5s tulajok fontos kérdésem lenne hozzátok hogy nektek pl akinek 3 vagy több évig ugyanaz a telefonja volt meddig birta a home gomb?

  18. Jarodfree es efdani a velemenyem nem valtozott. Nem android vonalhoz hasonlitom a mini stb hasonlatoddal, ott tudasban egyertelmuen gyengebb es erosebb. Eddig kijott egy verzio es kesz. Mi van ha kicsi a kezem de stabilizatort is akarok a teloba? Akkor nem tudok mit venni, mert ami nagy az nagy. Valtozatlan logikatlan. A 7es keszulek 2ecvel kesobbi es uj csucstermek a 6-hoz kepest, azaz nem hasonlitom. Amugy is mindig az S verziot vettem amiben kijavitottak a hibakat.

  19. talán nem véletlen hogy nem csinál egy gyártó sem tökéletes telefont. :O

  20. Elhasználódnak 🙁 Vigyáznék én rá, de a gravitáció nagyobb úr 🙂

  21. @pergabb: Itt is egyértelmű. Ha stabilizátort akarsz azt veszed. Akkor is ha kicsi a kezed. Fölösleges azzal jönnöd, hogy régen volt egy verzió, mert most már más idők járnak. A piac megkövetelte, hogy több telefon legyen. A flagship vonalon tetőzött a kereslet, muszáj volt nyitniuk a középkategóriába. Elég erősen odatették magukat vele. Akkor is, ha szerinted ez nem jó, mert a te elképzeléseidet mondjuk 549 dolláros áron tudták volna kihozni. Ami meg ugye egy pofon a szarnak, mert ugyanúgy csúcskategória és nem szereztek volna vele új területeket. A piac diktál, és ez mindig is így volt. Így volt az iPod minivel, az iPod Videoval és n+1 termékkel. Nagyon jól hangzott mindig a “letisztult” irány, de a piac mindig megkövetelte, hogy több verzió legyen és ez most sincs másképp.

  22. …most olvastam, hogy az új telefonon (SE) zörög, csörög a bekapcsológomb…

    – néhányakat ez a tulajdonsága nagyon zavar videózás közben

    PS: …ez igaz lehet, v. kacsa, esetleg a régi 5S -ből “mentették át” mementónak, hogy azért mindenki tisztában legyen vele, nem az aktuális zászlóshajót tartja a kezében…

  23. @csoxy: Vigyázok én rájuk, csak a gravitáció nagyobb úr! 🙁

  24. @A hun: Akkor jó, én nem videózok vele, de köszi a hírt! 🙂 Egyébként régen zavartak ezek, ma már az ilyesmi szerencsére nem! Majd nyomok bele pillanatragasztót! 🙂

  25. @Mumus: @Mumus:

    …rólad el is hiszem, hogy belenyomod a pillanatragasztót…

    PS: …már csak az érdekelne, hogy be- ill. lekapcsolt állapotában ajánlott, eme zajcsökkentő használata…

    – és, ismét sárgás elszíneződéssel jönnek a kijelzők is, erre mit ajánlsz? (ツ)

  26. @A hun: Dehogy hiszed el rólam! Ismersz? Képben vagy a viselkedésemmel, szokásaimmal, életemmel? 🙂

    Nem tudom a sárgás elszíneződés jelenség megoldását, de nekem még egyszer sem volt ilyen. És majd jönnek a hírek a rossz akkuról, arról, hogy hajlik, hogy nincs térerő, hogy becsípi a hajamat, hogy kopik, hogy zörög a kamera és egyébként is az Apple gyártja! 🙂 Nem kell foglalkozni ezekkel, és kész! 🙂

  27. Egyébként miért írod, hogy PS.? Ezeket szerelmes levelekbe írták régen, de én hetero vagyok!

  28. @Mumus: A PS csak annyit jelent hogy utóirat. Ez a levél témájától függetlenül használható/használatos. Egyébként az “utóirat” szó latin kezdőbetűi ha jól tudom. 🙂

    Témához:
    Nekem nagyon tetszik a SE de még biztos nem veszek. Egy évig simán húzza még az 5S (amit nagyon szeretek, 6-ról is downgradeltem vissza rá) , utána pedig, mikor 90könyékén hozzá lehet jutni használtan egy SE-hez akkor váltok is.

    Szintén téma: Érthető az Apple részéről ez a sokféle termék, de amúgy nekem sem tetszik igazán a dolog, bár amíg minőségileg rendben vannak a dolgok továbbra is addig nem feltétlen baj ez 🙂 . Bár az a fránya 3D Touch mehetett volna a SE-be is az egységesség érdekében.

  29. Köszönöm, a jelentését mindenki ismeri, de ez nem volt kérdés 🙂

  30. Lencse is zorog, ha ugralva videozol 😀 enm csak siman a lencsetagok miatt, fokuszalas, stb. Razzad a telefon es fotozt a fuledbe, egy pillanatra sem fog megszunni a hang 😀 lenyegtelen dolog kb..
    Ef-Dani ertelek, viszont regen szerintem nehezebb volt az egesz, hiaba vagytak az emberek vmire amirol meg nem is tudtak, mert nehezebben volt eladhato, ezt Steve bacsi mocsok eroszakosan, de elerte vegul. Jelenleg pedig nem innovacio van, ha nem olyan dolgok amiket a vasarlok kovetelnek. Ertelek teged, te is erts engem. Maskepp latjuk a dolgokat es nem fogunk egyet erteni, amivel semmi baj 🙂 ettol szep kerek a vilag 🙂

  31. @pergabb: Ez Steve alatt is addig volt igaz, amíg megalkották az első terméket. Utána a piac diktált nála is. Ez a “nem tudják mit akarnak” mentalitás csak az első iPodig, az első iPhoneig, az első iPadig volt igaz. A második, harmadik, sokadik generáció újdonságait mindig a piachoz igazították.
    Az meg egy vicc, hogy nincs innováció, valóban nincs sok, de másoknál még ennyi sincs. 2007 óta három normális újítás (+1 baromság a Samsung részéről) volt a telefonok piacán és mind a három az Applehöz köthető (nagy pixelsűrűség, normális ujjnyomatazonosító, 3D Touch).

  32. Ef-Dani en meg mindog ertelek, csak nem feltetlen ertek egyet, mint irtam ez nem baj:) igy irasban nehez is ezt boncolgatni, mert iszonyatos terjedelmu lenne.
    A lencsevel tisztaban vagyok, de irtam, csinalj egy kepet ugy, hogy a fuled mellett razod vegig a telefont. Mukodesi elvet nezed, akkor a kep keszitesenek pillanatara meg kellene fogja a lencset ennek ellenere olyankor is mocorog.

  33. Szvsz ez nem vélemény kérdése, hanem objektív tény, hogy mindig a piac diktál(t) 😀

  34. @pergabb: “Mukodesi elvet nezed, akkor a kep keszitesenek pillanatara meg kellene fogja a lencset ennek ellenere olyankor is mocorog.”
    ha te kihallod, ha adott esetben a kép készítésének mondjuk 1/100 vagy akár kisebb “záridővel” történő kiolvasása közben esetleg nem áll meg a lencsemozgatás a záridő töredék másodperces időtartamára, az akkor nem semmi.

    pláne, ha közben be van kapcsolva a Live Photo opció is, ami meg ugye videót rögzít, és közben megy az autofókusz.

  35. Hosszu zarido a titka, de kedves, hogy ennyire hulyenek nezel 🙂

  36. @pergabb: nem néztelek hülyének. sehol nem írtál hosszú záridőt. de a Live Photo alatt videót is rögzít, akkor meg fókuszál. illetve ott van a Focus Pixels is, ami szintén az élesítést segíti. vagy jobb lenne, ha életlen lenne a kép?

  37. Meg mindig hulyenek nezek a kerdeseddel, mert akkor nem kerdezned jobb lenne e ha eletlen lenne. Mivel rogziti hosszu zaridonel, ezert nem azt lehet hallani, legalabb is 6s eseten

  38. “32GB-os árban kaphatjuk meg a 64GB háttértárat.” Még jó, hogy nem plusz 16 gigát kapunk a 40 ezer forint felárért. 😀

  39. Én nem értem a reklamációt! Jelenlegi csúcs hardverrel nem jó az ára? Én 200e indulóra számítottam 16GB-tal. Az 5c a csúcshoz képest előző hardvert kapott, magasabb induló árral, mint ez most.

  40. A töltésvezérlő vezérli mennyi watt jöhet át a töltőről?
    Mennyit enged át magába az SE? csak 5w-ot, vagy 10-12w-ot?
    Mert ha az utóbbi, akkor ipad töltővel sokkkal gyorsabban tölthető lenne 🙂
    Valaki tud erről valamit?

  41. Meg is van a válasz:
    Assuming a similar charging profile, it should take around 2.5 hours to fully charge an iPhone SE. You should be able to get an 80% charge after just 1 hour.
    And since all recent iOS devices support faster 2A charging, you’ll be able to get a full charge in just 1.5 hours with any tizi charger that provides Auto Max Power technology or High Power charging.
    http://blog.equinux.com/2016/03/7232/

    Tehát majdnem 3x olyan gyorsan feltölthető 10 vagy 12w-os töltővel 🙂
    Ez nagyon jó!!! 🙂

  42. Most jó kos kijelző de aki a nagyot szeretni mint én mivel pont azért nem vettem eddig mert kis szar volt a lcd… Majdnem visszatértem az androidra de szerencsére kiadták a 6 ot és pici várás után 6 s és semmi pézé nemkéne se más telo se kisebb …. Ez a jó


Add a Comment