fbpx Skip to content

A mai nappal a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte, hogy az Apple nem nyújtott tájékoztatást a fogyasztóknak a Wi-Fi-asszisztens funkció egyes, lényeges jellemzőiről.

A Wi-Fi-asszisztens funkciót az Apple még az iOS 9-ben vezette be, tehát már harmadik éve használhatjuk. A problémát az okozza, hogy a funkció alapértelmezetten bekapcsolt állapotú, így az az adatforgalom miatt adott esetben többlet költséget eredményezhetett a felhasználó számára. Erre korábbi cikkünkben már fel is hívtuk olvasóink figyelmét, de a GVH a bírság mellett most kötelezi a céget arra, hogy az iOS sokkal egyértelműbben tájékoztassa a felhasználót a funkcióról, például a készülék beállításakor.

Hol található és mire jó a Wi-Fi-asszisztens opció?

Az opció a Beállítások, Mobilhálózat alatt kapott helyet. Ha be van kapcsolva, akkor utána ha a készülék érzékeli, hogy a Wi-Fi kapcsolattal valami probléma van, automatikusan a mobiladat-hálózatot fogja használni:

iOS9b5-Wi-Fi-Asszistens

Szintén hasznos lehet ez akkor, ha Wi-Fi-n keresztül kapcsolódunk egy olyan eszközhöz (például dashcam), amin nincs internetelérés, de közben például annak a szoftverének a frissítéséhez már internetkapcsolat is kellene.

Ez ugyanakkor adott esetben tehát magasabb mobiladatforgalmat eredményezhet, aminek költségei lehetnek.

Mely készülékeken érhető el ez a funkció?

A Wi-Fi-asszisztens kizárólag az iOS 9-es, illetve újabb verzióját futtató iOS-készülékeken használható, kivéve a következő modelleket: iPhone 4s, iPad 2 Wi-Fi + Cellular, iPad (3. generációs) Wi-Fi + Cellular és iPad mini (1. generációs) Wi-Fi + Cellular.

További információk

Részletes információkért érdemes elolvasni az Apple Support vonatkozó szócikkét: A Wi-Fi-asszisztens

Illetve korábbi cikkünket is: Kevesebb adatforgalmad lehet a Wi-Fi-asszisztens kikapcsolásával

A GVH közleménye

Alább átemeltük a GVH közleményét:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte, hogy az Apple Inc. (Apple) nem nyújtott tájékoztatást a fogyasztóknak az ún. Wi-Fi-asszisztens szolgáltatás egyes, lényeges jellemzőiről. A Wi-Fi-asszisztens funkció működésének eredményeképpen gyenge Wi-Fi-nél automatikussá vált a készülékek csatlakozása a mobilinternet-hálózatra, ami a mobil-adatforgalom növekedésének, és többletköltségek megjelenésének lehetőségét vetette fel. A jogsértésért 100 millió forint bírságot szabott ki a GVH, és egyúttal megtiltotta az Apple jogsértő gyakorlatának folytatását.

A GVH az Apple 2015 szeptemberétől a készülékeket érintő iOS 9 operációs rendszer üzembe helyezése és szoftverfrissítése alkalmával megjelenő, valamint egyéb online, a Wi-Fi-asszisztenssel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásait vizsgálta.

A cég alapbeállításként („by default”) vezette be az iOS operációs rendszer új, Wi-Fi-asszisztens funkcióját, amely automatikusan aktív lett az operációsrendszer letöltésével, frissítésével. E funkció lényege, hogy a készülék – a felhasználói élmény javítása céljából – gyenge, nem megfelelő erősségű Wi-Fi jelnél automatikusan mobilinternet hálózatra vált, miközben korábban – a felhasználók közreműködése nélkül – csak akkor váltott át, ha már egyáltalán nem érzékelt Wi-Fi jelet. A Wi-Fi-asszisztens funkció kikapcsolásának lehetőségét a fogyasztónak kell megkeresnie, azaz fogyasztói aktivitást igényel.

A GVH megállapította, hogy az Apple tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert nem hívta fel hangsúlyosan a fogyasztók figyelmét a Wi-Fi-asszisztens automatikus aktiválódására az üzembe helyezéskor vagy a frissítési folyamat során annak ellenére, hogy ennek nem lett volna terjedelmi akadálya, figyelemmel a platform tulajdonságaira is. Így a fogyasztóknak nem várt mobilinternetes többlet-adatforgalmuk keletkezhetett, és idő előtt kimeríthették forgalmi keretüket, ami miatt lelassultak igénybevett szolgáltatásaik, vagy többletadat-forgalmat kellett vásárolniuk korábbi felhasználói szokásaik fenntartása érdekben.

A GVH szerint a Wi-Fi-asszisztens olyan funkciója az Apple készülékek operációs rendszerének, és így az Apple készülékeknek, amelynek lényeges (alapbeállításként funkcionáló) ismérveiről a fogyasztóknak nem volt előzetes tudásuk vagy tapasztalatuk, miközben annak kedvezőtlen hatása lehetett a felhasználói élményre (az általános pozitív benyomásra, illetve a fejlesztéstől, a márkától várt előnyökre) – így az Apple-től elvárható lett volna, hogy a funkcióról és annak jellemzőiről közvetlenül tájékoztassa a fogyasztókat az operációs rendszer beüzemelésekor és frissítésekor.

A GVH a bírság összegét az eset összes körülményeire – így különösen a jogsérelem súlyára, a jogsértő állapot időtartamára, a jogsértéssel elért előnyre, a jogsértő piaci helyzetére, a magatartás felróhatóságára, az eljárást segítő együttműködő magatartására, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, gyakoriságára – tekintettel határozta meg.

A GVH döntése szerint az Apple-nek egyértelművé és hangsúlyossá, a fogyasztók számára megkerülhetetlen információvá kell tennie, hogy a Wi-Fi-asszisztens szolgáltatás egyes jellemzői révén nem várt adatforgalmuk és végső soron akár költségük is keletkezhet. E tényekről társaságnak az Apple készülékek üzembe helyezésekor és az iOS frissítések során nyújtott (tájékoztatási) folyamatban, illetve a Wi-Fi-asszisztens szolgáltatással kapcsolatos egyéb online tájékoztatásokban kell információt nyújtania.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/32/2016.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Ez azért badarság mert minden normális ember el tudja dönteni hogy milyen adatcsomagra van szüksége és az emberek 98%-a pedig úgy jasználja hogy be van nyomva a net és a wifi is egyszerre, ahol van wifi ott az megy ahol meg nincs ott a neted megy ami csak azt nyitja meg amit beírsz a keresőbe, jah és CC-t felhúzva 5sec alatt látod melyik hálózat aktív, ezt megint a bambik bukták csak be akik semmire nem figyelnek abból amit az őket körülvevő világ nyújt ;)!

  2. “megtiltotta az Apple jogsértő gyakorlatának folytatását”
    Úgy elképzelem, ahogy az Apple-t meghatja, hogy egy pici, közép-európai ország hivatala kötelezi valamire. Nabumm, akkor holnaptól nem árulja ebben az országban a termékeit. Valószínűleg észre sem vennék a kieső bevételt.

  3. “A Wi-Fi-asszisztens funkciót az Apple még az iOS 9-ben vezette be, tehát már második éve használhatjuk.”
    Szerintem akkor már a 3. éve használjuk. 🙂 (iOS 9 – 10 – 11)

  4. De ez a 100 misi Ft (345k dollar) meg se fog kottyani nekik. xd

  5. Bődületes baromság magyar módra … az egész nagy világnak nincs ezzel problémája de az alacsony IQ val rendelkező taplómagyar nem nézi meg mit telepít a drága pénzért megvásárolt telefonjára és még lefogyasztja a 200 megás netjét.????????????????????

  6. @modeart: “és még lefogyasztja az 50 megás netjét.????????????????????” FIXD ????????????

  7. A 100 milla nem kis pénz. Ha nem az Apple lenne hanem valamilyen kisebb cég, akkor ez kb. 5 milla lenne. Továbbá mivel nem a GVH-t érte kár, jó lenne ha ebből a zsetonból kártalanítaná azokat, akiket emiatt kár ért.

  8. Jól van ez így. A legnagyobbak is hibáznak. Van az életnek sok olyan aspektusa amikor az ember azt hiszi, hogy segít és egy másik szemszögből pedig ártalmasnak ítélik. Csikk zsebből kivágják és még örülnek is, hogy nem kell akkora készpénzen ülni.

  9. iPhone5 telóm van. 10.3 van rajta és nem találom ezt a funkciót, de már a beállítások menüben a Mobiltelefon címszót sem?????

  10. @Misign: akkor írd be a Beállítások keresőjébe. a Mobilhálózat opció rögtön az első blokkban van.

  11. @Misign: Mobiltelefon címszót nem is fogsz találni a beállításokban. 🙂
    Mobilhálozatot keress és az elején van a wifi, bluetooth és hootspot között.

  12. -o

  13. Legalább működne ????
    Nalam rendszeresen előfordul, hogy nézném meg a tömegközlekedést miközben sétálok le a 4.-ről és 1-es jelerősséggel semmi nem tölt be ameddig le nem erek és le nem dob a wi-fi.

  14. @Hacsi: de mégis minek guglizni? a fenti cikkben le van írva, hol van a menüpont, illetve linkelve van a korábbi cikkünk, ami meg épp a kikapcsolásáról szól, és van kereső a Beállítások appban is.

  15. Ügyes lehúzás, GVH-nak jó pénz.. ugyanakkor igazuk van, de miért 3 év után történik ez?

  16. November 21 óta 287 GB adatot forgalmaztam a telefon statisztikája szerint, ebből 36 MB volt a wi-fi asszisztens. Valóban, ez egy hatalmas súlyú probléma, ahol meg kell büntetni a csúf Applet..
    (Egyébként aki nem akarja a keretét használni az kikapcsolja alapból a mobilnetet, mert ha leesik wifiről, akkor úgyis megy az adat, meg pl a Facebook app lazán együtt használja a wi-fi és a mobilnet hálózatot a video hívás minőségének javítására akár be van kapcsolva a wi-fi asszisztens, akár nincs)

  17. De még ha legalább működne…
    Viszont nem jó semmire, ha kimegyek az erkélyre bagózni, ott már a szobában felvert router jele már annyira gyenge, hogy nem igazán tud semmit betölteni.
    De se másik wifire, se mobilnetre átállni nem hajlandó automatikusan.


Add a Comment