fbpx Skip to content

Egy mobilszolgáltatónál dolgozó forrásunktól több belsős információt is kaptunk az itthon az iOS 13 megjelenése óta eléggé széleskörűen tapasztalható hálózateldobási hiba kapcsán, és sajnos nem szolgálhatunk jó hírekkel, viszont egyúttal a jelenség mögött álló hibák egyik feléről is van már technikai információnk.

A hozzánk eljutott információk alapján az Apple sokáig nem is reagált érdemben a szolgáltatók megkeresésére, csak szóbeli ígéreteket tett arra vonatkozóan, hogy egy szoftverfrissítésben ezt orvosolják. Időközben azonban hiába jelent meg már az iOS 13.1.3 is, ezt még abban sem oldották meg. Mikor végre érdemben is válaszolt a cég a szolgáltatóktól kapott logokra, válaszukban azt említették meg, hogy leghamarabb a decemberben érkező iOS 13.3-ra tudják csak ütemezni a hiba javítását, ami meglehetősen sajnálatos, hiszen sok esetben konkrétan épp a telefon alapfunkciója az, ami nem működik.

Mi okozza a hálózateldobást?

Ebben több dolog is közrejátszik.

Az egyik, azonosított probléma röviden az, hogy amikor a telefon a 2G/3G-n folytatott hívás után visszaállna 4G-re, rossz üzenetet küld a hálózatnak és emiatt meghiúsul a 4G kapcsolat.

Amikor nem VoLTE-n telefonál az ember, akkor valójában 2G/3G áramkörkapcsolt hálózatra visszaállva teszi ezt meg, ezt nevezik CSFB-nek (circuit-switched fallback). Amikor a telefon újra átállna a csomagkapcsolt 4G hálózatra, az iOS 13.1.x-es készülekek bár kezdeményezik, de nem fejezik be a csatlakozást 4G-re, hanem a folyamat közben egy lecsatlakozási kérelmet küldenek a hálózatnak.

Mivel azonban a szolgáltatók a telefon (pláne a mobilhálózati kommunikációért felelős baseband) működésébe nem látnak bele, így nem tudják, miért küld a készülék lecsatlakozási kérelmet a hálózatnak.

Forrásunk szerint a VoLTE bevezetése előtti teszteken sokszor volt ilyen teszteset, amikor CSFB után kellett a telefonnak visszaállnia 4G-re, de akkor nem jelentkezett a probléma. Ezek a tesztek még a sima 13.0-val történtek meg annak idején.

Ez viszont sajnos csak az egyik hiba, ami a hálózateldobást okozza. A másik hibát még nem sikerült kinyomozni.

Ez a jelenség egyébként nem korlátozódik hazánkra, forrásunk kapásból Németországot és az Egyesült Királyságot említette, hogy ő onnan kapott ezzel kapcsolatban visszajelzéseket, és nálunk, a korábbi cikkeink hozászólásaiban is több ország említésre került, de valamiért mégsem akkora mennyiségben, mint az itthoni esetek.

Mennyien lehetnek érintettek?

Erre vonatkozóan nincs pontos adat, de érdemes megnézni a korábbi felmérésünk legelső kérdésének eredményét, ami arányaiban jól jellemzi a helyzetet, még ha nem is tekinthető reprezentatívnak:

[totalpoll id=”115312″ fragment=”results”]

Az alábbi kérdésre adott válaszok is azt igazolják, hogy a hiba hazánkban szolgáltatótól függetlenül jelentkezik, de mégis gyakrabban fordul elő a Vodafone ügyfeleinél a másik két nagy szolgáltatóval szemben:

[totalpoll id=”115322″ fragment=”results”]

Az Apple jelenleg az iOS 13.3-ra ütemezi a hiba javítását, ami decemberben érkezik

Az Apple a szolgáltatóknak küldött válasza alapján jelenleg csak a 13.3-ra tudja ütemezni a hiba javítását, és ennek megjelenése decemberben várható.

Az alábbi képernyőfotón az egyik szolgáltató által az erről a hibáról felvett egyik hibajegy látható, amin kitakarásra kerültek a nem közzétehető információk. A végén (pirossal aláhúzva) látható, hogy az Apple tud a problémáról, ők is reprodukálni tudják, és hogy azt a YukonC esetén fogják javítani – a Yukon az iOS 13 kódneve, ennek harmadik alverziója a C, tehát ez az iOS 13.3-at jelenti:

Az Apple ütemterve pedig decemberre időzíti az iOS 13.3 megjelenését, de pontos dátumot egyelőre nem tudunk.

Forrásunknak arról nem volt információja, hogy az Apple mindezt hivatalosan is kommunikálja-e majd az ügyfelei felé bármilyen formában.

Mivel lehet ezt áthidalni, ameddig az Apple ki nem javítja?

Az első, immár beazonosított hibára megoldást jelent az általunk korábban szintén említett 4G letiltás, vagy a VoLTE bekapcsolása, illetve javasolják a Wi-Fi kikapcsolását is. A VoLTE bekapcsolását a szolgáltatónknál lehet kérni, amelynek módja szolgáltatónként változó.

Akiknek ez sem oldja meg, azoknak jelenleg nincs opciójuk.

Mi számukra továbbra is azt tudjuk javasolni, hogy folyamatosan ostromolják az Apple Támogatást, nyomást gyakorolva a cégre, hogy mihamarabb javítsák – vagy pedig rakassák vissza az Apple-lel a hivatalos szervizpartnerein keresztül az iOS 12-t… ?

Kapcsolat

Az Apple Támogatás itt érhető el (ugyanakkor azt is vegyük figyelembe, hogy az ügyfélszolgálatos munkatárs érdemben sajnos csak annyit tud majd tenni, hogy továbbítja magasabb szintre a visszajelzésünket, tehát lehetőség szerint ne ordítsuk le a fejét feleslegesen, hiszen nem ő tehet az egészről!): https://apple.com/hu/contact

A magyarországi hivatalos szervizpartnerek listája és elérhetőségeik pedig ebben a cikkünkben találhatóak meg: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Frissítés – megjelent az iOS 13.2.2

Az Apple november 7-én kiadta az iOS 13.2.2-t, amiben a frissítés részleteiben külön kiemeli egy olyan hiba javítását, amely miatt előfordulhat, hogy hívások után átmenetileg megszakad a mobilszolgáltatás az iPhone-on.

Ha az erre a verzióra való frissítés sem oldja meg az általunk tapasztalt hibát, továbbra is az Apple Támogatást tudjuk ostromolni ezzel – illetve megpróbálhatjuk az iOS 13.3 béta verzióját is.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.