fbpx Skip to content

Az első Apple Watch-ot, a Series 0-t, avagy ahogy az Apple írja, az eredeti órát 2014-ben, év végén mutatta be a cég, de csak 2015 tavaszán vált elérhetővé mindenki számára.

Persze ez nem ment ilyen könnyen. Alapjában véve az órák sosem voltak olcsóak, de az Apple itt is tartotta a saját árazását, ami rozsdamentes acél esetén 230 000 Ft volt (a 42mm-es változat esetén). A Sport változat viszonylag olcsóbban, 135 000 Ft körüli áron volt kapható, ami így is sokkal drágább volt a vetélytársakénál. Arról nem beszélve, hogy az arany órát, amit mi is felpróbáltunk, 3,7 – 5 millió Ft értékben lehetett megvásárolni. Ettől függetlenül akkora kereslet volt az órákra, hogy hónapokig nem lehetett kapni, főleg a rozsdamentes acél változatokat.

Azóta eltelt néhány év, megérkezett a Series 1 és Series 2 Apple Watch, illetve 2017-ben a harmadik generáció is, ami már rendelkezik LTE-chippel, így már telefonálásra is alkalmas lett. No persze nem itthon. A második generációnál kaptunk már jobb processzort, vízállóságot, tehát ez volt a nagyobb lépés az Apple részéről, emiatt egy picit vastagabb is lett az óra. Én időközben váltottam egy Nike+-ra is, ami újabb órafelületeket adott, de közben megmaradt a 0. generációs rozsdamentes acélom is. Manapság már a 0. generációs óra nem ér szinte semmit, így eladni sem éri meg, mert olyan 10 000 – 30 000 Ft közötti összegről beszélhetünk, és az alap funkciókon túl nem is igazán használható semmire.

Ez végeredményben a benne lévő lassú processzornak is köszönhető. Sajnos az elejétől fogva használhatatlannak bizonyult a külső fejlesztők által készített alkalmazások futtatására. Az elején ráadásul nem is magán az órán futottak az appok, hanem a telefonon, aztán kezdtek el az órán futni ezek az appok, de továbbra is borzasztóan lassúak voltak. És ez nem a fejlesztők hibája volt, hanem az Apple-é. Nem tudott olyan sebességet kihozni ebből a hardverből, ami megfelelt volna az átlagember számára. Gyorsabb volt egy-egy buszjáratot megnézni a telefonon, mint az órán elindított alkalmazáson.

Használt Apple Watch vásárlása, avagy mi a különbség a generációk között?

Természetesen az értesítések, a beépített Apple alkalmazások, mint az üzenetek, a zene lejátszás, tökéletesen működtek, sőt, a mai napig teljesen jól használható az első Apple Watch, csak ne akarjunk külső fejlesztőtől származó alkalmazást futtatni rajta. Időközben a nagyobb cégek törölték is az óra alkalmazásaikat, mivel nem tudták hozni azt a színvonalat, amit szerettek volna. Ez lényegében ismét az Apple hibája, és míg a 2. generációnál jobb processzort, gyorsabb működést kaptunk, ott sem volt teljesen fenékig tejfel az élet. Akadoztak az appok, a fejlesztők továbbra is szenvedtek, nem kaptak meg minden támogatást.

A harmadik generáció viszont elhozta a várva-várt sebességet. Az óra megfelelő gyorsasággal futtatja az appokat, és végre kezdenek kialakulni a felhasználói szokások, az LTE-támogatás pedig csak hab a tortán, legalábbis akkor, ha külföldön élünk, és nem itthon.

Érdemes most megvenni az első Apple Watch-ot?

Ha csak az alap funkciókat szeretnénk, akkor tökéletesen használható. Lehet vele edzeni, megkapjuk az értesítéseket, a legfrissebb szoftver elfut rajta, ha nincsenek extra igényeink, csak egy okos órát szeretnénk, akkor ez a legjobb ár/értékű Apple Watch. Persze azt vegyük alapul, hogy ezek most már 3 éves készülékek, az akkumulátor már nem biztos, hogy bírni fog egy napot, főleg edzés mellett, de minden további nélkül ajánlom. Az összes szíj kompatibilis vele, ahogy az újabb generációkkal is, így ha végül mégis váltanánk jobbra, akkor sem kell a szíjainkat kidobni.

Apple Watch

A fentiektől függetlenül a 0. generációs óra szoftveres támogatása idén véget érthet, valószínűleg a watchOS 5-öt már nem kapja meg, ami szerintünk nem is probléma, amúgy sem futnának el rajta az újabb alkalmazások. Ettől függetlenül kényelmesen tovább használhatjuk majd, valószínűleg az Apple megoldja, hogy a legfrissebb iOS 12-vel is tovább működjön a készülék.

A szoftveres támogatottság megszűnése ellen szól ugyanakkor az, hogy akik az arany Edition modelleket vették meg, az általuk kifizetett összegért cserébe elvárhatják a támogatást – és mivel elektronikai felépítését tekintve nincs különbség az azonos generáción belül az egyes tokozások között, így akkor a sport vagy rozsdamentesavél órák támogatása is megmaradhat.

De erre a WWDC-n kapjuk majd meg az egyértelmű választ.

És hogy mi a különbség az egyes órák között? Olvasd el ezt a cikkünket: LTE Apple Watch Series 3, Series 2, 1, 0 vagy használt Apple Watch?

További hasznos cikkeink a korábbi generációkhoz:

Harmadik generációs Apple Watch?

Jelenleg szárnyalnak az eladások, rengetegen vásárolják meg a legújabb Apple Watch-ot, ami 3-4 évig hű társunk lehet, tehát egy hosszabb távú befektetésnek mondható. Sajnos azonban hazánkban sok változat nem is kapható. Mit is jelent ez?

(Jól látszik, hogy szép lassan a 0. generációs órák tulajdonosai lecserélik azt második, harmadik generációsra.)

A Series 3 két verzióban megvásárolható meg: az egyik LTE-támogatással rendelkezik, valamint piros digitális koronával, míg a másik ránézésre semmiben se különbözni a Series 2-től. Az LTE mentes verzió csak alumínium tokozással kapható, a szokásos szürke és asztroszürke színben, viszont az arany szín némileg megváltozott és a rozéarany opció pedig eltűnt. LTE-kompatibilis változatból érhető el csak a két rozsdamentes acél modell és hát persze a kerámia tokozással rendelkező Apple Watch Edition se kapható LTE nélkül.

LTE Apple Watch Series 3

Ez jelenleg azt is jelenti, hogy az LTE miatt a Series 3-ból hazánkban sem a rozsdamentes acél, sem a kerámia Edition nem vásárolható meg.

Tehát itthon csak az alumínium sport változat vehető meg, rozsdamentes acélról ne is álmodozzunk, ehhez ki kell mennünk külföldre, és akkor kapunk egy LTE-képes változatot, amiből az LTE-t hazánkban nem tudjuk kihasználni. Azt, hogy későbbiekben,mikor és melyik szolgáltatónál lesz erre lehetőségünk, egyelőre nem tudni, de ha valaki nem sportot szeretne, akkor mindenképp LTE-képes órát vegyen, lehetőleg Európában, mert várhatóan az lesz kompatibilis a hazai szolgáltatókkal is.

Neked hányadik generációs órád van? Meg vagy vele elégedve?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Series 3. Az elso 3 honapban ingyen volt az LTE,utanna $10,ha auto pay-el fizetem,ha nem akkor $15.

  2. @benezo: Ez a hülyének is megéri.. azért a havi 2db hívásért 10 dolcsi kicsit sok lesz..

  3. @benezo: Az mondjuk nem olcsó. :/

  4. Első generációs órám van, tökéletesen megvagyok vele elégedve sebességgel sincs baj amire használom bőven elég. egyetlen problémám van vele hogy a facebook messenger nem tölt be series 1, 3 on is probàlgattuk ott is ugyanazt tapasztaltuk. Olvastam külföldi fórumokat sokmindent kiprobáltam de nem sikerült megoldani legujabb rendszer ,újrarakva telefonon, órán nem oldotta meg. Erre valami tipp ?

  5. 2. gen Watch, használtan, 1 évesen vettem. Jön rajta minden értesítés, eddzek vele. Röhögve bír 1,5 napot így az akksi, ha nincs edzés akkor kettőt is. Szép az integrációs működés a telefonnal, a droidos (próba) órával nem volt ilyen…
    Elégedett vagyok vele, amit kell tudnia, tudja! ????????????

  6. Azért kettönél kicsivel több hivásra használom,pláne itt,ahol erösen büntetik a vezetés közbeni telefonálást. Tökéletesen müködik mint kihangosito. Ami meg a nem olcsot illeti,az elég relativ,a $12 minimum orabérhez mérten.

  7. @lalamper @admin
    Srácok, ne mondjátok már, hogy két starbucks kávé árát sajnáljátok arra, hogy LTE-n legyen az óra

  8. A legelső Watchom van, és tökéletesen működik. Estig bírja az aksi, pedig edzésen is használom.

    Mégis mi az, amit nem tud az újakhoz képest? A cikkíró maga írja le, hogy a nagy cégek már meg is szüntették az órás alkalmazásokat. LTE nem működik nálunk. Akkor mégis minek kéne cserélnem?

    Másrészt pedig vicces, hogy a cikkíró szerint csak az arany verziót vásárlók “várhatják el a szoftveres támogatást a pénzükért”. Szerintem a kb 150.000 Ft-t fizető vásárlók is elvárhatják. 🙂

  9. Remélem az Iphone 7 támogatása is megszűnik idén, ócska régi mocsok.

  10. @lllllll: remélem az ilyen hozzászólások nem szűnnek meg, új, izgalmas, egyedi!

  11. Hol lehet 10-30e Ft között Apple Watchot venni? Az ebayen es a jofogason 40-50e-ről indulnak, ami ennél olcsóbb, az serült vagy lopott, vagy USA-ban van. Egy hete nézem..

  12. 10-ért nem adnám el, nemár, hogy annyit ér. Az ilyen cikkek miatt ér annyit 🙂 Egy okot sem tudok felhozni, miért vennék újabbat.


Add a Comment