fbpx Skip to content

Sokszor írtunk már itt a blogon az Amazon Echo-ról és Alexáról magáról. Admin kolléga már számos felhasználási módját bemutatta be az Amazon okosotthon központjának és személyi asszisztensének. Ő egy sokkal komolyabb szinten űzi az okosotthon témát, mint én, és ezért teljesen másra használjuk mindketten Alexát.

Irányítsd hanggal a Spotify-t az Amazon Echo segítségével borítókép

Számomra ott vált érdekessé egy Amazon Echo Dot vásárlása, amikor megkapta a Spotify Connect és LIFX okoslámpa támogatást. Ez a két funkció vezetett engem arra, hogy végül megrendeljem a legkisebb Alexát.

Spotify Connect

Hosszú évek óta Spotify előfizető vagyok, ezért gépen, telefonon és tableten is csak erről hallgatok zenét. Mivel otthon az asztalomnál van egy Harman/Kardon Soundsticks hangrendszer, ezért kézenfekvő dolog volt, hogy nem a MacBookom hangszóróján hallgassam a zenét amikor dolgozom. Korábban egy D-Link AirPlay adapterem volt, amivel jó ideig semmi gondom se volt, az AirFoil alkalmazés segítségével remekül át tudtam játszani a zenét kábel nélkül a hangfalra, anélkül, hogy az operációsrendszer összes hangja, hívásai is átmentek volna oda.

Három problémája volt ennek az összeállításnak: mennie kellett folyamatosan vagy a gépnek vagy mondjuk az iPadnek, hogy szóljon a zene; elkezdett zavarni az AirPlay nagyjából 2 másodperces csúszása; sokszor elhalkult, megszakakadt a kapcsolat, ami a leginkább arra ösztökélt, hogy valamit változtatni kellene.

Amikor admin kollégánál először találkoztam Alexával, csak egy jópofa játékszernek gondoltam, aminek csak akkor van értelme, ha van mindenféle okoseszközünk, amit irányítani tudunk vele. Végül aztán annyira elegem lett az eddigi setupból, hogy azt mondtam, nézzük meg, az Echo Dot mennyivel fog jobban együtt dolgozni a Spotify-jal és a hangrendszeremmel, és ha mégse tetszik, akkor pedig könnyen eladhatom, mert nem sok helyen lehet itthon kapni és az Amazon nem is szállítja ide.

Spotify Connect és az Amazon Echo

A Spotify Connect a streaming szolgáltatás egy olyan funkciója, amivel magán a hangrendszeren, tévén, erősítőn, Amazon Echo-n fut az alkalmazás és a telefonunk/gépünk valójában csak egy távirányítóként funkcionál ilyenkor. Ez azért jó, mert eddig ha lecsuktam a gépem, akkor a zene is leállt, hiszen a Spotify a MacBookomon futott és nem magán a hangfalaimon. Az Amazon Echo képes a Spotify Connecthez csatlakozni, ezért ha hangutasítással, vagy akár telefonról indítok el egy számot, akkor az már valójában az Echo-ról szól. Az Alexa alkalmazásban be kell jelentkeznünk a Spotify fiókunkkal ahhoz, hogy tudja kezelni a zenéinket, illetve azt is érdemes beállítani, hogy a Spotify legyen az elsődleges zene fiók, különben mindig az Amazon Music-ról akar zenét lejátszani, ha azt mondjuk például, hogy “Alexa play Coldplay”.

amazon echo alexa spotify képernyőfotó 

Ezek után bármilyen jack csatlakozós vagy Bluetoothos hangrendszert rákötünk az Echo-rá és már élvezhetjük is a Spotify zenei kínálatát. Az alkalmazások ugyebár ilyenkor távirányítóként üzemelnek és mind gépen, mind pedig iOS-én is látszik alul, hogy a lejátszás maga már az Amazon asszisztensén történik. Nagy előnye, hogy nem kell csak a zene miatt mennie egy másik készüléknek, hiszen Alexa úgyis mindig áram alatt van és bárki hagutasítással vezérelheti az zenét, ami mondjuk egy házibuliban hasznos tud lenni, de persze rengeteg trollkodásra is lehetőséget ad.

Philips HUE és LIFX okosizzó irányítása

A “minőségi zenehallgatáson” túl a másik fő ok, amiért megvettem nem olyan rég Alexát, az a LIFX okosizzó vezérlése volt. Mivel ez az izzó nem HomeKit-kompatibilis, ezért az iOS 10-zel debütált Home alkalmazással és a Vezérlőközpont harmadik oldalával nem tudtam kapcsolgatni. Számomra maradt vagy az alkalmazás vagy a widgetek. Az alkalmazást nem akartam kirakni Főképernyőre, a widgetek pedig nem voltak a leggyorsabbak, mindig várni kellett egy kicsit, hogy csatlakozzanak a lámpához, és bár sokat javult a helyzet a kezdetek óta, de azért továbbra se minden olyan fürge, mint amennyire jó lenne.

Az okosizzók kezelése is könnyedén megy Alexával, elég csak letölteni az alkalmazásban egy skillt és utána egy keresést lefuttatni a hálózaton, hogy az asszisztens lássa, milyen okoseszközök vannak online. Ezek után csak csoportokba kell rendeznünk az eszközöket, színbeállításokat, stb. és elnevezni őket kedv szerint, mert majd csak ezekkel a nevekkel tudjuk kapcsolgatni őket. Érdemes angol szavakat használni, mert bármennyire is szépen hangzik a konyha szó, Alexa nem fogja érteni.

Nemrég volt egy hatalmas Philips HUE akció, aminek keretében a 2db melegfehér izzós, első generációs bridges csomag elég baráti áron kapható, amiből rögtön vettem is két csomaggal. Ugyebár csak a második generációs bridge HomeKit-kompatibilis, így a Siri vezérlést is csak ez tudja, de ez számomra nem volt gond, hiszen Alexa képes hangvezérléssel az első generációs bridge-et is irányítani. Eddig a kétféle izzót külön-külön kellett kapcsolgatnom a saját alkalmazásával, de az Amazon Echo-val csoportba rendezve könnyedén lehet különböző gyártók lámpát is kapcsolgatni.

Amint látható, nem világmegváltó dolgokra használom az Amazon Echo Dot-ot, de számomra ez a két funkció bőven elég volt ahhoz, hogy beadjam a derekam és vegyek egyet. Ezeken túl persze ébresztőként is használom, mert elég kényelmes, hogy reggelente odaszólok neki az ágyból, hogy ‘Alexa snooze’ és máris kaptam pár perc pihit még, bár sajnos így nehezebben kelek fel, mert nem kell kinyúlnom a telefonért és kinyomnom az ébresztőt.

Összességében teljesen meg vagyok elégedve Alexával, az alapfunkciók és a külső fejlesztésű skillek is remekül működnek, és az a jó, hogy heti szinten tanul valami újat a rendszer, amiről egyből értesülünk is, ha fel vagyunk iratkozva a hírlevélre. Szerintem kis hobbi készüléknek sokak számára jó lesz, de persze komolyabb felhasználásra is ugyanúgy jó, csak mindenkinek meg kell találnia azt a felhasználási módot, amiért neki érdemes megvenni az Echo Dot-ot.

A Stylebolt a következő pár napban akcióban adja az Amazon Echo Dot-ot:

Amazon Echo Dot akció

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Uez csak Yeelight.

  2. Van esetleg valakinek ötlete miért nem tudom az alapértelmezett zenelejátszót a spotify-ra átváltani?

  3. @Rainfreezer: Mármint, nincs menüpont? Nem menti el? Mi a probléma? 🙂

  4. Ja igen 😛
    Ott van a menüpont csak inaktív

  5. Na megoldódott, ha esetleg másnak is gondja akad vele akkor a megoldás:
    az amazon fiókban egy (fake vagy ha van ismerős akkor attól elkérni) US címet kell megadni, és engedélyezhetővé válik az alapértelmezett zene lejátszó.

    OFF:
    Sajnos a Harmony Hub még nem hajlandó megadni magát, így egyenlőre a Yonomi app segítségével lehet átvinni Alexára a jelenteket.

  6. @Rainfreezer: Mennie kéne, ott ahhoz hogy aktivált állítsd át a telefonodat Angolra USA vagy UK és a régiót is. Ezután fogsz tudni csatlakozni. 🙂

  7. Köszönöm szépen a segítséget. Sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a megoldás. Már mindenhol átállítottam a régiót de erre nem gondoltam hogy a telefonon kellett volna.


Add a Comment