A Night Shift, avagy éjszakai mód automatikus beállítása a napszaknak megfelelően

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mióta az iOS 9.3 bétában megjelent a Night Shift, avagy az éjszakai mód, azóta használom ezt a funkciót.

Unknown-21

Az első néhány napban rendkívül zavart, hogy az egész kijelző sárgásabb lett estére, azonban néhány nap, hét után úgy hozzászoktam, mintha mindig is így működött volna a szoftver. Az persze egyáltalán nem vettem észre, hogy ettől jobban aludnék,  de a tudat megvan. 🙂

Több tanulmány is igazolta már, hogy lefekvés előtt az erős, kékes árnyalatú fény befolyásolja a napi ritmusunkat, és nehezebbé teszi az elalvást.

nightshiftkelvinchart2-800x462

A kék színezettség csökkentése opció az iOS-t futtató eszköz óráját és földrajzi pozícióját használja ahhoz, hogy megállapítsa, mikor van napnyugta az aktuális tartózkodási helyünk esetén. Ezután automatikusan átállítja a kijelző színhőmérsékletét a spektrum melegebb vége felé, amivel könnyebbé teszi a kijelző olvasását a szemünk számára. Reggel pedig visszaállítja a nappal megszokott beállításokat.

Ez a funkció azonban csak akkor működik, ha be van kapcsolva a helymeghatározás alatt az Időzóna beállítása. Ezt pedig sokszor kikapcsoljuk, mert felesleges GPS használatot eredményez.

IMG_2454 IMG_2455

Balra látható a Naplemente, Napfelkelte beállítás, ami csak akkor érhető el, ha a Beállítások / Adatvédelem / Helymeghatározás / Rendszerszolgáltatások alatt bekapcsoljuk az Időzóna beállítása funkciót.

A Night Shift kizárólag a 64 bites készülékeken érhető el. Ezek a következők:

 • iPod touch 6G
 • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone SE
 • iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, 9.7″ iPad Pro

Ezek még érdekelhetnek:


 1. nekem a kerdesem az hogy vajon az hogy az alapvetoen hideg led ele egy sargas szurot teszunk attol melegnek tekintheto e a feny? en ugy gondolom ha tenyleg a szinhomersekleten modositana a dolog akkor full sotetben a szemnek fehernek kene latnia.. az elvileg alkalmazkodik a szinhomerseklet valtozasaihoz..

 2. @kchris: A fehérben az összes szín benne van. Ha a kék fény nem tartalmaz sárgát, akkor a sárgás szűrőn nem megy át semmi, sárga fény nem lesz belőle.
  Ez abból fakad egyébként, hogy az alvást segítő hormon a melatonin, sokkal jobban termelődik, ha a szemben a kék fényt érzékelő csapok nem érzékelnek. Így próbálja az agy eldönteni, hogy mikor van alvás idő és valamiért ez csak a kék receptorokhoz van kötve.
  Ha már a legújabb iPod touch sem kapott fényérzékelőt, legalább rakhattak volna bele lehetőséget arra, hogy a fényerőt is állítsa át, de sajnos ez nem így történt.

 3. Most komolyan gyerekek, night shift, mas szineket lassak mint szeretnek? Legyen kenyelmetlenedd a hasznalat csak mert ELMELETILEG igy jobban alszunk? 🙂 Hagyjuk mar.

 4. Kellemesebb a szemnek, viszont zavaró, hogy piros ‘árnyékot’ húz a szöveg görgetésnél. Leglátványosabb pl facebookban, mert ott ugye nem olvasok el minden szart, hanem scrollozok rendesen. Mást nem zavar?

 5. En nem latok pirost:) sot, elegge gyorsan hozzaszokik a szemem es a feheret fehernek latom utana. A kep viszont amit a cikkbe betettetek helytelen, legalabb is gyertya es felhos eg stb eseten teljesen mas a kelvin ertek, ezt mint fotos mondom.

 6. Tetszene a naplemente – napfelkelte, de esdig ki volt kapcsolva a helymeghatározás.
  Mi a véleményetek, mennyire fogja leszívni az aksit, ha tartósan engedélyezem neki az időzóna beállítását 5S-en?

 7. Szelsoseges ertek akkor beborult eg 10e Kelvin felett van, gyertya pedig soha az eletbe nem lesz 2000 sem alatta. Nem kotozkodes, csupan megjegyeztem, hogy helytelen az abra. Napsutest eltalaltak 🙂 az kb ott van

 8. A szöveg felolvasás mióta van iPaden, én ma jöttem rá, mert a tippek üzent , nem fogom hasznàlni de kipróbáltam …., és érdekes , hogy választani lehet magyar nyelvet…

 9. @aw123: a lapos monitorok kék fénye roncsolja a szem retinasejtjeit … Nem az alvás a kérdés, hanem az, hogy ezzel a megoldással csökkentik-e ennek a fénynek a kibocsátását … Ami mellette szól, hogy a lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget szintén használják alvászavar ellen.

 10. Agent_H en sem kotozkodni akartam 🙂 keress ra nyugodtan, pont a eikipediat ne nezzed, mert az hamis adatokat ad par esetben. Borult idoben 10kelvin vagy felette, brutal napsutes 5400-5700kelvin, gyertyalang 2700 mint a leses izzok tobbsege, sima izzo van 3200 fele, stb. Kekoraban 2000kelvin mellett minden kek lenne, meg az utcai lampak fenye is. Gondolom szoktal fotozni es azert irtad, probald majd meg a nyers kepet feldolgozni az altalad es az altalam megadott ertekekkel. Lehet csak benezted, nekem ks szokasom tevedni. Sot..:D de ezt pont tudom

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!