fbpx Skip to content

Az M4-es iPad Pro és az Apple Pencil Pro megjelenése után nem sokat kellett várni arra, hogy az iFixit darabokra szedje őket, és erről egy videót is közzétegyenek.

És bár nem ők voltak ebben az elsők, mert – eléggé barbár módon – már mások is darabokra szedték az új termékeket, a tényleges javíthatósággal kapcsolatos információk szempontjából mindig érdemes az iFixitet megvárni.

Nézzük először a videót:

A kijelző és a készülékház közötti ragasztás melegítése és szétválasztása után a kijelzőt kissé elforgatva az előlapi kamera lecsatlakoztatása következik, majd a kijelzőt balra “lapozva” hozzáférünk a csatlakozókat takaró shieldhez. A kijelző csatlakozói esetén mindenből kettőt találunk, az iFixit szerint azért, mert ugye tandem OLED-ről van szó. Mivel az új modell vékonyabb lett, mint az elődje, az alaplapot fedő shield vastagabb, mint a korábbi modellekben, ami a merevítésben játszik szerepet – és ezalatt egyébként egy újabb shield található.

Az akkumulátor kiszedése kapcsán az iFixit megemlíti, hogy mindenképpen pozitív, hogy kihúzható ragasztóval van rögzítve, de ha a húzófülek mellett olyan alkatrészek vannak, amelyek eközben útban vannak, akkor a ragasztó könnyen elszakadhat, és kifejezetten kényelmetlenné válhat a készülék igazából egyetlen “kopó” alkatrészének a cseréje.

A kijelző nélkül úgy tűnhet, hogy az álló orientációval nézve a bal oldalon van egy elég nagy, üres hely, ahová így akár egy nagyobb akkumulátor-cella is elférhetett volna, viszont a kijelzőn szintén a bal oldalon található annak saját elektronikája, így többségében az foglalja el ezt a helyet, amikor egyben van az iPad Pro:

Persze ettől még pár milliméter hely maradt volna egy nagyobb akkunak, de az valószínűleg nem hozott volna akkora kapacitás-növekedést, hogy értelme legyen, illetve ha esetleg elkezdene púposodni az akku, akkor ebbe az irányba, tehát oldalra növekedve kisebb problémát okozna, mint ha a kijelzőt nyomná hátulról.

Az Apple Pencil Pro sajnos semmivel sem lett javíthatóbb, mint bármely elődje, már a szétszedése is problémás, mert a műanyag tokozása a jelek szerint nem szedhető le roncsolódás nélkül. Noha elvben úgy tűnhet, hogy a Pencil hátsó végét leszedve, és a szárat végigmelegítve az a hegye felől hátra kitolható lenne (mert valószínűleg a gyártás során is így szerelik egyébként össze), de a ragasztóanyag miatt az iFixit inkább egy ultrahangos szikével kettévágta. A belsejében a fém váz és annak egyes részei ponthegesztettek, így szintén nem igazán kivitelezhető a roncsolás nélküli szétszedés, pláne az akkumulátorcsere.

Az Apple-nek ezen a téren még elég sok teendője van, mert jelenleg ha egy idő után tönkremegy az akkumulátor egy Pencilben, azzal érdemben nem lehet semmit sem csinálni, és így egyszerűen elektronikai hulladékká válik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok