fbpx Skip to content

Minden új termék esetén előfordulhatnak hibák, amelyek még akkor is hangsúlyosabban szerepelnek a hírekben, ha elszigetelt esetekről van csak szó, és ezeket a Watergate-botrány után szintén valamilyen –gate névvel illetik a médiumok. A teljesség igénye nélkül eszünkbe juthat az AntennaGate, GyroGate, BendGate, CrescentGate, ChipGate, StainGate, DateGate, és a korábbi CrackGate is, csak hogy párat említsünk az elmúlt évekből.

A legújabb ilyen a Vision Pro esetén bukkant fel: egyes vásárlók azt vették észre, hogy a Vision Pro-juk üvegén külső behatás nélkül az orrnál középen egy hajszálrepedés indult el, ami aztán akár az egész üvegen végigfutott függőlegesen. A mögöttes okok egyelőre nem egyértelműek.

A feltételezések szerint ez elsősorban akkor jelentkezhet, ha valaki hosszabb időre (például éjszakára) csatlakoztatva hagyja a Vision Pro-t az akkumulátorához, miközben az akkumulátora be van dugva töltőre is, és egyúttal az eszközre rá van rakva az üveget fedő “sapka”, vagy akár el van rakva egy tartóba vagy a hordtáskájába, és bár a készülék automatikusan kikapcsol 24 óra után, ha nincs használatban, elképzelhető, hogy még előtte túlmelegszik, és emiatt pattan el az üveg.

Ezen a képen még tényleg csak nagyon halványan látszik egy hajszálrepedés, de már ott van – és persze pont van mögötte egy érzékelő is, így ez adott esetben még akár problémát is okozhat a használatban, akkor pedig már nem csak kozmetikai a gond:

Ami miatt kifejezetten bosszantó mindez, hogy még AppleCare+ megléte esetén is nettó 299 dollárba kerül ilyenkor a javítás (ami egyébként teljes egységes cserét takar) – legalábbis több vásárlónak ezt mondták az Apple Store-ban, amikor visszavitték az eszközt, de voltak mások is, akiknek meg szó nélkül, díjmentesen cserélték, illetve legalább egy esetben 100 dollár ráfizetésével 1TB-os modellre válthatott, mert nem volt az ő készülékével azonos tárhely-kapacitású készleten.

AppleCare+ nélkül egyébként ennél sokkal rosszabb a helyzet, úgy ugyanis nettó 799 dollárba fáj a dolog.

Hazánkban ez az eset jelenleg sehogyan sem intézhető, és ameddig csak az Egyesült Államokban forgalmazza az Apple a készüléket, addig más, európai Apple Store-ban sem tudnak tenni vele semmit, vissza kell juttatni a készüléket az Egyesült Államokba.

Érdekes egyébként a helyzet, mert amikor az iFixit darabokra szedte a Vision Pro-t, akkor nyilván rendesen megkínozták ezzel az eszközt, de nem repedt el nekik az üveg.

Ahogyan már a cikk elején is említettük, könnyen elképzelhető, hogy csak pár elszigetelt esetről van szó, aminek az oka lehet például gyártási hiba, vagy pedig okozhatja esetleges túlmelegedés is, és ezek az esetek persze azonnal hangsúlyosabban jelennek meg a médiában, elvégre egy teljesen új termékről van szó – amelyik ráadásul nem is tartozik az olcsó dolgok közé. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy tömegesen jelentkezne a probléma, és így visszahívás sincs rá, de ugye még csak három hete van piacon a Vision Pro.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok