fbpx Skip to content

Az Apple egy, jelenleg még csak belsős utasítása szerint kijelzőcserére lehet jogosult az a MacBook, amelynek megsérült a tükröződésmentesítő réteg a kijelzőjén. Ez elsősorban a Retina kijelzős MacBookok esetén igazán szembetűnő hiba:

staingate-hero

A csereprogramot az Apple még nem erősítette meg hivatalosan, de a MacRumors cikke szerint ez már október 16-ától életbe lépett, és egészen 2016. október 16-ig vehető majd igénybe, illetve 3 éven belül a vásárlás eredeti dátumától számítva – amelyik a hosszabb idő. Azok pedig, akik időközben már kicseréltették a kijelzőt az Apple-lel vagy annak egy hivatalos szervizpartnerével, ebben az esetben is visszatérítésre lehetnek jogosultak.

Az érintett számítógépek tulajdonosai bevihetik a készüléket egy Apple Store-ba, vagy az Apple egy hivatalos szervizpartneréhez, akik megállapítják majd, hogy az adott kijelző jogosult-e a díjmentes cserére. A hírek szerint ezt a csereprogramot az Apple nem teszi majd ki a weboldalára, de várhatóan közvetlenül értesíti majd a lehetséges érintetteket.

staingate-01

A hiba által érintett vásárlók már több hónapja próbálták jobb belátásra bírni az Apple-t a “megkopó” kijelzők kapcsán, de ezeket a megkereséseket a cég legtöbbször elutasította arra hivatkozva, hogy mindez csak “kozmetikai hiba”, és nem jogosít garanciális javításra. Maga a hiba egyébként nem új keletű, mert akár 2013-ra visszatekintve is találhatunk már erről szóló híreket. 2015 márciusa óta viszont már közel 6000 fő regisztrálta magát az érintett közösség által létrehozott Staingate oldalon, többen megosztva a saját gépükről készült fotót, és több ezren aláírták a témában létrehozott Change.org petíciót is.

A tükröződésmentesítő réteg megsérülésének oka nem igazán egyértelmű, de a leggyakrabban előforduló sérülés a billentyűzet nyomát hagyja a kijelző felületén. Így sok esetben egyszerűen arról lehet szó, hogy a táskába tett MacBook kijelzője hozzá nyomódik a billentyűzethez, és a billentyűk felületén lerakódott szennyeződés vagy a kijelzőre tapadt por, vagy ezek együttesen finoman súrolva felkarcolják a tükröződésmentesítő réteget.

staingate-02

Szintén okozhatja mindezt adott esetben nem megfelelő kémiai anyagok használata a kijelző tisztítása során. Ugyanakkor több olyan visszajelzés is érkezett, amikor az adott személy csak sima vízzel megnedvesített mikroszálas törlőkendővel tisztította meg a kijelzőt, ahogyan azt az Apple maga is előírja, de mégis megsérült, és elkezdett “leperegni” ez a vékony, lilás-kékes árnyalatú filmréteg, ami a tükröződésmentesítést szolgálja.

Megelőzésképp érdemes lehet a billentyűzetre például a régebbi MacBookokhoz kapott vékony, fekete törlőkendőt, vagy szemüvegtörlő kendőt ráteríteni, mielőtt lecsuknánk és a táskába tennénk a gépet:

Apple-microfiber-cleaning-cloth-black

Ha tehát megsérült a MacBook számítógépünk kijelzőjén a tükröződésmentesítő réteg, vagy ennek következtében visszatérítési igényünk lenne, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az Apple-lel, vagy egy hivatalos szervizpartnerrel. Utóbbiak hazánkban az Almárium Pro, az iCentre és az iSTYLE.

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Pixel hiba esten garancián túl van valami csere lehetőség?

  2. @awesomegreg: nem túl valószínű, de vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel.

  3. Tegnap delutan kifogyott az egyik tollambol a tinta, pengate,..
    Tudom, nem tu adtatok neki a nevet, de muszaj most mindent …gate-nek hivni?

  4. Igen, ezt tudom, arra akartam jelezni, hogy mostmar lassan arra is kulon gate van, ha valaki elfingja magat egy applestoreban. Korabban azert csak a komolyabb problemakkal kapcsolatban hasznaltak az elnevezest, es nem fujtak fel ennyire mindent, pusztan azert mert hangzatos.

  5. @Cyberbird: bármi, ami Apple-lel kapcsolatos gond, azt azonnal felfújják, pont azért mert Apple, ami így húzónév. a “-gate” így egyfajta önírónia.

  6. Ha már kijelző csere, akkor van 1 kérdésem, 16.án vettem a i6s pluszt és ha középen megnyomom a kijelzőt, akkor "kattog", olyan mintha nem illeszkedne rendesen és pont akkor menne a helyére. Úgy kell elképzelni, mintha pl egy leszedhető hátlapos telefont nyomkod vissza az ember és a kis füleket a helyére kell nyomni. Csak hallkabb a kattanás… Ez 4-5 nyomkodás után megszűnik, de pl 1 óra múlva újból előjön… Ez normális? Vissza lehet ezzel vinni?

  7. @Put2: Lehet hogy levehető előlapos?

  8. Balázs Pali: Nem hiszem… 🙂 De ettől függetlenül idegesítő.

  9. A kattogó kijelző miatt a csere jogos. Nekem az i6 telefonomat simán cserélték fél évvel ezelőtt.

  10. Savage: Köszi! Ezt akartam tudni, holnap visszaviszem.

  11. @Put2: Szívesen. Megjegyzem az i6 6000 alumínium és hajlik, tehát elengedi a keret ragasztása az üveget. Az i6s 7000 alumínium direkt ezen okból ….

  12. Nekem 5s-en is néha pattog :/

  13. Nekem anno a 4snek a hátulja csinálta ezt a kattogást,de leszartam!Mondjuk az eleje az mástészta azért!Vidd vissza és mond meg hogy "dicsák buksi" 😀

  14. @Bakfitty: nekem most is csinálja, elég idegesítő, de el lehet lenni vele, nálam nem ütötte meg a hiszti mércéjét.

  15. Sz@r az antireflex réteg, nincs mit ezen magyarázni.

  16. @madgie: akkor kivétel nélkül mindenkinél le kéne kopnia, nem? csak mert nem ez történik.

  17. @Before:Ja ja én is elvoltam vele aztán kb 3-4hónap múlva túladtam rajta,nem a kattogás miatt hanem mert találtam egy 2 hónapos I5s 16gb 100 ropiért!Ez bő 1,5 éve volt akkor ez az ár k.va jó ár volt nem lehetett kihagyni,nem is bántam meg!Életem legjobb telója,max akkor cserélem le ha az apple gyárt újra ízlèses szép 4"-s telót,6s tudással minimum!De sztem hamarabb lesz nálunk kész az M4-s autópálya!:D

  18. Sajnos az enyémen is van nyoma a tapipad környékének 🙁 Hova lehet vinni, és mire lehet hivatkozni ? Én a gépemet az iStyle-ba vettem – és 1 év 1 hetes töltőjavításomat / cserémet már nem csinálták meg, mondván, hogy letelt a garancia. ( Na ez is szégyen egy 800e Ft-os gép esetén, de ezt most hagyjuk ) Szóval csak akkor megyek oda, ha látom a honlapjukon ezt a javítási lehetőséget – esetleg máshova érdemes vinnem ?

  19. Az almárium pro nem tud erről a programról. Amikor a szifon.com-ra hivatkoztam, azt mondták, hogy az az oldal nem mindig hiteles, nem lehet neki hinni…

  20. @Stifler93: akkor fogod, és felhívod az Apple-t… nyilván a külföldi nagy híroldalak sem hitelesek, ahol ez a hír ugyanúgy megjelent…

  21. @Jadeye:
    Elvittem az iCentre-be, ott tudnak a programról, viszont nem voltak hajlandóak cserélni a kijelzőt, azzal az ondokkal, hogy túl kicsi a sérülés mértéke.
    Valóban csak egy kb 0,5 mm vastag csík van a kijelző közepén, ami csak bizonyos szögből látszik, de engem zavar a tudat, hogy ott van, és félek, hogy tovább fog terjedni.

  22. @Stifler93: ha továbbterjed, akkor majd kicserélteted. ameddig a program él, addig meg kell csinálják.

  23. Karácsony után vettem a 13″-os MacBook pro retinámat az iDokinál. Tökéletes rajta minden, de most nálam is megjelentek a kopásnyomok a kamera körül és a sarkokban… szerintetek tudok valamit kezdeni vele (kijelzőcserén kívül…)? Teljesen pánikba estem, most, hogy kiderítettem mi ez…:D


Add a Comment