fbpx Skip to content

Egy nappal az iOS 10.2.1, a tvOS 10.1.1 és a macOS Sierra 10.12.3 megjelenése után az Apple ma este elérhetővé tette az iOS 10.3, a tvOS 10.2 és a macOS Sierra 10.12.4 első fejlesztői, majd két nappal később az iOS 10.3 és a macOS Sierra 10.12.4 nyilvános bétáit.

Az iOS 10.3 beta 1 természetesen OTA frissítésként is elérhető a fejlesztői béta profil telepítése után; a tvOS 10.2 beta 1 az iOS-hez hasonlóan OTA használatával telepíthető a fejlesztői készülékekre; a macOS Sierra esetén pedig a Mac App Store Frissítések füle alatt telepíthető az új verzió. A watchOS-hez (eddig) nem érkezett újabb verzió.

iOS 10.3 beta 1

Az iOS 10.3 beta 1 build száma 14E5230e.

Újdonságok

Az iOS 10.3 beta 1-ben az alábbi újdonságok találhatóak.

Az iOS 10.3-ban a készülék fájlrendszere Apple File System-re (APFS) változik. A fájlrendszer frissítése természetesen megtartja az adatainkat, ugyanakkor az Apple azt javasolja, hogy készítsünk biztonsági mentést a frissítés előtt, amivel mi is egyetértünk. Az APFS-re való frissítéssel a jelek szerint némileg nőtt a felhasználható hely mérete is: ez egy 128GB-os iPhone 7 esetén a 10.2.1 alatt elérhető 121,88GB-ról 124,39GB-ra való (2,51GB-os) növekedést jelent – balról a 10.2.1, jobbról a 10.3 beta 1 az APFS fájlrendszerrel:

Az Apple AirPods mellé is elérhetővé vált a Find my Device szolgáltatás – ennek segítségével a fülesek legutóbbi helyzete mellett hangjelzést is tudunk lejátszani rajtuk, amely folyamatosan hangosodik, és ezzel a zajjal megtalálhatjuk “az elcsatangolt jószágot”.

A Beállítások appon belül megszűnt az iCloud menüpont – helyette legfelülre kikerült egy új opció: itt az iCloud illetve az iTunes és App Store, valamint a családi megosztás esetén kezelhetjük a bejelentkezéseinket, módosíthatjuk a beállításokat, illetve az egyes eszközök helyzetét is megnézhetjük:

Az új Apple ID menüpont alatt az iCloud opcióba lépve immár a macOS esetén már megszokott grafikonon láthatjuk a tárhely foglaltságát:

Várhatóan lesz arra is egy mód, hogy letiltható legyen, ha az egyes alkalmazások folyamatosan az értékelésért és visszajelzésért kuncsorognak, legalábbis az alábbi opció (angolul: In-App Ratings & Reviews) szövegezése és kapcsoló mivolta talán erre enged következtetni, de ezzel kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények:

A dolog másik értelmezése szerint ez mindössze csak arra lesz jó, hogy amennyiben valaki értékelni szeretne egy appot, akkor azt rögtön magában az appban meg tudja majd tenni, a rendszernek nem kell majd ahhoz átlépni az App Store-ba.

Az App Store-ban egy-egy értékelésre 3D Touch-csal (vagy hosszan) rányomva már rögtön lehetőségünk van az adott értékelést hasznosként vagy nem hasznosként értékelni, vagy rögtön jelenteni, ha az mondjuk spam vagy bármi egyéb okból problémás számunkra:

A Térképek app esetén a térkép nézet jobb alsó sarkában a hőmérsékleti értékre 3D Touch-csal rányomva részletesebb képet kaphatunk az időjárásról, tovább nyomva pedig át is lép az iOS az Időjárás appba:

A Diagn. és használat opció helyett immár egy kibővített Analytics menüpont kapott helyet a Beállítások, Adatvédelem alatt, ahol elég részletesen beállíthatjuk, hogy milyen adatokat gyűjtsön össze az iOS és osszon meg az Apple-lel illetve a fejlesztőkkel:

A jelek szerint az appok megnyitási és bezárási animációját is kissé frissítette az Apple: a képen a jobb oldalon látható, hogy a 10.3 beta 1-ben a megnyíló/bezáródó app pillanatképének sarkain megváltozott a lekerekítés, az hangsúlyosabbá vált:

A CarPlay esetén immár könnyebben elérhetjük a korábban használt appokat, illetve az elektromos autók számára létesített töltőállomásokat – bár ezek a funkciók hazánkban viszonylag keveseket érintenek, az meg pláne nem túl valószínű, hogy a hazai töltőállomások is felkerültek volna rá, de természetesen örömmel vennénk, ha igen.

Steve Troughton-Smith talált egy új billentyűzet-lehetőséget is az iPadek esetén, viszont ez egyelőre nem érhető el, és egyébként arra lenne jó, hogy egy kézzel lehessen gépelni, ha például a képernyő szélére tesszük:

A fejlesztőknek lehetőségük lesz egy app ikonját dinamikusan frissíteni – amit természetesen a felhasználónak le is kell okéznia. Ez adott esetben sokkal informatívabb, automatikusan frissülő ikonok használatát is jelentheti, például egy időjárás alkalmazás, aminek az ikonja az aktuálisan kiválasztott helyszín időjárásának megfelelően változik.

Az iOS 10.3 beta 1 ezeken túl még HomeKit-fejlesztéseket is tartalmaz, ahol így már használhatóvá váltak a programozható villanykapcsolók, illetve Siri immár a krikett bajnokságok eredményeiről is felvilágosítást fog majd adni, a Safarin keresztül működő webalkalmazásoknál pedig immár elérhető a mozgás csökkentése opció, a widgeteket használók pedig az új Podcastok widgetnek örülhetnek.

Magyar Siri, dark mode vagy a korábban már pletykált mozis üzemmód azonban jelenleg nincs.

Az újdonságokról EverythingApplePro egy hosszabb videót is készített:

Szerinted ezek nem akkora újdonságok, vagy csak neked nem elegendőek? Írj az Apple-nek: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

iOS 10.3 beta 1 letöltési linkek

Az iOS 10.3 beta 1 IPSW-fájlja letölthető a fejlesztői központból az alábbi linkekről:

iPhone:

iPad:

iPod:

tvOS 10.2 beta 1

Az új build verziószáma 14W5222d.

kiadási információk alapján ez a verzió várhatóan hibák és a teljesítmény javításait tartalmazza. Természetesen amennyiben szemmel látható újdonságot fedezünk fel a bétában, frissítjük a cikket!

A tvOS kizárólag csak a negyedik generációs Apple TV-t támogatja.

macOS Sierra 10.12.4 beta 1

Az új build verziószáma 16E144f.

kiadási információk alapján ez a verzió várhatóan hibák és a teljesítmény javításait tartalmazza.

Az iOS-en használható Night Shift mód immár a macOS esetén is elérhetővé vált. Erről az iOS kapcsán itt írtunk részletesen: A Night Shift, avagy éjszakai mód automatikus beállítása a napszaknak megfelelően.

A macOS Sierra esetén a Beta Access Utility-vel lehet engedélyezni a béta verzióra való frissítést.

Kérdésem van!

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért frissítettük az iOS 8 beta verziójához a gyakran ismételt kérdések cikket az adott témában. Ha kérdésed van az iOS 10 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 8 beta: a leggyakrabban feltett kérdések, ez jóformán minden, még az iOS 10 beta kapcsán elképzelhető kérdést is lefed!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 10-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, a watchOS 3-ról szólókat meg itt, a tvOS 10-ről készülteket itt, a macOS Sierra kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. watchOS 3.1.3 is van

  2. iOS-től vártam volna némi iPades javulást… Tavaly elég jó update volt a .3

  3. @fontix: telepítve !

  4. Dark mode?

  5. @Jadeye: igaz, bocsi, lemaradtam a cikkről.

  6. Sehol egy új emoji? Mi ez már?

  7. @tzolesz: az emojik továbbra is a Unicode szabvány részei. tehát ha a szabvány frissül, és így új jelek válnak elérhetővé, azok akkor is benne lennének az iOS-ben, ha az Apple nem rajzol nekik saját képecskéket, hiszen maga a szabvány frissült.

  8. @Jadeye: ne vedd zokon, de szerintem semmi szükség folyton ezt magyarázni, mindenki tudja.. az hogy az update és az új emoji fogalma összenőtt, arról meg csak az Apple tehet, ha csak ennyi szemmel látható update kerül egy-egy frissítésbe.. 😉

  9. lalamper: en szerintem inkabb orulni kene hogy nem csak akkor frissitenek ha nagyobb szemmel lathato dolgok kerulnek bele… eleg sokat lehet turni a motorhazteto alatt is anelkul hogy funkcionalitasban barmit eszrevennel..

  10. Magyar Síri? Ezt miért emeltétek ki külön, hogy nem került a frissítésbe? Lemaradtam valamiről? 😉

  11. Hát ez a nagyon sok újdonság nem egy helytálló.. A funkcionalitás terén semmi extra új ficsőrt nem dobtak bele. Hol van a control panel bővíthetősége, variálhatósága? Cinema mód? CarPlay, 3D touch esetén a térképeknél plusz információ iphone 6 esetében kb. semmit nem jelent. Már az apple több választható gyári témát is belerakhatott volna az ios felületébe. A gyári háttérképek, mozgóképek és csengőhangok terén is meglephetnének újdonságokkal… Ezek lennének a szemmel látható újdonságok, amiknek még a felhasználók örülnének is! Mindezek mellett az aksi idő javítása!

  12. Dark mode, magyar siri 🙁

  13. A magyar nyelv sajátosságai miatt ez különlegesen nehéz ügy. Nem éri meg a többlet energiát.

  14. Nyilván mindenkinek más a fontos, de nekem többet fog érni az APFS miatt elérhető több hely, mint “a szemmel látható újdonságok”, azaz “gyári háttérképek, mozgóképek és csengőhangok”.
    SE-t használok, azon irrelevánsak a 3D Touch-os újdonságok, AirPods-om nincs, a bezárási animációkat meg le..arom. 😀
    Ne legyenek fagyások, működjön flottul a rendszer – nekem ennyire van szükségem. A többi már csak részletkérdés. Ha nézegetni akarok egy képet, akkor kinyomtatom és kiteszem a falra, mert nem azért van az iPhone-om, hogy órákon keresztül nézegessem a háttérképet, amit vagy az óra vagy az ikonok egyébként is kitakarnak…

  15. Nekem a stabil müködes es sebesseg lenne az új mert kb IOS 10 Úgy ahogy van egy fos! Azon kivül a Dark mod erdekelne. Kevesebb energia igénye lenne akkor? Tudom nem Amodel!

  16. Az airpods keresese funkciót az hogy hoztatok elő én nem találom..

  17. @zsozsobasa: a Keresés (Find my iPhone) appban találod meg.

  18. Köszi megvan 🙂

  19. Nem lenne, ezért kár várnod!
    Miért is fos? Mi az ami instabil?
    Sebességgel mi a gond?

  20. @Jadeye: Köszi az infót! Már el is küldtem a fejlesztőknek..

  21. Új funkciók ill. variálhatóság (vezérlőpult/téma stb.) , iOS6 szintű stabilitás (6.1.6 volt az utsó patch..) és hab a tortaként flat design (végre) a kukába – na ez lenne az ami..

  22. Valakinek van olyan bug-ja ami korábbi verziókban is benne volt és ebben a betaban is benne van hogy a dialer megvagy. De úgy hogy csak soft resettel lehet ujrakapcsolni a szifont. Ezen felül úgy eldobja a hálózatot hogy észre sem veszed hogy nincs a hálózaton csak nem tudnak hívni. Vagy kiirja h no signal.. De ez úgy tudom mind a dialer fagyasara vezethető vissza. Iphone SE-n eddig két telon is tapasztaltam ezt. Nektek nincs ilyen gond?

  23. @zsozsobasa: nekem eddig egyszer volt hasonló, akkor a mobilinternet működött, térerő is volt, de se én nem tudtam hívni, sem engem nem lehetett hívni. azt nekem SIM-csere oldotta meg. ha relatíve régi a SIM (>=2 éves), egy cserét megér.

  24. Sajnos nem régi a sim. De ki fogom cserélni. Pedig annyi helyen olvastam a dialer kifagyasarol… Lehet mégiscsak lehet benne valami..

  25. Agent_H
    IOS 10 borzatoan lassu mind rendszer szinten mint applikacio szinten az Ios9hez kepest.

  26. @mightymo3:
    Milyen eszközön?

  27. Gondolom androidon használja úgy meg ügyes hogy fut! ????

  28. Iphone 6

  29. @mightymo3:
    Környezetemben több i6 is van nekem pedig egy iPod touch 6-om, mi nem vettük észre, hogy bármi lassulást okozott volna az iOS10 update.
    Szóval amt írsz, ha nem is valótlannak, de túlzónak gondolom…

  30. @Agent_H:
    Még annyi, hogy van itthon egy 5C illetve egy 5S-is, az 5S kifogástalan, az 5C néha-néha megdöccen, de semmi más gond nincs vele iOS10 van mind a kettőn természetesen.

  31. Sziasztok!
    Segítséget kérek.
    A macOS Sierra 10.12.4 beta 1frissítés óta nem nyílik meg a Fotók. Time Capsule-t használok a könyvtár tárolására. Azt a hibaüzenetet írja, hogy a könyvtárt más alkalmazás használja. Pedig nem.. 🙂 Van esetleg tapasztalatotok, javaslatotok?
    Köszönöm.

  32. SE-n nálam mindig az aktuális pub béta van fent. Soha nem tapasztaltam fagyást, sem stabilitás vagy sebesség beli problémát. A BT fülesem is hibátlanul megy, egyszerűen hibátlan minden.
    Épp ezért nekem tényleg az lenne a frissítés értelme, hogy valami plusz dolog kerüljön a rendszerbe.
    A magyar siri-ért mindenképp járna a piros pont, lehet hogy a dark mode-ért is.

  33. @tzolesz: Sztem addig nem lesz magyar siri ameddig vmelyik hazai fejlesztő csapat meg nem csinálja ingyen az apple-nek. Azt meg lehet nem használnák, mert nem az ö tyúkjuk tojta!

  34. Sziasztok!
    Úgy tűnik, hogy iPhone 5-re már nincsen ez a frissítés, nekem nem dobja fel sajnos, vagy csak késik?:)

  35. Nem a bétára gondoltam, nálam a 10.2.1 van fenn és azt írja a telefonom, hogy naprakész. Hmmmm, ezt akkor most nem értem, de köszönöm a választ!

  36. Talán valamiért késlelteti az Apple ezt a frissítést, erre mondjuk még nem volt példa…:p

  37. @Jadeye: Rendben, köszönöm!


Add a Comment