fbpx Skip to content

Két hete már írtunk az iOS 8 nem túlságosan gyors terjedéséről. A héten az Apple újabb számokat tett közzé. Mit is mutatnak ezek?

ios141005

Tulajdonképpen megállt az iOS 8 terjedése. Míg a szeptember 21-i mérés szerint az App Store-t látogató készülékek 46%-án futott iOS 8 és 49%-án pedig iOS 7, addig a két héttel későbbi, október 5-i adatok szerint mind az iOS 8, mind az iOS 7 is 47%-on állt.

Hát, ez elég karcsú, tulajdonképpen megtorpant a növekedés. Minek tudható ez be? Több okot lehet találni:

  • a nem iTunes-os, hanem OTA (Over-The-Air) frissítések óriási tárterületet igényelnek a telepítés során. Csaknem 6GB szabad tárhelynek kell rendelkezni a készüléken a frissítés letöltéséhez, annak kicsomagolásához, majd telepítéséhez. És noha ez a helyhasználat a frissítés végén felszabadul, egy 16GB-os telefonon mégis jelentős mennyiségű helyet igényel, így sokaknak törölniük kellett alkalmazásaikat, fényképeiket a frissítés elvégzéséhez. Aki semmiképpen sem tudott ennyi helyet felszabadítani, annak maradt az iTunes-on keresztüli frissítés.
  • az iOS 8 nem hozott annyi újdonságot (főleg designban), mint az iOS 7.
  • az iOS 8.0.1 mobilszolgáltatást tönkretevő fiaskója sokakat elbátortalanított a gyors adaptációtól. Inkább kivárnak, de nem kockáztatnak.
  • az iOS 8 eddigi verziói elég sok bugot tartalmaztak. Még egy hónap sem telt el a megjelenés óta, de már a harmadik verzió jelenik meg hamarosan, hiszen gőzerővel jönnek ki az iOS 8.1 béta verziói. Az iOS 8.0-nak kellett volna úgy kinéznie, mint ahogy a 8.1 kinéz…

Elterjedtség szempontjából a Fiksu elemzői hasonló számokat mutattak ki: 12 nap elteltével az iOS 8 még nem érte el a 40%-ot. Anno az iOS 6 és iOS 7 elterjedtsége a megjelenést követő hasonló időszakban már 50% felett volt, lásd a lenti grafikont.

Fiksuios

A Fiksu mérése szerint ugyanakkor az iPhone 6 kiemelkedően teljesít. Amíg az iPhone 5 és 5s 17 nap után még csak 1.5%-os elterjedtséget mutatott, addig az iPhone 6 csaknem elérte a 4%-ot. Az iPhone 6 Plus egy kicsit le van maradva, de ez annak tudható be, hogy egyszerűen nem tudnak eleget gyártani belőle, 3-4 hetes várakozási idő alakult ki a nagyobb telefonra. Az iPhone 6 sikere azért annyira nem meglepő, hiszen az Apple rekordeladásról számolt be. Az első hétvégén több mint 10 millió iPhone 6 és 6 Plus-t értékesítettek.

Fiksuiphone

Visszatérve az iOS 8-ra: a Szifon.com olvasói korai adaptálók, hiszen mi már 60% feletti elterjedtséget mértünk iOS 8-ra. Ezen sem lepődünk meg, hiszen minket nagyobb arányban olvasnak olyan szofisztikált felhasználók, akik folyamatosan követik a híreket és fogadják el az újdonságokat.

Az Apple október 16-án tartja következő bemutatóját, ami után várhatóan megjelenik az iOS 8.1 is. Ezután remélhetőleg újra nőni fog a 8-as verzió elterjedtsége.

Olvasd el a hozzászólásokat is

50 Comments

  1. tanulván az ios 7 megjelenéséből, tönkere tették az i4-em! muszáj voltam eladni, annyira idegesítővé vált a lassulása. kénytelen voltam vásárolni egy i4s-t! nem fogják tönkre vágni nekem ezt is! sőt i5s előtti vásárlás előtt vagyok azon egyébként is ios 8 lesz, de azt sem fogom fissíteni sosem! gondolom ios 8-al hasít majd, nem fogom kockáztatni a tönkre tételét. mert nekem egy iphone nem 2 évre elég sokkal tovább. ios 6-al még mindig az i4-et használnám.

  2. Vakítás ezerrel. Ezeket a fícsőröket elég lenne, ha az appok hoznák. Lenne cserébe egy atom stabil rendszer, ami menne a régieken is. Dehát akkor ki venne újat.

  3. A felsorolt problemakon kivul vegul is a legfontosabbat kihagytak, ki akarna egy lassu, akksi zabalo rendszert telepiteni… Helyem van, bug nem erdekelne, de kell a fenenek.

  4. Egyet értek agressorral! Én is igy jártam a i4 készülékkel! Egy honapja volt meg az új készülék akkor jött a 7-es frissités ami teljesen lelassította a lészüléket! Most 5s iphon van , de nem tanultam a multbani frissitèsből ráfrissitett a 8 verzióra! Eredmény Brutál teljes csőd! Addig kutatgattam az ismerősök között mig az egyik kolega megunta a nyüglődésemet és utánna nézett a visszaállitási lehetőségeknek! Csodák csodájara 3-om nap mulva még vissza sikerült lépnema 7 ios ba! Egy életre levontam a tanulságot ami nagyon jó ne add fel!!! Azóta i5-öm már megint gyorsan fut!

  5. @aggressor, @steve195614: Én is így jártam két különböző típusú iPhone-ommal is!

    Látod Jadeye?? Nem csak nekem lassult be. A “tiszta restore” meg most sem megoldás. 😀

  6. @aggressor: Nem vágja tönkre, teljesen jól megy! Azóta iPhone 4 is helyre van már pofozva!

  7. @steve195614: Nekem egyáltalán nem lassult be az iPhone 5, s már 8,1 van rajta. Nem tudom neked hogyan lassult le, mert senki nem jelzett lassulást

  8. @Fárr Vince: hazudós vagy!!!!

  9. @Fárr Vince: még a 4s-t is megviselte.

  10. Azt nem tudom miért de az ios 8. 0 letöltése után, amit a teló maga végzett, a gépezet jóval lassabban végezte a dolgát mint előtte! Például van 1 kapunak nevezett app ami hir újság! A 7.1.2 szoftverrel pillanat alatt lőhozta a keresett hiranyagot! A 8 -al szaggatva vacakolva hozta elő! Az lehet hogy Én vagyok túl érzékeny ezekre a dolgokra?! de ez a régi7.1.2 nekem nagyon megfelel az Igényeimnek!!!! Nem kell meg győzni! Ez a teló nem harminc ezerbe kerűlt!!’

  11. Aggressor! Az ilyen emberekkel nem kell felvenni a kesztyüt !! Mi sajnos saját tapasztalatbol tudjuk mi az IGAZSÁG!!!

  12. Fárr Vince! Nem olvasol el minden hozzászólást a szifonon,mert itt is voltak olyan kommentek , mint a mienk!!!

  13. Nekem mar az iphone6 van es nem tokeletes ! Ez az ios8 egy rakas szar . Az 5s em az ios 7 el olyan franko volt mint allat !

  14. Én is így jártam két különböző típusú iPhone-ommal is! És HAZUDIK aki azt állítja, hogy nem lassították le az iPhone 4-et. (Erős a gyanúm, hogy az összes iPhone-t kinyírják a legutolsó szoftverrel, de nincs személyes tapasztalatom, viszont az iPhone 3G-t és az iPhone 4-et 100%-ra tudom, hogy kinyírták.)

    (ezt leírtam pár órája is, de a kedves moderátorok nem hagyják jóvá a hozzászólást)

  15. @Gabor1: a moderációs rendszer még minig automatikus (ahogy azt már az elmúlt években számtalanszor leírtuk), és nem ül mindenki egész nap a gép előtt, azt várva, hogy megfogta-e valaki hozzászólását, vagy sem. amint ránézünk, és látjuk, hogy hibásan fogta meg némelyiket, azt engedélyezzük, ahogyan az emlegetett hozzászólásod esetén is tettük.

    a lassításon lehet itt mindenféle elméleteket szőni, de ha tetszik, ha nem, egy tiszta restore a legtöbb esetben megoldja ezeket. ha nem oldaná meg, szerinted miért javasolnánk? nem azt írtam, hogy minden esetben megoldja, de veszteni valód nincs, hiszen ha nem vált be, hogy az adataid visszarakása nélkül tedd újra, akkor egyszerűen visszateszed a backupot, és ott vagy, ahol elkezdted. vagy mondd meg, én vajon mit csinálok rosszul, hogy nekem sosem lassult be olyan módon, ahogyan itt litániákat írnak egyesek róla?

  16. Egyetértek azzal, hogy a második harmadik szoftver frissítés jelentősen jobban laggol, szaggat az iDeviceon, mint a megelőzők. Pl iPad 4 7.1.2-ön tökéletes és iOS 8on lassú szaggat. Igy hát downgrade volt 🙂

  17. Sziasztok,
    Nem ide vágó téma de segítsetek, ha találkoztatok ilyen problémával please:
    iPhone 5S ma délután 20% körüli töltöttségen kikapcsolt, feltettem töltőre visszakapcsolt gond nélkül, aztán egy óra múlva észrevettem, hogy időközben a töltőn kikapcsolt és próbál bekapcsolni (fehér háttér fekete alma logo) majd kikapcsol és ezt ismétlődik amíg le nem húzom a töltőről. Ha nincs töltőn és bekapcsolom fehér képernyő fekete alma logóval kb 5 másodpercig látható, aztán kikapcsol.
    Betettem DFU módba rádugtam iTunes-ra próbált restore-olni de 3014-es hibával megszakad a folyamat.
    Find my iPhone-t kikapcsoltam, kijelentkeztem iTunes-ban ezután egy kicsit tovább jutott majd 9-es hibával megszakad a restore. Mielött kikapcsolna kék képernyő látható kb 1 másodpercig.
    IOS8.0.2 volt/van rajt.
    Találkozott valaki ezzel a hibával?
    Bármilyen segítséget előre is köszi

  18. @Agent_H: idézem:

    A biztonsági szoftver ellenőrzése
    A kapcsolódó hibaszámok: 2, 4, 6, 9, 1000, 1611, 9006. Előfordulhat, hogy egy biztonsági szoftver megakadályozza, hogy a készüléke kommunikáljon az Apple frissítési kiszolgálójával vagy az eszközzel.

    Ellenőrizze, hogy a biztonsági szoftverek és beállítások nem akadályozzák-e meg az Apple kiszolgálóihoz való kapcsolódást: http://support.apple.com/kb/TS3125?viewlocale=hu_HU

  19. @Jadeye: @Jadeye:
    Köszi szépen, ezt én is olvastam, de valószínűleg nem ez lesz a gond megpróbáltam egy másik gépről is és ugyanez a helyzet, sőt azóta ismét 3014-es hiba van.
    Amit még észrevettem, hogy nem akkor akadt ki mikor az apple szerverrel vette volna fel a kapcsolatot, hanem a várakozás az iPhone-ra lépésnél.
    Másrészt, ugyanerről a gépről frissítettem eddig az eddigi iPhone-okat iPadeket és soha semmi gond nem volt.
    Valami más ötlet?

  20. Én nagyobb rendszerfrissítést mindig Restore-ral csinálom meg. Nem szeretem az update-et, mert ilyenkor jönnek mindig elő az ilyen abnormális dolgok. Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak akik iOS6.x óta csak frissítenek. Én lementek magamnak minden fontosat (névjegyzék, jegyzetek, naptár, könyvjelzők…) Outlook-ba (bocs, WIN-t használok) és onnan mindig vissza tudom rakni. A többi nekem nem lényeg. iOS8-at is az 5S-emre Restore-ral tettem fel, semmi gondom nem volt vele. Most az iPhone 6-om már eleve 8-cal jött ki, de a 8.0.2-t is Restore-ral tettem fel. Nem mondom, hogy hibátlan az iOS8.x, de ilyen merülés, meg kikapcsolgatás nincs.

  21. Ha megbízható az iMonitor app mérése. Akkor sajnos hasznàlat után be kell zárogatni minden appot. Megnyitva hagytam kb 4-5 appot a háttérben, és a szabad memória kb 2-3% ami annyit tesz hogy 1-3mb maximum. Szerintem ezért is dobál ki appokból teljesen randomra… I5s a készülék. Ha minden app be van zárva csak az imonitor nincs akkor a szabad memoria 30%. Ezt picit kevésnek érzem egy rendszerüresjárathoz….

  22. @Kovee79: Üdv a UNIX rendszerek világában. A memória arra való, hogy kihasználja a rendszer, nem azért, hogy azt nézegesd mennyi a szabad terület.

  23. de ha megtelik és nincs több szabadon akkor hova tolti be az ujabb dolgokat?Vagy ilyenkor kidobál másokat onnan ?

  24. Azt értem hogy azért van a memória hogy kihasznàlja, de az nem unix tulajdonság, hogy 2 alkalmazással telirakod a memóriát, aztán crashel minden app amit próbáldz megnyitni, vagy se szó se beszéd egyszerűen bezárja amit épp használsz mert elfogyott a memória…

  25. @Jadeye
    Tudod miért nem tapasztalsz Te sose lassulást az iPhone/iPadodon ?
    A válasz egyszerű a legújabb készüléket használod, vagy egyel előtti generációt.
    Ott nem lesz belassulás érezhető, ellentétben a kifutni készülő eszközökhöz.

  26. @egyket: ezzel csak az a gond, hogy én iPhone 4s-en sem tapasztalok lassulást. az bőven nem a közvetlenül az iPhone 6 előtti generáció. iPadből meg csak a legelső kiadásúm van.

  27. Iphone 6plusz jol megy rajt az ios 8.0.2

  28. Dzsédáj egyszer felrakta 8.0-t egy 3GS-re és nem tapasztalt lassulást

  29. egyébiránt Dzsédáj azt javasolja, ha mégis lassulást tapasztalnál 4S-en, ahogy rajta kívül a populáció teljes többi része, kapcsolj le minden service-t az akksi-pocsékolás ellen, tolj egy factory resetet, ami bullshit és semmit nem segít ofc, és igyál meg 4 sört, akkor nem fogod többé érezni a microstuttert és a 6fps-es animációkat. De eszedbe ne jusson nem frissíteni a szar 7.1.2-ről, amin kurvára minden jól ment. Tettem is vissza 4S-emre fénysebességgel még első nap.

  30. @echo419: 3GS-re nincs iOS 8, nem tudom, honnan szedtél ilyesmit. a tiszta restore pedig bizonyítottan megoldja a legtöbb esetben (figyelem: legtöbb esetben, de nem mindig!), de látom, sokkal egyszerűbb rajtam kiélni az esetleges frusztrációidat. kicsit több készülék átmegy a kezünk között, de nekem aztán teljesen mindegy, mit csinálsz. ha problémád van azzal, hogy az Apple nem engedi visszatenni a korábbi firmware-t, akkor azzal kapcsolatban náluk kopogtass, mert nem én tehetek róla. persze nekem könnyebb beszólnod.

    egyébiránt: http://szifon.com/2014/09/28/tenyleg-lassu-lenne-az-iphone-4s-ios-8-on-video/

  31. Sracok ne vitazzatok:) nem tul elonyos lepes, hogy uj rendszer a legutolso tamogatott keszuleket hazavagja, de mindig kijon egy olyan verzio amiben ezt valamennyire helyrehozzak, mas reszt ott van egy rakas egyeb funkcio ami parasztvakitas es ki lehet loni. Minek a parallax effekt, nem kell a gyorshivas csuszka stb es nincs gond. En is feltettem, lassulas ugyan igy is volt, de nem annyira szammottevo. A legtobb ujitas nem is megy 4s-en, szoval felesleges a 8-as op ra. Trabantba sem tesznek forma 1-es motort… Apple helyeben nem tamogatnam a regebbi keszuleket, vagy engedelyeznem a visszaallitast. Nekem az akkut szivta jobban az amugy sem rozsas uzemido mellett, de en napi 4-5orakat telefonalok, legalabb 100sms-t irok es nyomkodom az egyeb programokat is. Zsebemben a kulso akksi, megszoktam. A lenyeg, hogy semmi ertelme 4s-re feltenni, mert ugy sem megy egy csomo minden, nem erre a telefonra irtak, akkor meg minek tennetek fel. Igy is tud annyit a telefon, hogy ki sem hasznaljatok, nem kell mindig a legujabb. Melot es baratnot sem valtogatunk, ha egyszer szeretjuk es jo. Engem nem zavar, hogy a kezemben egy 4s van, es total nem erdekel aki arra buszke, hogy 6-os keszuleket nyomogat a villamoson. Altalannosagban beszelek, biztosan van akinek megeri, de teny, hogy picit divat telefonrol van szo es a 20evesek eloszeretettel villognak vele, par het utan ugy is pokhalos lesz, mert egy bulin pont a telefonnal esnek ossze 🙂 a 4s igy is k*rv@ okos telefon es oruljunk neki. Neha le is kell tenni es elni. Vki szeret fotozni ajanlok neki egy rendes fenykepezot, szeret futni akkor pedig ne a km-eket szamolja.

  32. i5 restore ios8 nem tökéletes,nagyon ritkán alkalmazásváltásnál beszaggat,egyébként teljesen jól
    használható!
    ipad2 restore ios8 1 napig használtam és visszatettem a 7.1.2-őt,amíg lehetett.Botrány milyen lassú lett!
    Jah mind2 új készülékként lett beállítva…

  33. Olvasom a hozzászólásokat, és csodálkozom, hogy mekkora a szórás! Én a héten cseréltem az iPhone 4-et (sima 4), 5-re (sima 5). A 4-en 7.1.2 futott, hibátlan, és gyors volt. Most az 5-ön fut 8.0.2, és ezen sem tapasztaltam hibát, vagy lassulást. Mondjuk én mindig teljes Restore-t szoktam alkalmazni.
    Egyetlen negatívum, hogy az iPhone 5 akksija gyorsan merül, ez tény!

  34. Helló. Nekem iphone 4s-van és jól fut rajt a 8.0.2.

  35. nekem iphone6 van, es sok problemat nem erzek, ami zavaro az a hivas felvetelnel a keslekedes. szerintem 8.1 nel vagy 8.2 nel fognak regebbi telefonra optimalizalni, nyilvan nem az a prioritas hogy az uj termek helyett egy 3-4 evesre koncentraljanak… droid eseteben ennel meg sokkal rosszabb a helyezet.

  36. plusz, a wifi erzekenysege a telefonnak nem kicsit jobb, i5om anno ahol alig latott netet most teljes erosseg…

  37. Lassít a 7-es is és a 8 is. Egyik ismerősöm most vett egy 4s-t. Ja és vadi új. Gyárilag a leguccsó 7-es van rajta és bizony szar. laggol rendesen, pedig senki nem nyúlt hozzá. A 6-os után bizony elcseszték az egészet.
    Persze hogy nem terjed a 8-as. Az OSX 10.10 is ki fog maradni nekem. Maradok a 10.9.5-nél. A 10.10 ráadásnak ronda is. Kb a 90-es évek dizájnját tükrözi.

  38. @pergabb: "en napi 4-5orakat telefonalok, legalabb 100sms-t irok es nyomkodom az egyeb programokat is. Zsebemben a kulso akksi, megszoktam."
    Valamint "Neha le is kell tenni es elni. Vki szeret fotozni ajanlok neki egy rendes fenykepezot, szeret futni akkor pedig ne a km-eket szamolja."
    Csak nekem furcsa ez a pár mondat egy hozzászólásban? 🙂

  39. @Jadeye:
    Bocsánat a durva feltételezésből kifakadó hozzászólásom miatt, de szerintem az belátható hogy ahogy megy előre a kor a telefon úgy lassul az azonos alkalmazások alatt is. Pl iPhone 4s iOS 7 kamera megnyitási idő vs. iOS 8 kamera megnyitási idő. A reláció ilyen < és kb minden dologban lassul kicsit.

  40. @The Count: az i4s es i6 kozott teljesitmenyben van 1 de inkabb 2 nagysagrendbeli sebessegkulonbseg. Szerintem abszolut nincs alapja a haborgasnak hogy nem az elobbire terveznek…

  41. Tmp van a melo es amikor nincs melo:) nem poenbol hasznalom annyit, nem melozom akkor szevasz telefon 🙂 ugyfelekkel kapcsolatot tartok, maileket nezem, el kell mennem vhova akkor gps. Amint veget ert a munka telefon megy a sarokba en pedig el jo messzire

  42. Nálam tökéletesen es gyorsan fut minden.
    I6, 128 gb

  43. Mi ez a sírás itt? Vicc. A tiszta restore tényleg segít, én mindig úgy telepítek főrendszert és nincs is vele bajom. Az 5s-en ugyanolyan jól megy a 8, mint a 7.
    Korábban 4em volt, amit a 7es rendszer valóban lelassított (bár az animációk kikapcsolásával javítható volt a helyzet), de a 7.1 teljesen rendbe rakta és újra prímán futott. Most ugyanez van a 4s-el. Várjátok meg a 8.1et és az is jó lesz. Ha kifutó telefont használtok várható a lassulás, de ez csak optimalizációs gond egyrészt, másrészt meg a 3-4 éves hardver már elég öregnek számít az informatika világában, egy ilyen korú asztali gép sem viszi max grafikán a legújabb játékokat 🙂

  44. Sziasztok!

    iPhone 4s en hogyan tudok úgy restore-t csinálni hogy a 7.1.2 kerüljön vissza? Az iTunes mindig 8.02- t akarja vissza tenni.

  45. @Burgesz: sehogy. az aktuálisan legfrissebb iOS-verziónál korábbit iPhone 4s-re nem lehet visszatenni.

  46. Köszönöm

  47. @Jadeye azt elfelejtettem megemlíteni m, hogy jelenleg is 7.1.2 fut rajta. Így sem lehet?
    Bocs ha értetlennek tűnök…

  48. @Jadeye: Szóval a legegyszerűbb dologra nem gondoltam 🙂 nem jailbreakelt.
    Köszönöm a segítséget


Add a Comment