fbpx Skip to content

Steve Jobs betegsége miatt két éve adta át végleg a stafétabotot Tim Cook-nak. De mit is ért el Cook a két év alatt?

cook_1240x826

Tim Cook Jobs betegállománya miatt már többször betöltötte az Apple vezérigazgatói pozícióját, igaz mindig csak ideiglenes jelleggel. Azonban 2011 augusztusában annyira megromlott Jobs állapota, hogy végleg lemondott a cég operatív vezetéséről és kinevezte az addigi operatív igazgatót, Tim Cookot vezérigazgatónak. Jobs kiváló vizionáló képessége miatt sokan féltették az Apple-t, vajon hanyatlásnak indul-e a cég vagy tudja-e tartani azt a tempót, amit még az alapítója diktált neki. Most röviden áttekintjük az elmúlt két évet, néhány fontos momentumot kiragadva a történtekből.

A Foxconn problémája

A kínai Foxconn sokféle Apple-terméket szerel össze, a hírekben is úgy szerepel, mint AZ Apple-gyártó. Persze ha rossz hír van, akkor mindig csak az Apple kerül elő, a többi cég, mint például a Sony, Samsung, LG, Panasonic, stb. ilyenkor feledésbe merülnek, pedig ott is vannak problémák. Hiába, az Apple-lel lehet eladni a híreket…

Szóval Foxconn. Cook alig hat hónapja volt CEO, amikor is a The New York Times megjelentetett egy elég botrányos cikket a kínai dolgozók rendkívül rossz munka- és életkörülményeiről, megvádolva a céget, hogy szándékosan nem foglalkozik a problémával. Az Apple korábban is figyelmet fordított ezekre, de most már határozottan lépett. Cook levelet írt a dolgozóknak, melyben kifejezte a cég elkötelezettségét a munkakörülmények javítása érdekében. Az Apple volt az első, aki beengedte a gyárakba a Fair Labor Association munkaügyi szervezet megfigyelőit is. A legutóbbi vizsgálat szerint már valamelyest javultak a munkakörülmények.

tim-cook-foxconn

Térképfiaskó

A tavaly ősszel megjelent iOS 6-ban az Apple saját térképére cserélte le a Google Maps-et. Mint utólag kiderült, a térkép még közel sem volt olyan állapotban, amit a felhasználók elvárnak az Apple-től. Rengeteg hibát, pontatlanságot tartalmazott, ráadásul a beharangozott 3D-s flyover nézet is csak néhány amerikai nagyvárosban működött.

Szóval nagyon gáz volt az egész. Cook becsületére legyen mondva, gyorsan reagált és egy bocsánatkérő levélben kért elnézést a fiaskóért. Azóta a térkép jelentős javuláson ment keresztül, de még így is igen messze van a Google Maps-től. Legalábbis itt Magyarországon.

Megjegyzés: azért azt megnézném, hogy Steve Ballmer vagy Larry Page mikor kér elnézést egy ilyen kaliberű hibáért…

iosmapfailure

Részvényárfolyam 700 dollár felett

A térképes botrány ellenére az iPhone 5 minden idők legjobban fogyó okostelefonja lett, a nyitó hétvégén 5 millió darab kelt el belőle. Ennek hatására az Apple részvényárfolyama elérte a 700 dollárt, ami azóta is történelmi maximum.

Azóta ugyan benézett a 400 dollár közelébe is, de újra hegymenetnek indult, jelenleg 500 dollárnál tanyázik.

applestock700

Személyi változások

Tavaly október 29-én kisebbfajta bomba robbant, amikor bejelentették, hogy az iOS atyaúristene, Scott Forstall távozik a cégtől. Ő Jobs kedvence volt, sokan benne látták a következő vezérigazgatót. Azonban máshogy történt, Cook a térképes visszásságok miatt megvált tőle. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Forstall nem volt hajlandó aláírni a bocsánatkérő levelet. Persze más problémák is voltak vele, személyisége olyan volt, hogy más, hasonló szinten lévő vezetőkkel sem volt képes együttdolgozni. Állítólag beosztottjai a kirúgás hírére pezsgőt bontottak…

Forstall feladatait szétosztották. A design részt Jony Ive kapta meg, a térképet Eddy Cue, míg az iOS rendszer fejlesztését Craig Federighi vette át. Előzetes eredményt az iOS 7 béta verzióiban már láthatunk, kíváncsian várjuk a végső, őszi megjelenést.

Forstall kirúgása mindenképpen komoly lépés volt Cooktól, ezzel mutatva erejét, hogy nem fél a nehéz döntések meghozatalától. Végül is egy jó vezető inkább levágja az ujját, csak hogy a karja megmaradjon…

Scott Forstall, senior vice president of iOS Software at Apple Inc. (R), hands off the remote to Apple CEO Tim Cook during the Apple Worldwide Developers Conference 2012  in San Francisco

Az iPad mini bemutatása

Az iPad a 2010-es megjelenéskor tarolt a piacon, azonban a versenytársak hamar észbe kaptak és elözönlötték az áruházakat a 7 colos androidos táblagépek. Ha az Apple nem akart komolyan piacot veszíteni, akkor kénytelen volt lépni. Ezért kifejlesztették a 7.9 colos iPad minit, mely Cook első komoly termékbemutatója volt.

Ma már a mini eladásai jelentősen túlszárnyalják a nagyobb testvérét, így mindenképpen jó döntés volt a termék piacra dobása.

timcookipadmini

Összefoglalás

Azt már korábban is tudtuk, hogy Cook teljesen más típusú vezető, mint Jobs. Nem a jövőbelátás a fő képessége, hanem a csendes, de módszeres munka. Jobs anno azt mondta neki, hogy ne akarja őt utánozni, inkább legyen önmaga. Cook ezt be is tartja és módszeresen halad előre az általa jónak vélt úton.

Ígérete szerint termékoldalról igen mozgalmas ősz vár ránk. Én hiszek neki és megelőlegezem a bizalmat. Lássuk, mi sül ki belőle!

cookjobs

[poll id=”108″]

szifonlivefacebook

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Nem biztos, hogy a bocsánatkérés olyan jó ötlet volt, hisz elismerte, és ezzel hivatalossá tette, hogy használhatatlan a cucc. Jobs nem kért volna bocsánatot, elintézte volna annyival, hogy a térkép jó, az utcák vannak rosszul tervezve. (Mint tette pl az antennagate-nél, amikor mindenki rosszul tartotta a telefont – 2 hónapig tartottak a mémek és kész. A térképen a mai napig röhög a világ.) Persze ez egy kiragadott példa, teljesen más kaliber az ürge. De én nem látok semmi lendületet benne. Minap próbálgattam egy minit, és úgy érzem, hogy semmi sem adja el, csak a logó, és hogy ez a legolcsóbb. Lassú, alacsony felbontású, eltéveszti az ujjam. Nem nevezném fejlesztésnek. (iPad4-gyel való üsszehasonlítás után) A fejlesztéseiben csak azt látom, hogy tegyünk nagyobb procit a gépbe. Persze ettől függetlenül az Apple akkor is degeszre keresné magát a következő 5 évben, ha semmit nem csinálna, viszi a lendület (és még én is fogok egy két cuccot venni tőlük, aminek örülni fogok. Csak örülhetnék jobban is).

  2. Az iPad mini nagyonnagy húzás volt, a leghasználhatóbb Apple cucc, messze veri a nagy iPad-eket (használhatóságban). Szerintem… és az eladási adatok alapján a vásárlók zöme szerint is. Persze mindig lesz valaki aki fanyalog rá, de ez nem kisebbíti a mini érdemeit. 🙂

  3. Cookot egyelőre csak a vezetési stílusából lehet megítélni. Arról, hogy hogyan kezel bizonyos dolgokat (Foxconn, Maps, személyi kérdések). A tőzsdére ráhatása úgysincs, a görbe hátú csámpás bróker fentről röhög rá.

    A termékmegjelenésekről elkezdeni megítélni még kb. 3 év. Az biztos, hogy amit eddig kihoztak, és amit idén, jövőre, és még valószínűleg az utáni évben is megjelentetnek, az Jobs keze alatt indult el, ő lökte be a hajót az irányba. Jobs keze ugyanúgy benne kellett, hogy legyen az iPad miniben és a 4″-os iPhoneban is, mint a lélegzetelállító MacProban, iMacben, rMBP-ben. Ilyen horderejű változásokat komoly tervezések és tesztelések előznek meg, egyiket sem Jobs halála után kezdték el fejleszteni, ez 1000%. Az első “Cookos” termékek szerintem 2015-ben érkezhetnek, de az Applenél arra sincs garancia, hogy azon nem 2002 óta dolgoznak…
    Az egytlen eddig ismert dolog, ami biztos, hogy Cookon múlt, az a Forstall kirúgásával és Ive szoftveressé is kinevezésével történt dizájn változás. Ezt megléphették egy év alatt, mert valószínűleg sem Jobs sem Forstall alatt nem ment volna át a minimalista UI, hisz Ive már az első iPhone megjelenésekor emellett harcolt és leszavazták.

    Ráadásul a munkába nem is nagyon folyik bele. A tényleges munkát azok az emberek végzik, akik Jobs alatt kerültek a céghez, dolgoztak vele tizen-huszon évet. Cook megbízik bennük, attól függetlenül, hogy biztos még mindig ő mondja ki a végső szót. De Ive, Mansfield, Cue, Federighi, Riccio elképesztően nagy koponyák és biztos vagyok benne, hogy meg fognak bírkózni a feladattal. Lehet, hogy lesz pár termék majd, amik nem úgy sülnek el, de ilyenjei voltak Jobsnak is: G4 Cube, iPod HiFi…


Add a Comment