fbpx Skip to content

Ha azt mondom Xiaomi, akkor azt hiszem, mindenki a mobil készülékeikre, vagy mondjuk a robot porszívóra asszociál, ezen kívül pedig az okos otthon is az eszünkbe juthat, mivel rendkívül olcsón, részben HomeKit-képes termékeket is vásárolhatunk a Xiaomitól.

Az AQARA termékcsalád minden egyes tagja HomeKit-képes, ez azt jelenti, hogy az olcsó központ megvásárlása után ebben a szegmensben lényegében fillérekért vásárolhatunk szenzorokat, mozgás érzékelőket, nyitás érzékelőket, kapcsolókat, okos konnektorokat és így tovább… Ezek pedig működnek, ami egy rendkívül fontos szempont! Vágjunk is bele, mi pontosan az AQARA és hogyan működik, miért érdemes beruházni rá!

Sokan azt gondolják, hogy az AQARA egy Xiaomi termék. Ez nem igaz, ők lényegében a Xiaomi alkalmazását “másolták le” legálisan, és használják. Egyes AQARA termékek működnek a Xiaomi appal is, ami nem meglepő, mert a hardverek szinte megegyeznek, csupán más gyártja őket.

A Xiaomiról tudni kell, hogy egy hatalmas vállalat, akik vagy megveszik a kisebb gyártókat és nevük alatt adják ki az adott termékeket, vagy pedig más cégeknek adják a saját szoftverüket licenszelve, ilyen például az AQARA is, aki lényegében a Xiaomi szoftverre építi a saját hardvereit. Utóbbi szerintem jobb megoldás, de elmondható, hogy sem a Xiaomi sem az AQARA, sem az ehhez tartozó más vállalatok nem adnak nyílt API támogatást, tehát csak saját magukkal vagy egy-egy ökoszisztémán belül működnek, amiket ők támogatnak. Ez nem éppen jó dolog, de nem mondanám rossznak sem, kérdés, mi a célunk.

Mi a különbség a két cég között?

(Xiaomi termékek, hasonlít az AQARA-ra, nem?)

Az AQARA szerintem sokkal jobban figyel arra, hogy ezek a termékek jól működjenek az EU-ban és a HomeKittel. Kizárólag Zigbee kommunikációval rendelkező kiegészítőkről van szó, tehát nincs instabil Bluetooth-os vagy Wi-Fi-s eszköz a termékcsaládon belül, ami bezavarna a megbízhatóságba. Én jóformán hónapok óta használom HomeKitben az AQARA 10-15 eszközét, ahogy látjátok is a képen, ez nem kevés eszköz, és lényegében 100%-os megbízhatósággal működnek nálam. Ezen kívül itt jóval kevesebb opció van a régiókra – vannak itt is, de sokkal kevesebb és sokkal inkább kompatibilisek a régiók az okos hangasszisztensekkel, mint a Google, Amazon Alexa, és Siri.

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy mint minden máshoz, ehhez is szükséges egy központ. Ez lehet az AQARA sajátja (és erről is fog szólni a cikk), de lehet például a Homey is, mivel támogatja a Zigbee-s kommunikációt. Tehát az AQARA kiegészítők nem csak a saját hubjukkal, hanem bármilyen más, Zigbee támogatással ellátott központtal is működnek, már ha a központ támogatja az AQARA-t. Tehát a filléres kiegészítőkkel rögtön két irányba indulna ez a cikk, de most maradjunk a saját központnál, mert az embereknek csak úgy nincsenek Zigbee-s központjaik. 🙂

Tehát szükségünk van először egy AQARA központra, amit hubnak is hívunk. Ebből jelenleg 3 féle van forgalomban:

  1. M2 Hub (fekete), ami rendelkezik infra (IR) jeladóval is, így például vezérelhetjük vele a tévét, klímát is
  2. Camera G2H Hub, ami lényegében egy kamera, de beépített központi egységgel rendelkezik
  3. M1S Hub, ami hangosabb hangszóróval és LED világítással rendelkezik

Általában a kamerás verziót ajánlják, mert az rendelkezik egy kamerával is, ami természetesen HomeKit-képes is, tehát ár/érték arányban tényleg az a legjobb vétel, de ha valaki nem szeretne kamerát otthonra, akkor az M2 Hub a célszerű, mert az infra segítségével számos dolgot irányíthatunk a nappaliban vele. Végül, de nem utolsó sorban pedig az M1S, ami hangos szirénával rendelkezik, és LED-del is, tehát inkább riasztóként funkcionál.

Én mindhárom hubbal rendelkezem itthon, azonban a kamerás verziót még nem próbáltam, tehát a kameráról nem tudok beszámolni, az egy következő cikkben fog megtörténni. Egy ideig az M1S-t használtam, 100%-os megbízhatósággal, az utóbbi 2 hétben pedig az M2-t kezdtem el tesztelni az infra jeladó miatt, ami tökéletesen felismerte a klímámat, valamint a tévémet is vezérli.

Így szerintem már mindenki képes eldönteni, hogy melyik hubot vásárolja meg, amik ugyanazon az áron vannak, tehát csak dönteni kell, melyik a fontosabb funkció a számunkra. Ezután jönnek a kiegészítők, amik közül mindegyik HomeKit-képes. Tehát bármit vásárolunk az AQARA termékcsaládból, az a saját hubja segítségével HomeKit-képes lesz.

Az AQARA érzékelőkből és kapcsolókból áll, előbbi lehet:

  1. Mozgás-érzékelő
  2. Nyitás-érzékelő
  3. Rezgés-érzékelő
  4. Hőmérséklet-, páratartalom- és légköri nyomásérzékelő
  5. Vízszivárgás-érzékelő

A kapcsoló pedig lehet:

  1. Mini Switch, apró gomb, ami bárhova felrakható, vezeték nélküli
  2. Nagyobb, rendes lámpa kapcsolóhoz hasonlító kapcsoló, vezeték nélküli
  3. Kocka, ami lényegében egy univerzális kapcsoló, többféle lehetőséggel
  4. Okos konnektor, amit szerintem nem kell bemutatni
  5. Ezen kívül van még a lámpakapcsoló mögé beköthető “relé”, tehát meglévő kapcsolót is okosíthatunk vele (ehhez viszont villanyszerelő ajánlott)

Végül pedig vásárolhatunk izzót is, ami E27-es foglalattal rendelkezik.

Tehát összesen 15 eszközről van szó, ami csatlakozik a hubhoz, ezekből pedig természetesen többet is képes kezelni, és az új generációs M2 központnál ez a Zigbee 3.0-nak köszönhetően akár 128 eszköz is lehet! Egyszóval egy komplett lakást tudunk okosítani kapcsolókkal, érzékelőkkel, és mindezek HomeKit-képesek lesznek, tehát az Apple ökoszisztémán belül automatizálhatjuk őket, de akár a saját AQARA alkalmazással is vezérelhetőek.

Hardver után a szoftver

Számomra a szoftver mindig egy kényes pont, és általában az eszközök 90%-a itt “hullik el”. Egyszerűen irtózom a gagyi megvalósításoktól, még ha működnek is. Hála Istennek az AQARA esetén nem szükséges a saját szoftverét használni a kiegészítők esetén, mivel azok HomeKit-képesek. Így nyugodtan kapcsolhatom őket az Apple rendszerén belül, anélkül, hogy az AQARA-ra egyáltalán regisztrálnom kéne. Tehát nem kell a kínai szoftvernek semmilyen személyes információt megadnunk, mivel az eszközök bekerülnek a hubon keresztül a HomeKitbe is.

Alapjában véve a fenti szoftvert látjuk (bal és jobb oldali kép), semmi extra. Elsőként a hubot kell hozzáadni, majd pedig a különböző szenzorokat, kapcsolókat. Ezek hozzáadása se rakéta tudomány, legtöbbször 5+ másodpercig kell nyomni egy gombot és központ mellett kell legyünk. Ezután már kényelmesen felrakható a falra, a hozzáadott kétoldalú ragasztókkal. Ezek mindegyike kicsi, könnyű kiegészítő, tehát fúrásra nincs szükség. Az alkalmazás segítségével automatizációkat is létrehozhatunk, de alapjában véve ugyanazt kapjuk, mint HomeKit esetén, ami azért megbízhatóbb szerintem.

A központi egység azonnal berakja az eszközöket a HomeKitbe is, rögtön láthatóvá válik, amit érdemes konfigurálni, beállítani hol látszódjon, mikor mit vezéreljen, stb., de ezzel már szerintem mindenki el tud boldogulni.

Mire használom én?

Mindig szembejön a kérdés, mire lehet használni ezeket a szenzorokat, kapcsolókat. Alapjában véve ha HomeKites verzióban vásároljuk meg ezeket, akkor 20.000Ft fölötti összeget fizetünk termékenként, így nyilván nem rakjuk körbe a lakást azonnal. Viszont számomra az egész fenti szett közel 90.000Ft volt, amivel lefedtem az egész lakás okosítását, ez pedig igen jól hangzik. Érzékelőnként durván 7.000Ft-ot kell fizetni, én 3db hőmérséklet, páratartalom és légköri nyomásérzékelőt vettem, hogy az egész lakásban vezérelhessem a fűtést. Ezen kívül számos, kapcsoló mögé beépíthető relét is beszereztem, hogy a lámpákat is vezérelhessem, valamint hordozható kapcsolókat tettem a konyhába és a hálóba.

 

Az ágy mögé felraktam egy LED-sort (innr márka, már írtam róla) illetve a konyhába is ezt tettem. Ha belépek a konyhába, akkor a LED-sor megvilágítja az egész pultot, ami azért elég jól néz ki, ehhez lényegében egy AQARA okos konnektorra és mellé egy mozgás érzékelőre volt szükségem. Ilyenkor 15 percig világít, majd utána automatikusan lekapcsol. Amellett, hogy nyilván kényelmes, hogy nem kell kapcsolgatni, nagyon esztétikus is lett a konyha, LED világítással viszonylag gyorsan szebbé lehet varázsolni az életterünket.

A hálószobába ugyanezt tettem, beraktam a mini switch-et az ágy mellé, plusz egy hőmérséklet érzékelőt, hogy tényleg ott mérje, ahol alszunk. A switch-et pedig három féle módon lehet beállítani. Sima kattintás, dupla kattintás, hosszan nyomás, tehát nem csak egy LED sort, hanem még két lámpát is tudok vele kapcsolni, vagy éppen bármilyen más HomeKites terméket, szcenáriót (scene-t, rutint, flow-t).

Szóval alapjában véve picit esztétikusabbá, szebbé is tettem a lakást ezekkel a LED fényekkel, valamint automatizáltam is őket, hogy mikor kapcsolódjanak fel, vagy éppen le. A mozgás érzékelőkkel (ugyancsak 7.000Ft) pedig olyan, mintha a jövőben lennénk, minden automatikusan kapcsolódik. Reggel és este a napfelkeltére illetve naplementére pedig szépen bekapcsolnak a világítások, akár úgy, hogy észre sem vesszük őket.

Lakáson kívül

Érdemes megjegyezni még, hogy a Zigbee vezeték nélküli rádiós vezérlésnek köszönhetően nem csak házon belülre, de házon kívülre is tehetjük ezeket a szenzorokat, kapcsolókat. Tehát vezérelhetünk 1-1 kaput, lámpát, nyitás érzékelőt rakhatunk a kertkapura hátra és így tovább… Ezek mind HomeKit-képesek lesznek, ami egy Apple felhasználó számára fontos szempont!

Az M2 Hub és az infravörös jeladó

Az M2-es HUB rendelkezik infravörös jeladóval, ami azt jelenti, hogy bármilyen távkapcsolót képes megtanulni és ezáltal vezérelni az adott eszközt. A népszerűbb márkákat kiválaszthatjuk egy listából, és minden funkció azonnal működik.

 

Sajnos az AQARA nem teszi lehetővé, hogy ezek eszközök HomeKit-képesek is legyenek. Tehát amiket infrán keresztül vezérlünk, azok sajnos nem lesznek benne az Otthon alkalmazásban.

Konklúzió

Az AQARA termékcsalád nálam bevált, pedig sok dologban kell megfelelnie az adott terméknek, hogy én azt mondjam, hogy ez egy jó rendszer. Nem nagyon találkoztam hibával, sőt, effektíve nem is találkoztam azzal. A hub mindig reagált, az eszközök azonnal csatlakoztak, sosem volt jelveszteség, 75 négyzetméteren ez a rendszer kényelmesen használható, de szerintem jóval nagyobb hatótávot és kiegészítő mennyiséget is kezel.

Az AQARA termékcsalád teszteléséhez az eszközöket az Accesspoint biztosította nekünk. Megvásárolni a saját okosotthon webshopunkban tudjátok a Smartshop-ban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A Zigbee kompatibilitás oda-vissza működik? Tehát bármilyen Zigbee kompatibilis eszközből képes Homekites eszközt varázsolni?

  2. Nem sajnos, ő csak a saját eszközeit ismeri fel. Amit te keresel az a Homey. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Marmint, a boltban megveheto Homey hardver kepes arra, hogy egy Philips Hue kortet HomeKit kepes eszkoznek mutasson es tetszoleges mas Zigbee eszkozt is?

  4. Igen. Erre a Homey képes. Lásd innr termékeket. Rákötöm a Philips HUE központra az Innr izzókat, majd azokat behúzom Homey-ba és ő teszi HomeKit-képessé, amit a Philips érthető okokból nem csinál meg. De ha veszek bármilyen Zigbee-s égőt, az HomeKit-képes lesz.

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Aztaqrva. Ezt azonnal reportolni kellene. A Philipset majdnem kikurta a tetves Apple par evvel ezelott az egesz programbol, mert barmilyen Zigbee eszozt Homekitesse tettek. Azert kerult ki par eve ez a kepesseg a HUB-bol. Mas dobozolt termek meg ezt tudja?! Eszem megall. Ekkora egy suttyo paraszt ceget. Megy is a level az Applenak.

  6. Ezzel nekem mér lesz jó? :smiley:

  7. De ezt tudja egy HomeBridge is Zigbee vezérlővel. Ez nem újdonság, sok cucc tudja effektíve. A Homey csak egy a sok közül. Az hogy a Philips ez nem építette végül vissza :man_shrugging:t2:. De azzal hogy többi ilyen céget is kivonsz a forgalomból nem lesz senkinek sem jó csak szopatod a népet.

  8. Kár. Annyiért nem keresem :smiley:

  9. Sejtettem, de ennyiért tudja. :smiley: Egyéb esetben ajánlom a fenti HomeBridge raspeberry PI + Zigbee dolgot, de az nem lesz next next finish. KB negyed áron oldod meg, de kell hozzá programozói tudás, de legalább linux. Én meg tudnám oldani, de nem akartam :smiley: Nekem az out of box kell.

  10. Fillérekből kvázi ingyen is össze lehet kalapálni ezt a képességet, hogy Zigbee eszköz megjelenjen Homekitben, Homey nélkül, nyilván nem lesz olyan fancy app, de minden betehető Homekit-be. Kell hozzá olvasgatni, hegeszteni, de több hónapja raktam össze, csak teszt jelleggel és kísérletezgetek, de sosem hibázott még.

    Nekem egy Synology (ami amúgy is megy 24h-ban) dockerben futtatja a szükséges funkciókat, mqtt, homebridge. Így pl. ezeréves IP kamera képe is megjelenik a Homekitben, Tasmotára flashelt Sonoff relék millió konfig lehetőséggel, Homekit nélküli Netatmo, vagy ping alapján egy ikon jelzi, hogy megy-e a PC otthon :slight_smile:

    Azért ezeket az Aquara cuccokat jóval olcsóbban meg lehet venni, akár Cseh raktárból néhány nap alatt.

    Pl. a hőmérő 4400 Cseh rakiból ha 4-et veszek, iStyleban 7900… tudom, van garancia ha itthon veszem, de 4400 ft darabja ha egy elromlik akkor is még bőven megéri. 31600 vs 17800… (4 db esetén)

  11. Gondolom az Apple Czo levele alapján lerombolja az Aqara céget… biztos.

    Még rendkívül bosszantó hibákról szóló hibajegyeket is lesz*arják hónapokon (ÉVEKEN) át, majd pont a te leveled alapján azonnal vádat emelnek :smiley:

    Amikor a Philipses ügy volt, akkor még a Homekit képességért fizetniük kellett a cégeknek, az eredmény az lett, hogy nem terjedtek el az eszközök a kívánt tempóban. Akkoriban még hardveres alkatrészt kellett a cégeknek vásárolniuk az Appletől. Utána az Apple lazított ezen szerencsére, azóta már szabadság van. De lenne mit fejleszteni a Home alkalmazáson is. Lehetne még többféle “csempe”, pl. grafikonok amik mondjuk visszamenőlege adatokat is tudnának mutatni ami sokszor hasznos lenne. Többféle ikon még. Szabadabban átrendezhető képernyők.

  12. Vagy ha nincs Syno, akkor egy Raspberry + Home assistant. Talán nincs is olyan, amit HA alatt nem lehet megoldani :smiley:

  13. Avatar for rXc rXc says:

    Már majdnem belelkesültem hogy ez a rendszer akár a jelenlegi RM PRO + Google Home rendszert is le tudná cserélni nálam, és végre HomeKit képes lenne az otthonom, ha már minden másom Apple. De ha az infrás cuccok nem mennem át a HomeKit-be, akkor meg vagyok lőve sajnos. Túl szép volt hogy igaz legyen.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Nem ertem, hogy milyen Agararol plane milyen vademelesrol beszelsz. Ha elolvasod, az MFi dokumentaciokat es felteteleket, abban vilagosan le van ira, kinek milyen dolgot szabad publikalnia. Itt emberunk rengeteg dolgot nem ugy implemental, ahogyan azt kellene (ez elmegy pl amikor magadnak probalgatod, de nem jo senkinek, ha egy ilyen valami ennyire trehany modon elterjed), plane nem ugy, ahogyan azt publikalni lehetne, tehat ebben a formaban ez inkabb art, mint hasznal.

  15. Látod, pont olyanok miatt, mint @Czo nem lehet ezt megoldani aqaran belül :smiley: Mert jelentgetnek! Viccelek… ők hivatalos HomeKit támogatással rendelkeznek, tehát az Apple megtiltotta ezt a funkciót. Én ajánlom az AQARA-t, amit viszont te szeretnél, ahhoz a HomeBridge kell, hogy HomeKit ready legyen az RM Pro.

  16. Az a kerdes, hogy a homekit felulete mennyire alkalmas arra, hogy taviranyito legyen. Nekem van Harmony Elite es hozza Hub tehat a Harmony alkalmazassal is tudok iranyitani mindent, de egy remalom az erintos felulet a fizikai taviranyito helyett. Pedig a Harmony app eleg jol ossze van rakva es lehet szepen rendezgetni is benne mindent, de kozelebe sem tud erni egy fizikai taviranyitonak. Akkor hasznalom ha a taviranyito a masik szobaban maradt es lusta vagyok atmenni erte.
    Majd megnezem HOOBS-en keresztul milyen a Harmony es hogy nez ki az egesz a Homekitben.

  17. Fos. :smiley: Egyébként nekem is harmony hubbal irányítom. De én Apple TV-t használok és ott szeretem a távirányítót tehát én csak ki/be kapcsolásra használom a HomeKit-et ennél az eszköznél.

  18. Üdv, ez vajon együttműködik egy Broadlink RM4 Pro-val is? :thinking:
    Mondjuk a nyitásérzékelő. Köszi!

  19. Ezt hogy érted? Mivel működik együtt?

  20. Arra gondoltam, hogy ellátja-e az RM4 Pro a HUB feladatát ezekkel a termékekkel kapcsolatban? Az ui. tulajdonképpen egy univerzális vezérlő - távirányító, ezt is tudja vajon intézni? :thinking:

  21. Én a BAUHAUS-ban vettem egy MI SMART HOME HUB-ot meg pár hőmérséklet érzékelőt és Zigbee-s MI SMART PLUG-ot.
    A SMART HOME HUB-ra felpakoltam a kiegészítőket, viszont homekit alatt kizárólag a hőmérséklet érzékelőket találom…Erre valami megoldás?
    (MI home alatt a GW-hez kapcsolt kiegészítők között ott a konnektor, viszont homekit alattnézem a GW-t, ott csak a hőmérőket találom…)
    Még szimpi a mágneses MI HOME SECURITY CAMERA, de ha azzal is így járok…

  22. Az nem AQARA, hanem Xiaomi, nem fog menni. Legalábbis különböző hackelések nélkül nem. AQARA ment volna, de azt nem árulja a BAUHAUS!

  23. Itt mi a feltétel? Mert a GW/HUB az homekit kompatibilis, tehát megjelenik a homekitben. Elvielg, ha ezen kresztül csatlakozik fel egy eszköz, akkor azt is kellene tudnom vezérelni homekit alól, nem? Ezt írjátok a homey-nél is…

  24. Cégtől függ mit enged át. Xiaomi nem engedi át valamiért az összes eszközét, AQARA igen, Homey igen.

  25. Veszel egy Conbee II-t (mondjuk nem olcsó de van rendes support, vagy fillérekért egy CC2531-et) és kis hegesztéssel élvezed a szabadságot :slight_smile:

  26. Nekem már meg is jött két Aquara button Csehektől… 3 nap. :slight_smile:

  27. Avatar for ryzsy ryzsy says:

    Az okoskonnektor:

    • Csak ilyen amerikai dugaljal kapható, mint a gyártó weboldalán, vagy itthon európai? (Bocs, ha hülye a kérdés.)
    • A fogyasztás méréséhez mindenképpen a saját alkalmazás kell, ugye?
    1. Természetesen EU-s, de megnézhetted volna az ISTYLE weboldalát :smiley:

    2. Igen, de sosem néztem ezt a funkciót sajnos, így nincs benne tapasztalatom.

  28. Avatar for mremil mremil says:

    Nem sikerült feliratkoznom, hibát ír :frowning:

  29. Probald meg masik geprol, de a “hibat ir” alatt nem igazan tudom megmondani mi a hiba. :slight_smile: 500+ embernek sikerult! :joy:

  30. Sziasztok.
    Valaki tudja hol lehet új M1S Hub-on
    Hangerőt vagy kínai nyelvet angolra állitani? Nem találom aqara app-ba sehol… Régi aqara hub (aqara app) tudta ezt.

  31. Én már sajnos nem tudom. De nekem angol volt alapból. Én ugye kisorsoltam a HUB-ot is meg is kapta a nyertes :slight_smile: M2 HUB van itthon jelenleg. Meg a kamera, de azt végképp nem tudom neked miért kínai. Lehet máshonnan vetted.

  32. Hosszú hónapok után végre eljutottam odáig, hogy bevásároltam aqara szenzorokból, nem is tudom miért halasztgattam eddig :slightly_smiling_face: Főleg a Water Leak Sensor az akváriumhoz, ezt komolyan mondom, hogy mindenkinek ajánlom akinek van otthon akváriuma, működik is tökéletesen leteszteltem. Ár-érték arányban tényleg nagyon jó!

  33. @SzifonAdmin , te használod a hőmérséklet érzékelőt? Szerinted mennyire lehet pontos a páratartalom mérés?

  34. Nálam 14db hőmérséklet érzékelő + páratartalom van a lakásban :smiley: :smiley: :smiley: mi lenne a cél?

  35. Kicsit alacsony a páratartalom, jelenleg kettő van a lakásban, ezzel akarom belőni a párásítót. Ezért kérdezem, hogy szerinted megbízható értéket mutat-e? Persze biztos van tévedés is.

  36. Szóval nálam az van, hogy az egy márkában lévő szenzorok ugyanazt mutatják. Ami más márka az 10%-kal kevesebbet mutat. Így azt mondom ha ugyanabból a márkából veszel párat pl aqara akkor azzal nem hibázol. NE azt nézd hogy 60%-os páratartalom hanem, hogy MI az ami neked ideális. Tehát ha az aqara 82%-ot mutat, de neked azaz ideális akkor nyugodtan legyen annyi. Lehet az 82%-on van, hanem 60 csak éppen a szenzor mást mutat.

    Nálam pl átlagosan 52%-on vannak az aqara-sok a másik típusok pedig 40%-ot mutatnak.

  37. Kint nem használom, ott nekem Elgato Eve van. Bár mostanság az sem csatlakozik az Apple TV-hez. Illetve ugye Netatmo-m van.

  38. Netatmo nekem overkill, csak egy megbízható kültéri hőmérséklet mérő kéne. A lényeg, hogy egy bizonyos hőmérséklet felett kihúzza a napellenzőt meg a külső rolókat hővédő pozicióba állítja. Délelőtt egyik oldalt, délután meg másik oldalt.

  39. Netatmo pont megbízható. Én ajánlom mindenképp. Ez kb olyan mint a homey, egyszer megveszed és megy. Nekem már vagy 7 éve :smiley:

  40. Esküszöm a válóperben Te leszel megnevezve válóoknak :joy:

  41. Sziasztok!

    Érdeklődnék az Aqara M2 HUBhoz hogyan tudok IR eszközt csatlakoztatni? Sehol nem találok rá lehetőséget az appban.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for rXc Avatar for cikopep Avatar for lroberto Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for bazsa105 Avatar for ryzsy Avatar for ahorvathkaroly Avatar for mremil Avatar for grofzero Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. A Zigbee kompatibilitás oda-vissza működik? Tehát bármilyen Zigbee kompatibilis eszközből képes Homekites eszközt varázsolni?

  2. Nem sajnos, ő csak a saját eszközeit ismeri fel. Amit te keresel az a Homey. :slight_smile:

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Marmint, a boltban megveheto Homey hardver kepes arra, hogy egy Philips Hue kortet HomeKit kepes eszkoznek mutasson es tetszoleges mas Zigbee eszkozt is?

  4. Igen. Erre a Homey képes. Lásd innr termékeket. Rákötöm a Philips HUE központra az Innr izzókat, majd azokat behúzom Homey-ba és ő teszi HomeKit-képessé, amit a Philips érthető okokból nem csinál meg. De ha veszek bármilyen Zigbee-s égőt, az HomeKit-képes lesz.

  5. Avatar for Czo Czo says:

    Aztaqrva. Ezt azonnal reportolni kellene. A Philipset majdnem kikurta a tetves Apple par evvel ezelott az egesz programbol, mert barmilyen Zigbee eszozt Homekitesse tettek. Azert kerult ki par eve ez a kepesseg a HUB-bol. Mas dobozolt termek meg ezt tudja?! Eszem megall. Ekkora egy suttyo paraszt ceget. Megy is a level az Applenak.

  6. Ezzel nekem mér lesz jó? :smiley:

  7. De ezt tudja egy HomeBridge is Zigbee vezérlővel. Ez nem újdonság, sok cucc tudja effektíve. A Homey csak egy a sok közül. Az hogy a Philips ez nem építette végül vissza :man_shrugging:t2:. De azzal hogy többi ilyen céget is kivonsz a forgalomból nem lesz senkinek sem jó csak szopatod a népet.

  8. Kár. Annyiért nem keresem :smiley:

  9. Sejtettem, de ennyiért tudja. :smiley: Egyéb esetben ajánlom a fenti HomeBridge raspeberry PI + Zigbee dolgot, de az nem lesz next next finish. KB negyed áron oldod meg, de kell hozzá programozói tudás, de legalább linux. Én meg tudnám oldani, de nem akartam :smiley: Nekem az out of box kell.

  10. Fillérekből kvázi ingyen is össze lehet kalapálni ezt a képességet, hogy Zigbee eszköz megjelenjen Homekitben, Homey nélkül, nyilván nem lesz olyan fancy app, de minden betehető Homekit-be. Kell hozzá olvasgatni, hegeszteni, de több hónapja raktam össze, csak teszt jelleggel és kísérletezgetek, de sosem hibázott még.

    Nekem egy Synology (ami amúgy is megy 24h-ban) dockerben futtatja a szükséges funkciókat, mqtt, homebridge. Így pl. ezeréves IP kamera képe is megjelenik a Homekitben, Tasmotára flashelt Sonoff relék millió konfig lehetőséggel, Homekit nélküli Netatmo, vagy ping alapján egy ikon jelzi, hogy megy-e a PC otthon :slight_smile:

    Azért ezeket az Aquara cuccokat jóval olcsóbban meg lehet venni, akár Cseh raktárból néhány nap alatt.

    Pl. a hőmérő 4400 Cseh rakiból ha 4-et veszek, iStyleban 7900… tudom, van garancia ha itthon veszem, de 4400 ft darabja ha egy elromlik akkor is még bőven megéri. 31600 vs 17800… (4 db esetén)

  11. Gondolom az Apple Czo levele alapján lerombolja az Aqara céget… biztos.

    Még rendkívül bosszantó hibákról szóló hibajegyeket is lesz*arják hónapokon (ÉVEKEN) át, majd pont a te leveled alapján azonnal vádat emelnek :smiley:

    Amikor a Philipses ügy volt, akkor még a Homekit képességért fizetniük kellett a cégeknek, az eredmény az lett, hogy nem terjedtek el az eszközök a kívánt tempóban. Akkoriban még hardveres alkatrészt kellett a cégeknek vásárolniuk az Appletől. Utána az Apple lazított ezen szerencsére, azóta már szabadság van. De lenne mit fejleszteni a Home alkalmazáson is. Lehetne még többféle “csempe”, pl. grafikonok amik mondjuk visszamenőlege adatokat is tudnának mutatni ami sokszor hasznos lenne. Többféle ikon még. Szabadabban átrendezhető képernyők.

  12. Vagy ha nincs Syno, akkor egy Raspberry + Home assistant. Talán nincs is olyan, amit HA alatt nem lehet megoldani :smiley:

  13. Avatar for rXc rXc says:

    Már majdnem belelkesültem hogy ez a rendszer akár a jelenlegi RM PRO + Google Home rendszert is le tudná cserélni nálam, és végre HomeKit képes lenne az otthonom, ha már minden másom Apple. De ha az infrás cuccok nem mennem át a HomeKit-be, akkor meg vagyok lőve sajnos. Túl szép volt hogy igaz legyen.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Nem ertem, hogy milyen Agararol plane milyen vademelesrol beszelsz. Ha elolvasod, az MFi dokumentaciokat es felteteleket, abban vilagosan le van ira, kinek milyen dolgot szabad publikalnia. Itt emberunk rengeteg dolgot nem ugy implemental, ahogyan azt kellene (ez elmegy pl amikor magadnak probalgatod, de nem jo senkinek, ha egy ilyen valami ennyire trehany modon elterjed), plane nem ugy, ahogyan azt publikalni lehetne, tehat ebben a formaban ez inkabb art, mint hasznal.

  15. Látod, pont olyanok miatt, mint @Czo nem lehet ezt megoldani aqaran belül :smiley: Mert jelentgetnek! Viccelek… ők hivatalos HomeKit támogatással rendelkeznek, tehát az Apple megtiltotta ezt a funkciót. Én ajánlom az AQARA-t, amit viszont te szeretnél, ahhoz a HomeBridge kell, hogy HomeKit ready legyen az RM Pro.

  16. Az a kerdes, hogy a homekit felulete mennyire alkalmas arra, hogy taviranyito legyen. Nekem van Harmony Elite es hozza Hub tehat a Harmony alkalmazassal is tudok iranyitani mindent, de egy remalom az erintos felulet a fizikai taviranyito helyett. Pedig a Harmony app eleg jol ossze van rakva es lehet szepen rendezgetni is benne mindent, de kozelebe sem tud erni egy fizikai taviranyitonak. Akkor hasznalom ha a taviranyito a masik szobaban maradt es lusta vagyok atmenni erte.
    Majd megnezem HOOBS-en keresztul milyen a Harmony es hogy nez ki az egesz a Homekitben.

  17. Fos. :smiley: Egyébként nekem is harmony hubbal irányítom. De én Apple TV-t használok és ott szeretem a távirányítót tehát én csak ki/be kapcsolásra használom a HomeKit-et ennél az eszköznél.

  18. Üdv, ez vajon együttműködik egy Broadlink RM4 Pro-val is? :thinking:
    Mondjuk a nyitásérzékelő. Köszi!

  19. Ezt hogy érted? Mivel működik együtt?

  20. Arra gondoltam, hogy ellátja-e az RM4 Pro a HUB feladatát ezekkel a termékekkel kapcsolatban? Az ui. tulajdonképpen egy univerzális vezérlő - távirányító, ezt is tudja vajon intézni? :thinking:

  21. Én a BAUHAUS-ban vettem egy MI SMART HOME HUB-ot meg pár hőmérséklet érzékelőt és Zigbee-s MI SMART PLUG-ot.
    A SMART HOME HUB-ra felpakoltam a kiegészítőket, viszont homekit alatt kizárólag a hőmérséklet érzékelőket találom…Erre valami megoldás?
    (MI home alatt a GW-hez kapcsolt kiegészítők között ott a konnektor, viszont homekit alattnézem a GW-t, ott csak a hőmérőket találom…)
    Még szimpi a mágneses MI HOME SECURITY CAMERA, de ha azzal is így járok…

  22. Az nem AQARA, hanem Xiaomi, nem fog menni. Legalábbis különböző hackelések nélkül nem. AQARA ment volna, de azt nem árulja a BAUHAUS!

  23. Itt mi a feltétel? Mert a GW/HUB az homekit kompatibilis, tehát megjelenik a homekitben. Elvielg, ha ezen kresztül csatlakozik fel egy eszköz, akkor azt is kellene tudnom vezérelni homekit alól, nem? Ezt írjátok a homey-nél is…

  24. Cégtől függ mit enged át. Xiaomi nem engedi át valamiért az összes eszközét, AQARA igen, Homey igen.

  25. Veszel egy Conbee II-t (mondjuk nem olcsó de van rendes support, vagy fillérekért egy CC2531-et) és kis hegesztéssel élvezed a szabadságot :slight_smile:

  26. Nekem már meg is jött két Aquara button Csehektől… 3 nap. :slight_smile:

  27. Avatar for ryzsy ryzsy says:

    Az okoskonnektor:

    • Csak ilyen amerikai dugaljal kapható, mint a gyártó weboldalán, vagy itthon európai? (Bocs, ha hülye a kérdés.)
    • A fogyasztás méréséhez mindenképpen a saját alkalmazás kell, ugye?
    1. Természetesen EU-s, de megnézhetted volna az ISTYLE weboldalát :smiley:

    2. Igen, de sosem néztem ezt a funkciót sajnos, így nincs benne tapasztalatom.

  28. Avatar for mremil mremil says:

    Nem sikerült feliratkoznom, hibát ír :frowning:

  29. Probald meg masik geprol, de a “hibat ir” alatt nem igazan tudom megmondani mi a hiba. :slight_smile: 500+ embernek sikerult! :joy:

  30. Sziasztok.
    Valaki tudja hol lehet új M1S Hub-on
    Hangerőt vagy kínai nyelvet angolra állitani? Nem találom aqara app-ba sehol… Régi aqara hub (aqara app) tudta ezt.

  31. Én már sajnos nem tudom. De nekem angol volt alapból. Én ugye kisorsoltam a HUB-ot is meg is kapta a nyertes :slight_smile: M2 HUB van itthon jelenleg. Meg a kamera, de azt végképp nem tudom neked miért kínai. Lehet máshonnan vetted.

  32. Hosszú hónapok után végre eljutottam odáig, hogy bevásároltam aqara szenzorokból, nem is tudom miért halasztgattam eddig :slightly_smiling_face: Főleg a Water Leak Sensor az akváriumhoz, ezt komolyan mondom, hogy mindenkinek ajánlom akinek van otthon akváriuma, működik is tökéletesen leteszteltem. Ár-érték arányban tényleg nagyon jó!

  33. @SzifonAdmin , te használod a hőmérséklet érzékelőt? Szerinted mennyire lehet pontos a páratartalom mérés?

  34. Nálam 14db hőmérséklet érzékelő + páratartalom van a lakásban :smiley: :smiley: :smiley: mi lenne a cél?

  35. Kicsit alacsony a páratartalom, jelenleg kettő van a lakásban, ezzel akarom belőni a párásítót. Ezért kérdezem, hogy szerinted megbízható értéket mutat-e? Persze biztos van tévedés is.

  36. Szóval nálam az van, hogy az egy márkában lévő szenzorok ugyanazt mutatják. Ami más márka az 10%-kal kevesebbet mutat. Így azt mondom ha ugyanabból a márkából veszel párat pl aqara akkor azzal nem hibázol. NE azt nézd hogy 60%-os páratartalom hanem, hogy MI az ami neked ideális. Tehát ha az aqara 82%-ot mutat, de neked azaz ideális akkor nyugodtan legyen annyi. Lehet az 82%-on van, hanem 60 csak éppen a szenzor mást mutat.

    Nálam pl átlagosan 52%-on vannak az aqara-sok a másik típusok pedig 40%-ot mutatnak.

  37. Kint nem használom, ott nekem Elgato Eve van. Bár mostanság az sem csatlakozik az Apple TV-hez. Illetve ugye Netatmo-m van.

  38. Netatmo nekem overkill, csak egy megbízható kültéri hőmérséklet mérő kéne. A lényeg, hogy egy bizonyos hőmérséklet felett kihúzza a napellenzőt meg a külső rolókat hővédő pozicióba állítja. Délelőtt egyik oldalt, délután meg másik oldalt.

  39. Netatmo pont megbízható. Én ajánlom mindenképp. Ez kb olyan mint a homey, egyszer megveszed és megy. Nekem már vagy 7 éve :smiley:

  40. Esküszöm a válóperben Te leszel megnevezve válóoknak :joy:

  41. Sziasztok!

    Érdeklődnék az Aqara M2 HUBhoz hogyan tudok IR eszközt csatlakoztatni? Sehol nem találok rá lehetőséget az appban.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for rXc Avatar for cikopep Avatar for lroberto Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for bazsa105 Avatar for ryzsy Avatar for ahorvathkaroly Avatar for mremil Avatar for grofzero Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani