fbpx Skip to content

Noha az Apple egyes készülékei és kiegészítői már egy ideje rendelkeznek folyadékok okozta károk elleni védelemmel, egyfajta vízállósággal, fontos kiemelni, hogy ennek mértéke a készülék öregedésével csökkenhet. Ezért hiába van a specifikációban például az, hogy IP68-as védettségű, egy idő után ez nem tekinthető tényleges állapotnak, így a vízállóság mértéke is kérdésessé válik.

Persze ennél sokkal rosszabb a helyzet akkor, ha olyan készülékünket éri folyadék, amelyik esetén semmi ilyen védelem nincs: például amikor sikerül a MacBook billentyűzetére ráönteni valamit, és a legtöbb tulajdonos itt tudja elkövetni a lehető legnagyobb hibát, ami végül a gép végét és adott esetben az adataink elvesztését is eredményezheti. Nézzük, mik azok, amiket sose tegyünk akkor, ha folyadék érte valamelyik készülékünket!

Az IP-védettség semmire sem garancia

Noha az iPhone-ok jó pár éve már legalább IP67-es védettségűek, ennek állapota idővel csökkenhet, és itt az Apple a védettségi megjelölés miatt külön ki is emeli, hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes. Az iPhone-ok tehát újabban már megúszhatják azt, ha vízbe ejtettük vagy leöntöttük őket, de ettől függetlenül érdemes óvatosnak lenni ezzel, mert ha esetleg mégis beázik, akkor az nem jótállási kérdés. (Persze itt még lehet vitatkozni, hogy ez fogyasztóvédelmi szempontból most akkor hogyan is néz ki, de ha eleve nem bízunk abban, hogy az iPhone márpedig vízálló, akkor nem valószínű az sem, hogy be fogjuk áztatni, mert inkább vigyázunk rá.)

Az iPadek és a Mac-ek esetén viszont még védettségről sincs szó jelenleg, így bár ezeknél nem szerepel, hogy mi a helyzet ázásnál, kvázi értelemszerű, hogy ha a készülék úszott, akkor a jótállás is úszott.

Az egyetlen olyan IP-védett termék az Apple kínálatában, ahol nem szerepel ez a kitétel, az az Apple Watch – viszont a tapasztalat ettől függetlenül az, hogy az Apple nem cseréli jótállással a beázott órákat.

Ne használjuk tovább – azonnal kapcsoljuk ki!

A zárlat és az ebből adódó korrózió okozta károk ellen a legtöbbet azzal tehetjük, ha azonnal kikapcsoljuk a készüléket. Ha ugyanis az továbbra is bekapcsolt állapotban marad, akkor ahogyan a folyadék egyre beljebb szivárog, egyre több helyen tud zárlatot okozni, ami a lehető legváltozatosabb problémákat tudja előhozni – akár később is.

A legjobb ezután az akkumulátor lecsatlakoztatása lenne, hogy így teljesen áramtalanítsuk a készülék alaplapját, viszont erre a legtöbb esetben nem lesz lehetőségünk, akár megfelelő tapasztalat, akár megfelelő csavarhúzó hiányában. Ezért gyakorlatilag kötelezően ajánlott szakszervizbe vinni az adott készüléket, ahol lehetőség van a belső tisztításra, és az esetleges zárlat okozta hibák javítására is.

Ha sehogyan sem tudjuk kikapcsolni, mert például már a készülék gombjai sem reagálnak, akkor a legtöbbet azzal tudunk segíteni, ha a lehető leghamarabb bevisszük egy szervizbe, ahol szét tudják szedni, és le tudják csatlakoztatni az akkumulátort. Minél később tesszük ezt meg, annál nagyobb az esély a súlyosabb károsodásra.

Ne próbáljuk meg visszakapcsolni!

Ha a készülék az ázástól magától kikapcsolt, akkor véletlenül se próbáljuk meg visszakapcsolni. Minden egyes bekapcsolási kísérlet tovább ronthatja az esélyeinket nem csak a készülék életre keltése, de az adataink esetleges mentése kapcsán is.

Ne tegyük töltőre – ha pedig eleve azon volt, azonnal húzzuk ki!

Már azzal is árthatunk a készüléknek, ha az ázás után tovább használjuk, mert mondjuk nem látjuk, hogy bármi gondja lenne. De ennél is rosszabb lehet, ha ilyenkor még töltőre is tesszük, csak mert előtte kipróbáltuk, és láttuk, hogy a készülék nem kapcsol be, és/vagy azt jelzi, hogy tölteni kellene.

Ne tegyük főzetlen rizsbe, radiátorra, vagy menjünk neki hajszárítóval!

Népszerű tippnek hangzik a főzetlen rizs használata, ami mintegy kiszívja a nedvességet a készülékből, vagy ha mondjuk radiátorra tennénk, esetleg hajszárítóznánk, hogy megszáradjon. Ezek hatékonysága ugyanakkor kérdéses, a rizs apróbb darabkái ráadásul adott esetben még a Lightning- vagy USB-C-aljzatba is bekerülhetnek – az viszont biztos, hogy a folyadék okozta korróziót és az abból adódó esetleges zárlato(ka)t pusztán a nedvesség megszüntetése nem fogja tudni eltávolítani.

Főzetlen rizs helyett egyébként sokkal hatékonyabb a kifejezetten szárításhoz használt szilika gél, a legolcsóbb megoldás például az ilyen típusú macskaalom használata. Ha egy légmentesen lezárható edénybe teszünk alulra egy réteg szilika gél macskaalmot, majd beletesszük az ázott készüléket is, akkor sokkal hamarabb és főleg biztosabban megszabadulhatunk a belekerült nedvességtől. De ahogyan az fentebb is olvasható, ez csak magát a folyadékot távolítja el, a közben már létrejött korróziót nem, ez utóbbi pedig további problémákat eredményezhet.

A radiátor és a hajszárító adott esetben felmelegítheti annyira az adott készüléket, hogy már ne látsszon párás folt például a kamera üvege mögött, ezzel hamis biztonságérzetet adva, de a folyadék ettől még nem feltétlen fog eltávozni a készülék belsejéből – ráadásul később az eredeti ázás helyéhez képest másutt csapódhat le a készüléken belül, újabb zárlato(ka)t és további károsodást eredményezve. A melegítés pedig még abban az esetben is árthat az akkumulátornak, ha a folyadék maga egyébként nem okozott volna problémát neki.

Még ha sikeresen ki is száradt egy készülék, az nem jelenti azt, hogy a belsejében nem érte korrózió az alkatrészeket, ezért mindenképpen érdemes bevinni egy szervizbe, hogy ténylegesen szétszedjék azt, és ellenőrizzék és eltávolítsák a korrózió esetleges nyomait. Ameddig nincs teljesen eltávolítva bármi esetleges korrózió, addig nem javasolt megpróbálni bekapcsolni a készüléket – még az adataink mentésére sem.

A folyadékok okozta károkra nem érvényes a jótállás

Ahogyan azt az Apple külön le is írja az egyes készülékeinél: a folyadékok okozta károkra nem érvényes a jótállás – attól függetlenül egyébként, hogy az adott készülék milyen IP-védettségű. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a hivatalos szervizpartnereknél nincs alaplapi szintű javításra lehetőség (értsd: alaplapi alkatrészek cseréje, zárlat javítása, forrasztások stb.), ezért ilyen esetben, főleg ha az adatainkról nincs biztonsági mentésünk sem, tehát azok megmentése lenne az elsődleges, garancián túli szervizhez kell fordulnunk.

Ezzel kapcsolatban még az is lényeges, hogy amennyiben egy nem hivatalos szervizpartner hozzányúl egy készülékhez, azzal a folyadékkár miatt elvesztett jótállás mellett adott esetben azt a lehetőséget is elbukhatjuk, hogy az Apple kedvezményes áron biztosítson számunkra teljes készülékcserét.

Minden esetben mérlegelni kell, mi a fontosabb, illetve mi éri meg jobban számunkra: az adataink esetleges visszaszerzésének illetve a készülék megjavításának lehetősége, vagy pedig a kedvezményesebb árú, teljes készülékcsere.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok