fbpx Skip to content

A MacRumors fórumán illetve Redditen a hírek szerint már több száz felhasználó jelezte az iPhone 6 készülékek esetén felbukkant legújabb hibát: az oldalra kissé elmozduló előlapi kamerát, aminek eredményeként egy szürke színű, holdsarlóra (crescent) emlékeztető elmozdulás látszik általában a kamera jobb oldalán. Mivel ez így annyira nem érthető, lássunk egy példát.

iphone-6-camera-misaligned

A nyíllal jelölt részen, a kamera nyílásának jobb oldalán látható a szürke rész, amit megvizsgálva kiderült, hogy a kamera balra való elcsúszásának eredményeként kilátszik a lencséket tartó műanyag nem fekete része. Mi még nem találkoztunk ezzel a hibával, de Redditen már 150 feletti a hozzászólások száma. Szerencsére a jelek szerint a képek minőségét mindez nem befolyásolja, “csak kozmetikai hiba”.

Pár további példa erről a hibáról:

iphone-6-camera-misaligned

iphone-6-camera-misaligned-2

Az iFixit oldalán is megjelent egy erről szóló kérdés, ahol szintén találhatunk a jelenségről szóló képeket:

iphone-6-camera-misaligned-3

A jelek szerint az Apple tud ezekről az esetekről, és több készüléktulajdonos is jelezte, hogy az Apple Store-ban kicserélték nekik az érintett készülékeket. Eközben egy Reddit-felhasználó, spykeman1528, aki állítása szerint egy Apple Store-ban dolgozik, azt írja, hogy a cég egyelőre nem talált magyarázatot arra, hogy miért jelentkezik ez a probléma:

Nem tudjuk, mi okozza azt, hogy a kamera elcsúszik oldalra, akkor kicseréljük a kijelzővel együtt az előlapi kamerát, vagy ha a vásárló azt választja, akkor akár egyben az egész készüléket is. Én általában a készülékcserét szoktam javasolni, mert egy ilyen esetben a vásárló már úgy érzi, hogy az egész készülék hibás. A kijelző cseréjét csak akkor szoktam ajánlani, ha a vásárló nem készített mentést az adatairól, mivel ilyenkor a kijelző cseréje esetén az adatai nyilván megmaradnak, míg ha egy teljesen új készüléket kap, úgy az adatainak búcsút is inthet mentés hiányában.

Mi még nem találkoztunk ezzel a hibával, sem most, de egyébként korábbi készülékeken sem, pedig előlapi kamera már ugye az iPhone 4 óta van. Esetleg azt tartjuk elképzelhetőnek, hogy az érintettek készülékein valami nyomás érte a készüléket az előlap felől, ami így adott esetben elmozdíthatta a kamerát az eredeti helyéről.

Ti tapasztaltok ilyesmit?

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. Lehetne azt mondani, hogy ez szőrszálhasogatás, de az az igazság, hogy aki régen apple telefont vett az a minőség és megbízhatóság reményében vette(mindig voltak hibák). Mára az apple befutott így már ő is ipari hulladékot gyárt, ráadásul túlárazottan árulja, míg az ár felfele megy a minőség pedig csökken. Jól mutatja ezt az igénytelen software megjelenése és a hulladékok gyártása(Iphone 5C/Iphone 6/Iphone 6 plus). Lehet azt mondani, hogy más telefon is meghajlik, de a műanyag rugalmas míg az alumínium nem. Akkor legalább valami komoly acél vázra építették volna. A jelenlegi fejlesztő csoport kreativitása 0. Semmit nem fejlődtek a telefonjai az elmúlt években, ami persze nem is lenne baj ha az ára nem menne felfelé és a hardwear minősége pedig lefelé. Most jött a nagy hú meg ha… kiadták nagyobb méretben az iphonet. Bár a Samsung már X éve sok különböző méretben adja ki a telefonjait…. Mi lesz a következő lépés??? Még vékonyabb lesz még nagyobb kijelzővel??? Megjelenik az ipadphone?

  2. @brudav85: Melyik minőségre és megbízhatóságra gondolsz? A 3GS repedező hátlapjára? Esetleg a 4 “rosszul tartod” antenna problémáira? Hagyjuk már ezeket a “régen minden jobb volt” hülyeségeket. Semmi nem volt jobb, ugyanígy kijöttek konstrukciós hibák, ugyanígy hibásak voltak a szoftverek. Ezekkel együtt is magasan verik minőségben, együttműködésben a többit.

  3. Eddig nekem nem tűnt fel, de ahogy elolvastam a cikket és megnéztem a képet észrevettem hogy nekem is el van csúszva..

  4. Az enyémen (iPhone 6 Plus) nincs elcsúszva, bi-bi-bíííí!

  5. @brudav85: amit te csinalsz, az nem szorszalhasogatas, hanem demagogia.
    Ipari hulladeknak nevezni a 6C-t (ami bar teny, hogy muanyag, de messze minosegibb barmelyik masik froccsontott telonal) es az i6-ot…hat leulhetsz fiam.
    “Nem fejlodtek semmit a telefonjaik az elmult evekben” —> ez igy, ebben a formaban bullshit.

    Egyebkent nyilvan teljesen folosleges adni valakinek a velemenyere, aki annyira benyalta ezt a “meghajlikazujajfon” temat, hogy azota is azt bofogi vissza, raadasul erre tamaszkodik az ervelese.

  6. @lencsi01: 6C = 5c nyilvan.

  7. Pontosan! A túlárazásnál meg nem tudom mit is értenek sokan? A droidok is ezen az árkategórián mozognak a felső csúcs szegmensben (lsd: Note4 230e ) Azért egy iphone 6 a kézben más mint egy samu vagy a droidosok zöme 150e-től felfelé is, bár nekem a mérete miatt marad az 5S ameddig lehet és azután majd választok vmit az addig kijövő 3 v talán több típusból. Bízom benne hogy visszatérnek a jövőben egy 5-ös méretű telőhoz, de jobb előlapkihasználású kijelzőhöz, mert lehet arra nagyobbat is tenni mint az a 4″ .(fél collal biztosan, széltében kb 3-4mm az aluházban védené a széléig érő kijelzőt a fém, hosszában kb 10mm, vagy több, mert fent elég a cuccoknak 5mm)

  8. @giannni: mivel itthon nincs Apple Store, és a szervizelést így csak a hivatalos szervizpartnereknél (vagy szolgáltatófüggő készüléknél a szolgáltatónál) lehet intézni, így itthon sajnos nem lehetnek annyira rugalmasak, mint egy Apple Store-ban.

  9. @gunar:
    Végeztem kis számolást-mérést és nekem az jött ki hogy: 123.8mm x 56.8mm az Apple szerint a mérete ebból a touch id-re és a hangszóróra meg az érzékelőkre, kamerára elég kb 19.8mm (csak hogy könnyű legyen számolni tovább) a szélességére adtam -2.8mm (ami sok is) ergo a kijelzőnek a mérete lehetne 120×54 az kb 4.65″-t jelent, ez sztem sokaknak akik nem kultiválják az ujabb telóik méretét )

  10. Nekem is ott a holdacska!

  11. Lehet, hogy csak ne zavarjanak módban van a telefon, csak az új már hardveres szinten is tudja jelezni 😀

  12. @ef-dani: Nekem volt fehér 3GS-em, nem repedt meg a hátlapja, i4-em is volt, amin nem volt olyan eset hogy ne lett volna térerőm. Baromság. Egyedül az i5-nél találkoztam, a “lepattog a festék” jelenséggel, azt is a feketénél. Az arany 5Snél már nem volt gond.

  13. @Jadeye: Már nincs szerviz a szolgáltatóknál, nyugodtan beviheted a T-s iphonod APR-be. Ők is elvégzik a garanciális “szervizt”.

  14. Az 5S-nél már nem is volt gond a festéssel, ha jól tudom az i5 esetében is csak az elején volt, majd változtatott az Apple és utána jó lett.

  15. Nekem nincs semmi baja iphon 6

  16. @atti222: Ez mióta van így? Korábban sem nagyon volt szervíz T-nél, nekem i4-et kétszer is cseréltek kézből-kézbe, de APR elhajtott T-hez. Most már mehetnék APR-be is, ez tuti?

  17. Mondjuk a minoseg maradt.az 5 s emen mozgott a kijelzo.most a 6 on is.ha majd zavar irany a szerviz.amugy meg az a baj, hogy mindig valami nagyobbat varnak az apple tol az emberek azt nehez tulszarnyalni.a tobbitol nincs elvaras.konnyu megugrani.

  18. Nekem is van szürke “holdacska”.
    Kiváncsi vagyok mit reagálnának nálunk az APR-ek erre a jelenségre.

  19. Nekem a 3GS produkál esztétikai hibákat. Hátlap elrepedve, hátlap elválva a króm kerettől. Mondjuk ez orvosolható némi pillanat ragasztóval (ideg-óráig). De ettől függetlenül nem cserélném le még i4-re sem, jelenleg.

  20. Az nem hold, az egy urallomas

  21. @Jadeye:
    Viszont van online Apple Store, akik például pixelhiba miatt már 2x cserélték az iPhone 6-omat. Elég felhívni őket, elmondani, hogy mi a probléma, és máris küldenek egy újat (komplett doboz), valamint egy másik futárt, aki elviszi a hibásat. Mindkét alkalommal elnézést kértek (másodjára alig tudták abbahagyni az elnézés kérést), és természetesen felajánlották, hogy akár a vételárat is visszafizetik. Magyar APR-be soha többet…

  22. @Frank:
    Online apple storeban is vetted? Tehát ha en aprbe vettem de felhívnám az online apple storet hogy ez es ez a baja akkor visszakuldenek az aprhez vagy intezkednek?
    Gondolom inkább az első variacio

  23. @atti222: És ez mit igazol? Nekem meg az 5-nél nem jött ki pattogás. A net tele van olyan 3GS-ekkel aminek elrepedt a hátlapja, ugyanott. A 4-nél nem véletlenül tartottak sajtótájékoztatót… Ez a probléma, ami a cikkben van ugyanolyan, mint ezek. Valakinél (szarabb szériában) kijön, valakinél nem. Nem az a baromság, hogy én ezt felemlegetem, hanem az, ha valaki azt mondja, hogy régen nem voltak ilyen hibák. De ha kell említhetem a G4 Cube-ot, az mindenkinél túlmelegedett, környezetemben csak 3 füstölt el a 3-ból…

  24. Nekem is van holdacska (i6 64GB sg)

  25. Hát szóval 4. telóm ez az 5S. 3G repedt, 3GS repedt, gps antenna, 4s hibátlan, csak az átköltözés miatt merült 3 óra alatt, restore megoldotta kis adatvesztéssel, 5s eddig hibátlan. Szerintem igenis van fejlődés, csak ésszel kell használni meg venni. Új op rendszert elsőre soha, készűléket elsőre soha. Kiforrja magát, aztán megvan a feeling.

  26. Abacsx: az 5S en most melyik iOS fut?

  27. @lasza:
    Igen, én az online Apple Store-ban vettem a telefont.
    Próbálkozz meg nyugodtan velük, itt a telefonszámuk: 06 80 983 824. Klasszisokkal normálisabbak az APR-eknél, mintha külföldön érezné magát az ember ilyen tekintetben. 🙂

  28. Nekem is I6-osom van nincsen semilyen hold…

  29. Burgesz, természetesen 7.1.2

  30. Nekem ez a 2. iPhone-om, első generáció(:D), és a sima 5ös, festék pattogott, ugyhogy megcsináltam chrome-ra az oldalait, kreativitás, 😀 amugy bele ne halljatok hogy kilatszik fél miliméter a kameránál.

  31. engem jobban idegesít (i6), h a jobb alsó sarkot ha megnyomom kicsit kattog/mozog…. (mások?) 😀

  32. i5s ezerszer jobb Telefon mint ez, bánom hogy lecseréltem.

  33. Nos, én Németorszàgban élek. Sajnos az én i6-om is el van csúszva a kamera! Media markt-ban vàsàroltam, gondoltam visszasétàlok és megkérdezem mi a helyzet! A dràga szervizes kollega csak azt hajtogatta a hiba felvetése utàn, hogy működő képes a kamera ezért nincs semmi tennivaló! Erre nekiálltam vitatkozni vele, hogy egy több mint 700€-os telefonról diskurálunk és ennek nem így kéne kinézni! Erre ő erősködött, hogy működik úgyhogy jó! Ekkor jött az ötlet mondom hozzon már pár minta készüléket lássuk milyennek kell lennie! És ekkor jött az összeomlás! Az összes telefon ami náluk volt ami tizen pár telefon volt, mind ilyen volt! És a vicc, hogy egy srác akkor vett egyet és a frissen a dobozból kivett teló is olyan volt! Ekkor még párszor elmondtam hogy egy csúcskategóriás telefon és ennek nem így kéne lenni! Sajnos elzavartak, hogy mivel mind ilyen ezért ne mondjam, hogy ennek másnak kell lenni! Szóval érdekes ez az egész!

  34. Lol

  35. Ma voltam az Apple store-ban (UK) es azt mondtak meg nem kaptak semmi jelzest ezutan a hiba utan es a kamera mukodik tehat "hasznald"…
    Ennyiiii 🙁

  36. Eltelt már 2 hét. Van valakinek tapasztalata az itthoni APR-ek hozzáállásáról?

  37. @Gabor Szidonya:

    Bevittem iStyle szervizbe. Két nap múlva mehettem is a telefonért. Megigazították a kamerát, legalábbis ezt a választ kaptam arra, hogy mit csináltak vele. Sem a kijelzőt, sem pedig a telefont nem cserélték, nekem ez nem gond… Viszont most szépen áll, nincs elcsúszva, remélem így is marad.

  38. Nekem is el volt csúszva sajnos..T mobilba vettem tehát oda vittem vissza..Azt mondták ennek semmi baja .Én mondtam hogy 200ezres telónak nem így kell ki nézni így szervízbe leadták.Ki cserélték természetesen de 3 hetembe telt mire megkaptam az újat és hosszas telefonálgatásokba.Az igaz hogy az ünnepek miatt is el húzódott de akkor is sokat vártam rá..12.18án adtam le és pont 3 hétbe telt de ha nem telefonálgatok utána akkor több idő lett volna sajnos..

  39. iCentre szerviz: “Amennyiben nem befolyásloja a kép minőségét nem tudunk készüléket cserélni .”

    Mindezt 220 ezerért. Nézegessem a félholdat. Hát köszi.

  40. Sajnos az én i6 128GB-om is ilyen 🙁

  41. Ma vettem észre hogy nekem is el van csúszva az előlapi kamera iPhone 6 Pluson. Valami megoldás. Elég idegesítő egy ilyen hiba ennyi pénzért.

  42. Már a cikk megjelenése óta észrevettem, hogy el van csúszva, elég combosan.. Ezen kívül gyalázatosan gyorsan merül, napi 3-4-szer kell töltőre dugnom és egy kicsit erősebb nyomásra a kijelző bal oldalon kattog, így hát megkérdeztem az egyik iStyle-ban egy eladót.. Azt mondta, hogy persze, kicserélik az Andrássyn. Rá egy-két héttel később ugyanezt megkérdeztem egy iCentre-ben is, ott pedig azt felelték, hogy csak megigazítják, nincsen ennek semmi baja. Má neharagudjanakmeg de negyedmillió forintért elég gyatra problémák vannak vele..

  43. Nekem is el volt csúszva a kamera, de nekem szó nélkül kicserélték az I Centre-be!

  44. @benoboy szolgáltatónál vagy náluk vetted?


Add a Comment