fbpx Skip to content

Az Apple előszeretettel mutat be új termékeket megszokott időpontokban. Ilyen az őszi iPhone rajt, vagy a most  következő WWDC 18, ami június elején lesz, bár utóbbinál kevésbé számíthatunk új hardverekre.

iPhone X Tim Cook

Egyre többször történik meg az is, hogy bemutatott termék utána hónapokig nem kapható, arról nem beszélve, hogy ha meg is jelenik, annyira keveset gyárt az Apple, hogy utána megint hetekig nem kapható. Persze ez azoknak rendkívül jó üzlet, akik külföldről hozzák be a népszerű, de nem kapható termékeket, mert ilyenkor rengeteget tudnak rajta keresni. Az egyszerű felhasználókat pedig szó szerint szívatja a cég, mivel hónapokig várakoztatja őket, azután meg továbbra sem kapható az új készülék vagy kiegészítő. Vegyünk néhány példát az elmúlt évekből.

Apple Watch

Az egyik, legtöbb ember által várt és hónapokat csúszott termék az Apple Watch, amit 2014. szeptember 9-én az iPhone eseményen mutatott be a cég, de csak 227 nappal később 2015. április 24-én vált elérhetővé. Pontosabban csak akkor, ha néhány másodperc alatt meg tudtad rendelni online, néhány országban, mivel nem volt elérhető világszerte, illetve az Apple Store-okban sem, és valamikor nyár végére vált ténylegesen mindeni számára elérhetővé a termék. Azóta mondjuk ilyen problémák nem voltak, “nyugodtan” jelent meg a Series 2 és a Series 3 is. A Series 3-ról írtunk már korábban ebben a cikkben, illetve ha használtan keresel Apple Watch-ot ezt is érdemes elolvasnod: LTE Apple Watch Series 3, Series 2, 1, 0 vagy használt Apple Watch?

AirPods

A Szifon.com csapat által az egyik legjobban kedvelt vezeték nélküli fülhallgató, többen használjuk, erről írtunk is már ebben a cikkben: Három hónapja használjuk az AirPods-ot.

Az Apple 2016 szeptemberében ismét csak az iPhone eseményen mutatta be az AirPods-ot, aminek a szállítását októberre harangozta be. Ezt sem sikerült betartani a gyártási nehézségek miatt, illetve itt is rendkívül keresett volt a termék. Valamikor decemberben tudtunk mi is hozzájutni az AirPods-hoz, de végül csak 2017 év elején lett mindenki számára elérhető és nem 8-10 hetes szállítással.

HomePod

Nem is kell messzire mennünk, ha több hónapos csúszást szeretnénk látni. Ilyen például a HomePod, melyre összesen 248 napot kellett várni, és hazánkban továbbra sem érhető el. Korábban ebben a cikkben írtuk le a véleményünket róla. Ha szeretnénk megvásárolni, akkor külföldre kell utaznunk érte, vagy szürkeimportból néhány cég árulja hazánkban is.

iMac Pro és új Mac Pro

Az iMac Pro sem volt egy egyszerű menet az Apple részéről. Phil Schiller és Craig Federighi még 2017 tavaszán hívott meg néhány újságírót, köztük John Grubert is, aki akkor arról írt a blogján, hogy az Apple dolgozik egy új, jobb, modulárisabb Mac Pro-n. És nem csak ezen a készüléken, hanem egy professzionálisabb iMac-en is, illetve kijelzőkön. Úgy fogalmaztak, hogy “teljesen újragondoljuk a Mac Pro szériát”!

iMac Pro 2017

Azóta csak az iMac Pro-t sikerült bemutatni és elérhetővé tenni, ami 255 napot vett igénybe az Apple-nek, a Mac Pro pedig jelenleg még csak nem is idén, hanem valamikor 2019-ben érkezhet majd, ki tudja, mikor.

AirPower

Jelenleg is várunk az AirPowerre, amit az Apple ugyancsak a 2017-es iPhone eseményen mutatott be az iPhone X, iPhone 8 és 8 Plus mellett. A kiegészítőre jelenleg több mint 215 napja várunk, ami persze folyamatosan nő, mert továbbra sem kapható.

A vásárlók türelmesek

A kérdés persze az, hogy ezzel mennyire árt magának az Apple, kivárjuk-e vajon ezeket a hónapokat, váltunk-e, vagy vásárolunk esetleg valamilyen más készüléket?

Személyes tapasztalatomból kiindulva az emberek kivárják. Tudják, ha az Apple leteszi az asztalra az adott kiegészítőt, Mac-et, akkor az működni fog. Persze mindenhol vannak hibák, de általában jól döntünk, hogy kivárjuk. Ettől függetlenül nem ez a legjobb megoldás, ha hype-ot szeretne a cég.

Ti melyik termékre vártatok sokat, amit végül megérte megvenni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Azt nem értem mire jó ez a bejelentünk valamit azt majd egyszer kapható lesz. Hypenak nem jó mert 300 nap múlva a kutyát se érdekli a dolog már, meg lehet hogy más gyártók 200 nappal korábban bemutatják ugyan azt. Pl: AirPower. Annyi féle fajta töltő van már piacon, hogy győzze az ember a válogatást. Nem tudom mi a nehézség ennek a legyártásában főleg úgy, hogy a telefonba integrálni a vezeték nélküli töltést is megoldották????
    Nem tetszik ez a fajta marketing és nem is értem igazán. Amikor bemutattak valamit azt rossz esetben 3-4 hetet kellett rá várni arra azt mondom belefér és fenntartja a hypeot, de 2-300 napig nem!
    Számomra az  haldoklik. Egyetlen termék vonala van amire soha egyetlen panaszom nem volt az meglepő módon az iPhone!!! Lehet én vagyok szerencsés de soha egyetlen egyet sem kellett szervízbe vinnem, vagy kicseréltetnem és elkerültek a sokak által tapasztalt problémák is. Igaz ami igaz nem a legelső szériából közvetlenül a start után vásárolok hanem hónapokkal később mire össze érik a minőségellenőrzés a gyártással ugyan úgy mint a kocsiknál ahol szintén nem szabad megvenni az új típus első 10.000 példányát. 🙂

  2. Én az SE- re vártam. Megérte.

  3. Airpower

  4. Én a magyar Siri re lennék kiváncsi ! 🙂

  5. Az első iPhone-omra 36 évet vártam (bár ennek jó része alatt azért nem voltam pontosan tudatában annak, hogy pontosan mire is várok).:)
    Én azt szeretem ha bejelentenek valamit, akkor legyen lehetőség megvásárolni is. Régebben az Apple ebben szerintem tök jó volt. Mostanában viszont az innovatívabb, nem a már rutinszerűen gyártott termékek tekintetében gáz amit csinálnak. Marketing szempontból még még érteném, de vásárlói szempontból nem. Én azt szeretném ha egy terméket tényleg csak akkor jelentenének be illetve adnának ki, ha az már teljesen kész van.

  6. “Egyre többször történik meg az is, hogy bemutatott termék utána hónapokig nem kapható”
    Ez sajnos mindig is így volt. Nálunk így indult az iPhone és az iPad is.

  7. @dik_: nálunk ez azért van így, mert nem minden esetben vagyunk az első körös országok között. de újabban egyre több olyan termék van, ami még az első körös országokban sem kapható, csak hónapokkal később.

  8. Csak hogy ki mire vár vagy mit vár az Apple től!! Én a magyar síri re 🙂

  9. Hát az tuti !


Add a Comment