fbpx Skip to content

Manapság már nem nagyon használunk külön ébresztőórát, leginkább a telefonunk ébreszt minket. A fali órák is évek óta betöltik a szerepüket, itt sem vágyunk okos termékekre, de valamiért engem mindig is érdekelt a LaMetric Time okos asztali óra.

LaMetric Time – okos óra / Szifon.com

2016-ban a cég ezzel a termékével a reddot awards-on megnyerte az első helyet, ami nem kis elismerés, és azóta rengeteget fejlődött. Már akkoriban is szemeztem vele, de az ára miatt egyszerűen képtelen voltam rávenni magam. Idén, egy amazonos akció keretében sikerült megkaparintani végre, és állítom, hogy az egyik legjobb gadget, ami az íróasztalra, vagy akár a hálószobába is kerülhet!

Külső kialakítás, technikai adatok

A LaMetric Time alapjában véve egy tégalap alakú, műanyag doboz, aminek az eleje egy hatalmas kijelző. Oldalt hangszórókkal rendelkezik, és felül még egy fényérzékelő is helyet kapott. A tetején összesen 5 gombbal találkozunk, kettő az alkalmazások közti váltást, kettő az alkalmazáson belüli opciókat, egy középső pedig az úgynevezett “enter” gomb, amivel rögzítjük mondjuk az ébresztést. Oldalán kaptak helyet a hangerő és a bekapcsoló gombok.

A kiegészítő vezeték nélkül csatlakozik, ezáltal bárhova rakhatjuk, sőt, mivel USB-n keresztül kap áramot, egy külső akkumulátor segítségével ideiglenesen is elvihetjük, felállíthatjuk, de erről majd később. A Bluetooth csatlakozásnak köszönhetően pedig zenét is hallgathatunk a telefonunkról, ergo külső hangszóróként is üzemel.

Ezeken túl jack csatlakozással is rendelkezik az okos óra, kényelmesen összeköthetjük az otthon lévő hangfalakkal vagy Hi-Fi rendszerrel is, ezáltal még jobb minőségben tudjuk hallgatni a zenéinket.

LaMetric Time Store

Az okos termékekkel mindig az a probléma, hogy nem kapnak elég támogatást, nincs elég alkalmazás rájuk, nem tudunk saját magunk írni újakat és így tovább. A LaMetric fejlesztői már a kezdetektől gondoltak erre. Széleskörűen támogatott API segítségével csatlakozhatunk az órához, illetve akár saját szoftvert is feltölthetünk a nyilvános alkalmazás boltjukba. Itt több száz alkalmazás közül választhatunk, és ezeknek a többségével tényleg hasznossá tehetjük az okos órát.

LaMetric Time App Store

Természetesen az ismertebb közösségi média oldalakhoz elérhetőek az alkalmazások, mint például Facebook, Twitter, Instagram. De rendelkezik IFTTT támogatással és számos okos otthon kiegészítőt is hozzá adhatunk. Ilyen például a Netatmo támogatás, szól, ha érdemes kinyitni az ablakot, mert magas a CO₂ szint. Vezérelni tudjuk a HUE izzókat is, és az Amazon Alexa segítségével hangutasítással is válthatunk az appok között.

“Alexa, ask LaMetric Time to show Weather!”

Beállíthatjuk a városunkat, így időjárás jelentést is kérhetünk tőle reggel. Rendelkezik ébresztőórával, visszaszámlálóval, és stopperórával is, de ezek szerintem már alap követelmények egy sima ébresztőóra esetén is, igaz, itt akár a hangunkkal is beállíthatjuk az ébresztőt.

Értesítések

LaMetric Time értesítések

Érdemes néhány szót ejteni az értesítésekről. A LaMetric a beépített Bluetooth-nak köszönhetően csatlakozik az iPhone-unkhoz, így a hívásokról, üzenetről is kapunk értesítést a kijelzőn. Tehát ha mondjuk éppen nincs a szobában a telefonunk, akkor is látjuk, ha bejövő hívásunk van, valamint megbirkózik a magyar ékezetekkel is.

Az értesítések másik formája a push, amit már ismerhetünk az iPhone révén. Itt is küldhetünk különböző információkat a LaMetric-re, nálam ilyen, ha új cikk jelenik meg a Szifon.com-on vagy más oldalakon, de nagyon hasznos lehet az okos otthonokban is.

IFTTT

Egy ideje már elérhető rá az IFTTT, aminek a segítségével újabb szolgáltatásokkal tudjuk összekötni az okos órát. Például beállíthatjuk, hogy reggel 9-kor, mikor megszólal az ébresztő óra, akkor küldje el az aktuális időjárás adatokat a mai napra, illetve, a legfontosabb híreket is jelezze ki az óra.

LaMetric Time középső gomb

Mivel az IFTTT DO-t tehát a gombot is támogatja, ezáltal olyan szekvenciát (scene-t) is létrehozhatunk, amivel az ébresztő leállítása a kávéfőző indításával egyenértékű. Ehhez csupán egy okos konnektorra van szükségünk és egy régebbi kávéfőzőre. De ha van egy WEMO okos kávéfőzőnk akkor például ezt az IFTTT-t is használhatjuk.

Itt a lehetőségeink tulajdonképpen kifogyhatatlanok, csak a kreativitásunk szabhat határt, hogy mit akarunk megjeleníteni az órán, vagy mire akarunk automatizációt.

API, cégek számára tökéletes

Saját, egyedi alkalmazásokat is fejleszthetünk, és itt jön képbe az, hogy ez az óra a cégek, üzletek számára is kiváló lehet. A látványos kijelző segítségével akciókat, információkat rakhatunk ki, és minden bizonnyal el fogják olvasni az ügyfelek. Ugyanez igaz a cégen belüli információkra, értesítést kaphatunk, ha éppen vásároltak tőlünk, vagy különböző statisztikákat jeleníthetünk meg.

Beépített fényérzékelő

A fejlesztők arról is gondoltak, ha éppen nem a nappaliban, hanem a hálóban használnánk az órát. A beépített fényérzékelőnek köszönhetően mindig éppen akkora fényerőn mutatja az órát a LaMetric, hogy az ne zavarjon minket. Külön éjszakai mód is elérhető, ha teljesen sötét van. Akkor a számlap átvált feketére, így a lehető legkevesebb fényt adva, így éjjel sem lesz zavaró.

Konklúzió

A LaMetric Time mind hardverben mind szoftverben kiváló termék. Hatalmas plusz pont a széleskörű alkalmazás támogatás, és a nyitott API hozzáférés. Az elmúlt évben a fejlesztő csapat folyamatosan frissítette a szoftvert és a legutóbbi IFTTT támogatással pedig még többre lett képes. Érdemes megnézni Jeff videóját is, mivel itt láthatjuk működés közben az órát:

Ha valaki szereti a kütyüket, minden bizonnyal növelheti a produktivitását ezzel a kiegészítővel, és cégek számára is tökéletes választás a már fent említettek miatt.

[wp-review id=”97711″]

Alapjában véve csak az ára az, ami elrettentő, és sajnos ezen az elmúlt években sem változtatott a cég. Megvásárolható hazai garanciával ide kattintva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. 67.000 forint ????????????????

  2. Az ilyen jellegű cikkek esetében, először mindig ránézek, hogy mennyibe is kerül a cikk tárgya.
    Jót szórakoztam rajta ????????

  3. A cikk rendben van, az ár is rendben van -már akinek-, de én azokat nem értem, akik megveszik…

  4. @totopad: mire gondolsz? Lehet azok, akik megveszik tudják használni valamire, aki nem tudja nyilván nem veszi meg 🙂

  5. @admin: @admin: me minek, de most komolyan 😀

  6. @totopad: Nekem például statisztikai adatokat jelenít meg a Szifon-ról. Az aktuális élő látogatószámot, a napi látogatottságot, a linkeknek a kattintási számát. Nyilván ezek egyedi kódok, de például számomra produktív, hogy a nap mely szakában mennyien nézik és mit a szifonon.

    Továbbá Netatmo-t is bekötöttem, illetve én imádok kütyüzni, szóval nekem ez élmény is, mint pl másnak az autó vezetés. 🙂

  7. @admin: kétség nélkül elhiszem, meg nem is cs@sztetésből írtam, sőt ez az én gyengeségem, csak szimplán nem értem, hogy mé… 🙂

    sorry


Add a Comment