fbpx Skip to content

2022 számomra egyértelműen az egészségem éve. Elkezdtem járni edzeni, odafigyelek a mozgásra, az életteremre, arra, hogy még jobban érezzem magamat. Ehhez persze számos külső alkalmazást is elkezdtem használni, valamint az Apple Watch óraszámlapot is ehhez igazítottam.

Ha valakit hasonlóan érdekel az egészsége, érdemes ránéznie az alábbi cikkre, mert bemutatom a jelenleg használt óraszámlapomat és az azzal kapcsolatos komplikációkat, alkalmazásokat is, amiket nem csak órán, hanem az iPhone-on is használok. Hasonló cikk már volt korábban itt a Szifon.com-on, így azt is érdemes elolvasni, abban az oldalunk cikkírói mutatták be az Apple Watch számlapjaikat. Vágjunk is bele!

Ha fenti képet megnézzük, akkor látható, hogy rengetet adatot lehet leolvasni magáról az óráról, és ez is a cél, hogy mindent egyben lássak. Ez tulajdonképpen a mindennapos számlapom, viszont ha valamilyen eseményre megyek, akkor egyértelműen mást használok. Az én adataim amúgy extrémek sok esetben, mert az átlagosnál nagyobb pulzussal rendelkezem és némi felesleges súly is van rajtam. Sokaknak már az elég, ha tudják, hogy naponta ezt vagy azt esznek, nekem ez kevés motiváció, általában kütyükkel, célokkal érem el azt, amit szeretnék.

Szóval ha sorban megyünk, akkor egyértelműen a bal felső résszel kezdünk, ami az “aktuális” pulzust mutatja. Azt már most érdemes leszögezni, hogy az Apple Watch komplikációk 15 percenként frissülnek, tehát átlagosan ennyi időnként fogunk tudni információkat gyűjteni az adott alkalmazásoktól. A pulzusnál látható az aktuális pulzus, illetve a minimum és maximum, amit az elmúlt időszakban mért az óra. Ez számomra hasznos információt szolgáltat napközben. Ezt a HeartWatch nevű alkalmazással rakom ki komplikációként az órára.

[appstore id=”1062745479″]

Jobb felül a beépített időjárást láthatjuk, ez semmi extra, szeretem látni, hogy éppen milyen az idő, plusz a maximum, és minimumot is.

Középen picit érdekesebb a történet, ott a vízbevitelt követem nyomon, a HidrateSpark segítségével. Ez egy új alkalmazás, amihez tartozik egy okos kulacs, de kulacs nélkül is használható nyomkövetésre és érdemes is használni!

A HidrateSpark nemrég mutatta be a külföldi Apple Store-okban az olcsóbb színes Spark Pro sorozatot, ami lényegében 20-30.000Ft-os okos kulacsot jelent Egészség alkalmazás szinkronizálással. Itt természetesen nem állt meg a cég, mert hát mondhatnánk, hogy van ezer olyan alkalmazás arra, hogy kövessük azt, hogy mennyit iszunk. Persze ez igaz is, de kevesebb alkalmazás rendelkezik azzal, hogy az Egészség alkalmazásból napi szinten kinyert mozgási és időjárási adatokkal, valamint személyes információkat (testsúly, magasság, életkor) megadva személyre szabva mondja meg, hogy mennyi az ideális napi vízbeviteli szükségletünk.

És igen, ezt kulacs nélkül is képes megmondani!

Ezen felül közösségi funkciókkal is rendelkezik, tehát nyomon követhetjük az ismerőseink napi “ivászatát” ?, valamint emlékeztet is különböző vicces értesítésekkel, hogy inni kell. Természetesen a kulaccsal még jobban motiváljuk magunkat, mivel az képes világítással is jelezni, hogy innunk kell, valamint automatikusan méri a napi vízbevitelt.

Röviden tehát, kulaccsal vagy anélkül is egy hasznos alkalmazásnak minősül, amiben barátainkkal tudjuk közösen, mókásan követni a napi vízbevitelünket. A fenti kulacs hazánkban még nem kapható, de hasonló tulajdonságokkal rendelkező, fém változat elérhető például az Alzán (ugyanazt kapjuk szoftveresen): ha ezen a linket keresztül vásárolod meg, akkor azzal minket is támogatsz.

[appstore id=”1056269374″]

Tovább folytatva, sorban bal oldalt újabb időjárás kapott helyet. Mivel az Apple beépített időjárás alkalmazása nagyrészt hibásan jósolja meg az esőt, legalábbis Budapest környékén, azért én a CARROT Weather-t használom arra, hogy külön, órára bontva lássam az aktuális GPS-pozíció alapján, hogy lesz-e eső és mennyi fog esni. Ez számomra azért kell, mert lassan 3. éve, hogy elektromos rollerrel közlekedem, télen és nyáron is azt használom. Ebben hatalmas segítségemre volt a Futurer és az E-twow márka, és a Szifon.com csapat egy része is már így közlekedik a midennapokban. A elektromos rollerről egyébként ebben a cikkben írtam részletesebben, ha valakit komolyan érdekel a téma.

Tovább lépve az Otthon, avagy okosotthon központ látható, ezt a Homey-val vezérlem, amiről itt írtam, illetve érdemes az Aqara-s cikket is elolvasni itt és itt.

Alul pedig az Üzenetek alkalmazás látható. Nálam az elsődleges kommunikáció az iMessage, és érdekel az is, ha valaki ott üzen. Ezért is raktam ki alulra, mert így ha kapok egy értesítést, de nem nézem meg azonnal, akkor is látom a badge alapján, hogy üzenetet kaptam, tehát nem kell lehúznom az értesítéseket az órán.

Bal oldalt alul sem érhet senkit meglepetés, ott a mozgást követem “számszerűen”, azonban a jobb alsó sarok már érdekesebb lehet sokak számára, mert egy különlegesebb alkalmazást használok hozzá.

A ComplicationLab nevű alkalmazás egy speciális komplikációkat készítő app, ami az Egészségből kinyerhető egészségi adatokat teszi elérhetővé az Apple Watch számlapokon, vagy akár az iOS-ben widgetként. Ezzel az alkalmazással kirakhatjuk az egyes egészséggel kapcsolatos céljainkat, vagy nyomon követhetjük a HRV-nket, vagy véroxigénszintünket. A HRV-vel kapcsolatban az alábbi cikkeket érdemes elolvasni:

Ami ugyan nem látható komplikációként, de érdemes letölteni és akár előfizetni: a Gentler Streak. Ez egy rendívül informatív edzés alkalmazás az Apple Watch-ra, sokkal több edzés funkcióval és információval. Néhány napja használom, és azon túl, hogy okos, még szép is az Apple Watch és iOS alkalmazása is.

Ahogy látható, szépen mutatja, hogy mennyit érdemes még aznap mozognunk az Egészségből kinyert adatok alapján, illetve sokkal jobban követhetőek a pulzus zónák az edzés alatt is. Az iOS appnál pedig rengeteg, szépen csomagolt statisztikai adatot kapunk, plusz jól láthatóak az edzéssel kapcsolatos információk is.

Konklúzió

Az Apple Watch felhasználók, köztük én is, viszonylag sokszor csak a beépített alkalmazásokat használják, azonban egyre több olyan app készül, ami kihasználja az óra funkcióit. Remélem, a fenti cikkel segíthettem picit az Apple Watch tulajdonosoknak, azon belül azoknak, akik esetleg most terveznek jobban foglalkozni az egészségükkel.

Maga az órafelület egyébként innen tölthető le, ha valaki ugyanazt használná, mint én. 🙂

Ha tetszett ez a cikk, írd meg hozzászólás formájában vagy küldd el ismerőseidnek!

[newsletter_signup_form id=8]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Okos kulacsot én is akartam venni, de elkeserítő, hogy az összes létező csak ilyen számomra pici űrtartalomban létezik… Miért nincs legalább 1 literes? Elmegy az ember dolgozni akkor vigye magával a kulacsot, plusz még 2 liter vizet is, hogy után tudja tölteni? Úgyhogy inkább egy alkalmazást vettem meg és abban vezetem, hogy mit és mennyit iszom, és ha esetleg elfelejtem akkor figyelmeztet.

  2. Hát őszintén nekünk a 710ml van, és az is nehéz adott esetben. Sztem ennél több nem kell, pont az a lényege hogy újra töltsed időnként. Nekünk ez bevált, szépen újra tudjuk tölteni és használható. Manapság nagyon sok helyen van már ilyen ballonos víz, onnan is kényelmesen tölthető.

  3. Igen csak én megszoktam, hogy reggel bevágom a táskámba a 2 literes ásványvizes palackot és akkor kész. :smiley: Szóval ezt az utántöltögetős módszert macerásnak találom. Itthon esetleg, dehát nem csak itthon kell hidratálni. :smiley: Úgyhogy megvettem a WaterMindert, ez eléggé bevált. :slight_smile:

  4. Avatar for katoga katoga says:

    Üdv.
    En is elkezdtem hasznalni az appokat, de nekem a Heart App nem tolt be az órán.
    Telefonon működik, de az órán csak homokorazik.
    Tapasztaltál ilyet?
    Válaszod előre is köszönöm

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for katoga Avatar for SzifonAdmin