MeasureKit – nagytudású mérőeszköz a kiterjesztett valóságban (ARKit)

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ARKit által nyújtott lehetőségek száma végtelen. Lehet mindenféle jópofa játékot készíteni vele, de akár a mindennapokban hasznos alkalmazásokat is. Ilyen kategóriába tartozik a MeasureKit, amivel a telefonunk kamerájával tudunk mérőszalag nélkül bármit lemérni.

Korábban már bemutattuk, hogy az IKEA alkalmazásával milyen egyszerűen megnézhetjük, hogyan is nézne ki egy új fotel vagy szekrény a lakásban. Akik még nem tartanak a lakberendezésnél, vagy épp átalakítanak csak, azoknak ez az alkalmazás igencsak hasznos lehet a lakás pontos méreteinek lemérésében.

MeasureKit

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy valamit gyorsan le kellett volna mérni, hogy esetleg be fog-e oda férni az új ágy például, de sehol sem találta a mérőszalagot otthon. Ilyenkor jönnek mindig azok a megoldások, hogy bankkártyával, jobb esetben kisebb vonalzóval nekiállunk lemérni a dolgokat és csak reméljük, hogy az eredmény pontos lesz. Többek közt ilyen dolgokra is jó a MeasureKit, de nézzük is meg az összes funkcióját, mert hét különböző dolgot lehet vele mérni.

Mindegyik funkció azzal kezdődik, hogy le kell szkennelnünk a kamerával a környezetünket, hogy az alkalmazásnak legyenek viszonyítási pontjai, amiknek a segítségével bárhogy is mozgatjuk a telefont, mindig tartani tudja a mért adatokat. Apró sárga pöttyök jelennek meg a kijelzőn, amik szépen letapogatják a teret, hogy létrehozzák azt a hálót, amin az ARKit által létrehozott funkciók működni tudnak.

Mérőszalag (Ruler)

A MeasureKit legegyszerűbb funkciója egyértelműen a mérőszalag, aminek segítségével remek módon le tudjuk mérni a lakásunk méreteit. Pontokat kell leszúrnunk, amik közti távolságot tudja mérni az alkalmazás, de szerencsére nemcsak két pont közt tudja mérni a távolságot, hanem tetszés szerinti számú közt és ha összekötjük az első és utolsó pontot, akkor még területet is számol, ami igencsak hasznos tud lenni, főleg egy nem szabályos négyszög alakú tér esetén.

Röppálya (Trajectory)

Amennyiben a lemérendő tárgy nem szögletes, akkor nincs baj, nem kell nagyjából egy sokszögbe befoglalnunk azt, hogy egy közelítő méretet kaphassunk, elég csak a röppálya névre hallgató funkció elővenni és már bátran rajzolhatunk a térben bármilyen egyedi alakzatot. Ez a funkció rendkívül pontosan követi le a készülékünk mozgását, hogy ezzel pontos számokat adhasson. Mindenféle nem szögletes tárgyak lemérésén túl hasznos tud lenni mondjuk egy térképnél, ahol le akarjuk mérni, hány kilométer is lesz az adott túra azon az útvonalon, persze ilyenkor az átváltást már nekünk kell elvégeznünk, de aki kicsit is ért a térképekhez, az ezt el tudja végezni, és persze bármi egyéb, szabálytalan távolság lemérésére is alkalmas.

Jelölő pont eszköz (Marker Pin Tool)

Sokszor hasznos hasznos tud lenni, ha tudjuk, hogy egy tárgy tőlünk milyen messze van. Erre alapból a Mérőszalag funkció is elég lenne, de abban nem tudunk több különálló pontot leszúrni a kiterjesztett valóságban, ezért van szükségünk erre a funkcióra. Elhelyezhetünk vele több pontot is a térben és az ezektől való távolságot folyamatosan méri az alkalmazás mozgás közben is.

Szögmérő

Sosem volt az erősségem a szögek pontos kimérése matek órán, de ahogy nézem, ahol lehet, törekednek a jól bevett 30, 45, 60, 90, stb. szögek használatára. Amennyiben ezektől eltérő szöggel találkozunk, már könnyen bajban lehetünk, de ilyenkor jöhet jól a MeasureKit szögmérője. Három pontot kell el elhelyezünk a kiterjesztett valóságban és a többit már az alkalmazás elvégzi. Természetesen itt a leszúrt pontokat helyben tartja az app, ezért nyugodtan lehet vele mozogni, akkor is pontos lesz a mérés és nem fog elmozdulni, megváltozni.

Testmagasság

Biztos vagyok benne, hogy sokaknál otthon a szüleik az ajtókeretnél mérték meg, hogy az előző szülinap óta mennyit is nőttek. Felnőtt korban is sokszor előkerül a kérdés, hogy ki a magasabb vagy épp ki hány centi, és ilyenkor általában csak arra tudunk hagyatkozni, hogy elhisszük, hogy ha valaki tudja, ő milyen magas, akkor az igaz is, és ehhez mérünk mindenki mást. A MeasureKit erre is kínál megoldást, így végre véget vethetünk mindenféle magassági vitának.

Kocka eszköz/térfogatmérés (Cube Tool)

Nagyon hasznos, ha le tudjuk mérni, hogy az adott tárgy elfér-e valahol, de az még hasznosabb, ha az összes dimenzióját láthatjuk, mert lehet befér a helyére, de mégis összességében túl nagy. Ebben és hasonló esetekben lehet hasznos a MeasureKit ezen funkciója, hiszen itt bármilyen méretű téglatestet elhelyezhetünk a térben és méreteit szabadon változtathatjuk aszerint, hogy épp mit kell az adott helyre vizualizálnunk. Természetesen most is képes az ARKit tárgyakhoz kötni a téglatest pontjait, ezért szabadon körbejárható az elhelyezett virtuális test.

Vízszintező (Level Tool)

Mindig mikor felugrom admin kollégához, rendkívül szúrja a szemem, hogy az egyik bakelit lemezborítója a falon nincs vízszintesen felfúrva. Persze az iPhone Iránytű alkalmazása régóta képes már vízszintezőként és szögmérőként is funkcionálni, de azért annak megvannak a korlátai. A MeasureKit vízszintezője egyrészt nemcsak azért jó, mert a kamera segítségével a kiterjesztett valóságban képes működni, hanem hogy x, y és z tengelyen is képes egyszerre mérni, ami bőven több, mint amit az Iránytű app alapból kínál.

A MeasureKit alapból ingyenesen tölthető le az App Store-ból, de a Mérőszalag funkción túl a többi már fizetős. Szerencsére nem egy vészes összegről beszélünk, hiszen 1090 Ft-ért az összes többi funkciót megkapjuk, nem kell egyesével megvásárolni őket.

Neked melyik funkció tűnik a leghasznosabbnak?

MeasureKit - AR Ruler Tape
  • MeasureKit - AR Ruler Tape
  • Méret: 48.29 MB | Verzió: 2.0
  • Ár: 1090 HUF | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!