fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan egy évvel és egy hónappal a macOS Catalina, tíz béta változat, és két Release Candidate után mindössze alig két nappal az Apple kiadta a macOS 11-et, ami a macOS Big Sur nevet kapta.

A macOS Big Sur már eleve 11.0.1-ként érkezik, és egy frissített design mellett több alkalmazás is új funkciókat kapott, amelyek közül az Apple elsősorban a Safarit, a Térképeket, és az Üzeneteket emelte ki. Nézzük, mit ír az Apple a macOS Big Sur-ről!

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ!

Újdonságok

Korábbi, részletesebb cikkeink az egyes újdonságokról:

Mindenre képes. Mindig tud újat mutatni.

A macOS Big Sur a hatékonyság és szépség új szintjére emeli a világ legfejlettebb asztali operációs rendszerét. A Mac-élmény kiteljesedett. Gyönyörködj a kifinomult, új dizájnban. Élvezd a Safari eddigi legjelentősebb frissítésének előnyeit. Fedezd fel a Térképek és az Üzenetek új funkcióit. És lásd át még jobban az adataid védelmét.

Nézd meg az angol nyelvű filmet.

Imádni való új élmény. Szeretett Macedben.

Páratlan erő. Határtalan kreativitás. Legendásan egyszerű használni. A macOS Big Sur kifinomult, új dizájnja még többet ad mindabból, amiért szereted a Macet.

Letisztult appok

Az új, letisztult alkal­mazás­­­dizájnban a teljes magasságú oldalsávoktól a frissített eszköztárakig sok minden gondos­kodik róla, hogy mindig a tartalom lehessen a középpontban.

Frissített Dock

A látványos dizájnfrissítés a használatot is megkönnyíti. Kedvenc appjaidat egyszerűbben eléred, mint valaha. Az új, egységesebb alkal­mazásikonok harmonikusabbá teszik a megjelenést, és kiteljesítik a Mac egyéni stílusát.

Vezérlőközpont a Macen

Azonnal elérheted a leggyakrabban hasz­nált, jól megszokott vezérlőket – például a Wi‑Fi-t és a Bluetooth-t – néhány olyan újdonság mellett, mint a zenelejátszás és a Sötét mód kezelése. Az új, külön a Macre tervezett Vezérlőközponthoz magad is hozzáadhatsz vezérlőket, a kedvenceidet pedig áthúzhatod belőle a menüsorra – hogy tökéletesen megfeleljen az igényeidnek.

Értesítési központ

Az új dizájnban közös nézetbe kerültek az értesítések és a widgetek, így még több információt láthatsz át egyszerre. Az értesítések ezentúl appok szerint csoportokba rendeződnek, és sok az interaktív köztük – lehetővé téve például, hogy megnyiss egy új podcastepizódot, vagy többet tudj meg a naptári meghívóidról. Az áttervezett widgetek három különböző méretre állíthatók, hogy a számodra legjobb nézetben használhasd őket.

Vadiúj Safari. Szerelem első kattintásra.

Streamelsz, keresel valamit, vagy csak böngészel? A Safari a legjobb választás netezéshez, bármelyik Apple eszközödet használod. Az eddigi legjelentősebb frissítésével vadonatúj személyre szabási lehetőségeket nyújt, valamint tovább növeli a piacvezető teljesítményt és az akkumulátor-üzemidőt. Adataid védelméről pedig hatékony új funkciókkal gondoskodik.

Személyre szabható kezdőlap

Állíts be egyéni hátteret, és indíts minden böngészést a kedvenc képeddel. Eldöntheted, hogy mi legyen a kezdőlapodon – választhatod például az olvasási listádat, a kedvenceidet, az iCloud-lapokat vagy akár az új Adatvédelmi jelentést is.

Safari-bővítmények az App Store‑ban

Az App Store-ban új, különálló kategória segít egyszerűbben megtalálni a kedvenc fejlesztőid bővítményeit. A WebExtensions API és a migrációs eszközök most bevezetett támogatása lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy más böngészőkből a Safariba is áthozzák a bővítményeiket. A Safari más böngészőkkel ellentétben azt is megkérdezi tőled, hogy milyen webhelyeket érhessenek el az egyes bővítmények – így még jobban megvédi a böngészési szokásaiddal kapcsolatos adatokat.

Továbbfejlesztett lapdizájn

Örülhetnek, akik szeretik a böngészőfüleket, mert az elegáns, új elrendezésben több jelenik meg belőlük, mint korábban. Ha egy megnyitott lap fölé viszed a kurzort a lapsoron, máris láthatod a hozzá tartozó oldal előnézetét. Amikor sok lap van nyitva, a Safari új, helytakarékos dizájnjában egyszerűbben megtalálod köztük azt, amelyikre szükséged van.

Fordítás

Teljes weboldalakat tudsz lefordítani egyetlen kattintással hét különböző világnyelv között.

Jelszófelügyelet

A Safari auto­ma­ti­ku­san figyeli, hogy valamelyik mentett jelszavad nem vált-e hozzáférhetővé adatokkal való visszaélés során. Korszerű kriptográfiai technikák segítségével rendszeresen összeveti a jelszavaid származtatásait a feltört hitelesítő adatok frissülő listájával. Ha visszaélést észlel, segít erősebbre cserélni a jelszavaidat. És mindezt úgy teszi, hogy nem fedi fel senki előtt – még az Apple előtt sem – a jelszavaiddal kapcsolatos információt.

Adatvédelmi jelentés

A Safari intelligens követésmegelőzéssel ismeri fel a nyomkövetőket, és megakadályozza, hogy figyeljék, milyen oldalakon jársz, vagy profilt alkossanak rólad. A Safari eszközsorán található Adatvédelmi jelentés gombra kattintva pillanatképet kaphatsz a webhelyközi trackerekről, amelyeket az aktív oldalon a Safari megakadályoz a profilkészítésben. A kezdőlapodon pedig egy új, hetente frissülő adatvédelmi jelentés tájékoztat, hogy miként véd a Safari a különböző honlapok böngészése során.

Az Adatvédelmi jelentés segít megérteni, hogy miként fenyegetik a személyes adataid biztonságát a webhelyek, amelyeket felkeresel. Láthatod benne, hogy összesen hány nyomkövető próbált meg profilt alkotni rólad, megtudhatod a nyomkövetőt tartalmazó webhelyek százalékos arányát és azt is, hogy melyik a leggyakoribb nyomkövető. A leggyakoribb nyomkövetőkről is van egy lista, egy másik lista pedig az ezeket használó webhelyeket gyűjti össze.

Még hatékonyabb működés

Tovább gyorsítottuk a világ leggyorsabb böngészőjét. Átlagosan 50%-kal gyorsabban tölti be a gyakran felkeresett webhelyeket, mint a Chrome.

Még energia­takarékosabb

A Safarival többet netezhetsz egyetlen feltöltéssel, mint bármely más böngészővel.

  • Akár 1,5 órával több videóstreamelési idő, mint a Chrome‑mal vagy a Firefoxszal
  • Akár 1 órával több böngészési idő, mint a Chrome‑mal vagy a Firefoxszal

Üzenetek a Macen. A beszélgetések legjobb beindítója.

Kövesd a csoportos csevegéseidet. Reagálj gyorsan. Merülj el a részletekben. A Mac frissített Üzenetek alkal­mazásával minden szükséges eszköz rendelkezésedre áll, hogy kedved szerint alakíthasd a beszélgetést.

Beszélgetések rögzítése

Bármelyik beszélgetést rögzítheted, hogy a lista tetején könnyebben megtaláld. A tapbackek, a gépelésjelzők és a friss üzenetek animálva jelennek meg a rögzített beszélgetések ikonján. A fontos beszélgetések gyors elérése érdekében a rögzítések szinkronizálódnak az iPhone-od, az iPaded és a Maced között.

Direkt válaszok

A beszélgetések üzenetei közül bármelyikre közvetlenül is válaszolhatsz. Az Üzenetek auto­ma­ti­ku­san új beszélgetésszálat indít az eredeti válasz alatt, így ha valaki feltesz egy kérdést egy csoportos beszélgetésben, egyszerű lesz követni a rá adott összes választ.

Csoportfotók

Minden csoport más és más. A különbség egyből látszani fog köztük, ha beállítasz hozzájuk egy fotót, Memojit vagy emojit.

Említések

A címzett nevét beírva közvetlenül neki küld­hetsz üzenetet. Ha valaki megemlített, a neved kiemelten jelenik meg a szövegben. Egy aktív csoportot személyre is szabhatsz, hogy csak akkor kapj értesítést, ha valaki megemlít téged.

Memoji

Légy önmagad, és fejezd ki az egyéniséged. Mostantól közvetlenül a Maceden is készíthetsz és szerkeszthetsz Memojikat, és azonnal meg is oszthatod őket az üzeneteidben a Memoji-matricákkal.

Üzeneteffektek

Az üzeneteffektek a Macre is megérkeztek. Választhatsz olyat, amelyik az egész képernyőt betölti – például lufikat, konfettit vagy lézerfényeket –, és olyat is, amely az egyes üzenetbuborékok animálását változtatja meg. Akár láthatatlan tintával írt üzenetet is küld­hetsz, ami egészen addig homályos marad, amíg fölé nem viszik a kurzort.

Keresés

Sokkal gyorsabban megtalálhatsz bármit. A kereső a keresőszavakra kiadott találatokat linkek, fotók és kiemelések szerint rendszerezi.

Újratervezett Térképek. Haladj a legjobb úton.

Frissítettük az alkal­mazást, hogy a leg­többet hozhasd ki vele a nagy kijel­zőből. A Macen a Térképekkel gyors és egyszerű az útvonaltervezés. Hatékony új funkcióival egyszerűbb megtalálni az úti célokat. Becslések helyett kibővült navigációs módszerek segítenek, hogy gyorsabban célba érj.

Útikalauzok

Fedezd fel a legjobb éttermeket, üzleteket és látnivalókat népszerű márkák által össze­állított kalauzok segítségével. Te magad is készíthetsz útikalauzokat a kedvenc helyeidről, és megoszthatod őket a családoddal és a barátaiddal.

Körbenézés

Bizonyos nagyvárosokat gyönyörű 3D-s nézetben is felfedezhetsz a Maceden. Majdnem olyan, mintha tényleg ott lennél.

Beltéri térképek

Már otthon, indulás előtt böngészheted a fontosabb repterek és nagy bevásárlóközpontok részletes belső térképét.

Adatvédelmi információ az App Store-ban. Még több átláthatóság minden letöltésben.

Az App Store-ban újonnan elérhető adatvédelmi információk összefoglalják az egyes appok adatvédelmi gyakorlatát. Így már azelőtt tájékozódhatsz, mielőtt döntenél a letöltésükről – ahogyan vásárlás előtt az élelmiszerek összetevőinek listáját is elolvashatod a csomagoláson.

A fejlesztők maguk jelentik, hogy miként használják az adataidat: hogy milyen adatokat gyűjtenek, illetve hogy ezeket felhasználják-e arra, hogy más appokban és a weben lekövessék a böngészéseidet.

És ez még nem minden.

Szerkesztés a Fotókban | A kibővült szerkesztési lehető­ségekkel – többek között a továbbfejlesztett, gépi tanulást alkalmazó retusálóeszközzel – bámulatos fotókat készíthetsz.

Automatikus készülékváltás AirPodshoz | Az AirPods simán vált az azonos iCloud-fiókhoz párosított aktív eszközeid között – hogy még egyszerűbben használhasd minden Apple készülékeddel.

HomeKit biztonságos videó értesítések | A HomeKit biztonságos videó funkciót támogató kamerák mostantól az arcfelismerés és a Felügyelt zónák előnyeit is ki tudják használni: személyre szabhatod, hogy kiknek a megjelenéséhez, illetve mely megfigyelt zónákhoz kapcsolódóan szeretnél értesítést kapni arról, amit a kameráid látnak.

Hallgatás most | Hallgatás most – ez az Apple Music új otthona, ahol egy helyen, a zenei ízlésed szerint személyre szabva találsz friss megjelenéseket, előadókkal készült interjúkat és lejátszási listákat.

Frissíts gyorsabban | Miután telepítetted a macOS Big Surt a gépedre, a szoftverfrissítések a háttérben megkezdődnek, és a korábbinál gyorsabban futnak le – így minden eddiginél egyszerűbben tarthatod naprakészen és biztonságban a Macedet.

A macOS Big Sur összes újdonságát itt sorolja fel az Apple: A macOS Big Sur új funkciói.

Kompatibilitás

A macOS Big Sur hivatalosan az alábbi Mac-eket támogatja:

Hogyan telepíthető a macOS Big Sur?

Bármely esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük manuálisan, vagy pedig használjuk a Time Machine-t, esetleg mindkettőt: ártani soha nem árt, ha van mentésünk, ugyanakkor van, amikor életmentő lehet. Emellett hasznos lehet még akkor is, ha esetleg később vissza akarjuk tenni a macOS Catalinát.

Ezután töltsük le a macOS Big Sur telepítőjét a Mac App Store-ból, ami a letöltődése után automatikusan elindul, és egyszerűen csak kövessük a lépéseket.

[appstore id=”1526878132″]

A másik lehetőség, ha az internetes visszaállítást választjuk, de ez nem feltétlen lesz azonnal elérhető. Ehhez a gép újraindításakor tartsuk lenyomva az ⌥⌘R (alt/option+command+R) billentyűket, amivel a gépünk az azzal kompatibilis, legfrissebb macOS-verzió telepítőjét fogja betölteni. Ez az opció akkor érhető el, ha a gépünkre már telepítettük korábban legalább a macOS Sierra 10.12.4-es verzióját, vagy bármi ennél frissebbet. Ellenkező esetben ez a billentyűkombináció a Mac-hez eredetileg tartozó, vagy a legközelebbi, jelenleg is elérhető macOS-verziót telepítheti.

A hivatalosan megjelent macOS Big Sur buildszáma 20B29, ami újabb, mint a Release Candidate 2 buildje, így akinek már a Release Candidate 2 van fent, annak is megjelenik majd a frissítés.

Hogyan tehető vissza a macOS Catalina?

Először is töltsük le a macOS Catalina telepítőjét a Mac App Store-ból, és egy 16 GB-os pendrive használatával készítsünk egy telepítőt az Apple következő szócikkét követve: Rendszerindító telepítő létrehozása macOS rendszerhez.

Ezután mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy van manuális biztonsági mentés az adatainkról, vagy pedig a Time Machine-nel készítettünk egy friss mentést még a macOS Big Sur-re való frissítés előtt – a következő lépésben ugyanis törölni fogjuk a gépünk rendszermeghajtójának a tartalmát. Erre azért van szükség, mert magasabb verziójú rendszert tartalmazó meghajtó esetén az annál alacsonyabb verziójú rendszer telepítője nem lesz hajlandó telepíteni, azaz “downgrade-elni” a macOS verzióját.

Amint tehát megbizonyosodtunk arról, hogy van mentés az adatainkról, bootoljunk a telepítőről, a Lemezkezelőben formázzuk le a rendszer meghajtót, majd pedig indítsuk el a macOS Catalina telepítését.

A telepítés végeztével pedig vagy állítsuk vissza az adatainkat a még a macOS Catalináról készített Time Machine biztonsági mentésből, vagy pedig a manuális mentésünkből. (A macOS Big Sur-ről készített Time Machine mentés nem állítható vissza macOS Catalinára.)

Linkgyűjtemény

A macOS Big Sur-ről szóló összes cikkünk megtalálható a macOS Big Sur címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!