fbpx Skip to content

Már sokadik ismerősöm keres meg azzal, hogy egyes funkciók nem működnek hazánkban az Amazon Echo esetén. Ez logikus is, mivel itthon hivatalosan nem kapható a termék, de például innen megvásárolható.

Amazon Echo család – tippek trükkök

Majdnem kereken 1 éve, hogy írtam róla itt a Szifon.com-on, és azóta rengeteget fejlődött Alexa. Leginkább a szoftver, a funkciók fejlődtek, nem a kommunikáció. Ez azt jelenti, hogy az Amazon arra összpontosít, hogy minél gyorsabban, és minél több szolgáltatással együttműködve tudjuk használni, és úgymond nem a kérdez-felelekre optimalizálják, tehát nem tud összefüggő kérdésekre válaszolni. Én leginkább az okos otthon funkciót használom ki rajta, ami lényegesen jobb és több szolgáltatást támogat, mint az Apple féle HomeKit vagy a Google Home. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján szeretnék most megosztani veletek, újdonsült Amazon Echo tulajdonosokkal néhány tippet, trükköt!

Country: United States

Az első, és talán a legfontosabb, hogy az Amazon alkalmazása nem érhető el a magyar App Store-ban. Ez azt jelenti, hogy készítenünk kell egy amerikai, vagy angol fiókot, hogy letölthessük, mivel ennek a segítségével tudjuk majd beállítani az Amazon termékét. Ide kattintva elolvashatod, hogy hogyan készíts ilyen fiókot.

[appstore id=”944011620″ store=”US”]

Természetesen az Echo vezérléséhez Amazon accountra is szükségünk van, amit az amerikai Amazon.com-on érdemes regisztrálni. Azért az amerikain, mert például az angliaiban vagy a németben nem érhetőek el egyes skillek, alkalmazások. Amennyiben készen vagyunk a regisztrációval, a saját felhasználói fiókunk alatt ellenőrizzük, hogy az eszközünk tényleg az USA Store-ban van regisztrálva. Ehhez keressük meg a Content and devices menüpontot, azon belül kattintsunk a Settings-re, majd pedig ezt kell látnunk:

Ezután érdemes egyszer újraindítani az Amazon Alexa alkalmazást, és így már minden skillhez, funkcióhoz hozzá kell férnünk.

Magyar cím beállítása az Amazon Echo-n

A legnagyobb probléma, hogy nem lehet magyarországi címet beállítani, ami sok szempontból is körülményesebbé teszi az Amazon termékét. Ilyen például az időjárás lekérdezése, aminél külön meg kell adni Magyarországot és a város nevét. Ez Budapest esetén még oké, de mondjuk Füzesabonyt már nem fogjuk tudni kimondani angolul ????????‍♂️????. Amennyiben viszont beállítjuk a pontos címünket, akkor csak annyit kell neki mondani, hogy “What’s the weather” és ő automatikusan a saját címünknek megfelelőt fogja elmondani.

Tehát hivatalosan ugyan nem, de némi trükkel beállítható a magyarországi cím is. Ehhez nyissunk egy Chrome böngészőt (lehet másik is, de én ezt használom), lépjünk be online a http://alexa.amazon.com-on, majd pedig Settings alatt válasszuk ki a saját Echo-nkat. Görgessünk le a cím megadásához, és kövessük az alábbi instrukciókat:

A Device location-nél kattintsunk az Edit gombra, majd pedig az első, országkiválasztó menüpontot kijelölve, a jobb kattintás után válasszuk az Inspect opciót:

Ezután az alábbi képen láthatjuk jobb oldalt a kijelölt kódot. Arra duplán kattintsunk rá, ekkor megjelenik a legördülő menü az országokkal.

Válasszuk ki bármelyiket, jelen esetben én a Virgin Islands, U.S. mellett döntöttem. Írjuk át a value=”US”-t “HU”-ra, ahogy az alábbi képen is látszik.

Ezután ismét menjünk vissza a bal oldalra, válasszuk ki az általunk átírt országot, és töltsük ki a saját címünknek megfelelően.

Végül az alábbi képet kell kapjuk, miután a time zone-t is beállítottuk. Ha valakinek több Amazon Echo-ja van otthon, akkor egyenként át kell írni a címet.

Igazából nem nagy ördöngösség, csak oda kell figyelni, elrontani nem tudunk semmit! ???? Ezután már kényelmesen használhatjuk a lokalizációhoz kötött funkciókat, skilleket is.

Lámpák kapcsolgatása

Manapság már egy IKEA központ és ezzel együtt az izzók is Amazon Echo kompatibilisek, így viszonylag olcsón megúszhatjuk, ha okos izzókat szeretnénk, amiket akár a hangunkkal is irányíthatunk. Én egyébként továbbra is a Philips HUE-ra esküszöm, nekem ennek a cégnek a terméke jött be a legjobban, és ha van egy központi egységünk, akkor az IKEA olcsó lámpái is kompatibilisek vele.

A lámpákat érdemes group-ba, magyarul csoportokba rendezni. Egyrészt az összeset rakjuk be egy Lights nevű csoportba, így kényelmesen fel és lekapcsolhatjuk egyszerre őket, például: Alexa, turn off the Lights, vagy Alexa, turn on the Lights. Másrészt szobákra is bonthatjuk őket, ami ismét egyfajta kényelmi szempont lehet.

Rutinok

Pár hete elérhetővé vált a Rutines menüpont, ahol végre saját parancsot is létrehozhatunk. Még viszonylag kevés lehetőségünk van, és nem is minden támogatja, de már végre használhatjuk az egyszerű: Alexa, hello, vagy Alexa, Good Morning parancsokat, amik eddig nem voltak elérhetőek.

Ilyenkor több beállítási lehetőségünk van. Egyrészt megadhatjuk, hogy az adott parancs mit indítson el, például reggel a lámpák felkapcsolása, a redőnyök felhúzása mellett és a kávéfőző elindítása alatt mondja el az időjárást jelentést is. Ehhez elég csak kiadnunk az Alexa, Good Morning-ot. Amennyiben a többi skill is támogatja majd ezt a funkciót, egyre többb automatikát köthetünk majd rá az egyes parancsokra.

DROP IN

Az Echo egyik legjobb funkciója a DROP IN. Ennek a segítségével az Echo-k egymást közt tudnak kommunikálni. Üzenetet küldhetünk velük, ami lehet szöveges, de akár hangüzenet is, sőt, az Echo Show segítségével már videótelefonálhatunk is.

A DROP IN egyik különleges funkciója az azonnali csatlakozás. Például ha emeletes házban lakunk, vagy mondjuk a nagymama a szomszéd lakásban van, akkor a DROP IN segítségével összekapcsolódik a két Echo és azonnal kommunikálhatunk egymással. Ezt úgy kell elképzelni, mint a Skype-ot, tehát interneten keresztül történik, és pusztán ki kell mondani, hogy kit is szeretnénk hívni. Kényelmes, működik, nem igényel szaktudást, például nem kell ordibálnunk az emeletre, ha szeretnénk, hogy vacsorája lejöjjön a gyerek.

Én ezt leginkább a nagyszülőknél tudnom elképzelni és ott is az Echo Show lehet mérvadó, mivel tényleg egyszerű a használata. Az angoltudás hiánya sem probléma, mert az Echo Show-n lévő kijelzőn láthatjuk, hogy kit hívunk, nem kell angolul beszélni hozzá. Bár szerintem ezt a néhány mondatot még ők is meg tudják tanulni. Az Echo Show tesztjét hamarosan szintén elolvashatjátok majd itt a Szifon.com-on.

Folyamatosan fejlődik

Jól látszik, hogy az Amazon Echo folyamatos fejlesztés alatt van, idén a Black Friday alatt több milliót adtak el világszerte. Hazánkban persze még nincs ennyire elterjedve, de nekem például sok ismerősöm rendelkezik már vele. Nyilván meg kell találni azt a funkciót, amivel hasznossá tehetjük, akkor van értelme beszerezni. Akik okos otthonban gondolkoznak, azok számára szerintem nem kérdés.

Hazánkban az Amazon Echo termékeket ide kattintva tudjátok megvásárolni. Az Echo Dot-ról pedig ebben és ebben a cikkben írtunk már korábban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. A cikk jól sikerült, de ennyi problával èn màr nem bajlódom, ennyit nem èr meg nekem. Felkapcsolom a villanyt ha kell, ès minden mást elintèzek máshogy, ezek a termèkek engem nem èrdekelnek.

  2. Szia,

    Jó cikk, egy kérdés, a HUE rendszerrel simán mennek az IKEA lámpák, vagy van valami okosság, hogy ez működjön?

  3. @Agent_H: Elvileg simán, DE. Az IKEA lámpáknak egy bizonyos számú szoftver frissítésen kell átesnie, és ha régóta ott áll az ikeában, akkor bizony kell egy központi egység is amivel először lefrissíted őket.

    Nyilván ha olyan készlet érkezett már az IKEA-ba, ami már átesett ezen a frissítésen, akkor betekered és felismeri a HUE. 🙂

  4. Mennyire szól jól az Amazon Echo? szobába hangfalnak van értelme?

  5. @admin:
    Köszi, az SW verzió nincs rajt gondolom a dobozon :).
    A központi egység megvásárlását skippelni akartam, a HUE Bridge miatt úgyis csak a polcon porosodna. Na, ha legközelebb IKEA-ban járok veszek párat, köszi az infót.

  6. @Agent_H: Nekem van itthon ilyen Bridge-m még azon is gondolkoztam hogy esetleg aki megkér frissítem neki az égőit 🙂

  7. @TeXe: Én annyira nem ajánlom. Talán az újabb Plus-t már igen, de őszintén szerintem nem való erre. Konyhában igen, de szobában már…

  8. @Admin
    Ha nem fog működni akkor ezt a kedves felajánlásod igénybe is venném :).

  9. @Agent_H: Rendben, tényleg nem gond 🙂

  10. A fenti hackek természesesen a felhasználási feltételekbe ütköznek, és akármikor korlátozhatják is a hozzáférést és/vagy letilthatnak a szolgáltatásról:
    3.4 Geographic Restrictions. You may access and use Alexa only in the United States. We may restrict access to Alexa from other locations.
    és
    3.5 Termination. Your rights under this Agreement will automatically terminate without notice if you fail to comply with any of its terms.
    Ezeket esetleg nem ártott volna megemlíteni a blogbejegyzésben, még ha kicsi is az esély a tényleges tiltásra.

  11. @rgbx: amerikai Apple ID-t sem használhatnál másutt. nem foglalkoznak vele.

  12. @rgbx: éééés lehet kötekedni, de azóta meg bele is rakták Magyarországot, így már LEGÁLISAN kiválasztható… 🙂

  13. @admin: Valóban, közben megváltoztak a használati feltételek is (még megengedőbbek lettek):
    3.4 Geographic Restrictions. Alexa is operated in the United States. We may restrict access to Alexa from other locations.
    Ebben az esetben tekintsétek tárgytalannak a megjegyzésemet (elnézést, ha kötekedésszaga volt, nem annak szántam), viszont akkor a fenti html átírásos hackelés se kell, hanem egyszerűen ki kell választani Hungary-t és kész. 😉

  14. @admin: Hello! melyek ezek az izzok? Tudnal linkelni?


Add a Comment