fbpx Skip to content

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékeknél az Apple bemutatott egy teljesen új színt a hagyományos fekete mellett, mégpedig a “Jet Black” vagy magyarul “kozmoszfekete” változatot.

film_design_large_2x

Nyilvánvalóan erre van jelenleg a legnagyobb kereslet a piacon, hiszen a többi iPhone modellhez képest a hátlap ezen modell esetén nem matt, hanem ismét az iPhone 4/4s korszakból megszokott csillogó felület.

Az Apple a bemutató videójában némileg kitért az előállítási módszerre, azonban az AppleInsider újságírói kicsit jobban utánajártak a részleteknek.

https://www.youtube.com/watch?v=sbios0u2Px8

A “Jet Black” fényes felületének előállításánál használt talán legérdekesebb eljárás az úgynevezett “forgó 3D polírozás”, mely során az alumínium ház egy speciális porszerű anyagon megy keresztül, ezáltal tükörsimára csiszolva a felületet. A iparágon belül a bevett szokás egy ehhez hasonló felület eléréséhez általában egy kémiai mosó vagy elektrokémiai módszer használata.

18212-16515-screenshot_1-l

Ezután a következő lépés, hogy a lecsiszolt készülékházat egy anodizáló tartályba helyezik, ahol elektromosság segítségével az alumíniumból alumínium-oxid képződik, ami lényegesen ellenállóbb a korrózióval szemben.

18212-16516-screenshot_2-l

A felület kialakítása során külön figyelmet fordítottak arra az Apple mérnökei, hogy a végeredmény egy porózus felület legyen, amely képes elnyelni a fekete festéket. Ezt a végeredményt hívta Ive “egykomponensű” anyagnak, illetve ez az eljárás magyarázza azt is, hogy hogyan tudott az Apple ilyen sötét színezetű alumíniumot megvalósítani. (Ha visszaemlékszünk, az iPhone 5 esetén volt hasonló sötétségű a hátlap, azonban a sérülések következtében a kopás helyén nagyon hamar lejött az anodizált felületkezelés, éppen ezért lett világosabb az iPhone 5s hátlapja, hogy kevésbé legyenek láthatóak a kopások.)

18212-16517-screenshot_3-l-2

Az utolsó lépés pedig még egy kör csiszolás, azonban ezúttal egy “ultrafinom”, mágnesezett vasreszelékből álló fürdőben, amely az extra fényesség kialakításáért felel. Ez az a réteg, amelyre az Apple külön felhívja a figyelmet a honlapján, hogy meglehetősen érzékeny a karcokra és a kopásra, ezért javasolt tok használata, ha a felhasználó sokáig meg szeretné őrizni a hátlap eredeti állapotát.

18212-16518-screenshot_4-l

A karcok pedig bármely tükörfényes felület esetén pedig azonnal szembetűnőek, bármilyen apró karcról legyen is szó.

Neked hogy tetszik az új “Jet Black” iPhone?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Tetszik, csak nem venném pont a karcolódás miatt. Majd az S szériaban megoldják ezt a problémát is…remélem. Ugyis csak jövőre tervezem váltani az i5-öt.

  2. Nekem fura, hogy azért veszel ilyen színben készüléket, mert ez tetszik. Viszont ha használni is akarod, akkor rakd tokba, különben csúnya lesz a felülete. De ha meg tokban van, akkor nem mindegy milyen színű?
    Hát nooooormális????!!

  3. @airness23: Igen, ez számomra is fura. Idiótaság a köbön…

  4. Csak akkor van ertelme, ilyet venni, ha lesz*rod, hogy igenytelenul karcos lesz tok nelkul. Ha meg tokba rakod, teljesen mindegy hogy milyen fekete a hatlap. A legjobb megoldas, ha veszel ra biztositast es tok nelkul hasznalod es amikor teljesen KO esztetikailag, akkor veletlenul leejted az emeletrol es fizetsz egy jo kis onreszt es kapsz egy kvazi “uj” keszuleket de par napig telo nelkul leszel amig ez a procedura le nem megy

  5. @Péter Kertész: És ez még szerintetek működik? Nem javított készüléket adnak? Vagy nem javítják már a telot? Pont ezen gonodolkoztam én is, hogy meg kéne lépni a biztosítás vége felé járok iphone 6 vodafone.

  6. Jol kitalalta ezt az alma. Emiatt a felület miatt fogják sokan megvenni. Én inkább a belső miatt és szívhatom a fogam hogy legyen elérhető telefon.. Sok embernek kb a sima 6-ost vagy 5st is lehetne jetblackbe csomagolni akkor is megvenné mert a divatra megy rá…

  7. Kár, h nincs ilyen fehérben… Vagy ami a design képeken volt, kékben plusz még az előlap is kék lenne hozzá! Nekem az nagyon tetszene.

  8. Egy egyszeru atlatszo tok a megoldas…

  9. @Robi: refurbished telot kapsz altalaban, ami esztetikailag teljesen uj. Ha beviszed a keszuleket osszetorve, akkor kenytelenek onresz megfizetese utan adni egy masikat, persze arrol nem beszel az ember, hogy szandekosan rongaltad meg, mert akkor bukod a biztositast

  10. Számomra felejtős. Mint a zongoralakk hatású betétek az autókban. Utálnám ha a telefonomnak már nem csak az eleje, de a háta is egy zsíroskenyérre hasonlítana.

  11. jelezném hogy a 3g-3gs is fényes volt…

  12. @onderon: igen, csak azok esetén nem alumínium volt a készülékház, hanem polikarbonát.


Add a Comment