Frissítést kapott az Amazon Echo, elérhetővé vált a multi-room támogatás

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A multi-roomról nemrég írtunk cikket itt a Szifon.com-on, akkor az iEAST termékeit teszteltem, és azóta is használom őket a lakásban.

Amazon Echo multi-room

2018 a multi-room éve, ez abból is látszik, hogy mennyire meghatározóvá vált már a világban a Spotify, az Apple Music és a többi streaming zenei szolgáltatás. Az emberek szeretnek zenét hallgatni, és már nem csak munkába menet, hanem otthon is. Ha pedig otthon teszik, akkor a konyhában, a nappaliban és persze a hálószobában is. A multi-room segítségével mindenhol ugyanaz, vagy éppen mindenhol más és más szólhat. Az Amazon is frissítette az Echot, így azok is már képesek erre a funkcióra. Tehát ha több Echo van otthon, akkor azokon egyszerre hallgathatjuk zenéinket a lakásban.

Ehhez pusztán frissíteni kell az Amazon alkalmazását, majd megjelenik benne a Multi-Room Music opció. Ezen belül láthatjuk a már meglévő hardvereinket, amik kompatibilisek ezzel. Egy egyszerű jack csatlakozó segítségével kirakhatjuk a Spotify-t a hangfalainkra, erről már írt korábban Hori kollégánk is: Irányítsd hanggal a Spotify-t az Amazon Echo segítségével.

Amazon Echo multi-room Amazon Echo multi-room

Mióta sikerült egy ismerőstől venni olcsón egy második Echo Dotot, azóta kettővel rendelkezem, ami a konyhához van közel, így még csak hangosabban sem kell szólnom Alexához, ha valamit szeretnék. Két kattintással multi-roomba raktam az eszközöket, így ha szeretném, akkor már mindkét hangszóróból szólhat a Spotify. Az iOS 11-gyel érkező AirPlay 2 is képes lesz erre, de ebben az esetben az Apple közbenjárására is szükség van, tehát engedélyeznie kell a cégnek, tanúsítványt kell adniuk az adott hardverre, és gyártónak ezután ki kell adnia majd egy frissítést is. Így lényegében az AirPlay 2 nagyon lassan fog terjedni, de ne legyen igazam.

A másik újdonság, hogy Alexa és Cortana is tudnak majd egymással kommunikálni – jelentette be a Microsoft. Idén kerül sor majd erre a frissítésre, így hozzáférhetünk majd az Office dokumentumainkhoz is az Amazon termékével.

Alexa és Cortana

Sajnos ilyen kollaboráció nem várható az Apple részéről. Épp a zárt HomeKit miatt történhet meg az, hogy megint nem tud majd annyit az Apple terméke, mint a többi gyártóé. Ez egyébként most is tapasztalható, igaz itt most nem az Apple-lel, hanem a gyártóval van a gond. Az Elgato Eve termékcsaládja például csak HomeKit-kompatibilis, és semmivel sem kommunikál. Pontosabban kommunikál az Apple rendszere segítségével, csak éppen akkor mindenhez azt kellene használni, ami meg nem kompatibilis mondjuk az Amazon rendszerét használókkal. Szóval ezek miatt az áthidalhatatlan zártságok miatt még mindig az egyszerű felhasználó szív. ????

Az Amazon Echo Dot egyébként a Styleboltból megvásárolható hazánkban is.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Én is kipróbáltam a multi-room megoldást… működik, de mivel echo dot 2 eszközeim vannak (csak), ezért marad a Sonos rendszer a zenére… csak a Sonos-Echo integráció jönne végre… 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!