fbpx Skip to content

Én szinte mindig zenét hallgatok, és nem csak utazás közben, hanem otthon vagy éppen munka közben is. A zene kizárja a külvilágot, segít nekem az összpontosításban, és nem mellékesen pozitív lesz tőle a hangulatom is.

Otthon régóta az AirPlay-t használom arra, hogy zenét rakjak ki a Hi-Fi rendszeremre, számomra ez a legkényelmesebb és legmegbízhatóbb módja annak, hogy az iPhone-ról vagy Mac-ről kirakjam a kedvenc számaimat, albumjaimat. Az AirPlay 2 az iOS 11-től kezdve támogatja majd a multiroom rendszereket is, ami röviden azt jelenti, hogy ha több ilyen eszköz van a lakásban, akkor ugyanaz a zene fog szólni az összes eszközön, vagy akár minden eszközön más és más szólhat. Az iEAST termékei segítségével néhány kattintással bárki kialakíthat otthonra egy ilyen rendszert. Lássunk is neki!

Sokféle multiroom rendszer érhető el hazánkban, ilyen például a Sonos, a HEOS, a Yamaha rendszere és így tovább. Használható még ilyesmire egy régebbi Apple TV és persze egy ChromeCast is. A legfontosabb, hogy az adott rendszer támogassa az AirPlay-t, illetve néhány, népszerű streaming szolgáltatást.

iEAST termékcsalád

Az iEAST azok közé tartozik, akik a fent említett dolgokat támogatják. Tehát a saját Apple ökoszisztémánkhoz is kényelmesen hozzáadhatjuk, illetve a legnépszerűbb streaming szolgáltatásokat is használhatjuk vele. A cég célja az volt, hogy minél kevesebb lépésből minél könnyebben hozhassunk létre egy multiroom rendszert.

Az iEAST eszközei nem csak a fentiekre jók. Mivel rendelkeznek analóg és optikai kimenetekkel is, ezért szinte bármilyen régi Hi-Fi-t vagy adott esetben hangfalat, erősítőt rájuk köthetünk, ezzel “felokosítva” a régi eszközeinket. Itt jön képbe az Apple TV, mert én eddig ezt használtam erre a funkcióra. Nekem volt optikai bemenetem az erősítőmbe, így egy régebbi Apple TV volt az, amire kiküldtem AirPlay-jel a Spotify-t. Ez többé-kevésbé megbízhatóan működött, pontosabban sokkal megbízhatóbban, mint az olcsóbb, hasonló termékek.

Egyszóval, meg voltam velük elégedve, de egy ideje már az iEAST-et használom, ami végül megbízhatóbbnak és funkciókban gazdagabbnak bizonyult, mint az Apple TV.

Mivel tud többet egy iEAST?

Először is itt nem egyféle hardverről beszélünk, hanem többről. Összesen ötféle termék közül választhatunk. Ezek közül van olyan, ami mindenki számára elérhető árkategóriában van, illetve van profi eszköz is, ami pedig nem egy átlagembernek szántak. Én ezek közül kettőt használtam az elmúlt hetekben, a belépő szintű AudioCast-ot és a SoundStream (M20)-at. Elérhető még a Stream Pro (M30), StreamAmp AM160 és StreamAmp AMP-i50B-s változat. Később ezeket is bemutatom majd röviden.

iEAST AudioCast

Az AudioCast a cég belépő eszköze, ami szerintem egy átlagos ember számára tökéletesen megfelel. Ahogy a fenti képen láthatjuk, kör alakú kialakítást kapott, egyetlen egy kimenettel, ami nem más, mint a jack csatlakozó. Az analóg kimenet segítségével ráköthetjük bármilyen Hi-Fi aux, line in bemenetére, sőt, akár beépített erősítővel rendelkező hangfalakhoz is csatlakoztatható. Ilyenek például a számítógépes hangfalak.

iEAST AudioCast

A lelkét egy 24bit/96 kHz-es DAC adja, ami mondhatnánk, hogy túlzás, de nem. Ez azért fontos, hogy a Spotify mellett a magasabb felbontású TIDAL zenéket is probléma mentesen lejátszhassa az eszköz. Enélkül ez csak egy szimpla digitális-analóg konverter lenne, és így semmivel sem adna többet. Az AudioCast mindezek mellett vezeték nélküli csatlakozással rendelkezik, így néhány lépés után már a saját Wi-Fi hálózatunkra csatlakozik és érhetjük el.

iEAST iOS alkalmazás AirPlay

Az iEAST termékeket iOS appal, illetve az AirPlay segítségével érhetjük el. Beállítás után rögtön megjelenik az AirPlay menüpont alatt és kiküldhetünk rájuk audio anyagot, de ha az iOS alkalmazást használjuk, akkor nagyobb felbontásban is képes leadni a zenét. Ilyenkor csak ki kell választanunk az adott szolgáltatást, és elindítanunk a zenét. Hallható különbséget fogunk kapni, főleg a TIDAL-nál (persze ez függ a saját hangfalainktól is).

iEAST Multiroom

Mivel multiroom képes ez a rendszer, így egyetlen “suhintással” csoportosíthatjuk az iEAST eszközöket, és így ugyanaz a zene fog szólni minden hangszórón. Rengeteg szolgáltatást támogat, így nem csak a Spotify-ról, TIDAL-ról, hanem más streaming szolgáltatásokról, rádiókról is kirakhatjuk a zenéinket. Ide tartoznak az Apple Music zenék (offline rajta kell lenniük a készüléken), az iTunes-ban tárolt dalaink, illetve a NAS-on (DLNA) tárolt magas felbontású albumok is! Tehát ha a készülékünkön vannak a zenéink, mert nem szeretjük használni a Spotify-hoz hasonló szolgáltatásokat, azokat is egyetlen kattintással kirakhatjuk a hangfalainkra.

iEAST támogatás

Külön szeretném még kiemelni, hogy minden iEAST rendelkezik Spotify Connect-támogatással. Ez azt jelenti, hogy az AudioCast és a SoundStream termékek is képesek közvetlenül a Spotify-hoz csatlakozni. Ilyenkor csak az iPhone-on vagy a Mac-en kiválasztjuk az iEAST-et és a lejátszási listát, és már be is zárhatjuk a Spotify-t, folytatni fogja a lejátszást. A Spotify ezen képességéről bővebben ide kattintva olvashattok.

Az iEAST AudioCast egy remek kiegészítő, ha szeretnénk okosabbá tenni a régebbi hangfalainkat, vagy éppen egy olcsóbb multiroom rendszert kialakítani. A sok pozitívum mellett számomra negatívum volt, hogy nincs még Windows-os, sem Mac-es alkalmazás (ez hamarosan érkezik) és a dobozban nincs hálózati USB-adapter, így kénytelenek vagyunk használni egy meglévőt, vagy valahol vásárolni egyet.

Az AudioCast ára 13.900Ft, ami szerintem nagyon baráti egy ilyen termékhez képest, főleg a beépített 24bites DAC-kal. Ide kattintva megvásárolható a forgalmazóknál.

iEAST SoundStream (M20)

Az AudioCast-ot a SoundStream (M20) követi, ő úgymond a nagyobb testvér. Számomra az SoundStream (M20) váltotta ki az Apple TV-t, mivel ezen már nem csak analóg kimenet, hanem digitális is van, és így kompatibilis a már meglévő rendszeremmel. Ahogy a képen is látszik, ez már egy komolyabb belsőt is kapott, rendelkezik Wi-Fi antennával és egy jobb DAC-kal is. A SoundStream M20 már az ESS Sabre ES9023-as prémium DAC chipet használja, ez is 24-bites, de 112dB-es dinamikatartománnyal büszkélkedhet.

iEAST SoundStream M20

A Wi-Fi antennának köszönhetően sokkal messzebb is rakhatjuk, például egy többszintes lakásban ez nagyon jól jöhet. Rendelkezik Ethernet-csatlakozóval is, így az UTP-kábellel még jobban fokozhatjuk a megbízhatóságot. Ehhez már kapunk hálózati tápegységet is, így nem kell külön beszerezni, illetve ugyanazokra a szolgáltatásokra képes, mint az AudioCast.

Az iEAST SoundStream (M20) 34.900Ft-ért vásárolható meg a forgalmazóknál.

iEAST Stream Pro (M30), AM160 és AMP-i50B

Igaz, a további iEAST termékeket már nem teszteltem, de érdemes róluk néhány mondatban megemlékezni, mert ezek is opciók lehetnek bizonyos esetekben. A Stream Pro avagy az M30 a következő típus, ami rendelkezik egy analóg bementettel, plusz az optika mellett egy USB-bemenetet is kapott, amiről bármikor lejátszhatjuk a zenéinket. Hasonlóan az M20-hoz, ESS Sabre ES9023-as DAC található benne. Ehhez a típushoz már távirányítót is kapunk, az ára 54.900Ft és ide kattintva tudjátok megvásárolni.

iEAST SoundStream AM160 iEAST SoundStream AM160

Az AM160 egy egészen más kategória a többihez képest, ez rendelkezik egy saját erősítővel is, ezért is kapta az M betű elé az A-t, tehát az Amplifier-t. MV Silicon AP8064 processzor van benne, ami az erősítés mellett DAC-ként is funkcionál. Akár 24-bites, 192 kHz-es fájlokat is fogad, de 20-bit/48 kHz-re konvertálja vissza őket feldolgozás előtt. Itt már nincs audio kimenetünk, csupán bemenetünk, ami egy RCA-ból és egy USB-ből áll. Ő is rendelkezik vezeték nélküli eléréssel, illetve Ethernet-csatlakozóval. Bővebben ide kattintva tudtok róla olvasni, az ára 104.900Ft és itt tudjátok megvásárolni.

StreamAmp AMP-i50

Az AMP-i50B pedig az AM160 nagy testvére, őt már tényleg érdemes beépíteni az adott lakásba. A dupla Wi-Fi antennának köszönhetően akár olyan helyre is rakhatjuk, ahova nehezen jut el a Wi-Fi, például alagsor vagy padlás. Bővebben ide kattintva tudtok róla olvasni, az ára pedig 114.900Ft és itt tudjátok megvásárolni.

Konklúzió

Az iEAST multiroom termékcsaládja rendkívül szerteágazó, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb típust. Bármelyik háztartásban megállja a helyét a kicsi AudioCast, mely tulajdonképpen az egyik legjobb ár/érték arányú, AirPlay-képes multiroom kiegészítő. Tehát ha szeretnénk, hogy az otthoni Hi-Fi-nk vagy hangfalaink okosabbak legyenek, akkor érdemes ezzel kezdeni. A SoundStream változatok pedig specifikusan tudnak segíteni egy-egy adott helyzetben, nekem például az Apple TV kiváltásában.

Egyetlen hátránya jelenleg a támogatás hiánya, és itt most nem a szolgáltatásokat értem, mert abból van bőven, hanem az alkalmazásokra. Örülnék neki, ha elérhető lenne Windows-os és Mac-es alkalmazás, illetve többet tudna az iOS app is, noha utóbbival azért meg voltam elégedve. A Spotify Connect hab a tortán, így én teljes mértékben ajánlom ezeket a termékeket.

[wp-review id=”93878″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment