fbpx Skip to content

Az iPhone 4 megjelenésekor többen tapasztalták azt a jelenséget, amikor a telefont egy elég kényelmetlen módon a kézben tartva a térerő mértéke leesett, és még akár a hívások vagy az adatkapcsolat is megszakadt. A bulvárhírekre éhes újságírók rögtön körbe is kürtölték a világot, hogy kizárólag konstrukciós hibából adódhat az egész. A probléma ezzel az elmélettel ott volt, amikor például 3G-n vagy 3GS-en is lehetett reprodukálni a jelenséget, és más gyártó készülékeivel is.

Az ok viszonylag egyszerű, hiszen bármi mobileszközt a kézbe fogva óhatatlanul is árnyékoljuk a beépített, belső antennát, így csökken a vételi szint. A furcsa csak az volt, hogy ha ez egy konstrukciós hiba lenne, miért nem érinti az összes iPhone 4 felhasználót? Persze erre a cikkírók nem adtak megfelelő indokokat. Újabb bulvárhírként érkezett a levél, amiben Steve Jobs írta vissza az egyik tulajdonosnak, hogy akkor tartsa másként a készüléket. Persze az Apple nem húzhatta sokáig a hivatalos választ, így ma kiadott egy sajtóközleményt. Ennek fontosabb részeit idéznénk most.

To start with, gripping almost any mobile phone in certain ways will reduce its reception by 1 or more bars. This is true of iPhone 4, iPhone 3GS, as well as many Droid, Nokia and RIM phones. But some users have reported that iPhone 4 can drop 4 or 5 bars when tightly held in a way which covers the black strip in the lower left corner of the metal band. This is a far bigger drop than normal, and as a result some have accused the iPhone 4 of having a faulty antenna design.

At the same time, we continue to read articles and receive hundreds of emails from users saying that iPhone 4 reception is better than the iPhone 3GS.

Tehát ahogyan sokan tapasztalták, a kézbe fogott telefonok esetén, gyártótól függetlenül csökken a vétel minősége, ha azt huzamosabb ideig a markunkban szorongatjuk, mert ezzel árnyékoljuk az antennát. Viszont az iPhone 4 esetén a kijelzésben 4 vagy 5 csík is eltűnhetett hasonló esetben, és emiatt sokan tervezési hibára gyanakodtak az antenna terén. Azonban itt jött a buktató, mégpedig, hogy egyesek éppen, hogy sokkal jobb vételi minőséget tapasztaltak, mint a 3G vagy a 3GS esetén.

A megoldás prózai.

We have discovered the cause of this dramatic drop in bars, and it is both simple and surprising.

Upon investigation, we were stunned to find that the formula we use to calculate how many bars of signal strength to display is totally wrong. Our formula, in many instances, mistakenly displays 2 more bars than it should for a given signal strength. For example, we sometimes display 4 bars when we should be displaying as few as 2 bars. Users observing a drop of several bars when they grip their iPhone in a certain way are most likely in an area with very weak signal strength, but they don’t know it because we are erroneously displaying 4 or 5 bars. Their big drop in bars is because their high bars were never real in the first place.

Tehát az iPhone esetén a kijelzés eddig nem volt pontos, mert az Apple rossz formulát használt az aktuális jelszint megállapítására, és így a kijelzéshez is. Ez azt jelenti, hogy az általuk használt formula általában “jóindulatúan” 2 csíkkal többet mutatott, mint amennyit valójában kellett volna neki (például 4 csíkot jelzett, holott az valójában csak 2 lett volna). Ha tehát valójában gyenge volt a lefedettség az adott területen, és a felhasználó jól megmarkolta a készüléket, az könnyen eldobhatta a hálót, de legalábbis pillanatok alatt leugrott 5 csíkról 1-2-re.

Mi lesz a megoldás? Természetesen szoftverfrissítés, akik tehát a 4.0.1 megjelenését tippelték, azoknak igazuk volt. A megjelenés azonban nem várható azonnal, az Apple ezt laza időzítéssel heteken belül ígéri:

We will issue a free software update within a few weeks that incorporates the corrected formula. Since this mistake has been present since the original iPhone, this software update will also be available for the iPhone 3GS and iPhone 3G.

Ebből az utolsónak idézett bekezdésből az is látható, hogy ez a hiba az iPhone piacrakerülése óta jelen van, tehát a legelső kiadású iPhone esetén is hibás a térerő kijelzése. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy az Apple az iPhone 2G-re nem fog több frissítést kiadni, hiszen a térerő kijelzését javító frissítés is csak a 3G,  vagy az után megjelent készülékekre lesz alkalmazható.

Ez a frissítés biztos, hogy érinteni fogja a baseband-et, így aki függetlenítene, az egyelőre semmiképp se telepítse fel, amint megjelenik, hiszen egyrészt jailbreak sem lesz rá rögtön, másrészt a frissített baseband-ben található esetleges hibákról sincs információ jelenleg, hiszen még senki nem találkozott az új verzióval.

Akit érdekel a sajtóközlemény teljes szövege, az itt olvashatja el, angolul:
Letter from Apple Regarding iPhone 4

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Elegáns válasz 😀 de remélem tényleg csak ez a gond. 🙂 amugy szerintetek invisible shield kb olyan hatást érhet el mint az a tok amit az apple árul mellé ?

  2. Hümm…érdekes…
    Eddig sem a hihetetlen “térerejükről” voltak híresek az iPhone-ok! Sokkal inkább arról, hogy hamarabb szakadozott a vonal vagy dobta el a hálózatot, mint más készülékekenél. Akkor most mi lesz? Még rosszabb lesz? Vagy netán minden marad a régiben, csak a vizuális meglejenítés lesz rosszabb?
    Egy dolog viszont biztosan borítékolható: “nem adjuk ki az állítólagos töréseket az iPhone-ra és 4.0-ra sem, mert mindjárt jön a frissítéshozzá, és mjad után!”
    És így szép lassan eljutunk 2052-ig, amikor még mindig csak várakozunk,szépen megőszülve! 🙂
    Mondom ezt én, akit igazán nem izgat a téma, csak sajnálom a többieket, hisz nekem még mindig 2G-m van…

  3. Nekem még soha nem tudta el a jelet se a 3G-m anno, se a 3GS…

  4. @Tes: Az invisible shield a képernyőt és a hátlapot védi, úgy tom az oldalát nem, a tok meg pont az oldalát…

  5. Vicces, mert próbáltam vidéken a nokiámmal, két markom közé szorítottam és két csíkról 5re nőtt a térerő 😀 én is csak néztem…

  6. Ott használd a mobilod ahol van térerő. Rühellem már ezt a sok rosszindulatú skizofrén marhát. Fikagyáros balfaszok. Vajon az értékteremtés is ilyen jól megy nekik, vagy egy 14 es monitor előtt izzadnak szaros alsógatyában.

  7. @Mateo87: akkor én a helyedben NEM ismétlem NEM sétálnék esőben!!! te hatalmas supraVezető!:D::D:D:D:D:D:D

  8. Félelmetes ez a parasztvakítás 🙂 Software updattel megoldanak egy hardveres hibát :)))

  9. Igazabol nem arnyekolas miatt veszit a telo a tererobol, hanem azert mert az antenna ket resze osszekotodik egymassal az emberi kez altal, ezert interferencia alakul ki, megno a csillapitas…ha valami keretben van a telo pl tokban, akkor markolaszhatod akarhogy nem veszit tererot…

    Eleg ha ket ujjad oda teszed arra a pontra ahol az elkulonites van es mar lathato is a hiba.

    nem ertem ezt a hivatalos allaspontot….

  10. omg

  11. @MacMester: csakhogy ez nem hardveres hiba. egyrészt igaz az, amit az apple írt. másrészt az van, hogy a baseband is “lustára” van belőve, tehát később vált sávot vagy cellát, minthogy a térerő leesik, így hamar lezuhan. de nagyon furcsa az olyan hardveres hiba, ami nem jelentkezik egy az egyben az összes létező készüléken. mert nem jelentkezik mindegyiken.

    @pocox: hát mi többször próbáltuk minden létező pozícióban. és csak akkor jelentkezett a hiba, ha hosszan tartottuk kézben, beltérben, 3G hálózaton. beltérben meg a 3G térerő hajlamos akadozni, minden létező készülék esetén. de attól, hogy ott összefogtuk, ahol elvileg nem kellene, bizony nem ment le a térerő szignifikánsan.

  12. Hat egy nagyon laza es pocsek szoveget dobott ki az Apple! Ott bizony a tervezok csesztek el a telefont! Nem veletlen van a beepitett antenna a tobbi telefon eseteben a telefon tetejen! ( ott nem markolaszod) En a 3gs em akarhogy szorongatom nem megy lejebb a terero! Iphone 4 et software esen nem lehet javitani! Ha meg a 4.0.1 utan tobb jelet mutat akkor az azert lesz mert megbuheraltak a software-t! Ennyi!

  13. Szerintem ezt a térerő problémát lezárhatjuk annyival, hogy nincs probléma! Akár lesz patch, akár nem. Majd ha kapható lesz nálunk mindenki le tudja tesztelni, aki akarja. De még nem kapható. Szerintem semmi értelme ezeknek a külföldi pletykáknak a szétlovagolására. Köztudott, hogy nálunk és egyéb európai országban jobban ki van építve a 3G-s hálózat mint az USA-ban. Ekkora konstrukciós hibát nem hiszem, hogy meg tud engedni magának az Apple, ha meg tényleg ekkora nagy hiba lenne, akkor nem patch-et adnának ki hanem visszahívnák az összes készüléket. (Bár félő, hogyha tényleg nagy hibáról lenne szó, akkor visszahívná-e vagy sem, mert azzal rengeteg embert bukna el… lehet, hogy inkább becsukják a szemüket és a fülüket?) Egy biztos, én meg fogom venni és még jó páran így fognak tenni. (3 nap=1,7 millió) Másrészről ez a hype is nemsokára elvész a süllyesztőben. 🙂

  14. @Tes:

    Szerintem Shield helyett inkább BodyGuardz-ot vegyél. Olcsóbb és jobb. Én használtam már mindkettőt. A BodyGuardz védi a széleket is, hogy mennyire izolál, azt nem tudom. Annyira azért biztosan nem, mint a Bumper.

  15. OFF
    Svájci Orange és Swisscom sim kártyát keresek!
    Köszi a segítségeteket!

  16. FCK !!!!!

  17. @draft: 😀

  18. @pocox: mi interferál mivel? melyik két elektromágneses hullám? vagy ha így jobb: melyik két E-H-tér…?

  19. Az új iBoot-os 3GS is megtöretett 4.0-hoz:

    http : //www . youtube.com/watch?v=NWc_d2C5TME&feature=player_embedded

  20. Bullshit a köbön. Több, mint szánalmas.
    Az az ironikus, hogy amikor kiszivárgott a telefon, nagyon örültem a(z antennának használt) fémkeretnek, mert úgy véltem, jó stabil vételt fog biztosítani. Erre épp ez a rákfenéje az egésznek…

  21. @Before: nyugodj meg nicns semmi baj csak par agyament felfujta a dolgot.

  22. Pocox gondolom tapasztalatból beszélsz ugye?Persze olvastál vmi baromságot vhol és ide meg beköhögöd.Sehogy sem tudom reprodukálni az általad leírtakat.Csak úgy tudtam gyengíteni a jelen hogy két kezemmel marokra fogtam és szórítottam.Na de ki az a hülye aki így telefonál?Kettőnk hozzászólása közt pedig csak annyi a különbség h nekem fizikailag is létezik a telcsi nem csak a fejemben mint neked.
    Before megnyugodhatsz,megnyugodhat mindenki nincs itt semmien hardver elqrás.Nálam és még jó párunknál tökéletes a telcsi.

  23. @Mordon: Nézem a honlapjukat ott viszont nem találok erről semmit:-(

  24. @athis: Csak 3.1.2 re működik:-(

  25. Jailbreaket a népnek.. Jöhetne mar ujibootosra :/

  26. Az egész onnan indult ki hogy az USA-ban évekkel ezelött nagy verseny volt a lefedetségért.
    És fontos volt hogy egy egy nagyobb körzetben minnél nagyobb legyen a lefedetség.

    Ezért is csalhattak egy kicsitt a kijelzö csikokon. Ami sokáig ki sem derült igy nem is foglalkoztak vele.

    Egy szoftveres frisités még mindig jobb mint egy hardver hiba.
    Persze a sok idióta egyböl elkezdte fikázni az Apple-t.
    Az egyetlen cég aki foglalkozik a vevövel is.

  27. Jelentem én is össze vissza szorongáltam a 3GS-em és nem történt semmilyen interferenciás izébizé 😛 😀 persze, hogy minden baromságot felfújnak külföldről, mert majmolni a mások hülyeségét az trendi ;D

    u.i: Tényleg jöhetne már új boot-os jailbreak 4.0hoz

  28. Helló, a kérdésem nem témába vág bocs, de látom itt van élet és hátha segít valaki….
    3G van, t-mobilos gyári, nagyon kezdő vagyok és szőke a szifon témában(még) Feltettem rá az OS4-et a hivatalos megjelenéskor. Természetesen jól belassult, kilép időnként 1-1 alkalmazásból és az aksi se bírja 24 órát. Gondoltam visszatenném a régit, de mivel ezt nem sikerült pár órás blog olvasást, szótárazást követően sem az első lépést sem megtenni, így restore-oltam, és most nincsenek meg a contact-jaim, meg a képeim. ( mondjuk honnan lenne ha nem mentettem sehova?!) Illetve “csak” a t-onlines mailfiókomból szinkronizálja az összeset, de az nem akarom. Hogyan szerezzem vissza amit anno(2 hónapja) napokig irkáltam? Még 1X sorry, segítsetek pls….

  29. UPDATE 2: It now appears that the problem occurs only when touching both the left side antenna and the bottom antenna at the same time (as the video below shows). One antenna handles the WiFi, GPS and Bluetooth (the left) and the other handles GSM and UMTS (the right and bottom).

    As such, holding the phone like this probably induces interference because of the electro-conducive nature of skin. What this means, in short, is that since skin can conduct electricity, the two antennae have their signals scrambled a little because they’re physically bridged by the skin.

    Egyebkent en nem vitatkozni akarok, csupan kozlom a tenyeket.
    Valaki tapasztalja valaki nem, de egyszer csak mindenki tapasztalni fogja. Valoszinuleg lehet sw-esen javitani a jelfeldolgozas tekinteteben, ugyanis az antenna jelet is sw elemzi ki. DE en nem mondom, hogy szar az uj telo, csupan tenyeket kozlok.

    Aki nem erti bocsesz, be tudja tenni a google translate-be kozelito forditast kap rola.

    sziasztok

  30. @Hajnika: valami korábbi, a 4.0-ra való frissítés előtti mentés nincs róla az iTunes-ban? ha nincs, akkor nem fog menni valószínűleg.

  31. Szerintem a 3nap alatti 1,7millió felhasználó csak azt jelzi, hogy bármilyen baja is legyen a telefonnak, szeretjük a szifont, szeretjük amilyen… És ha hazánkba is jön az új, megvesszük azt is 😀

  32. off
    Valaki segítsen pls! 3.1.3-ról updateltem 4.0-ra utána restoroltam gyorsan 4.0-ra, de nem működik a 3G , Edge, semmilyen intenret kijelzi, a érerő mellet, de semmi nem jön be, nem kapcsolódik valki tud segíteni? iphone 3GS nem új ibootos

  33. @Jadeye: Szia, kösz a választ 🙂 Sajna nincs, legalábbis én nem találtam. …hát akkor így jártam, amilyen balek vagyok a szifon vásárlással egy időben a noteszom is kukába dobtam 🙂
    Még egy tanácsot kérnék: érdemes maradnom a 4-es verziónál , megoldódnak a gondok maguktól, vagy tetessem vissza a 3ast( pl veletek, ha vállaltok ilyet). JB nélkül is lehet?

  34. @Hajnika: ha a lassúság a restore-ral nem oldódott meg, akkor az nem nagyon fog magától “elmúlni”.

    ha nem vagy megelégedve a 4.0-val, természetesen vissza tudjuk tenni rá a 3.1.3-at, nem kell hozzá jailbreak sem, de a 4.0-ról készült esetleges mentést nem tudod majd visszaállítani rá, tehát pl SMS-ek elvesznek, stb. a kommentednél megadott emailcímen el lehet érni téged? mert akkor írunk neked egy mailt a részletekkel.

  35. @Hajnika: szia! szerintem akkor érdemes visszarakni a 3.1-et (2/3), ha teljes mértékben használod a telefont. gondolok én itt a munkától a játékokig. én kb. egy hete raktam fel a 4.0-t, és akkor jött a 4-em is, szóval én nem igazán használtam, de néha telefonálgattam, neteztem néhány percet, és nekem szinte használhatatlan, úgy, hogy csak a fotókat, és a neveket raktam vissza. én erősen gondolkodom rajta, hogy visszarakom a 3.1.3-at. ez egy egyéni vélemény, és nem kell komolyan venni. örülök ha segítettem. hello

  36. @Jadeye: ááá az a legkisebb bajom, hogy az sms-eim elvesznek,túl sok app sincs még rajta így nem bánom a további adatvesztést, csak legyen a régi a kicsikém, én pedig elégedett kezdő júzer:) Köszi a a megadott címen elértek, Jó éjt.

  37. hello mindenkinek
    ha elmentettem a shsh-t 4.0-án,akkor az a gépen kívül hová került,mett ha belépek a cydiába,akkor ott továbbra is csak a 312 és 313 mentés látom
    elvileg ott kéne lenni hogy ha később vissza akarok menni 4.0ra,akko tudjak,nem?
    vagy rosszul tudm?
    segítsetek…

  38. “Tehát az iPhone esetén a kijelzés eddig nem volt pontos, mert az Apple rossz formulát használt az aktuális jelszint megállapítására, és így a kijelzéshez is. Ez azt jelenti, hogy az általuk használt formula általában “jóindulatúan” 2 csíkkal többet mutatott, mint amennyit valójában kellett volna neki (például 4 csíkot jelzett, holott az valójában csak 2 lett volna). ” Ezen mit nem lehet megérteni?
    Nem pontos a térerő ,kijelzése ennyi a probléma.

  39. OFF:
    Csak nekem nem megy mobilnézetben a szifon.com az iOS 4 feltétele óta?

  40. @Hajnika:
    szeva gondom van a telommal nem tudzs segíteni
    nem vagy fen msn-en ha fen vagy és ráérsz akkor segíthetnél.

    SEGÍTSÉG
    Ha valaki más is olvassa nem bánnám ha valami iphone guru segítene!!!

  41. @Jadeye: szeva gondom van a telommal nem tudzs segíteni
    nem vagy fen msn-en ha fen vagy és ráérsz akkor segíthetnél.

    SEGÍTSÉG
    Ha valaki más is olvassa nem bánnám ha valami iphone guru segítene!!!

    Válasz

  42. Sziasztok!

    Lenne egy oftopic kérdésem.
    Felraktam a 4.0át a 3GS-emre (új iboot),
    gyári T-mobil tehát nem piszkáltam semmit.
    Nincs 3g-m egyáltalán. Kipróbáltam a network
    resetet de semmi. Van valami ötletetek?

  43. “We will issue a free software update within a few weeks that incorporates the corrected formula. Since this mistake has been present since the original iPhone, this software update will also be available for the iPhone 3GS and iPhone 3G.”

    Egy szót sem írnak arról, ha javítanák a helyzetet. Csak a kijelzést. Reméljük mégis lesz megoldás.


Add a Comment