fbpx Skip to content

Ha azt mondom Xiaomi, akkor azt hiszem, mindenki a mobil készülékeikre, vagy mondjuk a robot porszívóra asszociál, ezen kívül pedig az okos otthon is az eszünkbe juthat, mivel rendkívül olcsón, részben HomeKit-képes termékeket is vásárolhatunk a Xiaomitól.

Az AQARA termékcsalád minden egyes tagja HomeKit-képes, ez azt jelenti, hogy az olcsó központ megvásárlása után ebben a szegmensben lényegében fillérekért vásárolhatunk szenzorokat, mozgás érzékelőket, nyitás érzékelőket, kapcsolókat, okos konnektorokat és így tovább… Ezek pedig működnek, ami egy rendkívül fontos szempont! Vágjunk is bele, mi pontosan az AQARA és hogyan működik, miért érdemes beruházni rá!

Sokan azt gondolják, hogy az AQARA egy Xiaomi termék. Ez nem igaz, ők lényegében a Xiaomi alkalmazását “másolták le” legálisan, és használják. Egyes AQARA termékek működnek a Xiaomi appal is, ami nem meglepő, mert a hardverek szinte megegyeznek, csupán más gyártja őket.

A Xiaomiról tudni kell, hogy egy hatalmas vállalat, akik vagy megveszik a kisebb gyártókat és nevük alatt adják ki az adott termékeket, vagy pedig más cégeknek adják a saját szoftverüket licenszelve, ilyen például az AQARA is, aki lényegében a Xiaomi szoftverre építi a saját hardvereit. Utóbbi szerintem jobb megoldás, de elmondható, hogy sem a Xiaomi sem az AQARA, sem az ehhez tartozó más vállalatok nem adnak nyílt API támogatást, tehát csak saját magukkal vagy egy-egy ökoszisztémán belül működnek, amiket ők támogatnak. Ez nem éppen jó dolog, de nem mondanám rossznak sem, kérdés, mi a célunk.

Mi a különbség a két cég között?

(Xiaomi termékek, hasonlít az AQARA-ra, nem?)

Az AQARA szerintem sokkal jobban figyel arra, hogy ezek a termékek jól működjenek az EU-ban és a HomeKittel. Kizárólag Zigbee kommunikációval rendelkező kiegészítőkről van szó, tehát nincs instabil Bluetooth-os vagy Wi-Fi-s eszköz a termékcsaládon belül, ami bezavarna a megbízhatóságba. Én jóformán hónapok óta használom HomeKitben az AQARA 10-15 eszközét, ahogy látjátok is a képen, ez nem kevés eszköz, és lényegében 100%-os megbízhatósággal működnek nálam. Ezen kívül itt jóval kevesebb opció van a régiókra – vannak itt is, de sokkal kevesebb és sokkal inkább kompatibilisek a régiók az okos hangasszisztensekkel, mint a Google, Amazon Alexa, és Siri.

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy mint minden máshoz, ehhez is szükséges egy központ. Ez lehet az AQARA sajátja (és erről is fog szólni a cikk), de lehet például a Homey is, mivel támogatja a Zigbee-s kommunikációt. Tehát az AQARA kiegészítők nem csak a saját hubjukkal, hanem bármilyen más, Zigbee támogatással ellátott központtal is működnek, már ha a központ támogatja az AQARA-t. Tehát a filléres kiegészítőkkel rögtön két irányba indulna ez a cikk, de most maradjunk a saját központnál, mert az embereknek csak úgy nincsenek Zigbee-s központjaik. 🙂

Tehát szükségünk van először egy AQARA központra, amit hubnak is hívunk. Ebből jelenleg 3 féle van forgalomban:

 1. M2 Hub (fekete), ami rendelkezik infra (IR) jeladóval is, így például vezérelhetjük vele a tévét, klímát is
 2. Camera G2H Hub, ami lényegében egy kamera, de beépített központi egységgel rendelkezik
 3. M1S Hub, ami hangosabb hangszóróval és LED világítással rendelkezik

Általában a kamerás verziót ajánlják, mert az rendelkezik egy kamerával is, ami természetesen HomeKit-képes is, tehát ár/érték arányban tényleg az a legjobb vétel, de ha valaki nem szeretne kamerát otthonra, akkor az M2 Hub a célszerű, mert az infra segítségével számos dolgot irányíthatunk a nappaliban vele. Végül, de nem utolsó sorban pedig az M1S, ami hangos szirénával rendelkezik, és LED-del is, tehát inkább riasztóként funkcionál.

Én mindhárom hubbal rendelkezem itthon, azonban a kamerás verziót még nem próbáltam, tehát a kameráról nem tudok beszámolni, az egy következő cikkben fog megtörténni. Egy ideig az M1S-t használtam, 100%-os megbízhatósággal, az utóbbi 2 hétben pedig az M2-t kezdtem el tesztelni az infra jeladó miatt, ami tökéletesen felismerte a klímámat, valamint a tévémet is vezérli.

Így szerintem már mindenki képes eldönteni, hogy melyik hubot vásárolja meg, amik ugyanazon az áron vannak, tehát csak dönteni kell, melyik a fontosabb funkció a számunkra. Ezután jönnek a kiegészítők, amik közül mindegyik HomeKit-képes. Tehát bármit vásárolunk az AQARA termékcsaládból, az a saját hubja segítségével HomeKit-képes lesz.

Az AQARA érzékelőkből és kapcsolókból áll, előbbi lehet:

 1. Mozgás-érzékelő
 2. Nyitás-érzékelő
 3. Rezgés-érzékelő
 4. Hőmérséklet-, páratartalom- és légköri nyomásérzékelő
 5. Vízszivárgás-érzékelő

A kapcsoló pedig lehet:

 1. Mini Switch, apró gomb, ami bárhova felrakható, vezeték nélküli
 2. Nagyobb, rendes lámpa kapcsolóhoz hasonlító kapcsoló, vezeték nélküli
 3. Kocka, ami lényegében egy univerzális kapcsoló, többféle lehetőséggel
 4. Okos konnektor, amit szerintem nem kell bemutatni
 5. Ezen kívül van még a lámpakapcsoló mögé beköthető “relé”, tehát meglévő kapcsolót is okosíthatunk vele (ehhez viszont villanyszerelő ajánlott)

Végül pedig vásárolhatunk izzót is, ami E27-es foglalattal rendelkezik.

Tehát összesen 15 eszközről van szó, ami csatlakozik a hubhoz, ezekből pedig természetesen többet is képes kezelni, és az új generációs M2 központnál ez a Zigbee 3.0-nak köszönhetően akár 128 eszköz is lehet! Egyszóval egy komplett lakást tudunk okosítani kapcsolókkal, érzékelőkkel, és mindezek HomeKit-képesek lesznek, tehát az Apple ökoszisztémán belül automatizálhatjuk őket, de akár a saját AQARA alkalmazással is vezérelhetőek.

Hardver után a szoftver

Számomra a szoftver mindig egy kényes pont, és általában az eszközök 90%-a itt “hullik el”. Egyszerűen irtózom a gagyi megvalósításoktól, még ha működnek is. Hála Istennek az AQARA esetén nem szükséges a saját szoftverét használni a kiegészítők esetén, mivel azok HomeKit-képesek. Így nyugodtan kapcsolhatom őket az Apple rendszerén belül, anélkül, hogy az AQARA-ra egyáltalán regisztrálnom kéne. Tehát nem kell a kínai szoftvernek semmilyen személyes információt megadnunk, mivel az eszközök bekerülnek a hubon keresztül a HomeKitbe is.

Alapjában véve a fenti szoftvert látjuk (bal és jobb oldali kép), semmi extra. Elsőként a hubot kell hozzáadni, majd pedig a különböző szenzorokat, kapcsolókat. Ezek hozzáadása se rakéta tudomány, legtöbbször 5+ másodpercig kell nyomni egy gombot és központ mellett kell legyünk. Ezután már kényelmesen felrakható a falra, a hozzáadott kétoldalú ragasztókkal. Ezek mindegyike kicsi, könnyű kiegészítő, tehát fúrásra nincs szükség. Az alkalmazás segítségével automatizációkat is létrehozhatunk, de alapjában véve ugyanazt kapjuk, mint HomeKit esetén, ami azért megbízhatóbb szerintem.

A központi egység azonnal berakja az eszközöket a HomeKitbe is, rögtön láthatóvá válik, amit érdemes konfigurálni, beállítani hol látszódjon, mikor mit vezéreljen, stb., de ezzel már szerintem mindenki el tud boldogulni.

Mire használom én?

Mindig szembejön a kérdés, mire lehet használni ezeket a szenzorokat, kapcsolókat. Alapjában véve ha HomeKites verzióban vásároljuk meg ezeket, akkor 20.000Ft fölötti összeget fizetünk termékenként, így nyilván nem rakjuk körbe a lakást azonnal. Viszont számomra az egész fenti szett közel 90.000Ft volt, amivel lefedtem az egész lakás okosítását, ez pedig igen jól hangzik. Érzékelőnként durván 7.000Ft-ot kell fizetni, én 3db hőmérséklet, páratartalom és légköri nyomásérzékelőt vettem, hogy az egész lakásban vezérelhessem a fűtést. Ezen kívül számos, kapcsoló mögé beépíthető relét is beszereztem, hogy a lámpákat is vezérelhessem, valamint hordozható kapcsolókat tettem a konyhába és a hálóba.

 

Az ágy mögé felraktam egy LED-sort (innr márka, már írtam róla) illetve a konyhába is ezt tettem. Ha belépek a konyhába, akkor a LED-sor megvilágítja az egész pultot, ami azért elég jól néz ki, ehhez lényegében egy AQARA okos konnektorra és mellé egy mozgás érzékelőre volt szükségem. Ilyenkor 15 percig világít, majd utána automatikusan lekapcsol. Amellett, hogy nyilván kényelmes, hogy nem kell kapcsolgatni, nagyon esztétikus is lett a konyha, LED világítással viszonylag gyorsan szebbé lehet varázsolni az életterünket.

A hálószobába ugyanezt tettem, beraktam a mini switch-et az ágy mellé, plusz egy hőmérséklet érzékelőt, hogy tényleg ott mérje, ahol alszunk. A switch-et pedig három féle módon lehet beállítani. Sima kattintás, dupla kattintás, hosszan nyomás, tehát nem csak egy LED sort, hanem még két lámpát is tudok vele kapcsolni, vagy éppen bármilyen más HomeKites terméket, szcenáriót (scene-t, rutint, flow-t).

Szóval alapjában véve picit esztétikusabbá, szebbé is tettem a lakást ezekkel a LED fényekkel, valamint automatizáltam is őket, hogy mikor kapcsolódjanak fel, vagy éppen le. A mozgás érzékelőkkel (ugyancsak 7.000Ft) pedig olyan, mintha a jövőben lennénk, minden automatikusan kapcsolódik. Reggel és este a napfelkeltére illetve naplementére pedig szépen bekapcsolnak a világítások, akár úgy, hogy észre sem vesszük őket.

Lakáson kívül

Érdemes megjegyezni még, hogy a Zigbee vezeték nélküli rádiós vezérlésnek köszönhetően nem csak házon belülre, de házon kívülre is tehetjük ezeket a szenzorokat, kapcsolókat. Tehát vezérelhetünk 1-1 kaput, lámpát, nyitás érzékelőt rakhatunk a kertkapura hátra és így tovább… Ezek mind HomeKit-képesek lesznek, ami egy Apple felhasználó számára fontos szempont!

Az M2 Hub és az infravörös jeladó

Az M2-es HUB rendelkezik infravörös jeladóval, ami azt jelenti, hogy bármilyen távkapcsolót képes megtanulni és ezáltal vezérelni az adott eszközt. A népszerűbb márkákat kiválaszthatjuk egy listából, és minden funkció azonnal működik.

 

Sajnos az AQARA nem teszi lehetővé, hogy ezek eszközök HomeKit-képesek is legyenek. Tehát amiket infrán keresztül vezérlünk, azok sajnos nem lesznek benne az Otthon alkalmazásban.

Konklúzió

Az AQARA termékcsalád nálam bevált, pedig sok dologban kell megfelelnie az adott terméknek, hogy én azt mondjam, hogy ez egy jó rendszer. Nem nagyon találkoztam hibával, sőt, effektíve nem is találkoztam azzal. A hub mindig reagált, az eszközök azonnal csatlakoztak, sosem volt jelveszteség, 75 négyzetméteren ez a rendszer kényelmesen használható, de szerintem jóval nagyobb hatótávot és kiegészítő mennyiséget is kezel.

Az AQARA termékcsalád teszteléséhez az eszközöket az Accesspoint biztosította nekünk. Megvásárolni a saját okosotthon webshopunkban tudjátok a Smartshop-ban!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!