fbpx Skip to content

Amikor az Apple frissítette az iPad Pro szériát idén nyáron, bemutattak egy új technológiát, ami a ProMotion elnevezést kapta. Ahelyett, hogy a kijelző frissítési frekvenciáját meghagyták volna 60Hz-en, ahogy azt a legtöbb tablet és mobilgyártó teszi, egészen 120Hz-ig turbózták fel a teljesen sima animációkért és villámgyors érintésérzékelésért.

 

Azonban a technológia nem csak ennyiből állt: hogy minél több értékes akkumulátor üzemidőt spórolhassunk meg, a frissítési frekvencia automatikusan csökken, amikor a kijelzőn nem történik mozgás, vagy interakció.

Bizonyára sokan reménykedtünk, hogy ez a funkció az iPhone 8-ban és X-ben is megtalálható lesz, azonban csalódnunk kellett a megvalósítással kapcsolatban. Bár a ProMotion technológiát nem kapták meg a készülékek, azonban kaptak valami mást: 120Hz-es mintavételezési gyakoriságot.

Az Apple fejlesztői oldalán elérhető egy táblázat, ami pontos adatokat közöl a frissítési rátákról és a mintavételezési gyakoriságról a különböző termékek esetében. A táblázat szerint az iPhone 8 és 8 Plus mintavételezése a korábbi készülékekkel egyezik meg, míg az iPhone X-nél ez az érték ennek duplája, 120Hz.

Hogy miért is lényeges ez? A 120Hz-es mintavételezés nem azt jelenti, hogy a kijelzőn az ujjunkkal végzett mozdulatok gyorsabbak lennének. Az OLED-panellel ötvözve ez közel valós idejű válaszidőt eredményezne, de még csak erről sincs szó. A mintavételezési frekvencia azt határozza meg, hogy egy adott időpillanatban hányszor képes információt vételezni az ujjunkról a készülék a kijelzővel történő interakciók során. Mivel ez az iPhone X esetén kétszeresére nőtt, gyakorlatilag az érintések információtartalmának kiértékelése is gyorsabbá vált, előbb kapunk választ a készüléktől.

Talán nem olyan szembetűnő ez a változás a többi, optikai ráncfelvarrás mellett, azonban fontos abból a szempontból, hogy az iPhone X használata olyan különleges legyen, amilyennek jelenleg is érezzük.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment