fbpx Skip to content

Az új MacBook márciusi bejelentésekor az ultravékony kialakítás és a Force Touch mellett még egy dolog, pontosabban egy csatlakozó keltett nagy visszhangot, az USB-C. Alkalmazása a felhasználók és kritikusok alkotta közösségben a mai napig folyamatos vitatéma, sokan tartják innovációnak, a csatolófelületek egységesítésének iránymutatójának, míg mások a készülék hordozhatóságának, “unverzalitásának” csökkenését hozzák fel negatívumként, és követelik vissza a hagyományos csatlakozókat.

usb-c-thunderbolt-3

Az USB-C ugyebár nem más, mint a tápcsatlakozó (ezen keresztül tölthető a MacBook), adatátvitel (USB 3.1), video kimenet (VGA, HDMI, DisplayPort), valamint a hálózat (Ethernet) egységesített csatolófelülete, ami egyszerre váltja ki ezeket a csatlakozókat, több helyet spórolva meg ezzel a készülékházon. Egyetlen dolog maradt ki azonban az USB-C repertoárjából, a Thunderbolt csatlakozó, az Intel jóvoltából viszont a jövőben ez is felkerülhet a kiváltható csatlakozókat tartalmazó listára.

Az Intel az év utolsó negyedében tervezi piacra dobni legújabb, Skylake névre keresztelt processzorlapkáját, amellyel egyidőben jelenhet meg az USB-C és Thunderbolt csatlakozók egységesített változata is. A két csatlakozó egységesítése mondhatni adja magát, hiszen a Thunderbolt a kezdetektől fogva arról szólt, hogy oldjuk meg egy kábelen az adott eszköz tápellátását és az oda-vissza adatcserét, mindezt nagy sebességgel és egy egységes csatoló használatával.

thunderbolt_3_graph_v2_cropped1

Az előbbi kritériumok tökéletesen ráhúzhatók az új MacBookban debültált USB-C-re is. A két technológia ötvözésével pedig az Apple számára lehetővé válik például a MacBook Pro szériákban található Thunderbolt portok kiváltása Thunderbolt 3-at támogató USB-C csatlakozókkal, méghozzá úgy, hogy megmarad a kompatibilitás az összes korábbi eszközzel. A Thunderbolt 3-mal az adatátvitel sebessége is megduplázódik, a korábbi verzióban elérhető 20Gbps helyett akár 40Gbps-os sebességre is képes lehet, ami az Intel szerint két darab 4K-s kijelző egyidejű meghajtását is lehetővé teszi, és támogatni fogja a DisplayPort 1.2 és PCI-Express 3.0 szabványokat is.

A kérdés már csak az, hogy a megjelenést követően vajon az Apple alkalmazza-e a MacBooknál bevezetett, egycsatlakozós formátumot a Macbook Pro-k esetében is? Amennyiben a válasz igen, az rendkívül negatív hatással lenne a felhasználókra, hiszen a Pro gépek nem véletlen szólnak azoknak a professzionális felhasználóknak, akik a szórakozás mellett munkára is használják Mac-jüket, a napi rutinjuk során pedig több eszközt egyszerre csatlakoztatva használják ki a gépben rejlő lehetőségeket. Mi azért bízunk a nemleges válaszban, a Thunderbolt csatlakozók kiváltása USB-C-re pedig még több, nagy sebességet és tápot igénylő eszköz párhuzamos csatlakoztatását tenné lehetővé a már megszokott csatolók mellett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Márpedig biztos lehetsz benne, hogy le lesz cserélve. Az Apple el akarja terjeszteni a szabványt, ha nem használja, nem fogja.


Add a Comment