fbpx Skip to content

Nem sokkal azután, hogy a Spectre sebezhetőséget javító iOS 11.2.2 megjelent, több oldal is lehozott egy olyan hírt, hogy Melvin Mughalnak a tesztjei alapján 50%-kal lelassult a 11.2.2-től a saját készüléke. Ezzel a teszttel azonban egy nagy gond volt: az általa használt iPhone 6 készülékben egy régi akkumulátor volt, és így a már elhasználódott akku eleve lassabb működést eredményezett a lecsökkentett processzor-órajel miatt.

Az illető időközben törölte a teszteredményeit, és a cikke eredeti tartalmát is, valamint elismerte, hogy nem tájékozódott megfelelően, mielőtt közzétette volna az általa tapasztaltakat – ráadásul még fenyegetéseket is kapott emiatt, ami meg már tényleg túlzás. Viszont hogy lássuk, okoz-e bármiféle lassulást a frissítés, többször is lefuttattuk a Geekbench-et egy vadonatúj akkumulátorú iPhone 5s-en a frissítés előtt és után.

Azért választottuk az iPhone 5s-t, mert az a legöregebb olyan iPhone, amire elérhető az iOS 11, így ha lassulást kell tapasztaljunk a frissítés miatt, akkor ez lenne az a modell, amin az a leginkább érezhető lenne. És noha az akkumulátor állapotától függő, automatikus processzorórajel-csökkentést az Apple csak az iPhone 6 és újabb készülékek esetén említi, a biztonság kedvéért inkább kiküszöböltük annak a lehetőségét, hogy az akku elhasználtsága okozzon esetleg lassabb működést, ahogyan azt Melvin Mughal tapasztalta a saját készülékének régi akkumulátora miatt.

Az AnTuTu egymásnak ellentmondó, inkonzisztens eredményeket adott, ezért maradtunk a Geekbench-nél, noha az fizetős.

iPhone 5s, iOS 11.2.1

Az eredetileg is még 11.2.1-et futtató készüléket a teszt előtt visszaállítottuk iTunes-ban 11.2.1-re, hogy az teljesen “steril” legyen, aktiválás után összesen csak a Geekbench-et töltöttük le rá, és az eszköz minden beállítása alapértéken volt.

Ezután lefuttattuk a tesztet, ami az alábbi eredményt adta:

Geekbench teszt egy iPhone 5s-en a 11.2.1-en: single-core eredmény 1294, multi-core eredmény 2213.

iPhone 5s, iOS 11.2.2

Ezt követően iTunes-szal frissítettük a készüléket 11.2.2-re, majd többször is lefuttattuk újból a Geekbench-et, ami pedig például a következő eredménnyel zárult:

Geekbench teszt egy iPhone 5s-en a 11.2.2-n: single-core eredmény 1300, multi-core eredmény 2222.

A frissítéstől tehát nem lassult a teszthez használt készülék. Ugyanakkor a single-core esetén 6, illetve a multi-core esetén 9 pontos növekedés nem igazán állítható be úgy, hogy még gyorsabb is lett tőle az iPhone, főleg azért nem, mert többször egymás után is lefuttattuk a benchmarkot, és volt, hogy pár ponttal alacsonyabb értékeket is kaptunk:

Geekbench teszt egy iPhone 5s-en a 11.2.2-n: single-core eredmény 1292, multi-core eredmény 2200.

A szórás átlaga gyakorlatilag az első teszt eredményével egyezőt ad ki.

Egyetlen készülékre nem lehet alapozni, viszont ha egy iPhone 5s-en nem lehet mérni lassulást, ami ugye a legöregebb olyan iPhone, amin elfut az iOS 11, akkor az annál újabb és gyorsabb készülékek esetén ez még kevésbé lehet érzékelhető.

Ha mégis jelentős lassulást tapasztalnánk, és a készülékben régi az akkumulátor, akkor ellenőrizzük az állapotát, és cseréltessük ki, ha már elöregedett. Ugyanakkor vegyük azt is figyelembe, hogy egyes készüléktípusok esetén az akkukat érintő készlethiány miatt hosszabb időre is ott kell hagynunk adott esetben a készülékünket, ha az Apple által kínált, kedvezményes akkucserét szeretnénk igénybe venni a hivatalos szervizpartnereknél.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Kedvemre való cikkeket írtok mostanában, köszi értük 🙂

  2. Én nem teszteltem programokkal, teljesen szubjektív az én véleményem, mint átlagos user. Nem vettem észre lassulást (iPhone SE 64Gb). Szerencsére gördülékeny a készülék, szinte nem is laggol. Gari alatt decemberben kaptam új akksit.

  3. Amúgy kiváncsi vagyok, mi lesz ennek a lassítós botránynak a vége. Érintett-e a konkurencia is, és hogy ennek tudatában fognak-e a jövőben lassulni a készülékek.

  4. @thezolee: ahhoz frissítéseket kéne kiadniuk a konkurenseknek ???? 2 éves supportot is csak elvétve találsz, 3-4-ről nem is beszélve.

  5. ez nem az ami csak adott tipusu kod eseten lassul?

  6. “50%-kkal”

  7. nekem egy 3 éves iPhone 6-om van, amibe fél éve lett akksi cserélve az iSamurai-nál.. a csere után sem éreztem hogy megnőtt volna az akkuidőm és most szánalmasan lassú már a telefon.. 🙁 geekbench 3-at futtatva: single 868 multi 1447 🙁 nálam konkrétan már használhatatlan a készülék, van hogy kifagynak első indításnál az applikációk (facebook, messenger, instagramm, 9gag, időkép, , fotók, google photos,.. stb.) és a napokban magától újraindult már többször is ezen befagyások után a készülék.. 3 hónapja még egy teljesen kortalan iPhone 6-osom volt, most meg olyan, mint egy utolsókat rúgó öregember a haláloságyán köhögve 🙁

  8. Hello. Esetleg másnák jelentkezett olyan, hogy a gyári mail alkalmazásban nem tud levelet törölni? Két fiók van icloud és gmail, az icloudban tudok törölni, legyezéssel, kijelölésel mindenhogy de a gmail fiókból egyszerüen eltünt a funkció. Legyezésre csak jelölni és áthelyezni lehet. Beállitásokban se lehet beállitani, hogy legyezésre töröljön. 11.2.2 óta nem müködik ez a funkció. Esetleg valaki? 🙂

  9. 83miki83: Most nem tudom megnézni de ez nekem régota igy van ahogy irod. Webes feluleten a beallitasokba van (volt) egy opcio, hogy a leveleket lehessen torolni vagy csak arhivalni.

  10. Hi,
    Nekem jó néhány fiók van es tudok torolni. A mail beallitasokban van a törlés vs archiválás.
    Azaz a fiókók és jelszavak>>>Gmail (fióknév)>>>fiók>>>haladó
    Itt lehet állítani, hogy törölt vagy archív.

  11. @83miki83: Settings/Accounts and Passwords/Gmail/Account/Advanced alatt a “Move discarded messages into” résznél a “Deleted mailbox” legyen kiválasztva. Utána működni fog a törlés opció.

  12. 2 év 2 hónapos iPhone 6-om ugyanezeket az értékeket produkálja, mint az 5s újonnan. A Geekbench szerint a gyári értékekhez képest 200 ponttal kevesebb a single és multi core teszt eredménye. Ehhez képest botrányosan lassú, és elnézve a számokat nem fog rajta segíteni az sem, ha megjelnik az órajel szabályozást kikapcsolhatová tévő frissítés. Alkalmazás fagyások FB, Insta, Waze, Outlook, Messenger nálam is rendszeres, a legundorítóbb dolog pedig az, hogy 1 aktív alkalmazás háttérben futása mellett (pl. Waze navigálás) mást nem lehet csinálni a telefonnal: a pötyögés gyötrelmesen lassú, zenék akadoznak, lassan vált számot, el se indul. A legszomorúbb kontraszt pedig az volt, hogy egy 50ezer forintos Samsung jobb használati élményt nyújtott teszteléskor, mint az anno 250e-ért vásárolt iPhone 6. 🙁 Hol van már az a régi Apple érzés… :/

  13. Azt el tudom képzelni, hogy amikor a telefon/szoftver érzékel egy geekbanch szoftvert, hirtelen minden tartalékot beindít, hiszen ezek a proggramok az appstore-ba vannak feltöltve! 🙂 a VW-nél is ilyesmi volt, ha érzékelte a szoftvert/mérőműszert jó útra tért a motor. Ha azt nézem, hogy az 1ghz-es cpu akkor is 1ghz-en fut gondolom en ios 8 alatt mint ios 11.2.2-n. Szerintem úgy lehetne relevánsan összehasonlítani, hogyha kb 2-3 generációnyi ios-en hasonlítjuk össze őket! 🙂

  14. @Gergob: egy két éves akku már biztosan cserére szorul, és lassúságot okoz. cseréltess akkut, az segíteni fog ezen..

    @bika080: ha összeesküvést képzelsz, akkor semmiféle összehasonlítás nem lesz releváns.

  15. @Jadeye Szerintem az nem összeesküvés, hogy az egyik szoftver még délelőtt működik a telefonon, délutánra meg már nem, mert frissített az illető 🙂 kíváncsian várom majd a 11.3-as frissítést, majd ha lehet, akkor is készítsétek el ezt a kis tesztet! 🙂

  16. @bika080: Melyik is ez a szoftver?

  17. @bika080: nem értem az összefüggést. az előbb azt írtad, hogy: “a telefon/szoftver érzékel egy geekbanch szoftvert, hirtelen minden tartalékot beindít, hiszen ezek a proggramok az appstore-ba vannak feltöltve”. hogy jön most ide egy teljesen más dolog, amikor mondjuk az adott fejlesztő nem frissítette az alkalmazását a béta időszaka alatt?

  18. @Jadeye: Szerintem bika080 arra gondolt, hogy magában a firmware-ben van kódolva, hogy a rendszer észlelje, ha benchmarkot futtatsz és esetlegesen lekapcsol bizonyos háttér szolgáltatásokat vagy maxolja a cpu frekvenciát még ha más app esetén nem is teszi, nyilván azért, hogy a számok meggyőzőek legyenek. Amúgy meg ezek a telefonos benchmarkok nesze semmi fogd meg jól kategória, tiszta komolytalan az egész. x86-64 -en is ha lefuttatsz egy 3D Mark-ot egy mai közép kategóriás procin és összeveted egy 10 évvel ezelőtti high end cpu-val ami szarrá van húzva, azt az eredményt kapod, hogy a mai budget processzor 15x annyi pontot ér el mert kódolva van rendszerben meg a driverekben és még valószínű a benchmarkban is a mesterséges avultatás. Érdekes, hogy a független benchmarkokban, és teljesítmény orientált folyamatokban, közel sem volt ennyire elmaradva ugyan az konfig, azonos környezetben.

  19. @Gomb: akkor most olvasd el újból, amit válaszoltam. ha összeesküvést kell gondolni egy benchmark mögé, akkor az az összeesküvés egy újabb szoftververzió esetén is ugyanúgy ott lesz, tehát, ahogy írtam, ha összeesküvést képzelsz, akkor semmiféle összehasonlítás nem lesz releváns.

    illetve szerinted ezek után akkor hogy jött ide, hogy “az egyik szoftver még délelőtt működik a telefonon, délutánra meg már nem, mert frissített az illető “?

  20. Ismét egy baromi jó cikk. Nem hiába, vitán felül ti vagytok a legjobbak itthon. Így tovább, srácok!

  21. 3 éves i6-on nem vettem észre ettől a frissítéstől lassulást. Amúgy lassul hát, (új akkumulátorral is) hogyne lassulna? Nincs is min csodálkozni, a microsoft nem ugyanezt csinálja az xp óta? p4-en indult, 1gb hdd se kellett neki. Meg 512Mb RAM. A végén 10Gb-re nőtt és a dual-core -on 1Gb RAM-al is képes volt döcögni… Ez van, 3-4 évre veszed az eszközt…

  22. @Jadeye Bocs, talán nem voltam érthető! A telefonom tökéletesen működöt ios 10 alatt, aztán megkapta az ios 11-gyes frissítést, aztán lelassult az egész, pedig új akkumulátor van benne! Teszem azt fel, hogy nem akadozott a videolejatszas, amikor elfordítottam a telefont (teljes képernyőre váltás), valamint ha például egyszerűen csak ha töröltem egy alkalmazást ios 10-ben akkor azonnal eltünt a törölni kívánt program képe, míg a 11-ben meg hosszú másodpercekig ott marad még az ikon is! 🙂 Az általan 2x is idézett mondatomat pedig úgy értem, hogy ezen 2 (több van) hiba még reggel 8:00-kor nem állt fenn mert ios 10 volt a készüléken, de este már fenn állt, mivel időközben frissítettem, és lényegében egy nap alatt elavult a készülékem (nem így történt velem, hiszen régebb óta fenn van a 11-es ios, de lényegében erről beszélek), és nem az ios 11.1x-ről 11.2.2-re váltás alatt lassult be a telefon, ezért örültem volna, hogyha egy ios 10-es tesztet is beraktatok volna.

  23. @bika080: ennek a cikknek semmi köze ahhoz, hogy milyen változás volt tapasztalható iOS 10-ről iOS 11-re váltásnál. ez a cikk arról szól, hogy az iOS 11.2.1-ről a 11.2.2-re frissítéssel lassult-e a készülék a Spectre javítása miatt. nincs köze az iOS 10-hez, teljességgel irreleváns, hogy ott mi volt.

  24. En meg csak most frissitettem 10-esrol mert fostam, hogy a hibatlanul mukodo 6s-em megy a hulladekba. Nem igy lett. Nagyon smooth, remek a 11.2.2! Batran ajanlom.

  25. És a cikkben említett 5S egyébként mennyire gördülékenyen futtatta a 11.2.2-t? Voltak lassulások, lagok, egyebek? Mert azt látom, hogy GB szerint nem kapott kevesebb pontot, de ebből “konkrét” sebesség nem állapítható meg.

  26. @Jadeye: Nincs is értelme ennek az egésznek… van információ arról hogy milyen módon hajtja meg a processzort a benchmark ? Nincs. Van információ arról, hogy a benchmark használ e olyan kódot amit befolyásol egyáltalán a sebezhetőség megléte vagy befoltozása ? Semmi információ nincs róla… Innentől kezdve az egész egy találgatás, spekuláció ami eleve nem releváns. Eleve nem lehet 2 számban definiálni egy ilyen bonyolult számítógép teljesítményét. Ezek az Antutu meg Geekbench közönséges trashware appok, olyan értéket dobnak amit az érdekeltek gazdaságpolitikája megkíván. 12 éves kisgyerekek nyomkodják, és lefikázzák egymás telefonját, hogy bibibí az enyém 1000-el többet tud, vastaps (ezzel újabb vásárlóerőt generálva a fogyasztói társadalomban).
    Hasonlítsátok össze a 11.2.1-et meg a 11.2.2-t pl tömörítésben, bootolásban, appok betöltésében meg egy vagy egyszerre több 3-4 gigás app telepítésében vagy bármi terepgyakorlatban, legyetek kreatívak. Amúgy meg az Apple le sem közölte milyen módon javította a sebezhetőséget, az Intel új biosaiban kapott egy kapcsolót a spekulatív elágazás előrejelzés és kész. Az apple esetében az sem kizárt, hogy köze nincs a javításnak a processzorhoz, előfordulhat, hogy csak kernel memóriát tették sokkal nehezebben kiolvashatóvá.
    UI: egy IOS 10 meg 11 közötti teljesítmény tesztnek több értelme lett volna mint ennek.

  27. @Gomb: a benchmarkokkal kapcsolatos aggályaidat az azokat fejlesztő cégeknek tudod jelezni.

    “Eleve nem lehet 2 számban definiálni egy ilyen bonyolult számítógép teljesítményét.”
    linkeltük a tesztet, láthatod, hogy melyik érték milyen alpontszámokból tevődik össze.

    “pl tömörítésben”
    a Geekbench teszteli a tömörítést is (például LZMA).

    “egy IOS 10 meg 11 közötti teljesítmény tesztnek több értelme lett volna mint ennek.”
    és szerinted az pontosan hogyan adott volna választ arra a kérdésre, hogy lassabb-e a 11.2.2 a Spectre javítása miatt a 11.2.1-nél, miközben több oldal is kattintáshajhász módon azt hozta le, hogy bréking, 50%-kal lassult tőle?

    mellesleg iOS 10 vs iOS 11 sebességtesztről már volt cikk annak idején, amikor az iOS 11 megjelent…
    https://szifon.com/2017/09/23/az-iphone-5s-en-lassabb-az-ios-11-mint-a-10-3-3/
    https://szifon.com/2017/09/26/akadozik-az-ios-11-gyorsan-merulnek-az-iphone-ok-kevesen-frissitenek/

  28. @H2CO3: “@Gomb: Javaslom, hogy nézz utána, mielőtt tételesen hamis dolgokat írsz.”
    Javaslom menj el magyar nyelvtanfolyamra mielőtt tételesen ostobaságot beszélsz. Alapvető retorikai hiba amit elkövettél, azaz kontextusából és aspektusából kiragadt mondatot válaszoltál meg a tárgyhoz nem tartozóan. Van szó a workloads.pdf-ben arról, hogy kezeli az app a spekulatív elágazásokat vagy a hozzá tartozó memória címeket ? NINCS. Szívesen !

    @Jadeye:Benchmarkokkal kapcsolatos aggályaimat nem fogom azoknak ecsetelni akik éppen pont meg akarnak vezetni. A cikket legépelni tovább tartott mint az 1 gombos benchmarkot elindítani és készíteni 2 screenshotot. Ha nem szerepel a cikkben a Geekbench és/vagy az Antutu név, akkor már nem elég clickbait a poszt ? Ezeknek az adatoknak nulla hitelessége van mivel nem valós munkakörnyezetben van kiértékelve, mért nem lehet elvonatkoztatni tőle ? Vagy ez azoknak szól akik azért vásárolnak Ios eszközöket, hogy mutogathassák a score screenshot-ot ? Ha bizonyosságot akarsz miért nem készül poszt manuális mérésekről? (az nem volna eléggé clickbait de annál inkább profi).

    “és szerinted az pontosan hogyan adott volna választ arra a kérdésre, hogy lassabb-e a 11.2.2 a Spectre javítása miatt a 11.2.1-nél, miközben több oldal is kattintáshajhász módon azt hozta le, hogy bréking, 50%-kal lassult tőle?”
    Mert ez így pontos választ ad kérdésre, hogy cipőkanállal van lemérve? (azt sem tudjuk mennyi az annyi de az eredmény 2222)

    “mellesleg iOS 10 vs iOS 11 sebességtesztről már volt cikk annak idején, amikor az iOS 11 megjelent…”
    Erről lemaradtam, mivel a cikk idején nem voltam IOS eszköz birtokában. De milyen meglepő, hogy az Arstechnica sem benchmarkolással próbálta beskálázni a cipőkanalt. Egyébként a mért értékek pont olyannak tűnnek amilyenre logikusan számít az ember, de így is gyanús a szándékos avultatás. Elvégre mi más logikus okból lassulna egy Notes 25%-ot vagy egy Messages közel 30%-ot, jó sok száz megás appoknak kéne lenniük és jó sok száz megabájtot kéne híznuk verzióváltáskor, hogy az állandók mellett ennyit nőjön a végrehajtásukra szükséges idő. Ezeknek fényében ez az egész spekuláció nem releváns, úgy manipulálja az Apple a teljesítményt és a teljesítmény érzetet ahogyan akarja. És ez már tényleg nem ide tartozik de a gyenge akku – lassú proci témában kialakult lázongást és lincshangulatot pláne nem értem meg, szerintem rendjén van ez így, inkább telefonálnék még fél órát mikor 20%-on az aksi, Ilyenkor meg Infinity Bladezni nem fog már senki ha eleve a lemerülés miatt nyavalyog, és az órajel limitálása nélkül sem tudna, mert akkor meg instant kikapcsol.

  29. @Gomb:

    Van szó a workloads.pdf-ben arról, hogy kezeli az app a spekulatív elágazásokat vagy a hozzá tartozó memória címeket ?

    A felsorolt tesztalgoritmusok alapján ezt nagyon is pontosan lehet tudni. Sok konkrét példájuk egyenesen nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozik: SQLite, LLVM, Lua, JPEG, LZMA. Ha elolvasod ezeknek a forráskódját, akkor ki fog derülni számodra, hogy milyen mértékben és milyen minták szerint veszik igénybe a spekulatív végrehajtást. (Spoiler alert: ezek mind elég erősen.) Csak érteni kell hozzá.

  30. @Gomb: most akkor ki esküdött össze ellened? az Apple, aki szerinted szándékosan olyan processzort és iOS-t tervez, ami ilyenkor szerinted direkt másképp domborítja a készülék teljesítményét – vagy a benchmark appot fejlesztő cég, aki pont olyan teszteket futtat a benchmark során, amit hiányolsz?

    a clickbait tartalmaknak a címe szokott kattintásvadász lenni, de szerinted a Geekbench szó miatt lenne clickbait. a Geekbench szó nem szerepel a cikk címében.

    “Erről lemaradtam, mivel a cikk idején nem voltam IOS eszköz birtokában.”
    van kereső az oldalon, nem szégyen használni.

    de ha te mindenütt összeesküvést látsz, akkor pontosan ugyanaz igaz rád is, amit fentebb leírtam: semmi nem lesz számodra megfelelő, és annak az ellenkezője sem. ha pedig semmi nem megfelelő neked, akkor semmi értelme nincs itt fecsérelni az időt erre.

  31. Köszi a segitséget.
    Megoldodott.


Add a Comment