fbpx Skip to content

A technológiai cégek közül ma az Apple elsőként csatlakozott a Fair Labor Association (Tisztességes Munka Szövetség) nevű szervezethez. Ez egy nagyon fontos lépés lehet az Apple beszállítói oldalán dolgozó munkaerő számára.

A washingtoni székhelyű FLA 1998-ban alakult, mint független ellenőrző szerv. Az Apple a tagság által elkötelezte magát – beszállítóival együtt –, hogy elfogadja és megvalósítja az FLA által előírt magatartási kódexet. Ezenfelül biztosítaniuk kell a felügyeletet, hogy azonosítani tudják és meg tudják szüntetni az FLA irányelvek elleni esetleges szabálysértéseket. Az FLA évenként közzéteszi jelentéseit, melyekben rögzíti, hogy tagjai milyen mértékben tartották be a kódex elveit.

Ezzel kapcsolatban az Apple egy új oldalt is létrehozott, ahol ezeket részletesen tárgyalja. Ezek közül a legfontosabbakat most röviden idéznénk is.

Munka- és emberi jogok

Az Apple beszállítóinak biztosítaniuk kell a munkásaiknak a jogaikat. Nem tolerálható a kényszermunka, a gyerekmunka, vagy a diszkrimináció. Az Apple az FLA tagjaként új szabályokat hoz az iparágon belül, amelyek biztosítják az átláthatóságot és a felügyeletet. Ezek a szabályozások akkor is érvényesek, ha a helyi törvények és szokások egyébként megengedőbbek lennének.

Egészség és munkabiztonság

Az Apple beszállítóinak gondoskodniuk kell arról hogy a munkások biztonságos, és egészségüket nem károsító körülmények között dolgozhassanak. A beszállítóknak alkalmazkodniuk kell a szigorú biztonsági szabályokhoz, és a munkások számára biztonsági tréningeket kell tartsanak, hogy esetleges probléma esetén azok tisztában legyenek azzal, mit kell tenniük. A munkáltatóknak ezen felül még segítséget kell nyújtaniuk a munkavállalók személyes és munkával kapcsolatos problémáinak megoldásában.

Környezetvédelmi felelősségvállalás

Az Apple beszállítóinak környezetkímélő eljárásokat kell használniuk, beleértve a veszélyes anyagok kezelését, a szennyvízkezelést, és a légszennyezés csökkentését. Ez a környezetvédelem iránti elkötelezettség már a termék dizájnjával kezdődik, és tart az előállítás folyamata alatt, és azt követően is.

Auditálás, tájékoztatás

Az Apple megköveteli a beszállítóitól, hogy elkötelezettek legyenek a magatartási kódexben foglaltak felé. Az Apple ezt szigorú ellenőrzési programmal rendszeresen ellenőrizni fogja az összes beszállító esetén, és szankcionálhatja az ezt nem követő beszállítókat.

Az Apple azt is megköveteli, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a jogaikkal, így a SEED program keretein belül az alkalmazottak részletesen tájékozódhatnak arról, amit tudni szeretnének.

A korábbi beszállítói problémák alapján ez egy mindenképp komoly és pozitív lépés az Apple-től.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Hoppá az emberek lelkeztek öngyilkosok lenni az apple be szállítóknál. Ezt a cikket szerintem szedjétek le mert már sajnos nem igaz.

  2. @trigmegistos: esetleg valami cikket is linkelj az állításodat igazolandó (persze megbízható forrásból), mert ez így igen gyenge állítás…

  3. @trigmegistos: az első cikk kapcsán: pont ezek miatt született a fenti megállapodás, és lépett be az Apple is a FLA szövetségbe.

    a második hírben ugyan a Foxconnról van szó, de nem az Apple gyártósorairól, hanem a Microsoft és a HP részlegeiről.

    a harmadik hír meg bő fél évvel ezelőtti, és bármelyik gyártóra igaz, hiszen a robotizáció eredményeként nem kell munkabérekre költeni, és 24/7/365 mehet a gyártás, nincs ünnepnap, stb.

  4. @Jadeye: az elsőhöz hogy ti elöbb adtátok le a hírt az apple után. Ez pedig később jelent meg pár nappal.

  5. @trigmegistos: és? az elsőben pont azokról a visszásságokról, és hiányosságokról van szó, ami miatt az Apple az FLA tagja lett, hogy ezeket visszaszorítsák. ezek ráadásul korábbi adatok, amelyek még azelőttről származnak, hogy az Apple társult volna az FLA-ba.

    tehát nem értem. az Apple most jelentette be hogy társul az FLA-ba, hogy visszaszorítsa ezeket a dolgokat azzal, hogy a beszállítóitól az FLA kódexének megfelelő dolgokat megköveteli. tehát nem lehet olyat kijelenteni, hogy “már sajnos nem igaz”, hiszen még csak 3 napja csatlakoztak hozzá. ha már jó fél év eltelt volna, akkor esetleg. de így, hogy friss a megállapodás, értelmetlen. pláne a Foxconn más, nem-Apple összeszerelőüzemei esetén történtek kapcsán.


Add a Comment