fbpx Skip to content

Már megszokhattátok itt az oldalon, hogy nem csak Apple termékekről, de ahhoz kapcsolódó kiegészítőkről, okosotthonról, különböző kütyükről is írunk – minden olyan dologról, ami picit is kapcsolódik az Apple-höz. Ezen felül előfordul, hogy olyan véleményt is írok az oldalon, vagy engedünk be vendég bloggerként, ami nem kapcsolódik szorosan az Apple-höz, de szeretnénk megosztani veletek. Részemről is egyre többször találkozhattatok ilyennel az elmúlt hónapokban, amit most egy elektromos rolleres cikkel szeretnék folytatni.

E-twow elektromos roller

A COVID miatt az elektromos rollerezés és persze bringázás is sokkal nagyobb teret kapott, az emberek rájöttek, hogy ezek az eszközök kényelmesen használhatóak rövid, vagy hosszabb távokra, kimozdulásra. Nem kell zsúfolt buszokon másokkal utazni és így sokkal kevésbé kell másokhoz alkalmazkodni. A szabadságot kapjuk meg velük, ha nincs lehetőségünk vagy nem akarunk autót használni, sem parkolóhelyet vadászni a belvárosban. Én nem akartam autózni, és az elektromos roller sok szempontból elhozta azt a szabadságot, amit autóval kaptam volna. Ez a cikk egyfajta vélemény és egyben teszt az E-twow elektromos roller márkáról, a Futurer csapatról ? (akik hivatalos E-twow forgalmazók) és arról, hogy mennyire változtatta meg az életünket a COVID, és vele együtt a e-roller. 

Az, hogy milyen márkát választunk az elektromos rollernél, szinte lényegtelen. Legalábbis addig a pontig, ameddig csak néhány naponta néhány kilométert tervezünk vele megtenni. Ezzel egyébként semmi baj sincs, én is a Xiaomival kezdtem, onnan léptem a Ninebot by Segway-re, majd végül megtaláltam az E-twow-t. Jelenleg két E-twow roller is használatban van, egy fehéret nyúztam az elején, aztán annyiszor mentünk roller túrára közösen a párommal, hogy végül egy fekete 2020-as GT-t is beszereztünk. A két rollerben jelenleg már 2500km van, ami nem kevés. Igen, használjuk. ?

A cikket innentől szekciókra bontom, ha valakinek nem kell a körítés, lejjebb tud görgetni rögtön a roller tesztre, de akit érdekel az, hogy én hogyan és mire használom, és miért ajánlom az E-twow-ot, annak érdemes elolvasni a többi szekciót is.

2019-2020

Amikor először lezárásra került az ország, akkor már javában rollereztem és éreztem, hogy mennyivel kényelmesebb eljutni A-ból B-be, és használni egy ilyen eszközt. Ez persze bringával is megtehető, sőt, mondhatni egészségesebb (bár a belvárosban a mélyre leszuszogott, szennyezett levegő azért kérdéses), de ebbe most ne menjünk bele. Én ezt választottam. Azért az az 1 hónap bezártság megmutatta azt, hogy bizony valamit tenni kell ahhoz, hogy az ember kimozduljon elmenjen, programot csináljon. Nem sétálhatunk fel minden hétvégén a Normafára, mert az egy picit unalmassá tud válni, plusz nem csak mi gondoljuk így, hanem néhány ezer másik ember is, tehát nem leszünk egyedül séta közben.

Magyarország bringa útvonalai az elmúlt néhány évben rengeteget fejlődtek. Ezt szerintem az ország bringás közösségének köszönhetjük, és én ezért hálás vagyok. Hálás vagyok az esztergomi és velencei, illetve a Mecseken átívelő gyönyörű bringa útvonalakért is, mert ezeket mind-mind ki tudtuk használni. Kimozdultunk! Jelenleg egyébként pont tervben van egy Pilis útvonal, mert azt mondják, gyönyörű lett az erdő.

Egyszóval 2020-ban elkezdtünk városokat nézni, amikor a hotelek nyitva voltak felültünk egy vonatra (4-es ülésen simán elfértünk ketten + a 2 roller, senkit sem zavartunk) külön nem kellett bringa jegy, bringa hely és mentünk. Imádtuk, nyáron például átrollereztük Párkányba és ott voltunk strandolni. Ez a vonattól sétával 1 óra lett volna, rollerrel mindössze 20 perc alatt abszolváltuk, át a hídon Szlovákiába és később vissza. Kerestünk Esztergomban egy olcsó szállást és körbe rollereztük a várost. Nem fáradtunk el Bazilika megmászásában, és nem számított a 30 fok sem, mert a menetszél hűtött minket.

(Stílusosan is lehet rollerezni, ez a kép Budapesten készült.)

2020 nyarán megmásztuk a Mecseket a rollerekkel és elmentünk Orfűre fürdeni is. Valljuk be, ez egy picit merész vállalkozás volt, mert az én 103 kilómmal nem a 800 méter szintkülönbségre tervezték a rollert, de bírta! Kétszer sikerült túlterhelni és megállni a melegben, de végig jött velem. Természetesen Nóri rollere semmi problémát nem észlelt ebből, de jókat röhögtünk, hogy alattam nem bírja ???‍♂️.

A kilátás viszont mindenért kárpótolt. Az egyik legszebb útvonal egyébként hazánkban a Mecsek – Orfű túra, csatolok is néhány képet, és miután leértünk, kényelmesen körbe is mentünk a tó körül. Ekkor még sikerült megállni enni is, és közben tölteni, mert a hegymászás nem éppen ideális az akkumulátor szempontjából, de kényelmesen abszolváltuk.

(Földes úton is teljesít a roller kérdés nélkül)

Alapesetben amúgy normális súllyal semmilyen problémát nem jelent egy budai útvonal vagy kisebb emelkedőkkel teli rész rollerezése, itt azért sokkal kemény igénybevételnek tettük ki őket, de állták a sarat.

2020 vége: bezár az ország

Aztán 2020 vége felé bezárt az ország, és ezzel még nagyobb szükségét láttuk annak, hogy valahova menni kell. Ősszel újra északnak vettük az irányt és a Duna part mellett végig lecsorogtunk a rollerrel. Imádtuk, picit hideg volt, de ez sem tartott attól vissza, hogy együtt élvezzük a szabadságot, és még a bringa útvonalon lévő kis éttermeknél is tudtunk vásárolni ételt, italt, forró teát. Kompoztunk is, amire elég ritkán kerül sor, így jóformán az is egyfajta élmény.

Aztán persze megérkezett a tél, én nem akartam feladni a elektromos rollerezést, megnéztem, meddig bírja télen, mi az, ami még belefér. Ebből persze az lett, hogy amikor nem esett, én simán -5 fokban is végig rollereztem a várost kérdés nélkül.

Nyilván kesztyű, sapka, sál, kabát és többszörös réteges öltözködés kellett, de nem szálltam buszra, nem kellett sehol sem nyomorogni a járványhelyzet miatt amúgy is egyre rosszabb állapotba kerülő országunkban.

Természetesen ahogy az idő rosszabbodott, úgy az akkumulátor sem azt a teljesítményt nyújtotta, amit eddig, így hosszabb távoknál már figyelnem kellett, de semmilyen problémát nem jelentett a -5, – 10 fok, a +10 fok pedig egyesen jól is esett.

2021: mi a terv idénre?

Idén az első utunk a Pilisbe vezet majd, nagyon kíváncsi vagyok az ottani bringa útvonalra. Ezután végeredményben olyan városokat fogunk meglátogatni, ahol van wellness és állatkert. Ez a kettő egy hibátlan hétvégi kombó számunkra. Egyik nap városnézés és állatkert, másik nap pihenés és wellness. Reméljük, nyitnak majd ezek és el tudunk jutni Szegedre, Nyíregyházára, további magyar városokba, kihasználni az itthoni helyeket, és segíteni a magyar vállalkozásoknak.

Az E-twow elektromos roller

Az E-twow lényegében egy közép/felső kategóriás roller márka. Egészen komolyan veszik azt, hogy mikromobilitáson belül maradjon a roller. Tehát összecsukható, és akár 3-4 roller is befér a csomagtartóba, kényelmesen magunkkal vihető a tömegközlekedési eszközökön is. Kézben is vihető, és még távolsági busz alsó csomagtartójába is simán befér probléma nélkül. Ez azért is fontos dolog, mert ezzel leszünk mozgékonyak. Ha elakadunk, ha esetleg nem érezzük úgy magunkat, felpattanunk egy buszra, hívunk egy taxit és már robogunk is tovább. Ez velünk is előfordult néha, de lényegesen többet rollereztünk, mint amennyit más eszközzel utaztunk.

2020 végén az E-twow márka több rollertípust kivont a forgalomból és egységesítette a közép és felső kategóriát. Ezek a rollerek már nem csak a napi ingázásra, hanem kirándulásokra és komolyabb igénybevételre is alkalmasak lettek, mindkét kategória esetén. Rendkívül masszív, használható termékről van szó, ami nem esik szét, még alattam sem. Nálam a Xiaomi és a Segway nem bírta a strapát, nyilván én használtam is őket rendesen. Szokták mondani, hogy munkaeszköz, számomra az elektromos roller ebbe a kategóriába esik.

Megtérül az ára, és ezt a 2500km is mutatja, hogy nem csak néhány naponta vettem elő, hanem ha elosztjuk ezt mondjuk 500 nappal, akkor napi átlag 5km jönne ki, és ez azt jelenti, hogy tényleg minden egyes nap használtam volna. Természetesen nem, de mondjuk minden másnap igen.

Szóval alapjában véve három roller közül választhatunk az E-twow esetén, és ezzel nagyon szépen leszűkítette a cég a roller palettát. Mutatom táblázatban a legfontosabbakat.

E-twow S2 GT SE E-twow S2 Booster V E-twow S2 Booster Plus S
Maximum távolság 50km 40km 35km
Maximum Sebesség 40km/h 36km/h 36km/h
Maximum terhelhetőség 125kg 100kg 100kg
Súly 13kg 11kg 11kg
Dobfék ✔︎
Kitámasztó ✔︎ ✔︎ ✔︎
iOS, Android APP + BT ✔︎

Az E-twow rollerek átlagosan 35-40km/h-s sebességre képesek és durván 40-50km-t lehet megtenni velük. Ez azért nem kevés, sem sebességben, sem távolságban. Alapjában véve már a Booster Plus S is bőven elegendő egy átlagember számára, én a Booster V-t szoktam ajánlani, mert az egy egészséges középkategória. Akik viszont olyan nehezek, mint én (103kg) vagy éppen tényleg hosszabb távokra terveznek, számukra a GT SE a jó választás.

Ahogy látható, kizárólag a GT SE kapott dobféket. Mindkét másik roller elektromos fékkel van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy lassítja a rollert, de közel se lesz olyan erős, mint mondjuk egy dobfék, tárcsafék. Nálam a tárcsafék a Xiaomi esetén elgörbült, tehát én kifejezettem örültem a dobféknek ennél a típusnál. Ettől függetlenül minden roller esetén fékezhetünk a hátsó lábunkkal a hátsó kerékhez nyomva a sávédőt. Ez is egy módszer, tehát lényegében rendelkezünk vészfékkel, ettől függetlenül én nem ezt ajánlom.

A E-twow, mint minden elektromos roller, a fékezésből is visszatölt. Tehát ha egészséges mértékben fékezünk az elektromos fékkel, akkor akár 20%-nyi akkumulátor teljesítményt is visszakapunk. Ezt többször észrevettem. Nyilván előre kell látni az adott szituációt, és időben elkezdeni fékezni, majd lassan megállni. Ez számomra sokszor volt már “életmentő”, mert plusz 10% pont kellett még a hazajutáshoz, tehát óvatosan fékezgetve sikerült plusz akkumulátor időt, 1-2km-t kapnom. Ezen kívül természetesen fontos, hogy folyamatosan egységes sebességgel közlekedjünk, ne húzkodjuk a gázkart és ne fékezgessünk feleslegesen. Inkább engedjük el távolról már a gázt és úgy álljunk meg egy pirosnál, mintsem a végén fékezzünk. Ez a nomális.

Ahogy látható mindhárom roller kapott kitámasztókart, ami egyébként nem szükséges, mert a roller is letámasztható a fent látható módon.

Végül, de nem utolsó sorban a GT SE már iOS alkalmazással is rendelkezik. Szerintem ez lényegében semmire sem jó, sajnos az E-twow nem nagyon foglalkozik ezzel. Képesek vagyunk mérni a sebességet, látjuk az aktuális úton eddig megtett kilométert (trip), az eddig megtett össztávot (odo), valamint lezárhatjuk a rollert.

Nem gondolom ezeket egetrengető funkcióknak, más termékek ebben jobbak, de ezt valahol megbocsátom a rollernek, mert minden másban viszont toppon van a cég. Remélem, egyszer kaptunk majd olyan grafikonokat például, hogy mennyire optimálisan róttam a kilométereket, esetleg visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnék spórolni az akkumulátorral, illetve töltéssel kapcsolatos információkat, vagy hogy például hány %-os épp az akkumulátor kapacitása a gyári értékhez képest, tehát mint az akku állapota opció az iPhone-on. Mondjuk ezeket még más rollernél sem nagyon láttam.

Kijelző

Az E-twow rendelkezik egy LCD kijelzővel is, ami rendkívül jól látható nappal és persze este is a világításnak köszönhetően. Láthatjuk rajta az aktuális sebességet, a megtett kilométerek számát, és persze az akkumulátor töltöttséget %-osan. Ez mondjuk inkább tájékoztató jellegű, mert a kilométer számból szinte teljesen pontosan tudod, hogy mennyit tud még elmenni, de azért nem rossz, ha tudod, hogy már csak 30% van az akkumulátorból, és már azért akkor oda kell figyelni.

Kerék, motor, váz

Az E-twow 8″-os kereke tulajdonképpen tömör gumi, de belül “lyukas” tehát levegős, így kevésbé kemény, mint a több vetélytársé. Ezáltal kényelmesen használható betonon, esetleg picit földes úton. Sajnos a méreténél fogva a macskakövet már nem annyira szereti, illetve olyan helyen is rizikósabb közlekedni vele, ahol sár van. Tehát erdőben is leginkább a rendes burkolatú úton tudunk biztonsággal menni vele, de manapság már a bringa utak is megfelelően ki vannak alakítva. A motor egy DC kefe nélküli kerékagymotor az első kerékben, ami teljesen gondozásmentes, és élettartam-garancia is van rá.

A váz összecsukható teljesen, olyan picire, hogy szinte bármilyen autó csomagterében elfér, legutóbb egy Ford Ka hátsó részébe raktunk be 2db rollert. Ez talán mindent elmond. A kormány magassága állítható, tehát kényelmes lehet alacsonyabb és magasabb emberek számára is.

Akkumulátor, töltés, sebesség és távolság

Átlagosan 17Ft-ba kerül egy teljes feltöltés, tehát ha minden nap tölteném a rollert, akkor is csak közel 500Ft lenne havonta a töltése. ? A kérdés persze az, hogy valójában mennyit bír a roller és én hogyan közlekedem vele. Nyilván 1,5 év távlatából már ismerem annyira a márkát, hogy tudjam, mennyit tudok megtenni vele egy töltéssel. Az én 100kg fölötti súlyommal a GT SE legjobb esetben 30km-re képes. Ez amúgy rengeteg. Átlagosan 3-5km teszünk meg 1-1 útvonal alatt. Tehát legalább négy elintézendő dolgot tudok bezsúfolni a 30km-es távba, ami végeredményben az egész napos rendelkezésre állást jelent, töltés nélkül!

(Ugyanez fele ennyi kg-mal már 50-60km hatótáv is lehet, ami brutális!)

Ennyi idő alatt az ember amúgy el is fárad, tehát szerintem jóformán felesleges is ennél több hatótáv, legalábbis egyhuzamban. A teljes feltöltés nagyjából 3-5 óra, nyilván attól is függően, hogy mennyire volt teljesen lemerülve a roller. Az ideális töltés ilyen 30-100% között van.

Garancia és szerviz

Talán az egyik és legfontosabb része az E-twow rollernek a magyar disztribútor, a Futurer csapata. Ahogy írtam a cikk elején, több rollert is kipróbáltam az évek során és a legnagyobb problémákat azok szervizelésével tapasztaltam. A roller – hasonlóan bármilyen más, mozgásra szánt eszközhöz –, idővel szervizre szorul. Persze nem mindegy, mi miatt: hogy eltörik rajta valami, vagy nem működik megfelelően 1-1 gomb, kijelző, vagy akár mondjuk az akkumulátor.

Nem mondom, hogy az eddig megtett 2500km alatt ne lett volna problémám a E-twow-val, de az is biztos, hogy egyszer sem hagyott cserben még éles helyzetben. Apróságok voltak, például csapágy hiba a hátsó kerékben, amivel tudtam haladni, csak zavart a kattogás, és ez miattam volt, mert nagyjából két naponta átkeltem egy vasúti átjárón, ami nem kedvezett neki. Aztán a 1,5 év alatt sikerült egyszer el is esni vele, ami miatt egy kábel elszakadt. Ismét saját hiba, előfordul, de ilyenkor kihez tudunk fordulni és milyen esetekben él a jótállás?

Mit tartalmaz a Futurer prémium támogatás és szerviz?

  • 3 év vázgaranciát az általános 1 év helyett
  • Korlátlan motor garanciát az általános 1-2 év helyett
  • 3 év általános jótállást (bizonyos ár fölött)
  • A gyári 2 év vagy 4000 km akkumulátor jótállást, azonnali cserével
  • Azonnali javítást, akár a helyszínen Budapesten és vonzáskörzetében
  • Kérésre csere rollert bíztosítanak, ha az előző pont még sem jön össze
  • Minden E-TWOW tapasztalatuk, amit 2014 óta összegyűjtöttek
  • A hét minden napján 0-24-ben hívható telefonszám. Szó szerint!

Miért fontos a fenti prémium garancia avagy szerviz?

Tegyük fel, hogy megvásárolunk egy népszerű, márkás rollert egy még népszerűbb, online webshopban. A webshop mondjuk nem hivatalos viszonteladó, mert mi spórolni szeretnénk és ott vásároljuk meg, ahol akciós. A rollert gyorsan megkaptuk a hozzá tartozó 1 év garanciával (van olyan roller, amire csak 1 hónap van, figyeljünk oda!), ez idáig boldog tulajdonosok vagyunk.

Szeretett elektromos rollerünket használjuk már két hete, de valamiért az egyik fontos alkatrész, tegyük fel, az akkumulátor, hibás lesz. A roller effektíve használhatatlan, felhívjuk a népszerű online webshopot, ők azt mondják, hozzuk be, kiküldik a gyártóhoz, és akkor természetesen megjavítják.

Ilyenkor kezdődik a kálváriánk, ami több héten át tartó elektromos roller nélküliségbe torkollik, mivel a webshop első körben összegyűjti a hibás termékeket (nyilván olcsóbb a szállítás), kiszállítja a gyártóhoz, a gyártó teszteli, majd megjavítja, majd visszaszállítja. Ez alaphangon 2-től 6 hétig terjed, és ezzel jóformán a nyarunk egyharmadát kénytelenek vagyunk roller nélkül tölteni.

Ezzel szemben a Futurer nekem konkrétan vasárnap reggel 10 órakor cserélte az egyik kábelt, mert előtte nap elestem a rollerrel, és körülbelül 1 óra alatt készen is voltak a munkával. Mindezt garancián belül, az ügyfél érdekében. Az az ügyfélközpontúság, amit a Futurernél kapunk, szinte elképesztő. Az elején nem volt két rollerünk, és cikk nélkül is bérelhettem tőlük rollert hétvégére, hogy tudjunk mozogni. Nem kellett két rollert vásárolni, amit persze idővel az ember megtesz.

Sokszor egyébként használt rollereket is lehet náluk találni akár féláron, bevizsgálva, tehát konkrétan bolti “garanciával”, ami kifejezetten jó lehet a párunknak, gyerekünknek! Sőt, a Futurer vásárol is rollert, tehát ha idővel kinőttük a jelenlegit, simán “frissíthetünk” újabb típusra. Egyszóval le a kalappal a srácok előtt, és azt gondolom, ezt nem lehet pénzért megvenni, itt elhivatottság kell a részükről, amivel ritkán találkozik az ember.

Konklúzió

Az e-twow és az itthon mögötte álló Futurer.hu csapatról én csak jókat tudok mondani. A roller és a cég páratlan ebben a szegmensben. Mindenki megtapasztalta a 2020-as bezártságot, ami 2021-ben szerintem nem nagyon fog változni, vagy teljes mértékben ingadozni fog. Ha nyitnak is az éttermek lassan, akkor is csak a külső teraszok, és ezek mind-mind előre vetítik azt, hogy milyen jó lesz majd elektromos rollerezni az országban és megállni egy-egy ilyen helyen enni, inni, esetleg fürödni.

A Futurer most ráadásul egy játék keretében 1 hónapra kölcsön ad összesen két darab rollert, hogy a szerencsések szeljék velük a városokat, így ezt mindenképp használjátok ki, jelentkezzetek. Kérdezzetek tőlük bármit, próbáljátok ki a rollereket, menjetek el, nézzétek meg őket, mert rövid távon bele lehet szeretni egy ilyen termékbe, és az általa kínált szabadságba!

A Szifon.com és a Futurer közös együttműködésében most ajándék “táskafület” kaptok, amivel a roller kényelmesen kézben hordozható. Tehát a webshop rendelésnél tegyétek be a “táskafület” a kosárba, majd aktiváljátok a SZIFON kupont és a táskafül értéke levonásra kerül a végösszegből!

Az E-twow rollereket hivatalosan megvásárolhatjátok a Futurer.hu oldalon.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.