iPad: gyors ékezetbevitel?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szuper gyors ékezet! Azt hittük, Steve Jobs megfeledkezett a gyors ékezetbevitelről, de ez így nem egészen igaz. iOS 3.2 alatt és korábban is csak a betűk hosszú nyomásával tudtunk ékezeteket bevinni plusz keresés árán, halmazból választva, de iOS 4.2-n valami érdekes dolog jelent meg. Ha az ujjadat felfele mozgatod a kérdéses betűről (pl: a, i, e) magyar billentyűzeten, annak ékezetes változatához jutsz (pl: á, í, é). Kissé bonyolultabb, de szintén jobb, mint az eddigi megoldás. Az u vagy o esetén 3-3 ékezetes karakter megjelenik a kijelzőn és azokból választhatsz a szokásos módon, vagy pedig felfele húzva az ujjadat az ú-hoz és ó-hoz jutsz. Sokat javít a gépelési sebességen, simán fele annyi idő megírni valamit sok ékezet esetén. Kis megszokást igényel és máris többszörösen olyan produktív az iPad. Adminnal készítettünk videó-illusztrációt:

 1. bocsi az off-ért de használ valaki iphone 4-et ios 4.2.1 el Telenor kártyával?
  mert nekem nem sikerül aktiválnom a facetime-ot vele és kiváncsi lennék, hogy az update ment fel szarul vagy most megint szopo van a Telenor kártyákkal.

 2. bocsi az lenne a kérdésem, hogy használ valaki iphone 4-et ios 4.2.1 el Telenor kártyával?
  mert nekem nem sikerül aktiválnom a facetime-ot vele és kiváncsi lennék, hogy az update ment fel szarul vagy most megint szopo van a Telenor kártyákkal, holott 4.1-en végre ment

 3. @Mkr: és ennek mi köze az iPad ékezetbeviteléhez? ameddig nincs unlock, felesleges a carrier fix, hiszen a gyári független vagy szolgáltatófüggő telefonok esetén nem szükséges fix. gyári független esetén kézzel kell beállítani, és megy, a szolgáltatófüggő (értsd: T-mobile vagy Vodafone függő) telefonok esetén pedig szintén működik alapból.

  @fandw: igen ám, csakhogy ez biza szoftveres cucc, és semmi köze a hardverhez…

 4. @Hibernius: mivel az ezt lehetővé tévő kiegészítő a 4.0 óta nem működik, így ez nem megy úgy, hogy nosza, írjunk egy magyar billentyűzetet. ha lehetne, már rég csináltunk volna. de egyelőre nem lehet. ezért nincs.

 5. Azt eszrevettetek, hogy ha nem felfele huzod el az ujjad, hanem 45 fokban jobbra, vagy balra, akkor egyes betuknek (o,u) ugyanilyen gyorsan kivalaszthato a rovid es hosszu ekezetes verzioja?

 6. @Mordon: mivel eddig az iKeyEx-t használta, és mivel az 4.0 óta nem lett frissítve a hozzászólásomkor (azóta már lehet, hogy igen), így teljesen igaz volt, amit írtam.

  az, hogy azóta van egy winterboardos megoldás, az más tészta, illetve december 28-ig az említett német billentyűzet sem volt, legalábbis annak a posztnak az a dátuma. hogy korábban volt-e ilyen, azt passz.

  de ez alapján akkor talán meg lehet próbálni megcsinálni a teljes magyar billentyűzetet, viszont ameddig nincs minden készülékre untethered 4.2.1, szerintem nem éri meg. plusz a winterboard-függőség… hát nem tudom. az iKeyEx szerintem szebb megoldás volt.

  no de akkor: megcsinálod? ;)

  mellesleg, épp iPad-re nem is jó:
  Requires iOS4 (not for iPad)

 7. Lehet, hogy lehetne ezt még javítani

  Pl. az “a”, “e”, “i” betűk esetében (amelyeknek a magyarban csak egy ékezetes verzióját használjuk). Ha egy kicsit tovább “nyomjuk” az ujjunkkal, automatikusan beveszi az ékezetes verziót.

  Tovább megyek, de ez már lehet baromság, nincs iPadem: A több ékezetes betűk esetében pedig, ugyanígy járna el, megtanulhatná a leggyakrabban használt ékezeteket és sorrendben, a lenyomva tartás/felengedés idejétől függően dobálhatná be őket, külön kiválasztás nélkül.

 8. de az lenne a legtutibb, ha valaki feltöltené az összes ékezetes magyar szót az auto-correct szótárba és csak írnánk angol billentyűzeten, és nem f@szságokat dobna be a szótár (pl. pina helyett póni), hanem javítana mindent ékezetesre, amit kell :)

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!