fbpx Skip to content

Már sokszor írtam az Amazon termékéről, az Alexáról, mely egy személyi hangasszisztens, mint a Siri. Kérdéseket tehetünk fel neki és segítségével irányíthatjuk az okos otthonunkat, vagy akár telefonálhatunk is vele. Jelenleg ötféle Amazon Echo vásárolható meg hivatalosan, ebből kettő rendelkezik kamerával és kijelzővel is.

Amazon Echo Spot és Amazon Echo Show vélemény

Az Amazon először az Echo Show-ba épített be kijelzőt és kamerát, ami egy robusztus, két hangszóróval is felvértezett terméke lett. Ezután bejelentette az Echo Spot-ot is, mely tulajdonképpen egy asztali órának felel meg, és ugyanúgy rendelkezik kijelzővel és kamerával. A két termék szoftveresen ugyan nem, de árban és méretben már annál inkább eltér egymástól. Az Echo Show-t már viszonylag régebb óta, néhány hónapja használom, a Spot viszont csak nemrég került hozzám. Ez a cikk a két termék bemutatásáról és összehasonlításáról fog szólni, ha valaki kijelzős, kamerás Echo-t tervezne venni.

Amazon Echo Show

Kezdjük is a nagytestvérrel. 2,5 colos érintőkijelzővel rendelkezik, felül kamerával, alul pedig 2db hangszóróval. Ez előre is vetíti, hogy bizony használható külső hangfalnak is. A Bluetooth és a Spotify Connect segítségével kényelmesen kirakhatjuk a kedvenc zenéinket, viszonylag jól is szól, de azért ne várjunk tőle csodákat. Ilyenkor az aktuális számot és a borítóképét is mutatja a kijelzőn, az érintőgombok segítségével pedig nem csak hanggal, hanem akár kézzel is léptethetünk. Ha már a gomboknál tartunk, akkor az Echo Show tetején helyet kapott két darab hangerő szabályzó és egy mikrofon némító gomb is.

Ugyanitt felül kapott helyet a 8 mikrofon is, ami azért felel, hogy még a zenehallgatás alatt is meghalljon minket az Echo Show. Sajnos nem rendelkezik aux bemenettel, így kizárólag Bluetooth-on csatlakozhatunk rá.

Mire jó a kijelző?

Sajnos még maga az Amazon sem tudja. Úgy látszik, hogy létrehoztak egy olyan terméket, amiről sem a felhasználók, sem ők nem tudják még, mire jó. Egy átlagember számára az Echo Dot tökéletes választás, főleg ár/értékben. Aki már zenét is szeretne hallgatni, az megveszi a Echo Plus-t, ami még mindig tízezrekkel olcsóbb, mint a Show, amiben a hangszórók mellett kijelző is van. Jelenleg a kijelző arra jó, hogy mutassa a napi teendőinket, lássuk, éppen mit játszik, valamint egyes Amazon skillek leírják azt, amit Alexa kimond. ????????‍♂️ Ezek egyike sem létszükség, de rengeteg potenciál van van benne. Például ott a Lametric Time, amiről nemrég írtam, ami szerintem a világ egyik legjobb, okos asztali órája. Ott tudom, mire jó a kijelző, vannak rá alkalmazások, amik kihasználják azt. Itt nem érzem.

Persze az Amazon folyamatosan frissíti szoftvert, az utóbbi időben pedig leginkább az okos otthonok felé nyit a rutinok fejlesztésével, amiről írtam is már korábban. A kijelző támogatás jelenleg másodlagos, de szerintem hamarosan erre is készülnek majd alkalmazások, amik jobban kihasználják.

Ahogy említettem, kamerával is rendelkezik a Show. Így videóhívást is bonyolíthatunk vele, de csak az Amazon Echo-k között. Ha a másik oldalon nincs kamera és kijelző, akkor természetesen csak hanggal beszélgetünk, de ha van, akkor kényelmesen videotelefonálhatunk is, ingyen. Jelenleg nincs semmilyen skill (alkalmazás), ami kihasználná ezt, és vissza is jutottunk oda, hogy az Amazon nem “push-olja” a cégeket, például a Microsoftot sem, hogy a Skype-ot integrálják a készülékébe, hogy kihasználhassuk a kijelzőt és a kamerát. Legalábbis nincsenek erre utaló hírek.

Amazon Echo Show konklúzió

Az Echo Show-t azoknak éri meg megvenni, akik szeretnének egy okos hangszórót, de ezek mellett érdekli őket a technológia, illetve hogy milyen újdonságokat hozhat a jövő. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg több mint 25 000 skill található az Amazon boltjában, így Alexával számos dolgot megtehetünk, a kijelző csupán egy extra. Az Echo Show egy előremutató termék, ami folyamatosan fejlődik majd az évek során. Egyelőre az ár/érték arány az, ami nem megfelelő a kijelző kihasználatlansága miatt. Ide kattintva megvásárolható a Styleboltban.

Amazon Echo Spot

Az Echo Spot a Show kistestvére, és leginkább egy ébresztőórára hasonlít a kör alakú kialakítása miatt. Jóval kisebb mint a Show, és ugyanúgy kapott kijelzőt és kamerát is. A termék tetején ő is rendelkezik hangerő szabályzóval és a mikrofonnal, illetve a kamera letiltására szolgáló gombokkal. Itt található a 4db mikrofon is, hogy zene mellett is meghalljon minket Alexa.

Itt már nem csak Bluetooth-szal, hanem jackkel is csatlakoztathatjuk a külső hangfalainkat, így kényelmesen kirakva a zenéinket. Mivel Spotify Connecttel is rendelkezik, nem kell a telefonunk a zenehallgatáshoz, csupán ki kell mondanunk a parancsot: Alexa, play my favorite playlist! Ahogy videóban láthattuk, ébresztőóraként is funkciónál, ez igaz persze a többire is, de itt láthatjuk az időt és az aktuális időjárást is, ami már támogatja Magyarországot is. Tehát mondhatjuk egy rendkívül okos, hanggal irányítható ébresztőórának is.

A kijelző itt is érintésérzékeny, láthatjuk rajta az aktuális időt, időjárást, naptárbejegyzéseinket, illetve amiket a skillek kiírnak. A már fent említett kihasználatlanság itt is igaz, de az ár/érték arány merőben más. Az Echo Dot-ot kérdés nélkül lecseréltem a Spot-ra, mert egy remek kis hálószobai okos óra.

Mivel rendelkezik hangszóróval, így végeredményben ő is használható külső hangfalként, de itt már tényleg kompromisszumokat kell kötnünk, főleg nagyobb szobában. Alexával itt is vezérelhetjük az okos otthonunkat, ami a már említett rutinoknak köszönhetően folyamatosan fejlődik.

Amazon Echo Spot konklúzió

Szerintem a Spot egy sokkal jobban eltalált terméke lett az Amazonnak, főleg az ár/érték miatt. Ugyan ez sincs az Echo Dot árában, ami lényegében bárkinek opció lehet, de ha szeretnénk egy okos ébresztőórát, akkor ez egy remek választás. A jövőben itt is rengeteg fejlesztésre, fejlődésre számíthatunk, aminek a középpontjában a kijelző áll majd. Ide kattintva megvásárolható, megrendelhető a Stylebolttól.

Ha érdekel ez a téma, akkor az alábbi cikkeket érdemes elolvasnod még:

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Sony Xperia Touch Alexaval, na az úgy már igen érdekes lenne 🙂

  2. @onderon: Mármint most egy bő egy éves cikkre hagyatkozol? Illetve saját tapasztalat nélkül? Ha ennyire unatkozol menj már máshova kötekedni.


Add a Comment