iFactory – a Foxconn-nál járt az ABC News stábja

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple és a Foxconn viszonyáról már írtunk egy hosszabb cikket, amiben vázoltunk, hogy még mindig talán ez a legjobb ilyen munkalehetőség Kínában, illetve azt is leírtuk, hogy január 13-án az Apple az iparágból elsőként csatlakozott a Fair Labor Association nevű szövetséghez, amelynek célja a munkások általános körülményeinek a javítása.

Ám ahogyan azt megszokhattuk már, a “bulvárosodó”, és szórakoztató célú médiában az objektivitás helyett sajnos inkább az a jellemző, hogy a hírérték és az érdeklődés növelése miatt egyes híreket húzónevekhez kötnek, ami miatt az adott hír máris érdekesebb lesz. Ugyanez a helyzet a Foxconn esetén, aki a teljes kapacitásának 75%-ban nem is Apple termékeket gyárt, mégis legtöbbször csak Apple-gyártóként emlegetik.

Február 13-án az Apple bejelentette, hogy a Fair Labor Association képviselői megkezdték a Foxconn-nál az ellenőrzéseket, és aztán meglepő lépésként még az ABC News “Nightline” című műsorának stábja is elkísérhette az FLA képviselőit, és röviden végiglátogathattak a gyártósorokon.

Az erről készült 15 perces bejátszás elérhető ugyan az ABC oldalán, de azt csak Amerikából lehetne megtekinteni, így már fel is töltötték YouTube-ra, amit be is ágyaznánk ide:

A következő részleteket tudhatjuk meg belőle:

 • Egy iPhone előállítása 141 lépésbe kerül, és gyakorlatilag teljesen kézi munkával szerelik össze
 • Egy iPad összeszerelése 5 napot vesz igénybe, és 325 kéz munkája vesz részt benne
 • A Foxconn egy nap alatt 300.000db kamerát gyárt le az iPad-ekhez
 • A Foxconn dolgozóinak maguknak kell fizetni az ételért – ez alkalmanként $0.70 (kb 152Ft), és a 12 órás műszak alatt 2 óra étkezési szünetük van
 • A munkásszálláson lakók 8-an laknak egy szobában, és ez havonta $17.50-be (kb 3800Ft) kerül
 • A munkások óránként $1.78-at (kb 387Ft) keresnek
 • Az új munkások 3 napos “csapatépítő” tréningen vesznek részt, mielőtt dolgozni kezdenének
 • Az Apple $250.000-t (kb 54 millió Ft) fizetett, hogy az FLA tagja lehessen, és az audit költségeit is az Apple fizeti
 • Louis Woo, a Foxconn elnökségi tagja arra a kérdésre, hogy elfogadná-e, ha az Apple azt követelné, hogy duplázzák meg a munkások órabérét, azt válaszolta: “Miért ne tennénk?”

Az audit részletes eredményére persze még várni kell, ezt márciusra ígérte az FLA, mindenesetre ez egy érdekes bepillantás az Apple termékeket összeszerelő gyártósorokra.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. @dedyke: a foxconn nem gyárt (és nem is gyárthat) hamisítványokat, mert idejük sem lenne rá, ahogyan az a riportból is kiderül, hiszen így is nehezen tudják teljesíteni a megrendeléseket.

  a hamisítványokra vannak más gyárak, akik mindent lemásolnak, nem csak almát.

 2. Véletlen :-) az EMS szektorban dolgozom, ne gondoljatok hogy ez a legalja. Volt szerencsém rengeteg nagy Brand névnel. Philips, Siemens,Sharp,LG, Dell, TPV,Telebalt. Stb. Magyarországon belül tudok olyan helyet ami szarabb a kinainál!

 3. “objektivitás helyett sajnos inkább az a jellemző, hogy a hírérték és az érdeklődés növelése miatt egyes híreket húzónevekhez kötnek”
  ilyen a sikeresség árnyoldala, mikor -egyébként kiváló innováció mellett- a többiekhez képest kiemelkedő profitot termelve rengeteg szabad készpénz állományt halmoz fel egy cég, de talán nem fordítanak elég figyelmet a külső PR tevékenységre

 4. Jó lett a cikk! És a videót is érdemes volt végignézni! Már-már kedvet kap az ember, hogy a Foxconn-ban dolgozzon, többet félre lehet tenni, mint itthon egy biztonsági őr! :)
  Nem vagyok biztonsági őr, de tudom, hogy a Cinema Cityben, 400Ft körül keresnek óránként, a havi bérlet utazásra meg 10k…számoljatok: kaja, albérlet, rezsi és még akkor nem is éltél, csak aludtál meg dolgoztál!
  Ide Magyarországra kellene hívni, a külföldi tudósítókat, mert ez itt igazi halálgyár!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!