fbpx Skip to content

Az Aqara okosotthon rendszerét még tavasszal mutatta be Admin kolléga egy hosszabb cikk keretében, amelyből megismerhettük, hogy mennyire sokféle kiegészítővel okosíthatjuk otthonunkat a márkán belülről és mindezt ráadásul nem is végtelen pénzért. A korábbi cikk részletesen nem tért ki a rendszer központi egységei közül talán a legjobbra, az Aqara Camera Hub G2H-ra, így erről most az én tapasztalataimat olvashatjátok.

Sok évvel ezelőtt volt már nálam egy kamerás okosotthon rendszer, de az szoftveresen egyszerűen annyira kaotikus volt, hogy pár hétig bírtam csak vele. Azóta el is költöztem és most már saját ízlésem és igényeim szerint okosíthatom a lakásom, aminek a néhány okosizzó utáni első darabja az Aqara kamerás, Zigbee képes központja lett.

Hardver

Az Aqara Camera Hub G2H apró kis dobozban érkezik, ennek egyik oka, hogy maga a kamera se túl nagy, másrészt nincsenek felesleges tartozékai, nincsen otromba felfúrható tartója, csak egy töltő és egy kábel jár hozzá és még két opcionális apró rögzítő elem. Számomra nagyon szimpatikus megoldást választottak a tervezők a kamera rögzítésére, ugyanis az alján egy forgatható, kihajtható talp található, ami ráadásul mágneses, ezért nálam nem sokat kellett gondolkozni hova is kerüljön: a lakáson átmenő fűtéscsőre. A kamera alján két dolgot találunk még a talpon kívül, egy microSD foglalatot a látottak helyszíni rögzítéséhez, és egy reset lyukat. A tetején pedig van egy kis gomb, amit elsőre én észre se vettem – ennek is van funkciója, de erről majd később. Árammal a hátulján található mikro-USB porton keresztül van módunk ellátni 5W teljesítménnyel, de ennyit a külsejéről.

Egy biztonsági kamera esetén a szoftveres tudás mellett egyértelműen az a legfontosabb, hogy mit és hogyan lát. Az Aqara Camera Hub G2H-ban egy 1080p felbontású szenzor található, ami előtt egy 140 fokos látószögű lencse található, ezzel nálam az egész nappali+konyha belátható egészen a bejárati ajtóig, és még oldalt látszik az erkélyajtó függönye is, így bárhonnan is érkezne egy illetéktelen behatoló, azt látná a kamera. Ez a kamera nemcsak nappal lát, hanem éjjel is az infravörös érzékelőknek köszönhetően. Mivel található benne mikrofon is, így a videó felvétel mellé hang is társul, de akár kétirányú telefonként is használhatjuk a hangszórójának hála, amiről majd a szoftveres részben ejtek szót bővebben.

Szoftver

Számomra nagyon meglepő volt, hogy mennyire jól működik szoftveresen az Aqara kamerája, hiszen már a párosítás folyamata is lényegében csettintésre ment, csak annyira kellett figyelnem, hogy 2.4GHz-es Wi-Fi hálózatomra csatlakoztassam, ne pedig az 5GHz-esre, mert arra nem is képes. Ezen kívül lényegében mindent magától megcsinált az Aqara alkalmazás és már egyből használható volt az eszköz. Mivel a teljes termékcsalád HomeKit-kompatibilis vagyis a hubok, azaz központi egységek azok, így szerintem érdemes oda is egyből párosítani az okosotthon kiegészítőinket, hiszen így egymással is tudnak kommunikálni és közösen létrehozni scene-t, rutint és flow-t. A HomeKites párosítás a világ legegyszerűbb dolgának mondható, hiszen elég csak a kamera talpán található speciális vizuális kódot beolvasni az Otthon alkalmazással és minden mást megcsinál az Aqara és az Apple szoftvere.

Mivel azt szeretném, hogy szép lassan kiépüljön otthon egy olyan okosotthon rendszer, aminek minden egyes eleme képes együttműködni a másikkal, ezért a használat során és a cikkben is főleg az Apple Otthon alkalmazásában használtam a kamerát. Ennek azonban nemcsak ez az előnye, hanem ezáltal a HomeKit Secure Video is működni fog, amivel az iCloud tárhelyünkre is felkerülnek a rögzített tartalmak 10 napig, így még egy plusz biztonsági tényezőnk is van és azért az Apple szerverei azért már bizonyítottak az évek során, nem kell csak az Aqara szervereire hagyatkoznunk.

Ezzel persze nem ért véget az Apple szolgáltatása, mivel a HomeKit Secure Video rendelkezik arc-, ember-, állat- és mozgásfelismeréssel. Az arcfelismerés már jóval nagyobb probléma, ha a biztonságról van szó, és az Apple ezt nagyon jól tudja. Így az adott felvétel nem a felhőben kerül analizálásra, nem is a kamerán, hanem az otthonunkban az iCloud-ban tárolt fotóink alapján. Ehhez érdemes néha átnézni, hogy milyen arcokat gyűjt össze a telefonunk és azokat a címjegyzékünkhöz párosítani, hogy majd az értesítés megmondja akár, hogy XY lépett be a lakásunkba. A videofelvételeket egy Apple TV vagy egy HomePod képes analizálni a nappalinkban, majd innen kerül föl a már elkódolt videó a felhőbe, így sem az Apple, sem más számára nem látható, hogy mi van rajta, és lokálisan történt a videó elemzése is.

Most, hogy már a kamera lát és felismer dolgokat, már csak annyi dogunk van, hogy automatizáljuk, vagyis hogy beállítsuk tevékenységekre, a látott terület melyik részeire reagáljon. Talán az első és legfontosabb, hogy az Otthon alkalmazásnak engedélyezzük, hogy mindig használhassa a telefonunk helymeghatározását, mert így fogja csak tudni, hogy mikor vagyunk otthon és mikor mentünk el valahova. Természetesen ha nem egyedül lakunk, akkor mindenkit hozzá kell adni a virtuális otthonhoz, mert csak így tudja az Otthon alkalmazás és a kamera is, hogy van-e még valaki jogosult a lakásban. Ez két dolog miatt fontos: egyszért így nem fogunk olyan felesleges értesítéseket kapni, hogy valaki a lakásunkban van, pedig az alkalmazás szerint mindenki elment otthonról; másrészt különbséget tudunk tenni a kamera funkció is között. Beállíthatjuk, hogy ha úgy érzékeli otthon vagyunk, akkor mondjuk ne streamelje a videót a szerverek felé, vagy ne vegyen fel semmit se, ha valakit éppen azt frusztrál, hogy egy kamera figyeli. Természetesen, ha elmegyünk otthonról, akkor pedig mindezeket bekapcsolhatjuk, hogy az esetleges illetéktelenek érkezéséről értesítés mellet felvételeket is szerezhessünk.

A tökéletes működés érdekében aktív zónákat kell létrehoznunk a kamera által látott képen, hiszen a betörők nem valószínű, hogy teleportálással vagy épp a falon át fognak a lakásba bejutni, hanem a nyílászárók valamelyikén. Én a bejárati ajtóra és a ablak+erkélyajtó kombóra tettem egy-egy ilyen aktív zónát, hiszen ezek a behatolási pontok. Ezek a zónák nem azt jelentik, hogy csak itt lát a kamera, hanem hogy ezeken a területeken zajló eseményekre figyel csak, ezekről küld értesítést vagy épp kapcsol be a rögzítés. Nekem az ablakkal szemben van a tévém, amin meg-meg tud csillanni a fény, ha a szomszéd házban valaki kinyitja az ablakot és ilyen változásokra is tudna jelezni az Aqara Camera Hub G2H, de erre nincs szükség, mert ez nem a Kör című film, itt nem fog senki kimászni a tévéből.

Természetesen amennyiben van mindenféle okosotthonos eszközünk, akkor beállíthatjuk, hogy ha a kamera valamit észlel, akkor a többi eszköz mit csináljon. Például, ha hazaértünk, akkor kapcsoljon fel bizonyos lámpákat, vagy ha elmentünk otthonról, akkor meg kapcsoljon le mindent automatikusan, és még sorolhatnám, de ez lényegében csak az eszközeinktől függ.

Korábban említettem a HomeKit Secure Video-t, aminek nemcsak az a lényege, hogy a kamera által látott felvételek az Apple szerverein biztonságban legyenek, hanem ez lehetővé teszi, hogy az Otthon appban visszatekerhetünk szabadon az időben és ha bármi olyan történt, amiről kell nekünk a felvétel, akkor azt egyszerűen lementhetjük. Azonban ehhez az egész funkcióhoz, vagyis hogy ne csak értesítéseket és élő képet kapjunk, hanem felhőbe való rögzítést is, iCloud+ előfizetésre (minimum 200GB csomag) van szükségünk, vagyis az ingyenes 5GB-os csomag ehhez kevés is lenne, de nem is jó.

Aki viszont az Aqara saját megoldását preferálja és nem szeretne az Apple-nek fizetni, az használhatja a kamera saját streaming lehetőségét és a microSD kártyára való rögzítést. Ebben ez esetben alapból, folyamatosan rögzít a kártyára a kamera és az Aqara szervereire csak azokat a felvételeket tölti fel, amelyeken az előzetes beállítások alapján valami olyan mozgás vagy hang történt (például a nagymama elesik otthon és kiabál, mert nincs nála telefon, de így értesülünk a bajról, vagy mondjuk ha a nem okos füstjelző elkezd jelezni), amire értesítést állítottunk be.

Visszatekerhető idővonal itt is van, de csak akkor, ha betettünk egy microSD kártyát a készülékbe és persze csak arra az időre, amire beállítottuk, hogy rögzítsen. Így amennyiben azt állítottuk be, hogy amikor otthon vagyunk, akkor ne vegyen fel, ne streameljen, akkor értelemszerűen erről az időről nem lesz semmilyen felvétel. A riasztást okozó események megőrzésre kerülnek a szerverek mellett a kártyán is, míg a történés mentes felvételek folyamatosan felülíródnak. Aki a kamera saját alkalmazását fogja használni, az otthonvédelmi módot is bekapcsolhat, ami például automatikusan bekapcsol, ha elmegyünk otthonról, és illetéktelen behatoló esetén jó hangosan elkezd szirénázni vagy kutyaugatást imitálni és hasonló, ezt az Apple Otthon alkalmazása nem tudja.

A cikk elején már említettem, hogy kétirányú telefonként is használhatjuk az Aqara Camera Hub G2H, vagyis a telefonunkról láthatjuk és hallhatjuk, hogy mi történik otthon, de bele is szólhatunk a felvételbe, hiszen hangszóró is található az eszközben. Ez hasznos lehet akkor, amikor mondjuk megkérünk valakit, hogy hozzon el otthonról valamit, mert otthon felejtettük, de telefonon vagy videóhívással nem sikerül elmagyarázni, hol is van a keresett tárgy, viszont mi a kamerán keresztül látjuk, vagy akár betörés esetén szólhatunk a betörőnek, hogy hello haver, jobb ha abbahagyod és visszaraksz mindent, mert van rólad felvétel, bár ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

A kamera tetején található még egy gomb, amit én elsőre észre se vettem és csak némi keresés után találtam meg, hogy mit tud. Ezt a gombot 3 másodpercig megnyomva elindul egy 15 másodperces videóüzenet felvétel, ami egy külön mappába kerül mentésre az Aqara appban, de hogy ez kinek és mikor hasznos, arra nem jöttem még rá, viszont ilyet is tud.

Konklúzió

A sok évvel ezelőtti okosotthonos, kamerás negatív élményeimet teljesen ki tudta törölni az Aqara Camera Hub G2H, mert mind hardveresen, mind pedig szoftveresen nehezen tudok belekötni. Önmagában HomeKit nélkül is egy remek termék, főleg úgy, hogy mindössze 24.990 Ft az ára és több mint 10 féle Aqara kiegészítőt vásárolhatunk mellé szintén elég korrekt árakon: érdemes még egyszer elolvasni korábbi cikkünket is az Aqara termékcsaládról, hogy mégis milyen kiegészítők kaphatóak hozzá.

Nem lehet elégszer kiemelni ez nemcsak egy kamera, hanem egy okosotthon központ is, vagyis kettő az egyben termék, ami elég ritka, hiszen a legtöbb gyártónál vennünk kell külön egy központi egységet, amit össze kell dugni a routerrel, ami plusz pénz és macera. Azonban aki komolyan gondolkodik az okosotthon témában és nem csak egy márkában gondolkodik, annak ott az Aqara nagy előnye, hogy rendelkezik HomeKit támogatással, ami lényegében verhetetlen tényező a piacon.

Megvásárolható a Szifon.com okosotthon weboldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Arra még nem bírtam rávenni magam, hogy a lakáson belül kamerák legyenek. Nem csak azért mert három nővel élek együtt, hanem mert a személyiségi jogok durva lábbal tiprásának érzem. Kültéren az egyik kameránk a medencét veszi, azt is lekapcsolom ha a felnőtt lányaimhoz átjönnek a barátnőik, hasonló okból.

  2. Szerintem ezzel nincs gond. Mármint teljesen normális, hogy így vélekedsz. Mi a kisállat (cica) miatt tartunk kamerát a lakáson belül. Persze teljesen máshogy, mint a cikkben, de nálunk folyamatos a felvétel és 7 napig tartjuk meg, utána törli automatikusan. Én vagy 6-7 használok kamerát a lakáson belül. Általában elveszett napszemüveg, vagy egyéb apróságot is azon keresztül keresünk meg, “hova raktuk” alapon. :slight_smile:

    Ugye a HomeKit-képes kameráknál megoldható, hogy csak akkor vegyen fel, amikor nem vagy otthon. Illetve ott nem folyamatos felvétel van, hanem csak mozgásra vesz fel néhány percet, tehát ez is egyfajta védelem, hogy nem minden percedet veszi fel. Ezen kívül egy okos konnektorra is rá lehet rakni ezeket, hogy kikapcsoljanak. Nálunk mindkét fél tudja irányítani a kamerát és személyes helyeken nincs.

  3. Kültéri homekit kompatibilis kamerát tudtok ajánlani?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for dezs520 Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Arra még nem bírtam rávenni magam, hogy a lakáson belül kamerák legyenek. Nem csak azért mert három nővel élek együtt, hanem mert a személyiségi jogok durva lábbal tiprásának érzem. Kültéren az egyik kameránk a medencét veszi, azt is lekapcsolom ha a felnőtt lányaimhoz átjönnek a barátnőik, hasonló okból.

  2. Szerintem ezzel nincs gond. Mármint teljesen normális, hogy így vélekedsz. Mi a kisállat (cica) miatt tartunk kamerát a lakáson belül. Persze teljesen máshogy, mint a cikkben, de nálunk folyamatos a felvétel és 7 napig tartjuk meg, utána törli automatikusan. Én vagy 6-7 használok kamerát a lakáson belül. Általában elveszett napszemüveg, vagy egyéb apróságot is azon keresztül keresünk meg, “hova raktuk” alapon. :slight_smile:

    Ugye a HomeKit-képes kameráknál megoldható, hogy csak akkor vegyen fel, amikor nem vagy otthon. Illetve ott nem folyamatos felvétel van, hanem csak mozgásra vesz fel néhány percet, tehát ez is egyfajta védelem, hogy nem minden percedet veszi fel. Ezen kívül egy okos konnektorra is rá lehet rakni ezeket, hogy kikapcsoljanak. Nálunk mindkét fél tudja irányítani a kamerát és személyes helyeken nincs.

  3. Kültéri homekit kompatibilis kamerát tudtok ajánlani?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for dezs520 Avatar for Szifon Avatar for SzifonAdmin