fbpx Skip to content

Körülbelül 8 hónapja terveztem már egy új iPad vásárlását, mivel egyre inkább kezdtem kinőni az iPad mini 4 adta lehetőségeket, de az iPad Pro 10.5” készüléket már nem akartam a termékciklus közepén megvenni, inkább megvártam az új iPad Pro 11”-et, és nem hibáztam, az új, 2018-as iPad Pro hatalmas frissítés az elődökhöz képest.

iPad Pro 2018 – teszt vélemény

A teljesen új design, nagyobb kijelző, vékonyabb keret, még jobb teljesítmény és az USB-C csatlakozó összessége talán a valaha történt legnagyobb iPad frissítés az eredeti, első iPad bemutatása óta.

Kinézet és kijelző

Kétségtelen, hogy az új iPad készülékek esetén a legszembetűnőbb változás az új kinézet, azon belül is az új, “teljes előlapos” (vékonyabb kerettel rendelkező) kijelző.

A bemutató után azt hittem, hogy mivel az új iPad Pro kijelzőit is Liquid Retinának hívja az Apple, megegyező lesz az iPhone XR-ben találhatóval, de szerencsére tévedtem.

Sajnos mint tudjuk, az iPhone XR kijelzője nem igazán tartozik a legjobbak közé, de az iPad Pro Liquid Retina kijelzője egy teljesen más kategória.

Gyakorlatilag az előző generációs iPadekből már jól ismert Pro Motion, 120Hz-es paneleket kapjuk lekerekített szélekkel, még jobb színekkel és talán egy fokkal jobb feketékkel, de nyilván még mindig LCD-ről van szó és nem OLED-ről. Az OLED hiányának oka feltehetően, hogy ott még nem tudták megoldani a Pro Motion technológiát, így erre még várnunk kell egy kicsit, viszont az valószínűleg még tovább fogja növelni az iPadek jelenleg is viszonylag magas árát.

Személy szerint én eddig egy iPad mini 4 készüléket használtam, így most használok először Pro Motion kijelzőt és meg kell mondjam, hogy hatalmas változás és élmény. Nagyon nehéz helyzetben lennék, ha választanom kéne az OLED és a Pro Motion között, mivel jelenleg nem lehet egyszerre mindkettő, de valószínűleg az iPad esetén valóban maradnék a Pro Motion mellett, mivel az OLED-et főleg filmnézés esetén használnám ki, amit pedig már akkor TV-n nézek, ha úgy van.

A Pro Motion technológia gyakorlatilag mindent sokkal “folyékonyabbá” tesz használat közben és talán még gyorsabbnak tűnik a már alapból rendkívül gyors iPad.

(Ismerősökkel beszélgetve sokszor belefutottam, hogy azt hitték, az iPhone XS kijelzője is rendelkezik Pro Motion-nel, de ez sajnos nem igaz. Az iPhone X és XS esetén az érintés érzékelés valóban 120Hz, de sajnos a képfrissítés az nem.)

Az új kijelző mellett sokkal szögletesebb lett maga az iPad, picit hasonlítva ezzel az iPhone 5, 5s és SE készülékek kialakítására. Ugyanakkor hiába szögleges lett az új modell széle, sikerült megoldaniuk, hogy ne legyen kényelmetlen kézben tartva, ne vágja az ember tenyerét huzamosabb használat közben sem.

Az eddigi összes reakció, amit láttam, amikor emberek először kezükbe vették az új iPadet – legyenek azok akár az ismerőseim, akár pedig ismeretlenek a YouTube videós tesztek során –, valami ilyesmi volt: “Wow, ez tényleg nagyon vékony és könnyű.”

Ezt sajnos valóban csak élőben lehet jól átadni, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, látogasson meg egy Apple boltot, ahol élőben meg tudja nézni az új modelleket, mert véleményem szerint élőben még sokkal jobban néznek ki, mint képeken. (Például az iPad Pro 11” esetén a kijelző kerete képeken és videókon sokkal nagyobbnak és zavaróbbnak tűnik, mint élőben, vagy mint összehasonlítva a 12.9”-es változattal.)

Sajnos a hátlapon elég nagy lett a kamera modul kiemelkedése, viszont mivel maga az iPad is nagy, így asztalra letéve nem billeg a készülék.

iPad Pro 2018 kamera

A méreteket tekintve az iPad Pro 11” gyakotlatilag teljesen megegyezik az előző iPad 10.5” méretével, csak maga a kijelző lett nagyobb ugyanakkora külső méretek megtartása mellett. Az iPad Pro 12.9” esetén viszont az LCD maradt ugyanakkora méretű, míg az új készülék összességében jelentősen kisebb lett. Ez amúgy elég sok gondolkodásra adott okot számomra arra vonatkozóan, hogy melyik eszközt is válasszam, mert az eredeti a 12.9” számításba sem jöhetett nálam a hatalmas mérete miatt.

Face ID

Nekem sokszor voltak problémáim a Touch ID ujjlenyomat-olvasókkal, így már az iPhone X esetén is nagyon vártam a Face ID-t, ami összességében végtelenszer gyorsabb volt, mivel sokkal kevesebb hibával tudtam feloldani vele a készülékem zárolását.

Érthető módon így nagyon vártam már, hogy az iPad esetén is elérhető legyen a Face ID, amely esetén sikerült megoldania az Apple-nek, hogy ne csak álló, de fekvő helyzetben is működjön. Bár az esetek többségében, ha fekvő helyzetben két kézzel fogjuk a készüléket, akkor nagy valószínűséggel az egyik kezünkkel pont le fogjuk takarni a Face ID szenzorokat, de erre egy nyíl fel is hívja a figyelmünket, ha így alakulna.

Ugyanakkor ha mondjuk Smart Keyboard Folioval használjuk az iPadet, akkor elég csak bármelyik billentyűt kétszer megnyomunk és azonnal fel is old a zárolás. Számomra ez egyszerűen tökéletes így.

USB-C és egyéb csatlakozók (hiánya?)

Az USB-C bevezetése az új iPad Pro készülékek esetén egy nagyon előremutató lépés volt az Apple részéről. Jelenleg viszont amúgy szinte semmilyen extrát nem nyújt. Hiába van USB-C-csatlakozónk, semmi olyan nem tudunk tenni velük, amit eddig ne tudtunk volna megtenni a megfelelő Lightning-csatlakozós kiegészítővel.

Talán annyi csak, hogy most már használhatunk bármilyen USB-C átalakítót, nem kell minden egyes Lightning-átalakítót megvennünk az Apple-től, ha mondjuk egy SD-kártyát, TV-t, kijelzőt szeretnénk csatlakoztatni az iPadünkhöz.

Tehát például ha utazás során át szeretném másolni a képeket és videókat az iPadre, akkor a Sony fényképezőmet USB-C kábellel közvetlenül össze tudom kötni az iPaddel minden átalakító nélkül, vagy egyszerűen csak használhatom a már MacBook Pro számítógépem mellé korábban megvásárolt USB-C átalakítót, amibe be tudom dugni az SD-kártyát.

Tehát egy utazás során jelenleg egy darab USB-C kábellel tudom tölteni a MacBook Pro számítógépet, az iPadet, a Sony fényképezőm, valamint mindhárom eszközt bármilyen módon össze tudom vele kötni. Ehhez korábban sokkal több kábelre és átalakítóra volt szükség, csak nyilván idő, amíg minden régi eszközünket fokozatosan lecseréljük majd új, USB-C-csatlakozós változatokra.

Az iPadben található USB-C-csatlakozó adatok továbbításán kívül töltésre is használható, így tehát ha a fényképezőnk támogatja az USB-C csatlakozón keresztüli töltést, akkor az iPad fel tudja tölteni a fényképezőnket is, de valószínűleg a gyakoribb példa, hogy az iPaddel fel tudjuk tölteni az iPhone-t is.

Alapvetően viszont jelenleg az USB-C semmi olyan extrát nem ad, ami eddig ne lett volna elérhető a megfelelő Lightning-adapterrel. Mivel hiába csatlakoztatunk egy külső USB-C SSD-t vagy HDD-t, az iPad fel sem ismeri az eszközt, nem tudjuk a fájlokat menedzselni rajtuk, nem tudunk dokumentumokat, adatokat másolni USB-C-n kívül. Gyakorlatilag a képek és videók kezdetleges kezelésén és esetleg importálásán kívül másra nem használható. (Például minden kép és videó importálás során muszáj mindent a Fotókba menteni, nem lehet közvetlenül a Lightroom vagy iMovie alá importálni a tartalmakat.)

Ugyanakkor bármilyen jól is hangzik, hogy az iPad fel tudja tölteni az iPhone készülékünket, sajnos ez csak akkor igaz, ha veszünk egy új USB-C – Lightning csatlakozós kábelt az Apple-től, mert egyetlen gyári dobozban sem mellékel ilyet alapból a gyártó, ami szomorú, tekintve hogy már egyetlen új Apple készülék sem támogatja a régi USB csatlakozókat, de a Lightning-kábelt mégis a régi, USB-A-s változatban mellékelik a termékekhez.

Az USB-C mellett szintén elég jelentős változás, hogy már nem található jack-csatlakozó az új iPadeken. Alapvetően ez nem is lenne probléma, hiszen az esetek 95%-ban AirPods-t használok (bár nyilván akik eddig még nem vettek Bluetooth fülhallgatót, azoknak ez a változás nagyon bosszantó lesz), még így is előfordul néha, hogy szükségem lenne jack-csatlakozóra, amikor jobb minőségben szeretnék zenét hallgatni komolyabb vezetékes fülhallgatóval.

Még így is hajlandó lennék azt mondani, hogy alapvetően nem baj, hogy nincs jack-csatlakozó (bár nem értem, hogy miért kellett eltávolítani, hely valószínűleg lett volna rá, illetve az iPad esetén olyan dolgokat sem kell figyelembe venni mint a vízállóság), de az Apple nem is ad semmiféle átalakítót és mivel annak idején az iPhone mellé is csak Lightning-jack átalakító járt, így esélytelen, hogy otthon találjunk olyat, ami ezt megteszi az USB-C-jack-kel.

Tehát jelen állás szerint semmilyen vezetékes fülhallgatót nem tudok az új iPaddel használni, amíg nem veszek egy USB-C-jack átalakítót.

Tehát elsőre úgy tűnik, hogy az USB-C igazi nagy előrelépés, de amint látható, ez esetleg talán a jövőben lesz igaz a szoftveres frissítések után, ha az Apple megengedi külső adattárolók csatlakoztatását és használatát, bár erre sajnos nem sok esélyt látni a közeljövőben. 🙁

Apple Pencil 2 és Smart Keyboard Folio

Az iPad Pro felhasználói élménye közel sem teljes a két legfontosabb kiegészítő, az Apple Pencil 2 és a Smart Keyboard Folio nélkül.

Bár személyesen még nem volt alkalmam kipróbálni az Apple Pencil 2-t, de az első generációt sokat használtam. Alapvetően azt tudnám mondani, hogy az Apple Pencil jóformán olyan, mint a számítógép esetén használatos egér. Gyakorlatilag ezzel tudunk precíziós munkát végezni mondjuk videóvágás vagy képszerkesztés során. Mivel sajnos én nem igazán jeleskedem rajzolásban, ezért is soroltam hátra a bevásárlólistámon az Apple Pencilt, de aki sokat szokott rajzolni, vagy sok videó vágást, kép szerkesztést tervez csinálni az iPaden, annak elengedhetetlen a ceruza.

iPad Pro 2018

Engem sokkal jobban érdekelt a Smart Keyboard Folio, mivel nap mint nap rengeteget gépelek, bármelyik Apple eszközömet is használom. Az eddigi tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a billentyűzet teljesen elengedhetetlen része az iPad Pro-nak.

A számtalan billentyűkombinációknak köszönhetően fényévekkel gyorsabban lehet használni az iPadet. Erre csak egy nagyon egyszerű példa az alkalmazások közötti váltás, ami bár alapból is gyors, de közel sem annyira, mint mikor ⌘⇥ (cmd+tab) billentyűkkel váltunk alkalmazások között.

A kisebbik, 11”-es iPad Pro-hoz elérhető billentyűzet is meglehetősen kényelmes már a méretét tekintve, bár nyilván a nagyobb változathoz kapható Smart Keyboard Folio billentyűzete a tökéletes méret, de például ezt a cikket is teljes egészében az iPad Pro 11” billentyűzetén írtam elejétől a végéig, vonaton utazva, minden probléma nélkül.

Az új Smart Keyboard Folio esetén a kedvencem, hogy végre már nem csak a készülék kijelzőjét, de a hátlapját is védi úgy, hogy a mágnesek segítségével nagyon egyszerű levenni és visszatenni a tokot, ami mégis mindig stabilan tart. Így amikor videót nézek vagy olvasok az iPaden, akkor gyorsan egy mozdulattal leveszem a billentyűzetet és ha dolgozni akarok vagy sokat kell gépelnem, akkor egy pillanat alatt tökéletesen csatlakozik a tok a mágnesek miatt. Kétségtelenül ez a kedvenc iPad tokom az eddigi évek alapján.

iPad Pro 2018

Az új billentyűzet esetén már két állásba is állíthatjuk a kijelzőt, amit így is sokan még kevésnek tartanak, de alapvetően számomra az első (hagyományos, nem meredek) dőlésszög eddig tökéletesen bevált akár asztalnál, vonaton, ölemben, kanapén akartam gépelni, nem volt még bele problémám vagy kívántam volna még extra dőlésszögeket.

A kiegészítőket tekintve tehát összességében számomra a billentyűzet volt az, ami miatt úgy tekintek az iPadre, mint egy eszközre, ami bizonyos esetben ki tudja váltani a számítógépemet. Gyakran van olyan, hogy a céges géppel kell utaznom, és két számítógépet magunkkal vinni utazás során nem annyira mókás, mint amilyennek hangzik, így innentől bátran meg tudom tenni, hogy a céges gép mellett az iPaden tudok utazás közben olvasni, filmet, sorozatot nézni és amikor szükség van rá, a billentyűzettel az összes emailre, üzenetemre tudok válaszolni, apróbb munkákat, mindent el tudok végezni az utazás időtartalma alatt.

Teljesítmény

Rendkívül gyors. A tesztek alapján jól látszik, hogy az új modellek sok esetben majdnem egy MacBook Pro 15” teljesítményével vetekednek, ami egészen elképesztő.

Nyilván ilyen teljesítmény és erő mellett az iOS 12 is vígan szárnyal, ami a sebességet illeti. Sehol egy döccenés az animációkban, sehol egy felesleges várakozás, minden működik azonnal, úgy, ahogyan annak lennie kell.

Jelenleg inkább a szoftver az, ami visszafogja már a teljesítményt, mintsem maga a hardver, de ezt nézzük is meg részletesen a következő részben. Viszont ezzel a teljesítménnyel már számtalan olyan dologba bele merek kezdeni az iPaden, amit eddig messziről elkerültem, mint például 50MB-os RAW képek szerkesztése vagy pedig 4K videók vágása, de mondhatnám a 30-40 Safari oldal megnyitását is, amikor sok cikkel zárkózok fel egyszerre.

iOS 12

Most, hogy eljutottunk egy ilyen teljesítményszintre az új iPadek esetén, a felhasználók jogosan érzik, hogy az iOS egyszerűen kevés ennek a teljesítménynek a kiaknázására.

Egyszerűen nincs sok minőségi és professzionális szintű alkalmazás, amely igazából az iPad Pro-ra lett szánva és nem pedig az iPhone alkalmazás felnagyított és átrajzolt verziója. Természetesen vagy egy pár nagyon jó darab, de körübelül 10-nél többet nem igazán tudnék összegyűjteni ebben a kategóriában.

A probléma alapvetően az, hogy az Apple úgy reklámozza és pozicionálja az iPad Pro-t, mint egy számítógépet helyettesítő eszközt, ami sajnos nem fedi a valóságot. Hiszen amíg nincs rendesen elérhető, kezelhető fájlrendeszerünk, nem tudunk külső adattárolókat csatlakoztatni, nincs sokkal fejlettebb multitasking, nincsenek desktop-szintű alkalmazások, addig nem igazán beszélhetünk számítógépet hellyettesítő készülékről sem.

Természetesen nagyon sok feladatot ki tud váltani az iPad utazás közben, amit amúgy eddig egy számítógépen végeztünk volna, de ez inkább egy ideiglenes helyettesítő, mintsem hogy bárki kizárólag az iPad készülékét használná mint elsődleges számítógép, az egyszerűen lehetetlen és nagyon nem praktikus lépés lenne. Sokak szerint az Apple-nek az iPadre egy külön OS-t kéne fejleszteni, mivel a macOS teljesen más hardverre és koncepciókra lett építve, míg az iOS egyszerűen kevés és sokkal inkább iPhone-ra optimalizált megoldás, mintsem egy ideális iPad operációs rendszer.

Mindenesetre meglátjuk, mit hoz majd az iOS 13, de az tény, hogy az új iPad Pro készülékek hardver és teljesítmény része még évekig elég lesz nagy valószínűséggel, bármilyen szoftveres újdonság is jön majd. Addig is pedig van egy olyan eszközünk, ami olyan gyorsan futtatja az iOS legfrissebb verzióját, mint eddig még semmi.

Akkumulátor idő

Egyáltalán nem tudok panaszkodni az akkumulátorra. Teljesen hozza az elvárt 10 óra vagy afeletti használati időt, ami számomra bőven elegendő, hiszen naponta, kétnaponta mindig töltöm az iPadet. Gyakorlatilag az eddig is jól ismert akkumulátor teljesítményt kapjuk, amihez az évek alatt már hozzászoktunk.

Ár

Az árazás egy nagyon érdekes téma. Természetesen az új modellek drágák, ez nem is kérdés, főleg Magyarországon, ahol még a 27% ÁFA sem a barátunk.

Viszont ha azt nézzük, hogy az alap iPad Pro 11”, 64GB, Wi-Fi modell 309.990 Ft-ba kerül, míg a legolcsóbb iPhone XS 399.990 Ft-ba, akkor máris érdekesebb a kérdés, hiszen az iPad egy sokkal komolyabb teljesítménnyel, nagyobb kijelzővel rendelkező készülék, ami közelebb áll azért már egy számítógéphez, mint egy telefonhoz. Ennek fényében tehát vagy az iPad Pro ára kedvező, vagy pedig az iPhone XS túlárazott (persze tudjuk, hogy mindkettő túlárazott, ezt inkább ideírom, hogy ne a hozzászólásokban kelljen ezt olvasni majd ki tudja hányszor ????).

Most pedig hasonlítsuk össze az iPad Pro árát a számítógépekkel. A legolcsóbb új MacBook Air 474.990 Ft-ba kerül szemben a 309.990 Ft-os iPad árral. Kétségtelen, hogy egy MacBook Air sokkal több feladatot el fog tudni végezni, mint az iPad, de tartalomfogyasztásra és hordozhatóságra mégsem olyan.

Szóval alapvetően mindenki maga dönti el, hogy mi mennyire drága és mit mihez viszonyít, csak szerettem volna kicsit árnyaltabb képet adni azon kívül persze, hogy hatalmas áremelkedésen ment keresztül az Apple az emúlt években sajnos.

(Én az új iPad Pro bemutatásakor egyébként az új iPhone árakból indultam ki és azt hittem, hogy majd ilyen 500.000-600.000 körül lesz a belépő ára az új iPadeknek, így személy szerint kicsit azért megkönnyebültem, mikor kiderült, hogy nem ez a helyzet, bár “kimaxolva” azért generálhatunk elég abszurd összeget is, ahogyan arról korábban már írtunk is.)

Összegzés és felhasználói élmény

Összességében rendkívül elégedettek vagyunk az új iPad Pro-val. Végre kaptunk új designt, új, vékonyabb kerettel rendelkező kijelzőt, hibátlan teljesítményt, ami még évekig elegendő lesz valószínűleg.

Egyedül a szoftvernek kell majd még sokat fejlődnie, de addig is a lehető leggyorsabb és legjobb iOS 12-es felhasználói élményt kapjuk, amivel azért még így is meglepően sok mindent el tudunk intézni és meg tudunk oldani, ha picit jobban beleássuk magunkat az iOS rejtett funkcióiba és megfelelően kihasználjuk a rendszerben rejlő automatizációs lehetőségeket. Ha van bármilyen kérdésed az új iPad készülékekkel kapcsolatosan, igyekszem a hozzászólásokban elérhető lenni és válaszolni rájuk! Ide kattintva megvásárolható a Stylebolt.hu-n!

[wp-review id=”107194″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

    És hamarosan beérkeznek az első kommentek a bendgate-ről… :joy:
    Ja hopp, én voltam az első :hugs:

  2. Avatar for info1 info1 says:

    Hát sajnos rossz hírem van…
    Legalábbis annak aki a 2017-es verzióról akar átállni erre a változatra…egyáltalán nem ajánlom…

    Miért is mondom ezt?, hát mert kipróbáltam…nekem egyűltalán nem tetszik, olyan mint egy teljesen könnyített müanyagdarab ráadásúl nagyon rossz a képernyő arány… hiába ugynaz elvileg a kiejlző mérete teljesen más érzést ezt kézbe venni.
    Kicsi könnyű és kellemetlen fogni, aki használja a 2017-est az pontosan tudja miről beszélek annak van súlya és mérete aki ezt megszokja az nagyon nehezen fog erről váltani.
    Az árról már nem is beszélek, a max verzió 687 ezer ft…nóóórmális??? kérdezhetné a margit :-((
    az apple még mindig nemtudott odáig eljutni, hogy a gyári gyatra imovie programot megcsinálja úgy hogy ezzel kényelmesebb és jonn melókat lehessen csinálni…a software része megint lemaradt.
    most azt hagyjuk, hogy más külső fejlesztők esetleg 31232-szer jobb programokat raknak össze…
    arról már nem is beszélek, hogy az ixpand támogatás eprsze megint eltűnik hiszen az lighting csatlakózós, és aki esetleg iphoneról másolja az adatait ixpandra aztán ipadre, az nyugodtan elfeljtheti ezt a megoldást hála a nagyon jó usb cnek…szóval megint egy apple furulya, a szabványok oltárán…megint fos az egész…

    összegezve: én senkinek nem ajánlom, kicsi 4:3-as arány könnyű műanyag ami könnyen törik…

    kicsit más infó, de azért talán ide lehet írni…

    iphone xs max használóként kipróbáltam a huawei mate 20 prot, nagyságrendekkel jobb a kamerája…
    MEGINT…
    lassan elmondható, hogy a kinaiak tényleg jobb és gyorsabb telefonkat raknak össze, olcsóbban…

    tényleg kiábrándító ami itt zajlik…

  3. Nem azért, de a 2017-es iPad Pro-t is simán összehajtogatom ha nagyon akarom. :smiley:

  4. Avatar for info1 info1 says:

    aha, akkor ay;rt n;yd meg a videot is aztán menj egy boltba es nezd meg, mas lesz a velemeny.

  5. Videó is van erről a cikkben, nem te voltál az első :slight_smile:

  6. A sima wi-fi s verzióban van e-SIM lehetőség ?

  7. Wifi-s model-ben miért lenne e-sim?
    Mi értelme lenne?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    még ha lenne is eSIM a csak Wi-Fi-s modellben (de értelemszerűen nincs), mégis hogyan használnád, ha egyszer a csak Wi-Fi-s verzióban nincsenek benne a mobilhálózati kapcsolathoz szükséges alkatrészek? :slight_smile:

  9. Ha az Apple Pencil mágnesesen töltődik rajta, a sok hozzádobálástól nem fog tönkremenni/elkopni az alumínium a gépen? Bár kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből a papírhajtogatásos iPad-ből, hogy mit fognak kezdeni vele, mert így nem tud egy táskában is elhajonli vagy behorpadni? Komolyan, már nagyobb számítási kapacitása van, mint a 2016-os MacBook Pro-mnak​:scream:. + off: Frissítik az Apple online boltját, vagyis valamit biztos változtatnak. :smiley: :thinking:

  10. Ebben gépben nekem egyedül az USB-C meg az új billentyűzet tetszik. Bár utóbbihoz azért külön gratulálok nekik, hogy minden évben sikerül egy tök újat csinálni, hogy az aranyárú kiegészítők véletlen se legyenek kompatibilisek egymással.
    A 4:3->3:2 váltás miatt viszont hatalmas fekete pont.

  11. A külső adattároló, amit rádugtál, az milyen fájlrendszerű volt?
    Számíthat, hogy FAT32/NTFS/EXT3/EXT4/APFS?

  12. Nem számít, egyszerűen nem tölt be semmit.

  13. lassan egy surface jobb választás…

  14. A Surface talán funkcióban gazdagabb, de közel sem jobb termék. Sőt… Én azt mondom az vesz iPad Pro-t jelenleg, aki tényleg kihasználja, aki pedig számítógépet akar az vegyen akkor Apple laptop-ot vagy adott esetben Surface-t.

  15. Avatar for pAnk pAnk says:

    A pro motion-t elfelejtettétek beleírni a cikkbe.

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nézd meg újból, mert ott van a cikkben, többször is említve.

  17. Nem éri meg az árát jelenleg egyik  termék sem tulárazott mind kivéve talán az új óra. Mondom ezt úgy, hogy nálam minden  full kimaxolva.

  18. Avatar for pAnk pAnk says:

    Igen, pont emiatt írtam…

  19. Avatar for paul78 paul78 says:

    Ez a Type-C csatlakozó megjelenése sajnos nem jól sült el idáig az Apple részére, ugyanis az egyik kezével adott amíg a másikkal elvett, ugyanis a Lightning csatlakozós táblagépekre már jópár applikáció van ami tudja kezelni az akár 256 GB-os pendriveokat (pl. Sandisk iXpand, Leef, stb.) amikre dokumentumokat, filmeket, zenéket, kontaktokat, stb. lehet oda-vissza másolni. A The Verge és a 9to5mac újságírói megkérdezték az Applet, és azt válaszolták hogy a merevlemez gyártók írhatnak alkalmazásokat az iPadre, és azzal majd kezelni tudja a külsőleg csatlakoztatott pendriveokat és merevlemezeket egyaránt, tehát ez a része még nagyon gyerekcipőben jár, de valószínű hogy a közeljövőben ezek az applikációk már letölthetőek lesznek az App Storeból és akkor ez a kellemetlenség megfog oldódni (remélhetőleg).

  20. Avatar for info1 info1 says:

    Teljesen igazad van.

    Arról már nem is beszélek, hogyha xs maxod van és ixpandet használsz ha megveszem a legújabb ipadet akkor megint mi lesz a hardver átjárás lighting alakító USB cre?,
    Nevetséges szar az egész…

  21. Mit mérlegeltél és végül mi döntöd nálad a kisebbik új Pro mellett?

  22. Ahogyan írtam eddig iPad mini 4-et használtam, de mindenképp szerettem volna iPad Pro-ra váltani, hogy amikor a céges géppel utazok a magán dolgaimat (levelezés, üzenetek, stb.) a billentyűzet segítségével meg tudjam oldani.

    Mivel amúgy 15"-ös gépem van, ezért egy 12.9" iPadnek nem láttam értelmét, mert számomra az túl nagy a sima “iPad” szintű feladatok elvégzéséhez, szóval számomra a hordozhatóság volt a lényeg, illetve elég sokat olvasok rajta, így fontos volt, hogy fél kézzel is kényelmesen tudjam tartani adott esetben, ha olvasok, sorozatot vagy filmet nézek rajta esetleg utazás közben is. Így összességében a nagy mellett nem nagyon tudtam érvelni, mivel másodlagos eszközként használom az iPadet.

  23. Avatar for paul78 paul78 says:

    Kedves danikorpai! Ahogy info1 is írja, mi van abban az esetben, ha valaki (nyilván jópáran) rendelkezik Sandisk iXpand pendrive-al, amit az iOS támogat és kezel az iXpand Drive segítségével, ami egyben a gyári Fájlok alkamazásban is megjelenik, tehát majdnemhogy teljes értékű külső meghajtóként kezeli az iPad. Hogy ha van módod rá, akkor (mivel te már rendelkezel az új iPadeddel) örömmel vennénk, ha le tudnád tesztelni hogy egy USB-A anya / USB-C apa átalakítóval az új iPad ugyanúgy tudja kezelni a Sandisk iXpandxet, mint a Lightning csatlakozós elődei. Ez amiatt lenne hasznos, mert a 128 és 256 GB-os, borsos árú pendriveot gondolom hogy emiatt nem szívesen hagynánk porosodni a fiókban hogyha az új iPad vásárlására kerül sor egy előző szériás (Lightningos) után.

  24. Ez egy nagyon jó kérdés. :slight_smile: Sajnos nem rendelkezem ilyen pendrive-val, viszont ha USB-C - USB-A átalakítóval nem is menne, egy USB-C - Lightning átalakítóval több mint valószínű, hogy mennie kéne. Ugyanakkor vásárlás előtt a legbiztosabb egy boltban kipróbálni a saját pendrive eszközünkkel és akkor nem érheti az embert meglepetés, vagy pedig interneten rendelni, ahol vissza lehet küldeni a terméket, amennyiben nem megfelelő a számunkra. Személy szerint én teljes mértékig cloud alapú megoldásokon élek, itthon pedig NAS biztosítja a gyors elérést az összes szükséges fájlokhoz, így pendrive-ot vagy bármilyen külső fizikai tárhelyet nem szoktam iPadhez csatlakoztatni.

  25. Ez az ipad azzal,hogy ios fut rajta,annyira el lett rontva,hogy azt el se lehet mondani.Erőmű hardver egy olyan rendszerrel ami ki se tudja használni töredékét sem.Email,filmezés,meg az “én ezen szoktam dolgozni” szövegeken meg jókat nevetek.Arra minek ilyen eszköz?
    Kb kispolszkiban egy ferrari motorja.Annak is annyi értelme lenne,mint ennek…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for info1 Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for dcsatlos Avatar for danikorpai Avatar for TABPingvin Avatar for baloghadam74 Avatar for paul78 Avatar for scania460 Avatar for pAnk Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

    És hamarosan beérkeznek az első kommentek a bendgate-ről… :joy:
    Ja hopp, én voltam az első :hugs:

  2. Avatar for info1 info1 says:

    Hát sajnos rossz hírem van…
    Legalábbis annak aki a 2017-es verzióról akar átállni erre a változatra…egyáltalán nem ajánlom…

    Miért is mondom ezt?, hát mert kipróbáltam…nekem egyűltalán nem tetszik, olyan mint egy teljesen könnyített müanyagdarab ráadásúl nagyon rossz a képernyő arány… hiába ugynaz elvileg a kiejlző mérete teljesen más érzést ezt kézbe venni.
    Kicsi könnyű és kellemetlen fogni, aki használja a 2017-est az pontosan tudja miről beszélek annak van súlya és mérete aki ezt megszokja az nagyon nehezen fog erről váltani.
    Az árról már nem is beszélek, a max verzió 687 ezer ft…nóóórmális??? kérdezhetné a margit :-((
    az apple még mindig nemtudott odáig eljutni, hogy a gyári gyatra imovie programot megcsinálja úgy hogy ezzel kényelmesebb és jonn melókat lehessen csinálni…a software része megint lemaradt.
    most azt hagyjuk, hogy más külső fejlesztők esetleg 31232-szer jobb programokat raknak össze…
    arról már nem is beszélek, hogy az ixpand támogatás eprsze megint eltűnik hiszen az lighting csatlakózós, és aki esetleg iphoneról másolja az adatait ixpandra aztán ipadre, az nyugodtan elfeljtheti ezt a megoldást hála a nagyon jó usb cnek…szóval megint egy apple furulya, a szabványok oltárán…megint fos az egész…

    összegezve: én senkinek nem ajánlom, kicsi 4:3-as arány könnyű műanyag ami könnyen törik…

    kicsit más infó, de azért talán ide lehet írni…

    iphone xs max használóként kipróbáltam a huawei mate 20 prot, nagyságrendekkel jobb a kamerája…
    MEGINT…
    lassan elmondható, hogy a kinaiak tényleg jobb és gyorsabb telefonkat raknak össze, olcsóbban…

    tényleg kiábrándító ami itt zajlik…

  3. Nem azért, de a 2017-es iPad Pro-t is simán összehajtogatom ha nagyon akarom. :smiley:

  4. Avatar for info1 info1 says:

    aha, akkor ay;rt n;yd meg a videot is aztán menj egy boltba es nezd meg, mas lesz a velemeny.

  5. Videó is van erről a cikkben, nem te voltál az első :slight_smile:

  6. A sima wi-fi s verzióban van e-SIM lehetőség ?

  7. Wifi-s model-ben miért lenne e-sim?
    Mi értelme lenne?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    még ha lenne is eSIM a csak Wi-Fi-s modellben (de értelemszerűen nincs), mégis hogyan használnád, ha egyszer a csak Wi-Fi-s verzióban nincsenek benne a mobilhálózati kapcsolathoz szükséges alkatrészek? :slight_smile:

  9. Ha az Apple Pencil mágnesesen töltődik rajta, a sok hozzádobálástól nem fog tönkremenni/elkopni az alumínium a gépen? Bár kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből a papírhajtogatásos iPad-ből, hogy mit fognak kezdeni vele, mert így nem tud egy táskában is elhajonli vagy behorpadni? Komolyan, már nagyobb számítási kapacitása van, mint a 2016-os MacBook Pro-mnak​:scream:. + off: Frissítik az Apple online boltját, vagyis valamit biztos változtatnak. :smiley: :thinking:

  10. Ebben gépben nekem egyedül az USB-C meg az új billentyűzet tetszik. Bár utóbbihoz azért külön gratulálok nekik, hogy minden évben sikerül egy tök újat csinálni, hogy az aranyárú kiegészítők véletlen se legyenek kompatibilisek egymással.
    A 4:3->3:2 váltás miatt viszont hatalmas fekete pont.

  11. A külső adattároló, amit rádugtál, az milyen fájlrendszerű volt?
    Számíthat, hogy FAT32/NTFS/EXT3/EXT4/APFS?

  12. Nem számít, egyszerűen nem tölt be semmit.

  13. lassan egy surface jobb választás…

  14. A Surface talán funkcióban gazdagabb, de közel sem jobb termék. Sőt… Én azt mondom az vesz iPad Pro-t jelenleg, aki tényleg kihasználja, aki pedig számítógépet akar az vegyen akkor Apple laptop-ot vagy adott esetben Surface-t.

  15. Avatar for pAnk pAnk says:

    A pro motion-t elfelejtettétek beleírni a cikkbe.

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nézd meg újból, mert ott van a cikkben, többször is említve.

  17. Nem éri meg az árát jelenleg egyik  termék sem tulárazott mind kivéve talán az új óra. Mondom ezt úgy, hogy nálam minden  full kimaxolva.

  18. Avatar for pAnk pAnk says:

    Igen, pont emiatt írtam…

  19. Avatar for paul78 paul78 says:

    Ez a Type-C csatlakozó megjelenése sajnos nem jól sült el idáig az Apple részére, ugyanis az egyik kezével adott amíg a másikkal elvett, ugyanis a Lightning csatlakozós táblagépekre már jópár applikáció van ami tudja kezelni az akár 256 GB-os pendriveokat (pl. Sandisk iXpand, Leef, stb.) amikre dokumentumokat, filmeket, zenéket, kontaktokat, stb. lehet oda-vissza másolni. A The Verge és a 9to5mac újságírói megkérdezték az Applet, és azt válaszolták hogy a merevlemez gyártók írhatnak alkalmazásokat az iPadre, és azzal majd kezelni tudja a külsőleg csatlakoztatott pendriveokat és merevlemezeket egyaránt, tehát ez a része még nagyon gyerekcipőben jár, de valószínű hogy a közeljövőben ezek az applikációk már letölthetőek lesznek az App Storeból és akkor ez a kellemetlenség megfog oldódni (remélhetőleg).

  20. Avatar for info1 info1 says:

    Teljesen igazad van.

    Arról már nem is beszélek, hogyha xs maxod van és ixpandet használsz ha megveszem a legújabb ipadet akkor megint mi lesz a hardver átjárás lighting alakító USB cre?,
    Nevetséges szar az egész…

  21. Mit mérlegeltél és végül mi döntöd nálad a kisebbik új Pro mellett?

  22. Ahogyan írtam eddig iPad mini 4-et használtam, de mindenképp szerettem volna iPad Pro-ra váltani, hogy amikor a céges géppel utazok a magán dolgaimat (levelezés, üzenetek, stb.) a billentyűzet segítségével meg tudjam oldani.

    Mivel amúgy 15"-ös gépem van, ezért egy 12.9" iPadnek nem láttam értelmét, mert számomra az túl nagy a sima “iPad” szintű feladatok elvégzéséhez, szóval számomra a hordozhatóság volt a lényeg, illetve elég sokat olvasok rajta, így fontos volt, hogy fél kézzel is kényelmesen tudjam tartani adott esetben, ha olvasok, sorozatot vagy filmet nézek rajta esetleg utazás közben is. Így összességében a nagy mellett nem nagyon tudtam érvelni, mivel másodlagos eszközként használom az iPadet.

  23. Avatar for paul78 paul78 says:

    Kedves danikorpai! Ahogy info1 is írja, mi van abban az esetben, ha valaki (nyilván jópáran) rendelkezik Sandisk iXpand pendrive-al, amit az iOS támogat és kezel az iXpand Drive segítségével, ami egyben a gyári Fájlok alkamazásban is megjelenik, tehát majdnemhogy teljes értékű külső meghajtóként kezeli az iPad. Hogy ha van módod rá, akkor (mivel te már rendelkezel az új iPadeddel) örömmel vennénk, ha le tudnád tesztelni hogy egy USB-A anya / USB-C apa átalakítóval az új iPad ugyanúgy tudja kezelni a Sandisk iXpandxet, mint a Lightning csatlakozós elődei. Ez amiatt lenne hasznos, mert a 128 és 256 GB-os, borsos árú pendriveot gondolom hogy emiatt nem szívesen hagynánk porosodni a fiókban hogyha az új iPad vásárlására kerül sor egy előző szériás (Lightningos) után.

  24. Ez egy nagyon jó kérdés. :slight_smile: Sajnos nem rendelkezem ilyen pendrive-val, viszont ha USB-C - USB-A átalakítóval nem is menne, egy USB-C - Lightning átalakítóval több mint valószínű, hogy mennie kéne. Ugyanakkor vásárlás előtt a legbiztosabb egy boltban kipróbálni a saját pendrive eszközünkkel és akkor nem érheti az embert meglepetés, vagy pedig interneten rendelni, ahol vissza lehet küldeni a terméket, amennyiben nem megfelelő a számunkra. Személy szerint én teljes mértékig cloud alapú megoldásokon élek, itthon pedig NAS biztosítja a gyors elérést az összes szükséges fájlokhoz, így pendrive-ot vagy bármilyen külső fizikai tárhelyet nem szoktam iPadhez csatlakoztatni.

  25. Ez az ipad azzal,hogy ios fut rajta,annyira el lett rontva,hogy azt el se lehet mondani.Erőmű hardver egy olyan rendszerrel ami ki se tudja használni töredékét sem.Email,filmezés,meg az “én ezen szoktam dolgozni” szövegeken meg jókat nevetek.Arra minek ilyen eszköz?
    Kb kispolszkiban egy ferrari motorja.Annak is annyi értelme lenne,mint ennek…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for info1 Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for dcsatlos Avatar for danikorpai Avatar for TABPingvin Avatar for baloghadam74 Avatar for paul78 Avatar for scania460 Avatar for pAnk Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for Nem_Tom Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani