fbpx Skip to content

Az Apple pár napja meghívókat küldött ki egy október 23-i sajtóeseményre, amelyről mi is beszámoltunk. Ugyan a meghívóban nem szerepel terméknév, azonban lassan már biztosra vehető, hogy az iPad kisebb változatát, a köznyelv által iPad mininek nevezett eszközt fogják bemutatni. Már írtunk róla, milyen paraméterekkel rendelkezhet a tablet, most nézzük meg, miért is lehet hasznos ez a kis kütyü.

  1. Steve Jobs anno kijelentette, hogy a 10 colos iPad mellé nem tervezik kisebb gép kiadását, mivel annak képernyője az eredetinek nem 70%-a, hanem valójában csak 45%-a lenne, és így a kisebb képernyőn nagyban romlana a felhasználói élmény.
    Azonban a 7 colos Kindle Fire és a Nexus 7 is komoly sikereket ért el kategóriájában és az Apple, aki uralni akarja a táblagépek piacát is, nem engedheti meg magának, hogy ebben a szegmensben ne legyen jelen. Pletykák szerint az iPad mini közelebb lenne a 8 colhoz, mint a héthez (7.85-ről szóltak a hírek), de egy 1024*768-as felbontással még a fejlesztőknek sem kell áttervezni alkalmazásaikat, mivel az iPad 2 is ilyen felbontással rendelkezik.
  2. Jóval olcsóbb ár: a pletykák szerint az iPad mini legkisebb tárolókapacitású változatának ára valahol 250 és 300 dollár között fog mozogni. Ez ugyan több, mint amennyibe az Amazon vagy a Google tabletje kerül, azonban a vásárlók még hajlandóak a különbözetet megfizetni, mivel így a piacvezető termékét veszik, amihez ráadásul egy nagyon komoly ökoszisztéma társul.
  3. Hatalmas lehetőségek az oktatásban: Magyarországon ugyan annyira nem, de az iPad fő piacának számító Egyesült Államokban már így is komoly hatással van az oktatásra az iPad az általános iskolától kezdve egészen az egyetemekig. Egyedül a termék ára volt a gátja egy még komolyabb penetráció elérésnek. Egy kisebb és olcsóbb iPad letarolhatja az oktatási piacot.
  4. Újabb lépés a Post-PC korszak felé: az Apple vezetői évek óta hangsúlyozzák, hogy a PC korszak leáldozóban van, szerepüket átveszik a táblagépek. Sokan vannak, akik már most is a számítógépük helyett használják, de az iPad még nem teljesen tud kiváltani egy PC-t vagy egy MacBook laptopot. Azonban egy kisebb készülék megjelenése újabb szöget verhet a PC koporsójába, hiszen már azok is megengedhetik maguknak, akik nem akartak 500-600 dollárt kiadni egy kütyüért, és így nem laptopot, hanem táblagépet vásárolnak.

Szóval ezek a szempontok is szerepet játszhattak az Apple vezetőinek döntésében, amikor egy kisebb iPad elkészítése mellett döntöttek. Ti mit gondoltok? Nektek mi lehet a vonzó egy iPad mini vásárlásában?

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Azért én azzal vitatkoznék,hogy a Pc ideje leáldozott és a a tábla gépek fogják leváltani.Ahoz,hogy ezt kijelenthessük ahoz még azért szerintem kell várni.
    Szerintem jelenleg a Pc egy központi eszköz.Csak bele kell gondolni,hogy mennyi mindenre használjuk a gépünket (DVD írás;fejlesztés;netezés;letöltés;adat tárolás;…stb.).A tábla gépek ehez képest messze járnak.Arról nem beszélve,hogy a tábla gépek akár csak egy oprendszer újra tételre gondolok igénylik a számítógépeket.És ez az iPad mini megjelenése után sem lesz másképp.Korainak tartom,hogy kijelentsük azt,hogy a Pc-k ideje leáldozott.

  2. Én egyetértek. Eddig laptopot otthoni gépnek 2 évente cseréltem. Amióta iPad-em van kb félévente egyszer kapcsolom be, így elég lesz 5-6 évente laptopot cserélni. iPad mindent tud ami nekem a hétköznapi használatához szükséges.

  3. @hSn0wQ: az iOS eszközök újratelepítése nem igényel gépet, az összes beállítás és adat törlése opció újrahúzza, és 5.x óta az aktiválás is gépmentes lehet. ez alól csak a jailbreakelt eszközök kivétel, ott tényleg kell gép, de a jailbreak egy olyan dolog, ami nem alapfunkció.

  4. Ha 1024×768 lesz akkor nem lesz jó filmnézésre, ott lesznek a nyavalyás csíkok alul-felül… mondjuk játékra és egyébre attól még jó lehet. Meglátjuk… Az tuti, hogy lesz iPad Mini 2 is jövőre, majd az lesz az igazi! 🙂

  5. @Jadeye: Ok.De ez elég kevés iOS-t futtató eszközre igaz.Például van aki 4.x-en maradt,de kitalálja,hogy 5.x-et vagy 6.x-et akar akkor ezekre a rendszerekre nem fog tudni frissíteni gép nélkül.A régebbi készülékek pedig gép nélkül egyáltalán nem frissíthetők semelyik iOS-re.

    Ha az összes tartalom és beállítás törlése újra teszi a rendszert akkor nem igazán értem,hogy miért nem működik jb-elt rendszeren.Nem úgy van (már csak a nevéből adódóan is),hogy ez csak kitöröl minden fájlt úgy,hogy vissza kapjuk a gyári állapotot? Vagy kifejtenéd ezt nekem?

    No igen és jb-elni sem lehet gép nélkül.(Az az,ha szerencsém van akkor lehet.)

  6. @ttoti: Ebben akkor különbözőek vagyunk.Én elég gyakran használom a gépemet.

    És minek kéne 2 évente cserélni a gépet? Én rendszeres használat mellett 5-6 évente cserélem.

  7. @hSn0wQ: én nem nagyon ismerek olyat, aki még 4.x-en lenne.. 6-ra még nem váltott át mindenki, de azért a régi OTA nélküli oprendszerek már csak azoknál vannak, akik leragatak a i3G-nél..

    nekem fél évig az iPhone-om volt a “számítógépem”.. igazából csak a kis méret zavart. egy iPaddel simán ellennék.. most macbook pro-m van, azt lecserélni nem fogom, de egy ipadre benevezek majd.. persze nem a minire, hanem a rendesre.

  8. @iBenito: Jaj ne gyere már nekem ezzel a “nem nagyon ismerek olyat” meg “ki az a hülye aki 4.x-en maradt” meg “ki az a hülye aki ilyen béna,elavult készülékekkel jár” dumákkal!
    Vannak olyanok akiknek nem kell 5.x,meg nem kell új teló mert nekik tökéletesen megfelel opcióiban egy régi készülék vagy egy régi oprendszer. -Hát én nem feltétlenül ilyen vagyok,de ismerek ilyen embert is.
    A lényeg,hogy ezekkel “aki az a majom aki…” dumákkal engem nem győzöl meg arról,hogy a számítógépek feleslegesek lennének egy iOS eszköz esetében.(Legyen az frissítés vagy akármi.)

  9. I4S em oda adnám mini ért.:) 16gb minimum

  10. @hSn0wQ:
    Igaz nem nekem írtad, de aki a 4x-en ragadt az vagy nem tud feljebb lépni és a spórolással pénzt dob ki, ha csak az iMessage előnyeit nézzük, vagy nem is ismeri az 5x előnyeit gondolom!
    Persze a PC még marad egy darabig, mert aki pl dolgozik vele annál nem tudja leváltani egy iPad, de egy Macbook is csak ha windows is figyel rajta talán, mert maga az oprendszer kell még!

  11. @gunar: Persze,hogy aki 4.x-en ragad vagy csak szimplán kockázatosnak tartja a frissítést mert soha nem csinált ilyet vagy lusta és nem frissít az nem ismeri az 5.x előnyeit.Szerintem nem túlzok,hogy ha azt mondom,hogy talán az 5.x a legjobban sikerült iOS sorozat az eddigiek közül.Nem is ezt akartam kifejteni a 4.x-es és az elavult készülékes példámmal.
    Azt akartam azzal a példámmal elmondani,hogy az ilyen típúsú készülékeknél bizony még frissítésnél is elengedhetetlen a számítógép.Aztán persze @iBenito belém kötött,hogy neki egy darab ismerőse sem használ 4.x-et vagy elavult készüléket tehát természetesen hülyeséget írok.

    A kommented másik felével teljesen egyet értek.

  12. @hSn0wQ: nézzük csak az ipad-okon is lehet már netezni letölteni ha tényleg átveszi a pc helyét akkor szerintem csinálnak hozzá kiegészítőket is amivel lehet DVD-t olvasni és nagyobb tárhely is van már pl:vincseszter ha tényleg ez a céljuk az ipad-oknak akkor akkor simán meglehetne csinálni mert kisebb sokkal mint egy gép könnyebb hordozni stb

  13. @Ifonfan2100:
    Félre értések elkerülése végett: Nem azt mondtam,hogy egyszer majd nem fogják átvenni a Pc helyét.Én azt mondtam,hogy szerintem ezt korai kijelenteni már most,hogy a Pc-k ideje leáldozott.

    De,ha már itt tartunk:
    Én nem azért irogatom ki DVD-re a videóimat mert egyébkènt nincsen kűlső vinyóm vagy SD kártyám,hanem azért mert jobb TV-ben nézni a videókat mint a gép elött görnyedve.Nyílván,ha lehetne akkor mást használnék ilyen célra mert a DVD könnyen sérül és tegnap is (hát inkább ma) 2,5 órába telt kiírni 8 db 200 mb-s videót.Emiatt meg nem olyan jó hajnali fél 3-ig fent maradni.

    Nem volt ipadem soha,nem tudom,hogy lehet-e letölteni vagy sem minden esetre ez is biztos fájlformátumtól is függ.És szinte biztos vagyok benne,hogy jb nélkül ez az opció nem érne valami sokat.A jb-hez iPad esetén meg nagyon ritka az az eset,hogy nem kell gép.

    Azzal is vitatkoznék,hogy ezt olyan nagyon gyorsan,simán meg lehetne csinálni.Az iOS nagy részét át kéne alakítani ahhoz,hogy én azt gépnek nevezzem.Nem beszélve a rengetek alkalmazás lefordításáról….Így mobil meg tábla gép oprendszernek elmegy,de a számítógépes oprendszerekhez ez kevés.

  14. @Ifonfan2100: Ja és USB kimenet nélkül semmire nem mész a külső vinyóddal.

  15. @hSn0wQ: DVD ügyben haladnod kéne a korral. Nálam az aztali gép a nagy tv-re van kötve. De a filmek nem ezen, hanem a NAS-on vannak. Ezt eléri, és letudja játszani az asztali gép is, a TV is, és az iPad is.

    “USB kimenet” csak akkor kell, ha a külső vinyóra akarsz írni. Ha filmet szeretnél róla nézni, akkor “USB bemenet” kell. 🙂 Javaslom, maradjunk az USB csatlakozónál. De van pl. wifi az iPad-on, így filmnézés közben nem kell rángatnod a külső vinyót egy madzagon.

  16. Szerintem a hibrid-tablet PC-k a legjobb megoldások, melyek egyszerre jók munkára, máskor pedig szimpla tartalomfogyasztó tabletek is.
    USB, microHDMI vagy DisplayPort nélkül a tablet nem nevezhető rugalmasnak, már réges rég mindenhol alapnak kéne lenniük.

  17. @hohocali: Hát nézd nekem csak annyi a fontos,hogy megtudjam nézni kényelmesen,hátra dőlve egy péntek vagy szombat este azt a szart amit kiírtam DVD-re miközben zabálok valamit és iszom a 2L-es Cola-mat.Jól meg vagyok én így is bármennyire is régimódinak számít.

    Valóban elírtam: nem USB kimenetet akartam írni,hanem USB bemenetet.Köszi,hogy szóltál. 🙂

  18. Ugyan már. Az iPad-del nem lehet egy egyszerű képet csatolni egy fórumra, egy youtube video beágyazása egy facebook kommentbe pedig rémálom bonyolult. Nincs teljesértékű billentyűzete, egy hosszabb ékezetes komment megírása komoly türelemjáték (ezt csinálom pont most is). A fájlformátumok nagy részét (pl. srt) nem tudja megnyitni, és persze még mindig láthatatlanok a flash tartalmak, amivel szerencsére egyre kevesebb a szívás de még van rendesen. Egy tábla akkor fogja teljesen kiváltani a notebookot ha olyan oprendszer fog futni rajta ami kiváltja a notebook oprendszerét.

  19. Az a gyors bevitel amikor megnyomom a gombot. Ami te mondasz az a kevésbé gyötrelmes. Napi oldalakat írok csak fórumokra, kínszenvedés iPad-del.
    Ha az információ nem jut el hozzám az az én problémám. Talán említettem egyszer a kocsiban egy üzlet nyitvatartását nem tudtam megnézni mert flash-be volt ágyazva. És megmondom őszintén nem a boltost szidtam, hogy miért nem olyan formátumban csinálta amit az én hikomatos telefonom meg tud jeleníteni.
    De persze vannak érvek oda-vissza, az viszont szerintem tény, hogy általánis felhasználásra egy iPad nem vált ki egy notebookot, maximum kompromisszumokkal pótol. Hétvégére Balatonra én is inkább a táblát vinném mert kibírja egy töltéssel, de kevesebbet írok a fórumokra, lemondok a csatolásokról és a tartalmak egy részéről, valamint még kismillió dologról. Egy hétvégét -pláne a Balatonon- kibír vele az ember, de s hétköznapokban már túl sok lenne a kompromisszum. Nem sokon múlna egyébként, maga a tábla formátum megfelelő, az oprendszer túl egyszerű és túlságosan limitált.

  20. @BoRRoNeo: Gyorsabban gépelek iPaden mint a fizikai billentyűzeten, egyetlen külömbség hogy vakon nem lehet gépelni rajta.
    Eddig 3-szor fordult elő hogy jól jött volna a flash, de erre van megoldásom. Puffin nevű böngésző.
    A harmadik dolog amit mondtál az viszont tényleg gáz, viszont részben fixálásra került. Azi iOS6-ban már lehet feltölteni képeket a böngészőből. Minden másra ott a dropbox.
    RTF-et és szinte bármilyen formátumo simán megnyithatsz ha van megfelelő programod, felugrik hogy open with és megnyitod amivel akarod.
    Youtbuot beágyazni szintén pofon egyszerű, ugye alapesetbe a progi nyílik meg, ahol van megosztás opció… vagy simán írod a bejegyzést és beilleszted.

    Az iPaded olyan amelyenné teszed, mint ahogy az alap laptopon se tudsz csak pár fájlt megnyitni.

  21. @Jadeye: “A Flash meg halott dolog” – +1. (Habar ugye jailbreakelt keszulekekre elerheto elvileg a Frash, de az se valami jol mukodik. Nem jo dolog ez a Flash.)

  22. En a magam reszerol nem vennem meg az iPad minit, de csak amiatt, mert nincs ra szuksegem. Nekem jobban fekszik a 3rd gen iPad merete es persze a felbontasa 🙂
    Mindemellett jo otletnek tartom.

    En a magam reszerol abszolut feleslegesnek tartom a DVD es hasonlo tarsait. Idejet sem tudom mikor vettem a kezembe utoljara.
    Apple TV! Es a kabelekkel sem kell bajlodni. iPhone iPad es MacBook Air is van, mind a harom kepet tudja kezelni, no more dvd es vagy kabel.

  23. @fleshman: “Azi iOS6-ban már lehet feltölteni képeket a böngészőből.” Basszus, tényleg. 🙂 Na, ez egy piros pont. Alakul ez a dolog, csak nem értem miért ilyen lassan.

  24. @H2CO3: azt hiszem, az utoljára 4.0.1-en működött, iPaden meg csak a 3.2.1-en. egyébként meg nem működött rendesen, szóval túl sokat nem ért. totál felesleges a flashért küzdeni.

    @BoRRoNeo: mert minden ilyen egy újabb biztonsági rés lehet. és itt most a jailbreak nélküli rendszer védelme a lényeg.

  25. Valaki tudja, hogy jövőre lesz e iPad mini2, mikorra várható? Miverl…
    Nagyon várom a mostani bemutatót, de szerintem kicsit gyors a bejelentés meg nekem úgy tűnik, hogy kicsit összecsapott lesz, hogy jajj most elvagyunk maradva gyorsan dobjunk ki valamit. (nagyon remélem nem ez lesz. Az apple azért nem teheti meg, hogy szart gyárt)
    Az ötlet nem rossz szerintem, hogy a kisebb pénztárcájú vásárlókat is megcélozzák. Személy szerint örülök, mert egy iTouch ot akartam venni de ebből talán egy mini lesz. 🙂 LTE
    Remélem a tesztek nagyon pozitívak lesznek, várom az itteni tesztet.

    De lehet csak az iPad mini2 lesz a nyereő.

  26. @Attila: Nem az a lényeg,hogy neked felesleges-e vagy sem.Az a lényeg,hogy gépen tudok babrálni DVD-ket,iPad-en meg nem.
    Gondolom ezt a DVD dolgot az én h.sz.-emből szetted ki.De akkor elárulom neked,hogy példának soroltam fel.Mert ezt speciel pont nem tudja az iPad.Kár ezen fenn akadni.

  27. Szerintem eleg mersekelt sikere lesz.
    A felbontasa vagy nevetsegesen kicsi lesz, rohelyes keperannyal (1024*768) vagy inkompatibilis lesz minden letezo appal es fekete csikokat kell nezni mindenhol. HW-ben, smooth-sagban semmivel tobbet nem fog tudni lerakni az asztalra, mint egy Nexus 7, amiben a proci meg a nagy iPad-ben levonel is ketszer erosebb.
    A 7″-os meretnek normalis keperannyal meg pont van ertelme, mert tenyleg joval kisebb az eredeti iPad-nal, ami a helyzetek tobbsegeben egyszeruen hasznalhatatlan a merete miatt, keptelenseg pl aterni a kijelzojet meg 2 kezzel is ha kozben tartani is kell. Viszont egy majd 8″-os meret, ugyanazzal a rohejes keparannyal olyan meretet eredmenyez, aminek pont elveszik ez az elonye, ugyanugy nem lehet kenyelmesen aterni, ugyanugy nem fogod magaddal vinni mindenhova, igy gyakorlatilag kb teljesen ertelmetlen az egesz koncepcio.
    Ja es mindezt masfelszer dragabb, mint a konkurencia. Persze a behulyites es a hype miatt sokan mar csak a neve es hype miatt is megveszik akarmilyen is lesz, de ezt sokaig azert nem hiszem hogy el tudjak jatszani, egyszer valamit azert talan mutatni is kene neha.

  28. World first problem: Nem tudok tableten DVD lejátszani 🙁
    @scarface: “helyzetek többségében használhatatlan”, látszik életedbe nem használtál iPadet, nekem 2 éve van, tökéletes a mérete, egyedül az orkok miatt nem lehet utcán, meg tömegközlekedésen használni, a mérete miatt nem lehet gyorsan elrakni és valószínüleg megsérülne.
    A Nexusba meg a többibe lehet jobb procikat rakni, gyakorlati haszna csak annyi hogy nem szaggat az android 4 maggal.

  29. @fleshman: 😀 há mingyá besz@rok a röhögéstő.
    Nincs problémám azzal,hogy nem lehet DVD-t lejátszani tableten.Nem is ez volt a lényege a h.sz.-emnek.Bassza meg csak példaként említettem meg.Ne forgasd már ki a szavaimat.

    Már bűn véleményt írni? Példaként felhoztam a DVD-ket erre most mindenki ezt fikázza.-no comment.

  30. fleshman: ja, eletemben nem hasznaltam iPad-et, csak most is itt pihen az asztalomon egy 3-as.
    Mas kerdes hogy miota megvan a Nexus, foleg csak az asztalon porosodik es ritkan nyulok hozza.
    Nexus-t te viszont hogy eletedben nem lattal az eleg valoszinu 🙂

  31. Ugye ma lesz elerheto az iTunes 11 is?

  32. csak a kommentek feléig olvastam, mert tiszta dedó:D minek kellene külső vincseszter? meg minden szar?:DD minden arra megy ki hogy minden egyre kisebb legyen, ÉS HOGY MINDENT AZ INTERNETEN TÁROLJ. mert azt bárhonnan bármilyen platformról el tudod érni és nincs vele szopi…szóval maga a pc a tárhely végtelen növelhetősége miatt 1 percel tovább sem lesz életképes mert fölösleges. és aki szerint nem az azt arra kérem hogy ne ossza meg velem mert nem érdekel, mond 5 év mulva akkor lehet érdekelne, de 5 év mulva nem mondasz majd ilyen meggondolatlanságokat, mikor a kis tableteden van 120 zeneszám meg 80fotó. és ennyi lesz ami nálad van, minden más a neten amihez pillanatok alat tudsz majd hozzájutni. filmezés? ugyankérem appleTV stbstb ha végig gondoljatok akkor igy lesz a legkönnyebb es legjobb:) pápá

  33. @PepeSk8: Nem akarok ennél többet foglalkozni a témával…A lényeg,hogy én (ennek az igen magas röptü vitának az elindítója -hozzá teszem nem szándékosan csak véleményt írtam) nem azt akartam mondani,hogy idővel nem fogják átvenni a cikkben említett készülékek a pc-k helyét.Én csak korainak tartom a kijelentést: a pc-k ideje lejárt.
    Nekem semmi közöm ahhoz,hogy ki mit használ adattárhelynek meg,hogy ki mit csinál a gépén.Azt viszont leírom,hogy elég körül nézni az “elektronikus” cuccaink között és rögtön rájövünk,hogy bármennyire is elavult használatban van.

    Amennyiben nem tudod (és ez a többi ennél a cikknél az 1.h.sz.-hez hozzászólókra is vonatkozik) felfogni,hogy mit akartam kifejteni arról nem tehetek.Persze biztos én fogalmaztam rosszul,ebben az esetben elnézést kérek.

    A továbbiakban lehet értetlenkedni,lehet fikázni engem nem érdekel.Tarthatod “dedósnak” is szerintem meg az a dedós,hogy ennyiszer le kell írni ugyan azt.
    Biztos tök feleslegesen írom le már megint ezt mert úgy is majd jönnek a kedves kommentelő kollégák a kötekedéseikkel.

    Szép estét!


Add a Comment