fbpx Skip to content

Mióta az iOS 9.3 bétában megjelent a Night Shift, avagy az éjszakai mód, azóta használom ezt a funkciót.

Unknown-21

Az első néhány napban rendkívül zavart, hogy az egész kijelző sárgásabb lett estére, azonban néhány nap, hét után úgy hozzászoktam, mintha mindig is így működött volna a szoftver. Az persze egyáltalán nem vettem észre, hogy ettől jobban aludnék,  de a tudat megvan. 🙂

Több tanulmány is igazolta már, hogy lefekvés előtt az erős, kékes árnyalatú fény befolyásolja a napi ritmusunkat, és nehezebbé teszi az elalvást.

nightshiftkelvinchart2-800x462

A kék színezettség csökkentése opció az iOS-t futtató eszköz óráját és földrajzi pozícióját használja ahhoz, hogy megállapítsa, mikor van napnyugta az aktuális tartózkodási helyünk esetén. Ezután automatikusan átállítja a kijelző színhőmérsékletét a spektrum melegebb vége felé, amivel könnyebbé teszi a kijelző olvasását a szemünk számára. Reggel pedig visszaállítja a nappal megszokott beállításokat.

Ez a funkció azonban csak akkor működik, ha be van kapcsolva a helymeghatározás alatt az Időzóna beállítása. Ezt pedig sokszor kikapcsoljuk, mert felesleges GPS használatot eredményez.

IMG_2454 IMG_2455

Balra látható a Naplemente, Napfelkelte beállítás, ami csak akkor érhető el, ha a Beállítások / Adatvédelem / Helymeghatározás / Rendszerszolgáltatások alatt bekapcsoljuk az Időzóna beállítása funkciót.

A Night Shift kizárólag a 64 bites készülékeken érhető el. Ezek a következők:

  • iPod touch 6G
  • iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone SE
  • iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, 9.7″ iPad Pro

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. De gáz, hogy iPMini-n nem érhető el… 🙁

  2. Vagy csak állítsuk egyéni időzítéskén pl:21:00 – 7:00 ig és akkor nem fogyaszt a gps szinkronizálás!

  3. nekem a kerdesem az hogy vajon az hogy az alapvetoen hideg led ele egy sargas szurot teszunk attol melegnek tekintheto e a feny? en ugy gondolom ha tenyleg a szinhomersekleten modositana a dolog akkor full sotetben a szemnek fehernek kene latnia.. az elvileg alkalmazkodik a szinhomerseklet valtozasaihoz..

  4. @kchris: A fehérben az összes szín benne van. Ha a kék fény nem tartalmaz sárgát, akkor a sárgás szűrőn nem megy át semmi, sárga fény nem lesz belőle.
    Ez abból fakad egyébként, hogy az alvást segítő hormon a melatonin, sokkal jobban termelődik, ha a szemben a kék fényt érzékelő csapok nem érzékelnek. Így próbálja az agy eldönteni, hogy mikor van alvás idő és valamiért ez csak a kék receptorokhoz van kötve.
    Ha már a legújabb iPod touch sem kapott fényérzékelőt, legalább rakhattak volna bele lehetőséget arra, hogy a fényerőt is állítsa át, de sajnos ez nem így történt.

  5. A fotókat kihagyhatták volna belőle!

  6. Most komolyan gyerekek, night shift, mas szineket lassak mint szeretnek? Legyen kenyelmetlenedd a hasznalat csak mert ELMELETILEG igy jobban alszunk? 🙂 Hagyjuk mar.

  7. Kellemesebb a szemnek, viszont zavaró, hogy piros ‘árnyékot’ húz a szöveg görgetésnél. Leglátványosabb pl facebookban, mert ott ugye nem olvasok el minden szart, hanem scrollozok rendesen. Mást nem zavar?

  8. En nem latok pirost:) sot, elegge gyorsan hozzaszokik a szemem es a feheret fehernek latom utana. A kep viszont amit a cikkbe betettetek helytelen, legalabb is gyertya es felhos eg stb eseten teljesen mas a kelvin ertek, ezt mint fotos mondom.

  9. Gyertyafény 1850-2000
    Felhős ég 6500-7500
    Szélső értékeket vették, ennyi!

  10. Tetszene a naplemente – napfelkelte, de esdig ki volt kapcsolva a helymeghatározás.
    Mi a véleményetek, mennyire fogja leszívni az aksit, ha tartósan engedélyezem neki az időzóna beállítását 5S-en?

  11. 5s van nekem is es be van kapcsolva a helymeghatarozas. Nm sokat valtoztatott az uzemidon.

  12. Szelsoseges ertek akkor beborult eg 10e Kelvin felett van, gyertya pedig soha az eletbe nem lesz 2000 sem alatta. Nem kotozkodes, csupan megjegyeztem, hogy helytelen az abra. Napsutest eltalaltak 🙂 az kb ott van

  13. nem kötözködés de 10k kelvin felett a tiszta kék ég van, nem a borult felhős ég
    gyertyaláng pedig 2k körül, ide tartozik a napfelkelte/naplemente is

  14. Ja ez kész röhej, hogy csak 64bit-s eszközökön fut, amikor az ezeréves JB -t 3GS-re is fel lehet rakni az i.flux-t.

  15. Én esténként bekapcsolom és olyan mintha a szememet kevésbé zavarná és a filmeket is úgy nézem …

  16. A szöveg felolvasás mióta van iPaden, én ma jöttem rá, mert a tippek üzent , nem fogom hasznàlni de kipróbáltam …., és érdekes , hogy választani lehet magyar nyelvet…

  17. @aw123: a lapos monitorok kék fénye roncsolja a szem retinasejtjeit … Nem az alvás a kérdés, hanem az, hogy ezzel a megoldással csökkentik-e ennek a fénynek a kibocsátását … Ami mellette szól, hogy a lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget szintén használják alvászavar ellen.

  18. @jagBp: iOS 6-on már biztos, hogy volt felolvasás lehet, hogy előtte is

  19. Értem , igazából a magyar nyelv lehetősége lepett meg, akkor semmi köze a sirihez, kezdtem örülni …

  20. Agent_H en sem kotozkodni akartam 🙂 keress ra nyugodtan, pont a eikipediat ne nezzed, mert az hamis adatokat ad par esetben. Borult idoben 10kelvin vagy felette, brutal napsutes 5400-5700kelvin, gyertyalang 2700 mint a leses izzok tobbsege, sima izzo van 3200 fele, stb. Kekoraban 2000kelvin mellett minden kek lenne, meg az utcai lampak fenye is. Gondolom szoktal fotozni es azert irtad, probald majd meg a nyers kepet feldolgozni az altalad es az altalam megadott ertekekkel. Lehet csak benezted, nekem ks szokasom tevedni. Sot..:D de ezt pont tudom

  21. De nem ferdít az Apple az iPhone 4s iOS 9.3-ra való frissítése kapcsán? 🙂


Add a Comment