fbpx Skip to content

Az Apple július 16-ára, péntekre sajtótájékoztatót hívott össze az iPhone 4 antennahibájával kapcsolatban. Ennek tartalmát foglalnánk most össze ebben a cikkben.

Az egészet ezzel a videóval kezdték, Steve azt mondta, hogy reggel látták a YouTube-on, és nem hagyhatták ki, hogy meg ne osszák. 😉

Steve azzal folytatta, hogy sem ők nem tökéletesek, sem a telefonok. Ennek ellenére az iPhone 4 talán a legjobb termékük, és a megjelenés óta eltelt három hét alatt 3 millió készüléket adtak el. Még a Consumer Reports is azok között volt, akik a legjobb mobiltelefonnak kiáltották ki.

Az antennaproblémákkal kapcsolatos visszajelzések nem sokkal a piacra dobás után jelentkeztek, ahogyan a vásárlók elkezdték a használni a telefonjukat, a legkülönfélébb hálózati körülmények között. Ez az egyes médiumoknak köszönhetően természetesen nagyon hamar elterjedt világszinten, és kialakult az “AntennaGate-ügy”.

Az elmúlt 22 napban az Apple-nél elég kemény hajtás volt ennek kapcsán, bár Steve ezt kissé nyersebben fejezte ki:

És ez alatt a 22 nap alatt elég sok mindenre fény derült. Természetesen nem egy előnyös dolog, ha megérintve egy telefont egy bizonyos módon, az ezt a vételi minőség romlásával reagálja le. De fontos megemlíteni, hogy az “AntennaGate” nem kizárólag az iPhone 4 sajátja, hanem az egész mobiltelefon-üzletágban megtalálható jelenség.

Az Apple három különböző gyártótól származó, különböző operációs rendszerrel rendelkező telefonnal mutatta ezt be, és egyben létrehozta a http://www.apple.com/antenna oldalt, ahol ezeket a teszteket bárki megtekintheti. A mobiltelefonok sajátosságai közé tartozik, hogy a testünk és a különféle más anyagok is mind-mind árnyékolhatják az antennát. Ez az összes mobiltelefon esetén létező probléma, ami nagy kihívás elé állítja az egész iparágat.

Mivel minden telefonon jelentkezik ez a probléma, egyes gyártók termékein például direkt feltüntetik, hogy a felhasználó hol ne érintse meg használat közben a készüléket, mert az a vételi szint csökkenéséhez vezethet. Némely készülékeken ezt külön matricával is jelölik. Az iPhone 4 esetén pedig az elválasztócsíkok szinte vonzották a kíváncsi tapicskolókat. Tehát a hiba létező, és ha a telefon bal alsó sarkánál megérintjük az említett elválasztócsíkot, akkor gyenge térerő esetén drasztikusan leesik a jelszint, vagy akár el is dobhatja a készülék a hálózatot.

Maga a hiba pedig azért jelentkezett ilyen szembetűnően, mert az aktuális jelszint meghatározásához az Apple a kezdetektől fogva hibás képletet használt. Így tehát a készülék az alacsonyabb térerővel rendelkező helyen az aktuális szinttől eltérően magasabb értéket jelzett ki. Így mikor a “halálfogással” megmarkolták a készüléket, a jelszint hirtelen, és nagy mértékben lezuhant. Persze a fizika törvényei ellen nem találtak megoldást – még.

Steve bemutatta azt is, hogy milyen különleges tesztelésnek vetik alá a készülékeiket. 100 millió dollárt fektettek be már korábban speciális, visszhangmentes “süketszobákba”, ahol teljes külső rádiójel-árnyékolás mellett tudják tesztelni az összes olyan funkcióját az adott készüléknek, ami rádiójelektől függ, legyen az a mobilhálózat, a Wi-Fi, a Bluetooth, sőt még akár a GPS is.

Igen, tudtak róla, hogy bizonyos helyzetben tartva a készüléket, a vételi szint csökkenhet. De megtörténik ez más készülékekkel is.

A hírek alapján az ember azt hinné, hogy legalább a vásárlók fele jelezte a hibát, vagy visszavitte a készüléket. Ezzel szemben azonban az iPhone 4-gyel kapcsolatos AppleCare telefonhívásoknak csak 0.55%-a volt térerővel kapcsolatos problémáról szóló. Másik érdekes adat, hogy a visszavitt készülékek mennyisége is csak 1.7%-a az összes eddig eladott készüléknek (a 3GS megjelenésekor ez az érték 6% körül volt). Tehát korántsem akkora problémáról van szó, mint azt a sajtó sugallja.

Az Apple számára viszont minden ügyfél ugyanannyira fontos. Ezért a következőket fogják tenni:

  • a 4.0.1 javítja a korábbi, hibás térerőkijelzést
  • mivel a tok megoldja a problémát, így a szeptember 30-ig megvásárolt iPhone 4 készülékekhez ingyen tok jár
  • a korábban vásárolt bumper tokok árát visszatérítik
  • aki pedig továbbra sem elégedett a készülékkel, az vigye vissza, és a teljes vételárat megtérítik neki (vásárlástól számított 30 napon belül).

A néhány felhasználó által tapasztalt, közelségérzékelővel kapcsolatos problémákat a következő frissítésben fogják javítani.

Steve beszélt még a fehér iPhone 4-ről is, melynek szállítását július végével ígérte, valamint július 30-át jelölte meg a kibővített terjesztés elindítására, amely 17 újabb országba hozza el az iPhone 4-et. Magyarország nincs köztük, hozzánk valószínűleg majd az ez után következő “turnusban” fog megérkezni, de ennek pontos dátumáról még nincsen információ.

***

Lehetőségek

Jailbreak: a frissített Spirit elboldogul ugyan a 4.0-val, mindezt bármely eszköz esetén, de még nem került kiadásra. És arról sincs információ, hogy a 4.0.1-et mikor fogja támogatni.

A redsn0w ellenben már tudja jailbreak-elni a 4.0.1-et is, egyszerűen a 4.0-s firmware-t kell neki betallózni. A redsn0w viszont jelenleg csak az iPhone 3G-t támogatja a 4.x esetén.

3GS-re jelen állás szerint nincs jailbreak, sem régi, sem új iboot esetén. Aki tehát “véletlenül” frissített volna, annak egyetlen esélye, ha megvan az SHSH fájl, régi iboot esetén elegendő 4.0-hoz (de csak ha az custom 4.0-ról lett frissítve), új iboot esetén viszont egyetlen opció a 3.1.3-ra való downgrade, mert olyan lehetőség, ami 4.x-t támogatna, az nincs erre még.

Függetlenítés: a 4.0.1-ben a baseband nem frissült, így az ultrasn0w a jailbreak-elhető eszközökön működik. Eközben @planetbeing egyre közelebb jutott ahhoz, hogy elkészüljön a kiadható függetlenítéssel az iPhone 4-hez. Így amint lesz jailbreak a 4.0-hoz, vagy a 4.0.1-hez, utána nem sokkal már várható is az iPhone 4 függetlenítése is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Köszi Jadeye, a héten volna kedvetek egy kis iPhone 4 tapogatásra valahol késő délután ? 🙂 Szervezzük?

  2. Esetleg annyi hogy 3g 4.01 multitask stabilabb lett és a safari sem lassul már le 🙂
    Nem hisszem hogy valamit csináltak volna a térerő csikokon kivűl de akkor is jobb lett:)

  3. És persze görbéb lett a a térerőjelző:D

  4. @admin:
    Sokan örülnének! Remélem nem csak privátba 😀

  5. Én ugy tudom hogy aug.5-én lesz jelenik meg a JB minden iphhone 3gs uj és régi boot ra!szoval várni kell de ezen nem kell csodálkozni!

  6. Sziasztok,udv ujra itt!iPad 3.2.1 jailbreak infotok nincs veletlenul?Koszi!

  7. A spirit nem támogatja a 4.0-t. 3GSt akkor lehet jailbreakelni iBootyval, ha van hozzá 3.1.2es shsh blob.
    Javítsatok ki, ha tévedek.

  8. Az én 3G-m eddig szuperül 5 pálcikát mutatott… Most 4.0.1-el már csak max 3-mat, ugyanazon a helyen, ráadásul az alját fogva most már le tudom árnyékolni, eddig ez nem ment… És szerintem frissült a Baseband 🙂 vagy csak elírtátok?

  9. Na most akkor vegyek iphone 4et vagy ne mert mar megrendeltem de vissza is adhatom!

    Szept 30 utan nem kapnak caset az iphone4- hez mert mar kijavitjak a hibat?

    Admin,Jaydene ez a kerdes! Es akkor mi lessz azokkal akik mar megvettek a telot, bevallaljak vagy kivarjak a ciklus veget apple-ek?

  10. Csak az első seriát érinti elvileg igy mire magyar országra ér már nem lesz semmi 🙂
    Am 4.01 3g vel ha felforosldik akkor 3g 2csikot esik eddig full volt 🙂
    Ezek szerint müködött a pontositás:)

  11. Olyat nem csinal apple hogy 6 millio iphone 4 tulajt lexar es gyartast valt ha igen sokan fogjak oket szidni es Seteve azt mondta: We love our customers!

  12. a 4.0 felrakása óta a safari nem jegyzi meg a weboldalak belépő jelszavait
    másnak is van ez a gondja vagy csak nekem?

  13. Bocsi az offért! 🙂

    Tudja valaki, h hova mentödnek a játékol állásai? 3.1.3 még a szoft.. fontos lenne, mert 1 másik Iphonéra is szeretnén átmásolni. Előre is köszi

  14. @Put2: ha jól tudom /var/mobile/Applications ott ugyan sok kriksz-kraksz van de ha megnyitod a mappát ott van a app rendes neve.elvileg ott kell lenni a mentéseknek.

    valakinek nincs olyan jelensége 3gs nél custom 4.0nál hogy sleep-el a teló megnyomom a home-ot és több (akár 3-5) mp-et kell várnom h megjelenjen a lockscreen.vki erre nem tud gyúgyírt ,mert rettentő idegesítő?

  15. Amióta felraktam az iOs4 et csak csalódás ért. Hardreset hardresetet követett(napi csúcs 6db hardreset). Szerencsére az iOs4.0.1-nél már nem kellet hardresetelnem… Kilépett az app magától. Ha” élvezni” akarom az iOs4 újításait váltanom kell.

  16. @Ecci nálam is van néha ilyen, de orvoslást nemtudok 🙁
    Viszont még valami idegesítő
    Meg akarom nézni a fényképeimet, görgetek lefele, és egyszer csak egy nagy összefüggő feketeség a képek helyén, méglejjeb meg a maradék képek folytatódnak, mindez a “javított” ios4.0.1 be (aki nem hiszi az remélem nem tapasztalja).

  17. @krissz54: csak ez nem egy természetes jelenség, főleg, hogy eddig nem volt

  18. comex szerintem elmehet a…-ba ha szeptember előtt nem adja ki új spiritet…

  19. Én azt nem értem, állítólag a ios4.0.0 JB már készvolt, csak azért nem lett kiadva, nehogy 4.0.1 -ben foltozva legyen a talált rés. Most, hogy 4.0.1 kint van, és esetleg a JB -n frissíteni kell hozzá, miért nem adják ki a 4.0.0 -ra jó verziót, 4.0.1 szempontjából már lényegtelen lenne, és sokan örülnének neki, hisz túl sok fontos újjítás úgy sincs a friss verzióban.
    Szerintetek?

  20. Persze spirit new boot -ra gondoltam az előző post -ban.

  21. “3GS-re jelen állás szerint nincs jailbreak, sem régi, sem új iboot esetén.”

    Azért ez nem egészen igaz 😀

    http:// kepkezelo . com/images/tddlpbkgui0ty84lll5.png

  22. @janist: Mert még nincsen készen vagy mert nem akarnak duplán dolgozni és megvárják a 4.1-t.

    Amúgy ha csak ezt a posztot olvastam volna, nem is zavarna annyira ez az antenna probléma…csak sajnos a tények makacs dolgok…xD

  23. Megmondom oszinten hogy ez az egesz antenna dolog,amellett hogy egy nagy mubalhe, kicsit jot is tesz szerintem Jobseknak mert legalabb vissza vesznek (remelem) az arcukbol. Eddig 3G-m volt aztan a 4.0 annyira lelassitotta es instabilla tette hogu nyomban el is adtam. Vettem idwiglenesen egy androidos HTC-t (mig nem lesz penzem iPhone 4-re 🙂 ) es sok eloitelet leomlott bennem. Nagyon jol hasznalhato es szinte semmi nincs ami hianyzik belole. Szoval remelem Jobsek most hogy buktak par milliot remelem szerenyebbek es ovatosabbak lesznek.
    (Egyebkent ha akarom a HTC-n is megcsinalom ezt az antenna lefogos dolgot) 😛

  24. Sziasztok!
    @Admin ha lehetne én kiprobalnam a iPhone 4 et:)

  25. @balxxx: Nállam is ez a probléma! Kérdezi de nem jegyzi meg, és akányszor belépek vhova mindig kérdezi de nem jegyzi!

  26. @kassyf14: nézd meg a baseband verzióját (settings / general / about / modem firmware), és látni fogod, hogy NEM frissült.

    @kaves: milyen ciklus végét? ezt nem értem. szept. 30-ig elvileg ki akarnak rá találni valami olyan megoldást, ami szükségtelenné teszi a bumper használatát.

    @balxxx, @v8mark: restore. és ne állítsd vissza backupból. ha visszaállítod, az hajlamos problémákat okozni néha.

    @Matyyas, @Lui.95: augusztusban, mi? én meg úgy hallottam, hogy augusztus 20-án lesz tüzijáték is… NINCS kiadási dátum, ne kezdjünk már el felkapni mindenféle dátumokat, majd kiadják, ha kiadják. semmi értelme ezen görcsölni… köszi!

    @Mordon: légyszi írd meg, hogy régi vagy új iboot, és hogy mivel csináltad meg, és akkor frissítem a postot. ez a kép amúgy nem jelent semmit, mert a típus nem látszik rajta, így ez akár egy 3G is lehet, amit meg a redsn0w megcsinál. 😉

  27. @v8mark: @Jadeye:
    nyomtam egy restore-t,de 313ra vissza, az való nekem,azon jó volt minden
    csak meghülyültem ettől a ios4 frissítés láztól,de sajnos a megszokott dolgaim nem úgy működtek mint régen és maga a telefon sem volt stabil(snowbreeze)

  28. Jadeye: bár nem nekem szólt, de nálam is meg volt a jb + unlock 3gs-en (old boot) 3.1.3-as rendszeren.

    Rövid leírás itt: http://forum.iphone3gmobil.com/iphone-szoftver-toeres/1699-3gs-ios4-oldboot-jailbreak-3.html

    1) SHSH mentes! Én umbrella-val mentettem le a 3.1.3 és 4.0-ás állományokat mac alatt (van wines verzió is) és áttoltam a cydia szerverre.

    2) http://ih8sn0wforums.com/viewtopic.php?f=8&t=1811&sid=ad8324cb8f41710703a2e26370e3ef8a

    3) A lementett állományokat fel kell másolni a szifonra (pl: SFTP), ott kell futtatni. CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!

    4) Snowbreeze: http://geniusgeeks.com/2010/07/download-snowbreeze-17-jailbreak-iphone-3gs-ipod-3gs-bootrom-ios-4/

    5) iTunes restore

    6) Cydiaban hozzáadtam a ios4.ultrasnow.org repot, ultrasn0w unlock, örül 😀

    Mielőtt megtaláltam a 2-es lépésben szereplő megoldást, addig a restore azonnal leállt 1600-as hibával.

    Röviden ennyi 😀
    Sok sikert 😀

  29. @Jadeye: Szerintem Mordon csak viccelt 🙂 De én már pl tök megszoktam, hogy van élet JB nélkül is… jó persze nem ugyanolyan jó mint vele, de meg lehet szokni 🙂

    láttátok, hogy a GoogleMaps-es alkalmazásban már lehet utvonalat is kérni? 🙂

  30. Eyesis: de nem viccelt 😀

  31. @hzoltan: nem viccelt? akkor engem is érdekelne, hogy s minként 😀 Remélem új iBootos 3GS-ről nem viccelt 😀

  32. “3GS-re jelen állás szerint nincs jailbreak, sem régi, sem új iboot esetén.”

    Én a régire írtam 🙂

    Tehát 3GS 3.1.3 + spirit jb-ről => IOS4.0 + jb + unlock. Újra tudtommal még nincs jb.

  33. @Jadeye:

    A készülék régi ibootos 3GS és PwngeTools-al készült custom firmware került fel rá.

    Bővebb infó:
    http:// www . ispazio.net/112108/guida-ispazio-come-eseguire-il-jailbreak-del-firmware-4-0-1-sulliphone-3gs-con-pwnage-tool

  34. Ilyesmivel nem viccelünk 😀

  35. @Polllen:
    Előbbi. Ugyanis csak azért nem adták még ki, mert stabilizálják az egészet. Nem akarnak egy instabil katymaszt a nyakunkba varrni.

  36. @Mordon: jaaa, hogy régi iboot, custom 4.0.1, ami egy módosított pwnagetool-lal készült? háááát… így már értem, de én nem javasolnám a nem hivatalos pwnagetool használatát. majd a dev-team kiadja a megfelelőt, akkor azzal. ez működik ugyan, de mi nem javasoljuk az ilyet.

  37. @Jadeye:

    Mivel lényegi különbség a baseband-en kívül nem sok van a 4.0 és a 4.0.1 között, így hiba nélkül működik a dolog.

    Az új hivatalos megoldás meg lehet, hogy a 4.1-ig várat magára, mert inkább azon dolgozgatnak, meg az új baseband törésén.

  38. @Jadeye:
    A ciklus vege elvileg az 1 ev bocsi :)) termekfrissitesre gondoltam 🙂

  39. Lehet, hogy nagyon laikus kérdés, de nem lehet ezt az antenna javítást egyszerűen T-pot-on keresztül felülírni? Gondolom nem lehet nagy dolog amit javítottak. Néhány filet lecseréltek de ezért újra restor meg az egész tortúrát végig csinálni? Nem beszélve arról, hogy a fenét érdekel hogy 2 kis pálcikával többet mutat vagy kevesebbet. Szóval a kérdés az, hogy lehet megúszni egyszerűen a dolgot:)

  40. Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy új iBootos 3gs em van jelenleg spirittel törve 3.1.3-on. Pontosan mit kell tegyek, hogy az új spirittel tudjam majd törni 4.0-án vagy 4.0.1-en? Még egy kérdés, hogy ez az új spirit tudja majd törni a 4.0.1-et is (mivel ebben nem tudták foltozni a hibát)?


Add a Comment