fbpx Skip to content

Mondhatni, nincs új iPhone új botrány nélkül. Az egész sorozat talán az iPhone 4 antenna-gate jelenséggel kezdődött, aztán folytatódott a fekete iPhone 5 kopásával és most pedig itt az iPhone 5s és az iPhone 5c szenzorainak félrekalibráltsága. Igaz, ez nem mai hír, de kicsit részletesebben is szerettük volna megnézni a problémát.

5s_5c_szenzorhiba_01

(Balról az iPhone 5c, középen az iPhone 5 etalonként, jobbról az iPhone 5s)

Ha éppen azon voltál, hogy az új iPhone-od segítségével akasztod fel a frissen vásárolt festményt a lakásban, akkor inkább ne tedd. Friss tesztek szerint ugyanis az eltérés a vízszintmérő esetén 3-5 fok közé esik átlagosan, az iránytű esetében pedig ugyanez az eltérés 8-10 fok.

5s_5c_szenzorhiba_02

Elméletileg a téves mérési eredmények mögött a giroszkóp, az iránytű, a gyorsulásmérő és az új M7-es motion koprocesszor közötti összehangolatlanság áll.

A gizmodo egy képes cikkben szedte össze az új készülékek kapcsán a szenzorokat érintő pontatlanságokat, lássuk ezeket egyenként. Ők csak az iPhone 5s-t nézték, de mi tegnap megpróbáltuk az iPhone 5c-vel is, és amint a fenti képeken látható, ott is jelentkezett ez a hiba.

Vízszint mérő:

ku-bigpic

ku-xlarge

A fenti képeken kitűnően látszik, hogy mekkora az eltérés és a félrekalibráltság az iPhone 5s esetén. A tesztet két iPhone 5s-sel és egy iPhone 5-tel is elvégezték, viszont az utóbbi esetén majdnem tökéletes volt az eredmény. Mindkét típus ugyanazt azt az iOS 7-verziót futtatta, ebből kifolyólag talán a probléma orvoslása egy picit bonyolultabb lesz az Apple számára, mint egy egyszerű OTA frissítés.

Giroszkóp:

ku-xlarge-2

A kép ebben az esetben is magáért beszél. Az asztal, amire a két készüléket helyezték, egy már eredetileg vízszintezett asztal volt és amíg az iPhone 5 ezt helyesen is jelezte, az újdonsült családtag 3 fok eltérést mutatott.

És hogy miért kellemetlen mindez? Nézd csak meg például a Real Racing 3-ban a rajtot, ahol már látszik a kormány állásán, hogy a zöld lámpa felvillanása után a kocsi balra fog menni.

ku-xlarge

Iránytű:

ku-xlarge-3

Az iránytű esetében már nehezebb volt bizonyítani a pontatlanságot, hiszen már az iPhone 5 is tévedt egy kicsit. Ugyanakkor az 5s-en az alkalmazással is problémák adódtak, hiszen a teszt közben többször lefagyott, valamint csak újraindítás után volt hajlandó megfelelően működni.

ku-xlarge-4

Gyorsulásmérő: 

ku-xlarge-5

A két képen a két telefon gyorsulásmérőjének az adatai olvashatóak le (balról az 5s, jobbról az 5), miközben mindkét telefon mozdulatlanul feküdt egy asztalon. Igaz, ebből a tesztből nem lehet nagy konklúziót levonni, hiszen közel azonos eredmények jöttek ki, de azért láthatóak az eltérések.

Mit reagált erre az Apple?

Az Apple a problémára válaszul azt ígérte, hogy szoftveresen orvosolni fogják a hibát az iOS 7.0.3-ban, vagy legkésőbb az iOS 7.1-ben. Bár, ahogyan már említettem, az jelenleg még vita tárgyát képezi, hogy mennyire szoftverfüggő a hiba, hiszen a tesztek során iPhone 5-tel, valamint azonos szoftverrel hasonlították össze, és ott koránt sem volt akkora az eltérés. Ha viszont hardveres a probléma, akkor valószínűleg az Apple módosítani fogja azt az újonnan gyártott telefonok esetén, viszont kétséges, hogy visszahívnának több millió telefont. Esetleg majd azt mondják rá, hogy a gravitáció és a mágneses pólus a hibás, vagy “rosszul fogod”. 😉

Mindenesetre mire október 25-én hazánkban is elérhetővé válnak az új készülékek, addig remélhetőleg sikerül szoftveresen orvosolniuk a problémát, így az itthoni vásárlókat ez remélhetőleg már nem fogja érinteni.

[poll id=”132″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Ha hw-es is a hiba eredete, akkor is ki lehet küszöbölni sw update-el, nem? Azon iPhone 5c és s-ek, melyek eddig kimentek, mesterségesen újra lesznek kalibrálva és kész, már ha egységesen téved mindegyik, ha nem az nagyobb para….

  2. Hogy lenne már az " M7-es motion koprocesszor"-al gond ha az 5c is téved az meg pure iPhone5.
    Sztem csak elkalibrálták a default értékeket, simán OTA frissítéssel kiküszöbölik és kalap kabát.
    BTW mi a hiba a képen?: http://tinypic.com/view.php?pic=110vbsl&s=5#.UlkpTZHl1uY

  3. @fleshman: szerintem sem hw probléma ott a pont.

  4. @fleshman: a cikkben az van, hogy “elvileg” az lehet a hiba, ami ettől nem szükségszerűen hardveres, mert lehet, hogy csak hibásan olvassa ki egyik komponens a másikból az értékeket, vagy amikor azokat átadja a rendszer egymás között, akkor követnek el valami számítási hibát, stb. hogy gyakorlatilag mi van mögötte, az majd kiderül. a gizmodo meg nem próbálta, csak iPhone 5s-sel, így arra meg illik is ez az elmélet. mi viszont kipróbáltuk az 5c-vel is, amiben ugyan nincs M7, viszont a hiba megvan.

  5. Attól tartok, ez már csak így fog menni a jövőben, túl hamar, időre ki kell jönni az új készülékkel, nincs idő tökéletesre megcsinálni. Én eddig két iPhonet vettem, egy 3G-t és egy 4S-t, és mind a kettőnél vártam a kibocsátástól számított kb 1 évet, hogy milyen hibái jönnek ki a telefonnak, mielőtt megveszem. Sajnos nehezíti a dolgot az is, hogy az Appleról van szó, aki inkább azt mondja, hogy a vásárló a hülye, mert ez a hiba valójában feature 😀 Szóval én ajánlom ezt a módszert, sok kellemetlenségtől megkíméli az ember magát vele.

  6. A válaszok közé illene felvenni a következőt : “Nem veszek, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy egy közel 300.000 forintos készüléknél ilyen hibát vétenek”

  7. Pont, mint a Nokia volt – úgy látszik ez valami vezető telefongyártó betegség 🙂
    Régen (még iPhone előtt) azt, aki egyből megvett egy új Nokia modellt egyből, baleknak hívták – kibocsájtás után mindig kellett várni legalább 6 hónapot, mire minden gyerekbetegséget kijavítottak. Minden modellnél. A történelem megismétli önmagát?

  8. Vagy le se szarjak a HW problemat, kiadnak egy SW updatet, amiben szoftveresen a NULLA(omega) mashol van. Es igy eleve normalisan fog merni a telefon:) Am nalam 5S van, es egyaltalan nem zavaro, vagy nem veszem eszre. De most ki is probalom, van egy sima 4S is mellettem.

  9. @pAnk: és ha kijavítják? simán elképzelhető, hogy mire megvennéd, már kész is van rá az új iOS-verzió, amiben már megoldották ezt. mivel emberek készítik őket, így lehetnek hibák. jelenleg nem lehet tudni biztosan, mi a hiba oka, tehát nem jelenthető ki, hogy ez most hardveres vagy szoftveres gond.

  10. OTA update vagy akár egyedi software calibration tool és javították is. Ennyi. Nem kell felfújni. Ha hardware probléma is akkor a software fogja az eltérést kalibrációval korrigálni. Pont.

  11. Hát akkor meg van az ok ami miatt kérek egy újjat.

  12. Na mi van mégis valós a hiba. 😀
    Milyen jó, hogy ti mindent 1 héttel később posztoltok ki.

  13. @pAnk: Miről beszélsz ember? Iphone 5S 16GB 146 ezer Forint, PLZ NE A MAGYAR ÁRAKAT NÉZZÉTEK MÁR IDIÓTÁK!!!

  14. Nekem i5 van és ugyanúgy félre van kalibrálva. Ios 6.1.4. Szerintem minden telefon kicsit mást mutat azonos körülmények között, ezt aligha fogják update-tel megoldani. Más i5 tulaj mit tapasztal? Érdekelne.

  15. @farkas63: bocsáss meg, hogy kipróbáltuk és utána jártunk.

  16. Két hete pont ezzel játszottunk: kipróbáltuk 3db 4S-t és egy 4-es vízszintezőjét.
    Kettő 4s jo volt a harmadik 4s es a 4 nem.
    Nem volt ekkora az eltérés (csak 1 fok).
    Tehát ezeket a telókat se vegye senki…

  17. @farkas63: “Milyen jó, hogy ti mindent 1 héttel később posztoltok ki.”
    mint a cikkben írtuk: ezt mi legalább KIPRÓBÁLTUK, és nem mondjuk csak 5 mondatban írtunk valamiről, amit egy külföldi oldalon olvastunk. te kipróbáltad magad, hogy valóban így van-e?

    de linkeld kérlek a cikkeket bizonyítékként, hogy MINDENT egy héttel később írunk meg. kapható itthon hivatalosan iPhone 5s vagy iPhone 5c? nem. majd csak október 25-től. égető probléma ez addig annyira, hogy bréking jelleggel, bulváros alapossággal, 5 mondatban írjunk róla úgy, hogy ki sem próbáltuk? nem.

    mi furcsa módon nem szeretünk olyasmiről írni, amit nem tudunk magunk is igazolni, és ha már megnézzük, akkor azt részletesebben tesszük meg. ha bulvár-jellegű, két mondatos cikkeket akarsz olvasni, abban nem tudunk segíteni.

    az ár kapcsán azt írod: “PLZ NE A MAGYAR ÁRAKAT NÉZZÉTEK MÁR IDIÓTÁK!!!”
    a magyarok többsége a magyar árakon fogja megvenni a készüléket. az olvasóink többsége magyarországi, a magyar árak számukra a befolyásolók. az amerikai kártyafüggetlen ára itthon nem befolyásoló szempont, legyen az bármennyi, mert az is csak akkor jön ki hozzávetőleg annyira, ha utána azt valaki elhozza neked ingyen, egyéb esetben további költségek vannak, és a legfontosabb, hogy Magyarországon nem tudod érvényesíteni a garanciát, ha bármi gond van vele. a sok “idióta”, aki pedig a magyar árakat nézi, bármikor be tudja vinni a kártyafüggetlen készülékét például az iStyle-ba, és kicserélik neki. a nem-EU-ban értékesített készülékek garanciális ügyintézése itthon Apple Retail Store hiányában nem megoldható.

  18. @Solmenir: “Sajnos nehezíti a dolgot az is, hogy az Appleról van szó, aki inkább azt mondja, hogy a vásárló a hülye, mert ez a hiba valójában feature” Ja, pont az Apple az, aki nem javít semmit, nem ad ki frissítéseket. Nagyon el vagy tévelyedve barátom…

  19. Majd megdöntik a földet 2-3 fokkal és akkor jó értéket fog mutatni az 5S és az 5C. az összes többi mobil pedig tévedni fog 2-3 fokkal 😀
    2őt egy csapásra 😀

  20. Iránytűként nekem a sima 5 is képes baromságokat produkálni. Tuti, hogy szoftveres a probléma.

  21. @krisgo: te pedig veszélyesen humortalan vagy…

  22. Viszont azért ezek a fagyások, újraindulások az 5S-sel elég neccesen hangzanak (volt ahol azt olvastam, hogy az új 64 bites architektúrára vezethető vissza). Úgy néz ki, nem igaz már, hogy azért érdemes az “S” modellt venni, mert az az előző évi iPhone-nak a hibák nélküli, tökéletesre csiszolt változata. 🙂 Ettől függetlenül persze szerintem is javítani fogják szoftveresen, az iOS 7-nek is kell egy kis időt adni, hogy tökéletes legyem. Más telefonoknál sokkal nagyobb szarvashibák is bőven előfordulnak, csak azok nem állnak a sajtóvisszhang kereszttüzében.

  23. Nekem az i5-ön is rossz… ráadásul csomószor kéri az újra kalibrálást ami mondjuk vezetés közben rohadtul idegesítő tud lenni… mennék az apple maps-szel, és egyszer csak kalibráljam.. hát kabbe… remélem javítják, nagyon zavaró! az i4-emet megvettem, egyszer kellett kalibrálnom és kész, mindig pontos volt.

  24. Nekem is I5 on az iranytut akarjanyszor szeretnem hasznalni mindig ujra kell kalibralni. Masnal is igy mukodik vagy ez valami szoftveres hiba…?

  25. @farkas63: Légyszíves linkeld be, hogy hol kapok 146 ezer forintért úgy i5S-t, hogy nem kell még évekig tízezreket fizetni a szolgáltatónak a csomagért.

  26. @pAnk: Amerikában a 16GB-os iPhone 5s 649 dollár, plusz a helyi adó, az árfolyamtól és a helyi adó mértékétől hozzávetőleg 150.000Ft-ra jöhet ki. viszont nem számolta hozzá, hogy ha azt legálisan szeretnéd hazahozni, akkor postázva általában a vám rákerül, plusz egyéb költségek, illetve hogy itthon nem tudod érvényesíteni a garanciát, ahogyan ezt leírtam fentebb is.

  27. Ha az eu ban vettem egy i5s-t akkor hogy tudom itthon garanciáztatni és mi kell hozzá, csak egy appstore blokk? vagy egyéb papír is?

  28. @meszi83 Nálam is így működik sajnos. De eléggé potos. (I5)

  29. I5-ön nálam is állandóan kalibrálni kell tényleg idegesítő!

  30. Ha csak ez lenne a hiba hát üsse kő. De sajnos ezzel az új fossal jött még más hiba is. Kezdve a fos dizájnal…

  31. Mióta frissítettem iOS 7-re (iPhone5), nagyon gyakran előfordul, hogy nem sötétül el a kijelző, amikor a fülemhez emelem, így bontom a vonalat vagy bekapcsolom Face Time-ot a fülemmel. Gondolom ennek is a rosszul működő giroszkóp lehet az oka.

  32. iPhone 5-ön nekem tökéletesen műkődik mindkettő. ( iOS 7.0.2 )

  33. @kisjakab: A dolognak semmi köze a giroszkóphoz, egy közelségérzékelő (foto)szenzor jelzi a telefonnak, hogy valami eltakarja, ergo a füledhez tetted.

  34. Biztosan szoftos hiba…meg fogják oldani. Viszont a maps-es újrakalibrálás érdekes dolog. 6.1.3-ig i4-en elég sűrűn kérte, viszont 7 óta nincs ilyen. Az iránytű app viszont már annál feledékenyebb…szinte minden indításkor kéri az újrakalibrálást, de szerencsére csak egyszer. Egyébként csak az érdekesség kedvéért ki lehetne próbálni olyat is, hogy 2 egyforma iPhone-t egymás mellé kellene tenni, de az egyiken 6.1.x lenne a másikon pedig 7.0.x. Pl. két i4/s és két i5 jelenlétével jó kis teszt lenne. És mivel az 5 az "szinte" maga az 5c, talán így arról is megtudhatnánk, hogy talán tényleg csak az új iOS gyermekbetegségéről van szó vagy a probléma méllyebb szintű. De ez csak egy ötlet 🙂

  35. A páromnak is és nekem is i5 van de csak én voltam balek hogy frissítsem szóval le fogom tesztelni ha végre már találkozom vele. De gyanítom hogy szoftveres probléma van. Mert van baja ennek az új szarnak.

  36. @kisjakab: ez a közelségérzékelő (proximity) hibája lehet.

    @Cooltib: iPhone 5 esetén nincs ilyen hiba, ez csak az iPhone 5s és 5c esetén jelentkezik.

  37. A közelség érzékelő nagy ritkán nekem is bohóckodik, de nálam megoldja a problémát az, ha egy pillanatra elemelem az arcomtól készüléket…feltéve, hogy észreveszem, hogy bekapcsolva maradt a kijelző 🙂

  38. @Jadeye: igazad van. Ki ment a fejemből, hogy ti a 5-öt már nyúztátok ezzel és jól teljesített. Mondjuk ettől csak még misztikusabb az 5c hibája. Vagy mégsem 1:1-ben az 5 hardware-e van benne.

  39. @Before
    @Jadeye
    Köszönöm! Ma is okosodtam valamit. Kipróbáltam, amit mondtatok. Ha letakarom az ujjammal műkődik. Feltehetőleg a fülemmel lehet a baj. 🙂

  40. Lássuk be, az emberek 80%a nem is tudja h van vízszint a szifonba, hanem fészbúkozni veszi, mert neki szifon kell mert az menő. Tény h hiba, de ez nem lehet döntő szempont a vásárlásnál.

  41. Valaki tud erről valamit?

    Megoldódott a gyrogate a későbbi szoftverrel? (IOS8-al jön ki alapból, ha most veszem)
    Most tervezek iphone 5s-t venni és éppen ezek a funkciók nagyon fontosak lennének nekem!

  42. @Cylon:

    Az Apple a problémára válaszul azt ígérte, hogy szoftveresen orvosolni fogják a hibát az iOS 7.0.3-ban, vagy legkésőbb az iOS 7.1-ben.

  43. @Jadeye:
    Köszönöm, igen, ezt olvastam, ezekszerint ez megtörtént, ezért ért véget a kommentáradat róla.
    Csak nem volt pozitív megerősítés, hogy tényleg megtörtént!
    Nagyon köszönöm a válaszod Jadeye! 🙂


Add a Comment