fbpx Skip to content

Követve a korábbi években már megszokott ritmust, az Apple ma mindenki számára elérhetővé tette az iOS 12 első nyilvános béta verzióját.

Most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az iOS 12 előzetes verziójának újdonságait az iOS 12 beta fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

Az iOS 12 nyilvános béta verziója esetén a build szám egyelőre nem ismert, de várhatóan megegyezik a legutóbbi fejlesztői béta buildjével.

Telepítés

Először is készítsünk a kiválasztott készülék adatairól egy biztonsági mentést az iTunes használatával, majd azt archiváljuk, hogy később az aktuális verziónál magasabb béta telepítése után készülő újabb mentések azt ne tudják felülírni, és így adott esetben vissza tudjuk tenni a hivatalos verziót az így archivált adataink visszaállításával.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd töltsük le a készülékünkre a béta profilt.

Ha már fent lenne a készülékünkön az iOS 11.4.1 bétája, akkor előbb le kell törölnünk az ahhoz tartozó béta profilt!

Ezután az iOS kéri, hogy indítsuk újra a készüléket, ezt tegyük meg, majd lépjünk vissza a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már telepíthetjük is az iOS 12 béta verzióját.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Az iOS 11.4 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 12 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 11.4, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg az iTunes letölti hozzá a 11.4-et.

A visszaállítás csak számítógéppel, iTunes segítségével végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 11.4 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 12-ről készített mentés nem állítható vissza iOS 11-re, függetlenül attól, hogy az adott mentés az iTunes vagy az iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 12 csak az alábbi, 64-bites processzorral rendelkező készülékeket támogatja, tehát még az iPhone 5s és az iPad mini 2 is megkapja ezt a frissítést:

Fontos tudnivalók

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 12 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 12 beta: a leggyakrabban feltett kérdések!

A watchOS-ből nincs nyilvános béta.

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 12-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, a watchOS 5-ről szólókat meg itt, a tvOS 12-ről készülteket itt, a macOS Mojave kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.